PERCENTAGE PRACTICE

PERCENTAGE PRACTICE

17646  

1) Ganesh spends 81% of his monthly income and saves Rs. 3534. What is his annual income ?

(A)223200

(B)152000

(C)142000

(D)452000

(E)None of these

 

2) The difference between 42% of a number and 28% of the same number is 210. What is 59% of that number ?

(A)500

(B)885

(C)452

(D)630

(E)None of these

 

3) 48 per cent of first number is 36 percent of the second number. What is the respective ratio of the first number to the second number ?

(A)1:4

(B)2:3

(C)3:4

(D)2:7

(E)None of these

 

4) If two numbers are respectively 30% and 40% more than a third number, what percentage is the first of the second ?

(A)94(1/8)

(B)92(2/7)

(C)15

(D)60

(E)None of these

 

5) If the price of sugar increases by 20%, by what percentage should a family reduce its consumption so that there is no change in the expenditure on sugar ?

(A)16 23 %

(B)15 24 %

(C)10 2 8 %

(D)16 7 3%

(E)None of these

 

6) 611 of a number is equal to 22% of the second number. The second number is equal to one fourth of the third number. The value of the third number is 2400. What is 45% of the first number ?

(A)108.9

(B)102.5

(C)100

(D)105

(E)None of these

 

7) If the price of an article is reduced by 20%, the number of articles sold is increased by 30%. What will be the effect on the revenue ?

(A)8%

(B)4%

(C)15%

(D)20%

(E)None of these

 

8) In an entrance examination, Ritu scored 56 percent marks, Smita scored 92 percent marks and Rina scored 634 marks. The maximum marks of the examination is 875. What is the average marks scored by all the three girls together ?

(A)524

(B)620

(C)421

(D)643

(E)None of these

 

9) A man spends 25% of his monthly income on rent, 20% on school fees, 30% on cloths and saves the remaining. If he saves Rs. 3350 find his annual income ?

(A)160800

(B)125000

(C)145200

(D)186200

(E)None of these

 

10) A student has to secure 50% marks to pass. He gets 163 marks and fails by 37 marks. Find the maximum marks ?

(A)200

(B)400

(C)650

(D)450

(E)None of these

 

11) A student scores 25% marks and fails by 38 marks while another student who scores 40% marks gets 7 marks more than the minimum required pass marks. What are the maximum marks for the examination ?

(A)300

(B)450

(C)550

(D)400

(E)None of these

 

12) If 2 litres of water is evaporated on boiling from 8 litres of sugar solution containing 30% sugar, find the percentage of sugar in remaining water ?

(A)50%

(B)45%

(C)40%

(D)35%

(E)None of these

 

13) Two numbers are respectively 10% and 25% more than a third number. What per cent is the first number of the second?

(A)72%

(B)82%

(C)40%

(D)88%

(E)None of these

 

14) Population of a town is 12420. If it increases 15% in the first year and decreases 10% in the second year, what was the population of the town two years ago ?

(A)10500

(B)12000

(C)14500

(D)15200

(E)None of these

 

15) In an examination it is required to get 350 of the aggregate marks to pass. A student gets 32% marks and is declared failed by 70 marks. What are the maximum aggregate marks a student can get ?

(A)875

(B)900

(C)754

(D)600

(E)None of these

 

16) 800 boys and 600 girls appeared in an examination. If 75% boys and 80% girls passed the examination, find the percentage of students who failed the examination ?

(A)20%

(B)15.25%

(C)22.86%

(D)24.23%

(E)None of these

 

17) Akash scored 73 marks in subject A. He scored 56% marks in subject B and 'X' mark sin subject C. Maximum marks in each subject were 150. The overall percentage marks obtained by Akash in all the three subjects together were 54%. How many marks did he score in subject C ?

(A)90

(B)86

(C)45

(D)60

(E)None of these

 

18) The population of a town is 6000. In the next year, if males increase by 8% and females by 10%, the population becomes 6530. Find the number of males in the town.

(A)3800

(B)4800

(C)3650

(D)3500

(E)None of these

 

19) In measuring the sides of a rectangle, one side is taken 10% in excess, and the other 5% in deficit. What is the change in the area as a percentage ?

(A)7%

(B)4.5%

(C)6%

(D)10%

(E)None of these

 

20) Production of a company in 2011 was 132 tonnes. If by 8% in the second year, find the production of the company after two years ?

(A)139.65

(B)145.26

(C)120.52

(D)140

(E)None of these

 

21) What % of 780 is 259.2 ?

(A)30

(B)33.23

(C)23.45

(D)33

(E)None of these

 

22) Find the value of X in X% of 1864 + 60 = 618.2

(A)28

(B)15

(C)23.95

(D)29.94

(E)None of these

 

23) 90% of 3000 + 70% of 3400 = ? % of 6350

(A)78

(B)80

(C)45

(D)63

(E)None of these

 

24) What is the value of X in 130% of X = 40% of 845 ?

(A)250.37

(B)145.23

(C)147.55

(D)150

(E)None of these

 

25) Two students appeared at an examination. One of them secured 9 marks more than the other and his marks was 56% of the sum of their marks. The marks obtained by them are:

(A)45,30

(B)42 ,45

(C)42 ,33

(D)50,33

(E)None of these

 

26) In an election between two candidates, one got 55% of the total valid votes, 20% of the votes were invalid. If the total number of votes was 7500, the number of valid votes that the other candidate got, was:

(A)1500

(B)2700

(C)4500

(D)5600

(E)None of these

 

27) In an election contested by two parties, Party DD secured 12% of the total votes more than Party RR. If party RR got 132,000 votes, by how many votes did it lose the election?

(A)38000

(B)35200

(C)36000

(D)45000

(E)None of these

 

28) A vendor sells 60 percent of apples he had and throws away 15 percent of the remainder. Next day he sells 50 percent of the remainder and throws away the rest. What percent of his apples does the vendor throw?

(A)45

(B)23

(C)38

(D)28

(E)None of these

 

29) If the cost price of 20 articles is equal to the selling price of 16 articles, What is the percentage of profit or loss that the merchant makes?

(A)20% profit

(B)15% loss

(C)24%loss

(D)25% profit

(E)None of these

 

30) 30% of the men are more than 25 years old and 80% of the men are less than or equal to 50 years old. 20% of all men play football. If 20% of the men above the age of 50 play football, what percentage of the football players are less than or equal to 50 years?

(A)20%

(B)80%

(C)45%

(D)56%

(E)None of these

 

31) If the price of petrol increases by 25, by how much must a user cut down his consumption so that his expenditure on petrol remains constant?

(A)15%

(B)23%

(C)20%

(D)30%

(E)None of these

 

32) A student multiplied a number by 3/5 instead of 5/3. What is the percentage error in the calculation?

(A)60%

(B)45%

(C)25%

(D)64%

(E)None of these

 

33) Ritesh and Co. generated revenue of Rs. 1,250 in 2006. This was 12.512.5 of its gross revenue. In 2007, the gross revenue grew by Rs. 2,500. What is the percentage increase in the revenue in 2007?

(A)25%

(B)20%

(C)26%

(D)30%

(E)None of these

 

34) Gauri went to the stationers and bought things worth Rs. 25, out of which 30 paise went on sales tax on taxable purchases. If the tax rate was 66, then what was the cost of the tax free items?

(A)20

(B)19.70

(C)45

(D)30

(E)None of these

 

35) In a library, 20% of the books are in Hindi. 50% of the remaining are in English and 30% of the remaining are in French. The remaining 6,300 books are in regional languages. What is the total number of books in library?

(A)22500

(B)15200

(C)145520

(D)16000

(E)None of these

 

36) Two merchants sell, each an article for Rs.1000. If Merchant A computes his profit on cost price, while Merchant B computes his profit on selling price, they end up making profits of 25% respectively. By how much is the profit made by Merchant BB greater than that of Merchant A?

(A)150

(B)67

(C)50

(D)80

(E)None of these

 

37) If the price of petrol increases by 25 and Raj intends to spend only an additional 15 on petrol, by how much will he reduce the quantity of petrol purchased?

(A)12%

(B)8%

(C)20%

(D)23%

(E)None of these

 

38) A candidate who gets 20% marks fails by 10 marks but another candidate who gets 42% marks gets 12% more than the passing marks. Find the maximum marks.

(A)120

(B)140

(C)172

(D)100

(E)None of these

 

39) Peter got 30 of the maximum marks in an examination and failed by 10 marks. However, Paul who took the same examination got 40 of the total marks and got 15 marks more than the passing marks. What were the passing marks in the examination?

(A)80

(B)85

(C)42

(D)63

(E)None of these

 

40) In an election between two candidates, one got 55% of the total valid votes, 20% of the votes were invalid. If the total number of votes was 7500, the number of valid votes that the other candidate got, was :

(A)2700

(B)2450

(C)2300

(D)1520

(E)None of these

 

41) Fresh fruit contains 68% water and dry fruit contains 20% water. How much dry fruit can be obtained from 100 kg of fresh fruits ?

(A)45

(B)56

(C)40

(D)78

(E)None of these

 

42) A candidate scoring 25% in an examination fails by 30 marks , while another candidate scores 50 % mark, gets 20 marks more than the minimum pass marks . Find the minimum pass marks. Find the minimum pass percentage.

(A)50%

(B)56%

(C)30%

(D)40%

(E)None of these

 

43) The value of a machine depreciates at the rate of 10% every year. It was purchased 3 years ago. If its present value is Rs. 8748, its purchase price was

(A)12500

(B)12000

(C)8500

(D)14520

(E)None of these

 

44) A student has to obtain 33% of the total marks to pass. He got 125 marks and failed by 40 marks. The maximum marks are

(A)500

(B)420

(C)650

(D)700

(E)None of these

 

45) if the price of a book is first decreased by 25% and then increased by 20%, then the net change in the price will be

(A)15

(B)10

(C)14

(D)18

(E)None of these

 

46) Gaurav spends 30% of his monthly income on food articles, 40% of the remaining on conveyance and clothes and saves 50% of the remaining. If his monthly salary is Rs. 18,400, how much money does he save every month ?

(A)3864

(B)1425

(C)4253

(D)3600

(E)None of these

 

47) A man spends 35% of his income on food, 25% on children's education and 80% of the remaining on house rent. What percent of his income he is left with ?

(A)10%

(B)25%

(C)12%

(D)9%

(E) 8%

 

48) If A's height is 40% less than that of B, how much percent B's height is more than that of A?

(A)60%

(B)56.25%

(C)66.67%

(D)69.45

(E)None of these

 

49) 405 sweets were distributed equally among children in such a way that the number of sweets received by each child is 20% of the total number of children. How many sweets did each child receive ?

(A)10

(B)15

(C)9

(D)14

(E)None of these

 

50) In an election only two candidates contested 20% of the voters did not vote and 120 votes were declared as invalid. The winner got 200 votes more than his opponent thus he secured 41% votes of the total voters on the voter list. Percentage votes of the defeated candidate out of the total votes casted is ?

(A)50%

(B)45%

(C)78%

(D)23%

(E)None of these

 

51) If 75% of a number is added to 75, then the result is the number itself. The number is

(A)150

(B)300

(C)140

(D)230

(E)None of these

 

52) A number is decreased by 10% and then increased by 10%. The number so obtained is 10 less than the original number. What was the original number ?

(A)1500

(B)1400

(C)1000

(D)2500

(E)None of these

 

53) What percent of 7.2 kg is 18 gms ?

(A)0.25

(B)0.24

(C)0.42

(D)0.23

(E)None of these

 

54) A's salary is 40% of B's salary which is 25% of C's salary. What percentage of C's salary is A's salary ?

(A)12

(B)23

(C)15

(D)10

(E)None of these

 

55) The ratio 5 : 4 expressed as a percent equals?

(A)120%

(B)125%

(C)147%

(D)150%

(E)None of these

 

56) The population of a town was 1,60,000 three years ago, If it increased by 3%, 2.5% and 5% respectively in the last three years, then the present population in

(A)145230

(B)235610

(C)177366

(D)154200

(E)None of these

 

57) In a History examination, the average for the entire class was 80 marks. If 10% of the students scored 35 marks and 20% scored 90 marks, what was the average marks of the remaining students of the class ?

(A)78

(B)75

(C)56

(D)69

(E)None of these

 

58) What percent is 70 of 280?

(A)20%

(B)30%

(C)25%

(D)15%

(E)None of these

 

59) A number increased by 20% gives 480. The number is

(A)500

(B)400

(D)450

(D)560

(E)None of these

 

60) Two employees X and Y are paid a total of Rs. 550 per week by their employer. If X is paid 120 percent of the sum paid to Y, how much is Y paid per week?

(A)560

(B)240

(C)350

(D)250

(E)None of these

 

61) Two numbers are less than a third number by 30% and 37%, respectively. The second number is less than the first by

(A)12.5%

(b)23.15%

(C)10%

(D)15%

(E)None of these

 

62) In a competitive examination in State A, 6% candidates got selected from the total appeared candidates. State B had an equal number of candidates appeared and 7% candidates got selected with 80 more candidates got selected than A. What was the number of candidates appeared from each State?

(A)8700

(B)4500

(C)8000

(D)5600

(E)None of these

 

63) If 20% of a certain number is 80, then what is 30% of that number?

(A)200

(B)120

(C)450

(D)230

(E)None of these

 

64) The population of a town is 8100. It decreases annually at the rate of 10% p.a. What was its population 2 years ago?

(A) 15000

(B)14050

(C)10000

(D)12500

(E)None of these

 

65) The population of a town increases 10% and 20% respectively in two consecutive years. After the growth the present population of the town is 13200. Then what is the population of the town 2 years ago?

(A)12500

(B)10000

(C)14500

(D)13520

(E)None of these

 

66) In an examination it is required to get 30% of minimum marks to pass. A student got 110 marks and was declared failed by 10 marks difference. Then what is total marks?

(A)500

(B)450

(C)300

(D)400

(E)None of these

 

67) In an examination it is required to get 40% of minimum marks to pass. A student got 142 marks, Thus he got 22 marks more than minimum marks required to pass. What is total marks?

(A)350

(B)300

(C)250

(D)560

(E)None of these

 

68) In a class 60% of students passed in telugu, 50% 0f students passde in english. Then if every student Passed in either telugu or english or both the subjects. Then what is the percentage of students passed In both the subjects?

(A)1250

(B)1000

(C)1200

(D)2000

(E)None of these

 

69) In a class 60% of students passed in telugu, 50% 0f students passde in english and 20% of students passed in both the subjects then what is the percentage the students who failed in the both the subjects?

A)20%

(B)30%

(C)10%

(D)15%

(E)None of these

 

70) A mixture of 20 litres of milk and water contains 20% of water. The new mixture is formed by adding 5 lit of water. What is the percentage of milk in the new mixture?

(A)56%

(B)64%

(C)36%

(D)40%

(E)None of these

 

71) From the salary of Roja, 20% is deducted as house rent, 10% she spends on children’s education and 20% on watching movies. If her savings are Rs.5760/- then her total salary is ?

(A)15200

(B)11520

(C)14520

(D)23650

(E)None of these

 

72) The average height of 74 students in a class is 168 cm out of which 42 students had an average height of 170 cm. Find the average height of the remaining 32 students.

(A)165.37

(B)120.52

(C)145.23

(D)175.52

(E)None of these

 

73) The average height of 40 students in a class is 172 cm. 30 students whose average height is 172.5 cm left the class and 40 students whose average height is 170.5 cm joined the class. Find the average height of the present class?

(A)152.25cm

(B)145.23cm

(C)170.5cm

(D)145.6cm

(E)None of these

 

74) Average of 75 students is 82, out of which average of 42 students is 79. What is the average of the remaining 33 students?

(A)85.82

(B)14.23

(C)86.12

(D)14.86

(E)None of these

 

75) Subtracting 60% of a number from the number, We get the result as 20. The number is?

(A)45

(B)50

(C)78

(D)60

(E)None of these

 

76) Rajiv spends his money from his saving in different way that is he spends 30% on travel,10% on food,15% on wages and 22% on purchase a bike and after that all expenditure he saved 4600.Find the how much he spent on bike.

(A)4800

(B)4400

(C)5600

(D)7800

(E)None of these

 

77) Raghu's salary was decreased by 20% and subsequently increased by 20%, How much percent does he lose?

(A)8%

(B)4%

(C)3%

(D)6%

(E)None of these

 

78) Rajiv works in shop and his 30% of income is Rs.1800 . Now Find the 65% of his income and also find the 1 / 5 of Rajiv's income.

(A)1500

(B)1750

(C)1400

(D)1200

(E)None of these

 

79) A is six times as large as B. The percent that B less than A, is?

(A)5%

(B)3%

(C)8%

(D)15%

(E)None of these

 

80) Sameer spends 20% of his monthly salary on house rent, 25% on food, 10% on transportation, 15% on the education of his children, and 18% on other household expenses. He saves the remaining amount of ₨. 4800 at the end of the month. What is his monthly salary?

(A)15000

(B)23000

(C)40000

(D)52000

(E)None of these

 

81) Gaurav spends 40% of his allowance on hostel expenses, 20% on books and stationary, and 50% of the remaining on transport. He saves Rs. 450, which is half of the remaining amount after spending on the hostel expenses, books and stationary and transport. How much is his allowance?

(A)4800

(B)5200

(C)5210

(D)4500

(E)None of these

 

82) Prerna decided to donate 30% of her monthly income to orphanages. But on the day of donation, she changed her mind and donated Rs. 4200, which is 70% of what she had earlier decided. What should be her actual donation as per her earlier decision?

(A)6000

(B)1500

(C)8000

(D)5600

(E)None of these

 

83) The price of a car is Rs. 5,00,000. It was insured for 90% of its price. The car got completely damaged and the insurance company paid only 80% of the insured amount. What is the price of the difference between the price of the car and the amount of insurance received?

(A)70%

(B)72%

(C)63%

(D)72%

(E)None of these

 

84) In an election between two candidates, the winner secured 58% of the total votes cast and wins by a majority of 2400 votes. How many votes did the losing candidate get?

(A)45%

(B)42%

(C)50%

(D)46%

(E)None of these

 

85) In a college election between 2 students, 10% of the votes cast is invalid. The winner gets 70% of the valid votes and defeats the loser by 1800 votes. How many votes were cast in total?

(A)5200

(B)5000

(C)4500

(D)6300

(E)None of these

 

86) In a quarterly examination a student secured 30% marks and failed by 12 marks. In the same examination another student secured 40% marks and got 28 marks more than minimum marks to pass. The maximum marks in the examination is?

(A)500

(B)450

(C)400

(D)620

(E)None of these

 

87) In an examination, 52% of the candidates failed in English and 42% failed in Mathematics. If17% failed in both the subjects, then the percentage of candidates who passed in both the subjects, was

(A)23%

(B)20%

(C)30%

(D)12%

(E)None of these

 

88) lf A has 4/5 of the number of books that shelf B has. If 25% of the books A are transferred to B and then 25 % of the books from B are transferred to A then the percentage of the total number of books that on shelf A is

(A)56%

(B)50%

(C)45%

(D)30%

(E)None of these

 

89) A number, on subtracting 15 from it, reduces to its 80%. What is 40% of the number?

(A)52

(B)33

(C)30

(D)45

(E)None of these

 

90) A reduction of 10% in the price of wheat enables a man to buy 50 g of wheat more for a rupee. How much wheat could originally be had for a rupee?

(A)450gm

(B)550gm

(C)565gm

(D)400gm

(E)None of these

 

91) 75 g of sugar solution has 30% sugar in it. Then, the quantity of sugar that should be added to the solution to make the quantity of the sugar 70% in the solution, is

(A)452gm

(B)150gm

(C)125gm

(D)100gm

(E)None of these

 

92) In an examination, 75% candidates passed in English and 60% passed in Mathematics. 25% failed in both and 240 passed the examination. Find the total number of candidates.

(A)450

(B)500

(C)400

(D)560

(E)None of these

 

93) In an examination, 93% of students passed and 259 failed. The total number of students appearing at the examination was

(A)3600

(B)3000

(C)4500

(D)3700

(E)None of these

 

94) In an examination, 1100 boys and 900 girls appeared, 40% of the boys and 50% of the girls passed the examination. The percentage of candidates who failed is

(A)55.5%

(B)60%

(C)52%

(D) 60.23%

(E)None of these

 

95) A box has 100 blue balls, 50 red balls and 50 black balls, 25% of blue balls and 50% of red balls are taken away. Then, percentage of black balls at present is

(A)50/8%

(B)100/3%

(C)12/56%

(D)56/23%

(E)None of these

 

96) In an examination in which full marks were 500. A got 10% less than B. B got 25% more than C, C got 20% less than D. If A got 360 marks, what percentage of full marks was obtained by D?

(A)56%

(B)80%

(C)86%

(D)90%

(E)None of these

 

97) The cost price of an article is 40% of the selling price. What percent of the cost price is the selling price ?

(A)254%

(B)200%

(C)250%

(D)600

(E)None of these

 

98) B got 20% marks less than A. What percent marks did A get more than B ?

(A)20%

(B)25%

(C)30%

(D)26%

(E)None of these

 

99) In a class, the average score of girls in an examination is 73 and that of boys is 71. The average score for the whole class is 71.8. Find the percentage of girls.

(A)45%

(B)42%

(C)40%

(D)65%

(E)None of these

 

100) The ratio of the number of boys and girls in a school is 3 : 2. If 20% of the boys and 25% of the girls are scholarship holders, then the percentage of the students, who do not get the scholarship, is?

(A)75%

(B)78%

(C)96%

(D)85%

(E)None of these

 

QUANTITATIVE APTITUDE SET - 1

QUANTITATIVE APTITUDE SET - 1

1731  

 

 

1. The average of first ten prime numbers is:

(a) 10.1

(b) 10

(c) 12.9

(d) 13

 

2. The average of all odd numbers less than 100 is:

(a) 49.5

(b) 50

(c) 50.5

(d) 51

 

3. The average of nine consecutive numbers is n. If the next two numbers are also included, then the new average will:

(a) increase by 2

(b) remain the same

(c) increase by 1.5

(d) increase by 1

 

4. If average of 20 observation x1, x2, .....x20 is y, then the average of x1–101, x2–101, x3–101,is

(a) y-20

(b) y-101

(c) 20y

(d) 101y

 

5. If the average of m numbers is n2 and that of n numbers is m2. Then find the average of (m + n) numbers.

(a) m/n

(b) (m+n)

(c) mn

(d) m – n

 

6. Fifteen movie theatres average 600 customers per theatre per day. If six of the theatres close down but the total theatre attendance stays the same, then the average daily attendance per theatre among the remaining theatres is:

(a) 900

(b) 1000

(c) 1100

(d) 1200

 

7. The average of 8 numbers is 20. The average of first two numbers is 15 ½ and that of the next three Is 21 1/3. If the sixth number be less than the seventh and eighth numbers by 4 and 7 respectively, then the eighth number is:

(a) 18

(b) 22

(c) 25

(d) 27

 

8. A student finds the average of ten 2-digit numbers. While copying numbers, by mistake, he writes one number with its digits interchanged. As a result his answer is 1.8 less than the correct answer. The difference of the digits of the number, in which he made mistake, is:

(a) 2

(b) 3

(c) 4

(d) 6

 

9. In an exam, the average marks obtained by the students was found to be 60. After omission of computational errors, the average marks of some 100 candidates had to be changed from 60 to 30 and the average with respect to all the examinees came down to 45 marks. The total number of candidates who took the exam, was

(a) 200

(b) 210

(c) 240

(d) 180

 

10. The H.C.F. and L.C.M. of two numbers are 8 and 48 respectively. If one of the numbers is 24, then the other number is

(a) 48

(b) 36

(c) 24

(d) 16

 

11. The greatest number, which when subtracted from 5834, gives a number exactly divisible by each of 20, 28, 32 and 35, is

(a) 1120

(b) 4714

(c) 5200

(d) 5600

 

12. The ninth term of the sequence 0, 3, 8, 15, 24, 35, .... is

(a) 63

(b) 70

(c) 80

(d) 99

 

13. The sum of the series (1 + 0.6 + 0.06 + 0.006 + 0.0006 + ....) is

(a)1 2/3

(b)1 1/3

(c)2 1/3

(d)2 2/3

 

14. A number, when divided by 114, leaves remainder 21. If the same number is divided by 19, then the remainder will be

(a) 1

(b) 2

(c) 7

(d) 17

 

15. The square root of 0.09 is

(a) 0.30

(b) 0.03

(c) 0.81

(d) 0.081

 

16. The number 0.121212.... in the form p/q is equal to

(a) 4/11

(b) 2/11

(c) 4/33

(d) 2/33

 

17. Two numbers are in the ratio 3 : 4. Their L.C.M. is 84. The greater number is

(a) 21

(b) 24

(c) 28

(d) 84

 

18. A drum of kerosene is ¾ full. When 30 litres of kerosene is drawn from it, it remains 7/12 full. The capacity of the drum is

(a) 120 litres

(b) 135 litres

(c) 150 litres

(d) 180 litres

 

19. By what least number should 675 be multiplied so as to obtain a perfect cube number ?

(a) 3

(b) 5

(c) 24

(d) 40

 

20. If a and b are two odd positive integers, by which of the following integers is (a4 – b4) always divisible?

(a) 3

(b) 6

(c) 8

(d) 12

 

21. If a and b be positive integers such that a2 – b2 =19, then the value of a is

(a) 19

(b) 20

(c) 9

(d) 10

 

22. If the ratio of cost price and selling price of an article be as 10 : 11, the percentage of profit is

(a) 8

(b) 10

(c) 11

(d) 15

 

23. A manufacturer marked an article at Rs. 50 and sold it allowing 20% discount. If his profit was 25% then the cost price of the article was

(a) Rs. 40

(b) Rs. 35

(c) Rs. 32

(d) Rs. 30

 

24. A shopkeeper earns a profit of 12% on selling a book at 10% discount on the printed price. The ratio of the cost price and the printed price of the book is

(a) 45 : 56

(b) 45 : 51

(c) 47 : 56

(d) 47 : 51

 

25. By selling a bicycle for Rs2,850, a shopkeeper gains 14%. If the profit is reduced to 8%, then the selling price will be

(a) Rs.2,600

(b) Rs.2,700

(c) Rs.2,800

(d) Rs.3,000

 

26. If Rs.1000 is divided between A and B in the ratio 3:2, then A will receive

(a) Rs.400

(b) Rs.500

(c) Rs.600

(d) Rs.800

 

27. What must be added to each term of the ratio 7 : 11, so as to make it equal to 3 : 4 ?

(a) 8

(b) 7.5

(c) 6.5

(d) 5

 

28. A sum of money at compound interest doubles itself in 15 years. It will become eight times of itself in

(a) 45 years

(b) 48 years

(c) 54 years

(d) 60 years

 

29. If A's income is 50% less than that of B's, then B's income is what per cent more than that of A?

(a) 125

(b) 100

(c) 75

(d) 50

 

30. 1.14 expressed as a per cent of 1.9 is

(a) 6%

(b) 10%

(c) 60%

(d) 90%

 

31. Two natural numbers are in the ratio 3:5 and their product is 2160. The smaller of the numbers is

(a) 36

(b) 24

(c) 18

(d) 12

 

32. Buses start from a bus terminal with a speed of 20km/hr at intervals of 10 minutes. What is the speed of a man coming from the opposite direction towards the bus terminal if he meets the buses at intervals of 8 minutes ?

(a) 3 km/hr

(b) 4 km/hr

(c) 5 km/hr

(d) 7 km/hr

 

33. If the circumference of a circle is decreased by 50% then the percentage of decrease in its area is

(a) 25

(b) 50

(c) 60

(d) 75

 

34. At what rate per cent per annum will a sum of Rs.1,000 amount to Rs.1,102.50 in 2 years at compound interest?

(a) 5

(b) 5.5

(c) 6

(d) 6.5

 

35. What annual payment will discharge a debt of Rs.6,450 due in 4 years at 5% per annum simple interest?

(a) Rs.1,400

(b) Rs.1,500

(c) Rs.1,550

(d) Rs.1,600

 

36. The average of the first 100 positive integers is

(a) 100

(b) 51

(c) 50.5

(d) 49.5

 

37. In a family, the average age of a father and a mother is 35 years. The average age of the father, mother and their only son is 27 years. What is the age of the son ?

(a) 12 years

(b) 11 years

(c) 10.5 years

(d) 10 years

 

38. If 5 men or 7 women can earn ` 5,250 per day, how much would 7 men and 13 women earn per day?

(a) Rs11,600

(b) Rs11,700

(c) Rs16,100

(d) Rs17,100

 

39. Two successive price increases of 10% and 10% of an article are equivalent to a single price increase of

(a) 19%

(b) 20%

(c) 21%

(d) 22%

 

40 If A and B together can complete a piece of work in 15 days and B alone in 20 days, in how many days can A alone complete the work ?

(a) 60

(b) 45

(c) 40

(d) 30

 

41. By walking at ¾ of his usual speed, a man reaches his office 20 minutes later than his usual time. The usual time taken by him to reach his office is

(a) 75 minutes

(b) 60 minutes

(c) 40 minutes

(d) 30 minutes

 

42. A can complete a piece of work in 18 days, B in 20 days and C in 30 days, B and C together start the work and are forced to leave after 2 days. The time taken by A alone to complete the remaining work is

(a) 10 days

(b) 12 days

(c) 15 days

(d) 16 days

 

43. A train, 300 m long, passed a man, walking along the line in the same direction at the rate of 3 km/hr in 33 seconds. The speed of the train is

(a) 30 km/hr

(b) 32 km/hr

(c) 32 8/11 km/hr

(d) 35 8/11 km/hr

 

44. In an examination a student scores 4 marks for every correct answer and loses 1 mark for every wrong answer. If he attempts all 75 questions and secures 125 marks, the number of questions he attempts correctly is

(a) 35

(b) 40

(c) 42

(d) 46

 

45. The traffic lights at three different road crossings change after 24 seconds, 36 seconds and 54 seconds respectively. If they all change simultaneously at 10 : 15 :00 AM, then at what time will they again change simultaneously?

(a) 10 : 16 : 54 AM

(b) 10 : 18 : 36 AM

(c) 10 : 17 : 02 AM

(d) 10 : 22 : 12 AM

 

46. A can do a work in 12 days. When he had worked for 3 days, B joined him. If they complete the work in 3 more days, in how many days can B alone finish the work?

(a) 6 days

(b) 12 days

(c) 4 days

(d) 8 days

 

47. A and B can complete a piece of work in 8 days, B and C can do it in 12 days, C and A can do it in 8 days. A, B and C together can complete it in

(a) 4 days

(b) 5 days

(c) 6 days

(d) 7 days

 

48. X is 3 times as fast as Y and is able to complete the work in 40 days less than Y. Then the time in which they can complete the work together is

(a) 15 days

(b) 10 days

(c) 7 ½ days

(d) 5 days

 

49. If the sum of two numbers be multiplied by each number separately, the products so obtained are 247 and 114. The sum of the numbers is

(a) 19

(b) 20

(c) 21

(d) 23

 

50. Find a number, one–seventh of which exceeds its eleventh part by 100.

(a) 1925

(b) 1825

(c) 1540

(d) 1340

 

ANSWER KEY

 

Q.

A.

Q.

A.

Q.

A.

Q.

A.

Q.

A.

1

c

11

b

21

d

31

a

41

b

2

b

12

c

22

b

32

c

42

c

3

d

13

a

23

c

33

d

43

d

4

b

14

b

24

a

34

a

44

b

5

c

15

a

25

b

35

b

45

b

6

b

16

c

26

c

36

c

46

a

7

c

17

c

27

d

37

b

47

c

8

a

18

d

28

a

38

d

48

a

9

a

19

b

29

b

39

c

49

a

10

d

20

c

30

c

40

a

50

a

 

Partnership

Partnership

5179  

1) A, B, C started a business with their investments in the ratio 1:3 :5. After 4 months, A invested the same amount as before and B as well as C withdrew half of their investments. The ratio of their profits at the end of the year is

(A)4:5:4

(B)5:6:10

(C)7:5:6

(D)4:5:6

(E)None of these

 

2) A, B and C took a car for Rs. 780 and used it for 7, 9 and 8 hours respectively. What is the charges paid by by C ?

(A)350

(B)152

(C)260

(D)200

(E)None of these

 

3) A and B are partners in a business. A contributes 1/4 of the capital for 15 months and B received 2/3 of the profit. For how long B's money was used ?

(A)12months

(B)15months

(C)10months

(D)11months

(E)None of these

 

4) A began a business with Rs. 85,000. He was joined afterwards by B with Ks. 42,500. For how much period does B join, if the profits at the end of the year are divided in the ratio of 3 : 1 ?

(A)14 months

(B)12 months

(C)7 months

(D)8 months

(E)None of these

 

5) Two partners invested Rs. 1250 and Rs. 850 respectively in a business. They distributed 60% of the profit equally and decide to distribute the remaining 40% as the ratio of their capitals. If one partner received Rs. 30 more than the other, find the total profit?

(A)Rs.120.35

(B) Rs. 393.75

(C)Rs. 450.25

(D)145.25

(E)None of these

 

6) A, B and C enter into a partnership and their shares are in the ratio 1/2 : 1/3 : 1/4. After 2 months, A withdraws half of his capital and after 10 months, a profit of Rs. 378 is divided among them. What is B's share ?

(A)144

(B)125

(C)150

(D)450

(E)None of these

 

7) Anand and Deepak started a business investing Rs. 22,500 and Rs. 35,000 respectively. Out of a total profit of Rs. 13,800, Deepak's share is :

(A)4580

(B)1500

(C)4500

(D)8400

(E)None of these

 

8) A and B started a business jointly A's investment was thrice the investment of B and the period of his investment was two times the period of investment of B. If B received Rs. 4000 as profit, then their total profit is :

(A)20000

(B)28000

(C)43000

(D)52000

(E)None of these

 

9) Simran started a software business by investing Rs. 50,000. After six months, Nanda joined her with a capital of Rs. 80,000. After 3 years, they earned a profit of Rs. 24,500. What was Simran's share in the profit ?

(A)45102

(B)10420

(C)10500

(D)15000

(E)None of these

 

10) A, B, C rent a pasture. A puts 10 oxen for 7 months, B puts 12 oxen for 5 months and C puts 15 oxen for 3 months for grazing. If the rent of the pasture is Rs. 175, how much must C pay as his share of rent?

(A)Rs.45

(B)Rs.50

(C)Rs.75

(D)Rs.60

(E)None of these

 

11) Shekar started a business investing Rs.25,000 in 1999. In 2000, he invested an additional amount of Rs. 10,000 and Rajeev joined him with an amount of Rs. 35,000. In 2001, Shekar invested another additional amount of Rs.10,000 and Jatin joined them with an amount of Rs.35,000. What will be Rajeev's share in the profit of Rs.1,50,000 earned at the end of 3 years from the start of the business in 1999?

(A)45000

(B)40000

(C)50000

(D)41000

(E)None of these

 

12) Reena and Shaloo are partners in a business, Reena invests Rs, 35,000 for 8 months and Shaloo invests Rs. 42,000 for 10 months, out of a profit of Rs. 31,570, Reena's share is :

(A) 12628

(B)15420

(C)12452

(D)13526

(E)None of these

 

13) A starts business with Rs. 3500 and after 5 months, B joins with A as his partner. After a year, the profit is divided in the ratio 2 : 3. What is B's contribution in the capital?

(A)8000

(B)15000

(C)9000

(D)14000

(E)None of these

 

14) In a business, A and C invested amounts in the ratio 2:1, whereas the ratio between amounts invested by A and B was 3:2. If Rs. 1,57,300 was their profit, how much amount did B receive ?

(A)45800

(B)52100

(C)45750

(D) 48400

(E)None of these

 

15) A and B start a business jointly. A invests Rs. 16,000 for 8 months and B remains in the business for 4 months, Out of total profit, B claims - of the profit. How much money was contributed by B ?

(A)11500

(B)10420

(C)12800

(D)10000

(E)None of these

 

16) Rs. 700 is divided among A, B, C so that A receives half as much as B and B half as much as C. Then C's share is

(A)400

(B)500

(C)800

(D)900

(E)None of these

 

17) Sumit and Ravi started a business by investing Rs 85000 and 15000 respectively. In what ratio the profit earned after 2 years be divided between Sumit and Ravi respectively.

(A)16:4

(B)17:3

(C)12:4

(D)14:3

(E)None of these

 

18) A,B and C enter into a partnership investing Rs 35000, Rs 45000 and 55000. Find the their respective shares in annual profit of 40,500

(A) 10500, 13500, 16500

(B)12555,12520,12350

(C)12450,15620,14520

(D)12420,10520,10500

(E)None of these

 

19) A and B started a partnership business investing some amount in the ratio of 3 : 5. C joined them after six months with an amount equal to that of B. In what proportion should the profit at the end of one year be distributed amount A, B and C

(A)12:5:4

(B)6:10:5

(C)12:32:45

(D)1:2:5

(E)None of these

 

20) Three partners A,B and C shared the profit in a software business in the ratio 5:7:8. They had partnered for 14 months, 8 months and 7 months respectively. Find the ratio of their investments?

(A)12:45:10

(B)1:5:7

(C) 20:49:64

(D)13:13:12

(E)None of these

 

21) A starts business with Rs. 3500 and after 5 months, B joins with A as his partner. After a year, the profit is divided in the ratio 2:3. What is B's contribution in the capital

(A)10000

(B)9000

(C)12000

(D)4500

(E)None of these

 

22) A, B and C invested Rs. 8000, Rs. 4000 and Rs. 8000 respectively in a business. A left after six months. If after eight months, there was a gain of Rs. 4005, then what will be the share of B?

(A)900

(B)890

(C)450

(D)500

(E)None of these

 

23) Nirmal and Kapil started a business investing Rs. 9000 and Rs. 12000 respectively. After 6 months, Kapil withdrew half of his investment. If after a year, the total profit was Rs. 4600, what was Kapil’s share initially ?

(A)2000

(B)2200

(C)2300

(D)2500

(E)None of these

 

24) Manoj received Rs. 6000 as his share out of the total profit of Rs. 9000 which he and Ramesh earned at the end of one year. If Manoj invested Rs.120000 for 6 months, whereas Ramesh invested his amount for the whole year, what was the amount invested by Ramesh

(A)9000

(B)5000

(C)4500

(D)4000

(E)None of these

 

25) Yogesh started a business investing Rs. 45000. After 3 months, Pranab joined him with a capital of Rs. 60000. After another 6 months, Atul joined them with a capital of Rs. 90000. At the end of the year, they made a profit of Rs. 20000. What would be Atuls share in it?

(A)4500

(B)1200

(C)4000

(D)2300

(E)None of these

 

26) A, B and C invested Rs.6300, Rs.4200 and Rs.10500 respectively, in a partnership business. Find the share of A in profit of Rs.12100 after a year?

(A)4520

(B)7542

(C)3630

(D)4500

(E)None of these

 

27) A, B, C and D enter into partnership. A subscribes 1/3 of the capital B 1/4, C 1/5 and D the rest. How much share did A get in a profit of Rs.2460?

(A)500

(B)820

(C)400

(D)780

(E)None of these

 

28) A and B entered into a partnership investing Rs.25000 and Rs.30000 respectively. After 4 months C also joined the business with an investment of Rs.35000. What is the share of C in an annual profit of Rs.47000?

(A)12000

(B)13000

(C)14000

(D)20000

(E)None of these

 

29) A and B enter into partnership with capital as 7:9. At the end of 8 months, A withdraws. If they receive the profits in the ratio of 8:9 find how long B's capital was used?

(A) 7 months

(B)12 months

(C)3 months

(D)10 months

(E)None of these

 

30) Three persons invested Rs.9000 in a joint business. The second person invested Rs.1000 more than the first and the third Rs.1000 more than second. After two years, they gained Rs.5400. How much third person will get?

(A)1200

(B)2400

(C)3000

(D)4500

(E)None of these

 

31) A, B and C enter into partnership. A invests some money at the beginning, B invests double the amount after 6 months, and C invests thrice the amount after 8 months. If the annual gain be Rs.18000. A's share is?

(A)12000

(B)14500

(C)6000

(D)10000

(E)None of these

 

32) A and B put in Rs.300 and Rs.400 respectively into a business. A reinvests into the business his share of the first year's profit of Rs.210 where as B does not. In what ratio should they divide the second year's profit?

(A)39:40

(B)12:15

(C)45:23

(D)10:12

(E)None of these

 

33) A and B invests Rs.3000 and Rs.4000 respectively in a business. If A doubles his capital after 6 months. In what ratio should A and B divide that year's profit?

(A)8:5

(B)9:8

(C)10:12

(D)12:13

(E)None of these

 

34) Krishan and Nandan jointly started a business. Krishan invested three times as Nandan did and invested his money for double time as compared to Nandan. Nandan earned Rs. 4000. If the gain is proportional to the money invested and the time for which the money is invested then the total gain was?

(A)25000

(B)45000

(C)28000

(D)15000

(E)None of these

 

35) A is a working partner and B is a sleeping partner in the business. A puts in Rs.15000 and B Rs.25000, A receives 10% of the profit for managing the business the rest being divided in proportion of their capitals. Out of a total profit of Rs.9600, money received by A is?

(A)4200

(B)5600

(C)4600

(D)4800

(E)None of these

 

36) The ratio of investments of two partners P and Q is 7:5 and the ratio of their profits is 7:10. If P invested the money for 5 months, find for how much time did Q invest the money?

(A)12months

(B)15 months

(C)10 months

(D)14 months

(E)None of these

 

37) A and B start a business jointly. A invests Rs.16000 for 8 months and B remains in the business for 4 months. Out of the total profit B claims 2/7th share. How much money is contributed by B?

(A)15400

(B)12800

(C)14600

(D)20000

(E)None of these

 

38) In a partnership between A, B and C. A's capital is Rs.5000. If his share of a profit of Rs.800 is Rs.200 and C's share is Rs.130, what is B's capital?

(A)11750

(B)14500

(C)12500

(D)14200

(E)None of these

 

39) A, B and C invests Rs.2000, Rs.3000 and Rs.4000 in a business. After one year A removed his money; B and C continued the business for one more year. If the net profit after 2 years be Rs.3200, then A's share in the profit is?

(A)780

(B)400

(C)450

(D)500

(E)None of these

 

40) A and B start a business with Rs.6000 and Rs.8000 respectively. Hoe should they share their profits at the end of one year?

(A)6:4

(B)3:4

(C)4:8

(D)8:4

(E)None of these

 

41) A and B invests Rs.8000 and Rs.9000 in a business. After 4 months, A withdraws half of his capital and 2 months later, B withdraws one-third of his capital. In what ratio should they share the profits at the end of the year?

(A)35:45

(B)14:56

(C)32:45

(D)14:56

(E)None of these

 

42) X and Y started a business with capitals Rs. 20000 and Rs. 25000. After few months Z joined them with a capital of Rs. 30000. If the share of Z in the annual profit of Rs. 50000 is Rs. 14000, then after how many months from the beginning did Z join?

(A)4 months

(B)5 months

(C)10 months

(D)3 months

(E)None of these

 

43) Kamal started a business investing Rs. 9000. After five months, Sameer joined with a capital of Rs. 8000. If at the end of the year, they earn a profit of Rs. 6970, then what will be the share of Sameer in the profit?

(A)4580

(B)2380

(C)4520

(D)1450

(E)None of these

 

44) A and B started business in partnership investing Rs. 20,000 and Rs. 15,000 respectively. After six months, C joined them with Rs. 20,000. What will be B's share in the total profit of Rs. 25,000 earned at the end of 2 years from the starting of the business?

(A)4500

(B)7500

(C)7800

(D)2000

(E)None of these

 

45) Aman started a business investing Rs. 70,000. Rakhi joined him after six months with an amount of Rs. 1,05,000 and Sagar joined them with Rs. 1.4 lakhs after another six months. The amount of profit earned should be distributed in what ratio among Aman, Rakhi and Sagar respectively, 3 years after Aman started the business?

(A)12:14:17

(B)14:13:20

(C)12:15:16

(D)14:12:16

(E)None of these

 

46) A, B and C enter into a partnership. They invest Rs. 40,000, Rs. 80,000 and Rs. 1,20,000 respectively. At the end of the first year, B withdraws Rs. 40,000, while at the end of the second year, C withdraws Rs. 80,000. IN what ratio will the profit be shared at the end of 3 years?

(A)3:7:5

(B)4:5:6

(C)7:8:9

(D)3:4:7

(E)None of these

 

47) If an amount of Rs. 100000 and 150000 invested by two person A and B respectively. If the earned profit of Rs. 24000 than what should be the share of A and B?

(A)Rs 8600, Rs 12400

(B)Rs 9600, Rs 14400

(C) Rs 10600, Rs 15400

(D) Rs 11600, Rs 16400

(E)None of these

 

48) If an amount of Rs. 20000 and Rs. 25000 invested by two partners in a business. But B left the business hand C joined the business with the capital of Rs. 15000 after the period of 4 year. An amount of Rs. 46000 earned as profit by the firm then what should be the share in profit of C?

(A)15000

(B)12000

(C)15500

(D)13000

(E)None of these

 

49) Partners of a firms are A, B and C. Conditions of investments are: twice the A investment is equal to thrice the capital of B and the capital of B is four times in the comparison of C capital. What should be the share in profit of B if profit earned by Rs. 297000?

(A)100000

(B)108000

(C)120000

(D)145000

(E)None of these

 

50) With an amount of Rs. 21000 started business by A. after some time , B joined the business by investing amount of Rs. 36000. If profit of the firm divided equally between them then find out how many month after B join the business?

(A)7

(B)8

(C)5

(D)9

(E)None of these

 

51) If Rs. 1460 rent for a shadow hired by three person which are A,B and C. A puts in 10 cow for 20 days, B 30 cows for 8 days and C 16 cows for 9 days. How much rent paid by each partner?

(A) 300, 400, 500

(B) 200, 300, 380

(C) 500, 600, 360

(D) 100,200, 300

(E)None of these

 

52) Ravi, Ram and Raj together started a business in partnership. The ratio of their capitals is 4:5:9.If their annual profit be Rs. 30600/-. What will be Raj’s share in this profit?

(A)12300

(B)12000

(C)15300

(D)12400

(E)None of these

 

53) A, B and C invested Rs. 27000/-, Rs. 35000/- and Rs. 14000/- respectively in a business. At the end of year, they earn a profit of Rs 5320/-. B’s share of profit is:

(A)1500

(B)2450

(C)4500

(D)1508

(E)None of these

 

54) Amar started a business investing Rs. 34000/-. After 3 months, Vamsi joined him with a capital of Rs. 40000/-. At the end of the year, they make a profit of Rs. 17040/-. What will be Amar’s share in the profit?

(A) Rs. 9052.5

(B)Rs. 4520.2

(C)Rs.1453.2

(D)Rs.4872.5

(E)None of these

 

55) A, B, C subscribe Rs. 50000/- for a business. A subscribes Rs. 4000/- more than B and B Rs. 5000/- more than C. out of a total profit of Rs. 35,000/- A receives:

(A)15400

(B)14700

(C)14500

(D)14100

(E)None of these

 

56) A, B and C start a business, each investing Rs. 30,000/-. After 4 months A withdrew Rs. 10,000/-, B Rs. 6,000/- and C invested Rs 8000/- more. At the end of the year, a total profit of Rs. 69,000/-was recorded. What is the share of B?

(A)25000

(B)21000

(C)14500

(D)16200

(E)None of these

 

57) A, B and C enter in partnership. A invests some money at the beging, B invests double the amount after 6 months and C invests thrice the amount after 8 months. If the annual profit be Rs 39,000/-, C’s Share is:

(A)14000

(B)15420

(C)13000

(D)16500

(E)None of these

 

58) A, B and C entered into a partnership. A invested Rs. 2,560/- and B invested Rs. 1105/-, out of which A got Rs 320. C’s capital was

(A)4510

(B)4280

(C)2560

(D)2500

(E)None of these

 

59) Ravi, Ramu and Raja are three partners in business. If Ravi’s capital is equal to twice Ramu’s capital and Ramu’s capital is three times Raja’s capital, the ratio of the capitals of Ravi, Ramu, Raja is

(A)4:5:1

(B)5:6:4

(C)6:3:1

(D)6:8:7

(E)None of these

 

60) P, Q, R enter into partnership and their capitals are in the proportion 1/3 : 1/4 : 1/5. P withdraws half his capital at the end od 4 months. Out of total annual profit of Rs. 8470/-, P’s share is:

(A)4500

(B)1500

(C)2800

(D)2300

(E)None of these

 

61) Sheela started a business in 2009 by investing Rs.50,000. She invested Rs. 20,000 as additional amount in 2010 and her friend Devi joined her with an amount of Rs.70,000. Sheela invested another Rs. 20,000 in 2011 and Anu joined them with Rs. 70,000. At the end of these 3 years, they earned a profit of Rs. 3,00,000. Find Devi's share?

(A)150000

(B)100000

(C)145000

(D)200000

(E)None of these

 

62) Akash and Bharati started a business by investing some amount in the ratio of 4 : 7. Karthick joined them after six months with an amount equal to that of Bharati. What will be their profit ratio for a period of 1 year?

(A)4:15:7

(B)14:13:15

(C)14:12:13

(D) 8:14:7

(E)None of these

 

63) Mr.X starts a business with Rs.7000 and after 10 months, Mr.Y joins with Mr.X by investing certain amount. At the end of 2 years, if 2:3 is the proportion of the profit then Mr.Y's contribution in the capital is:

(A)15400

(B)18000

(C)17800

(D)20000

(E)None of these

 

64) Antra and Manvi invested Rs 3780 and Rs 3960 in a business. After 3 months, Antra withdew Rs 420 and Manvi withdrew Rs 180. At the same time Chetna joined them by investing Rs 4620. After a year, they made a profit of Rs 35,850. Find Manvi’s share in the annual profit.
(A) Rs 13,450

(B) Rs 12,750

(C) Rs 12,350

(D) Rs 13,650

(E) None of these

 

65) Shikha and Shreya invested in the ratio 7 : 8 in a business. They got an annual profit of Rs 34,450. If Shikha withdrew her entire money at the end of 9 years, then what is the difference between their shares of profit?
(A) Rs 7570

(B) Rs 6400

(C) Rs 7560

(D) Rs 7150

(E) None of these

 

66) Kashish and Sheena started a business by investing Rs 2600 and Rs 2400 respectively. After 7 months, they added Rs 600 and Rs 800 respectively. 33% of the total profit earned after a year is given in donation. If after giving donation, the difference between the shares of Kashish and Sheena is Rs 350, find the total profit earned after a year.
(A) Rs 17,000

(B) Rs 25,000

(C) Rs 18,000

(D) Rs 12,000

(E) None of these

 

67) Karuna and Varuna invested Rs 2400 and Rs x in a business. After 3 months, Karuna added Rs 600 while Varuna withdrew Rs 300. After a year out of a total profit of Rs 36,920, Varuna received Rs 17,160. Find the amount invested by Varuna at the starting of business.
(A) Rs 2700

(B) Rs 1900

(C) Rs 2100

(D) Rs 2400

(E) None of these

 

68) Vijay and Ajay started a business by investing Rs 2000 and Rs 1500 respectively. 4 months after start, Vijay withdrew all his money and Amit joined Ajay by investing Rs 3000. After the end of year, the difference between the shares of Amit and Vijay together and Ajay is Rs 3423. What is the total profit after a year?
(A) Rs 12375

(B) Rs 13455

(C) Rs 14265

(D) Rs 14350

(E) Rs 12225

 

69) Tiya and Piya invested Rs 1350 and Rs 1800 respectively in a business. After 9 months Piya withdrew her entire money and Riya and Siya joined the business by investing Rs 3000 and Rs 2700 respectively. If after a year, a total of Rs 13,750 is obtained as profit, find the total share of Piya and Riya together out of total profit.
(A) Rs 6000

(B) Rs 8000

(C) Rs 7000

(D) Rs 6500

(E) None of these

 

70) Vishal, Manoj and Tushar started a business by investing Rs 7000, Rs 7500 and Rs 6500 respectively for 4 months. After 4 months Vishal and Tushar added same amount as before while Tushar invested Rs 7000 for 8 months. If after this the profit earned was Rs 44,800, find the share of Tushar.
(A) Rs 15,380

(B) Rs 14,440

(C) Rs 13,520

(D) Rs 14,350

(E) None of these

 

71) Suraj and Rishi started a business by investing Rs 7200 and Rs 6400 respectively. After 6 months, Suraj withdrew half and Rishi withdrew 1/4th of their respected money invested. If after a year, a total profit of Rs 19,800 is made, what is the share of Suraj?
(A) Rs 8480

(B) Rs 9490

(C) Rs 9720

(D) Rs 8150

(E) Rs 9220

 

72) Roshni, Laksha and Mohit started a business by investing in the ratio 1/3 : 2/4 : 2/5. After 8 months Mohit withdrew 1/2 of his investment. If after 12 months from start of business Roshni and Laksha got a share of Rs 16,000 out of the total profit, then find the share of Mohit?
(A) Rs 7200

(B) Rs 5700

(C) Rs 6500

(D) Rs 6400

(E) Rs 4700

 

73) A starts business with Rs. 3500 and after 5 months, B joins with A as his partner. After a year, the profit is divided in the ratio 2 : 3. What is B’s contribution in the capital?

(A)4500

(B)9000

(C)8000

(D)6000

(E) None of these

 

74) A and B started a partnership business investing some amount in the ratio of 3 : 5. C joined then after six months with an amount equal to that of B. In what proportion should the profit at the end of one year be distributed among A, B and C?

(A)4:5:20

(B)4:5:7

(C)6:10:5

(D)4:12:10

(E) None of these

 

75) A, B, C rent a pasture. A puts 10 oxen for 7 months, B puts 12 oxen for 5 months and C puts 15 oxen for 3 months for grazing. If the rent of the pasture is Rs. 175, how much must C pay as his share of rent?

(A)40

(B)44

(C)45

(D)89

(E) None of these

 

76) A and B started a business in partnership investing Rs. 20,000 and Rs. 15,000 respectively. After six months, C joined them with Rs. 20,000. What will be B’s share in total profit of Rs. 25,000 earned at the end of 2 years from the starting of the business?

(A)4500

(B)7500

(C)8000

(D)6200

(E) None of these

 

77) A and B invest in a business in the ratio 3 : 2. If 5% of the total profit goes to charity and A’s share is Rs. 855, the total profit is:

(A)1520

(B)1400

(C)1500

(D)1600

(E) None of these

 

78) A, B and C jointly thought of engaging themselves in a business venture. It was agreed that A would invest Rs. 6500 for 6 months, B, Rs. 8400 for 5 months and C, Rs. 10,000 for 3 months. A wants to be the working member for which, he was to receive 5% of the profits. The profit earned was Rs. 7400. Calculate the share of B in the profit.

(A)1542

(B)1500

(C)1660

(D)2660

(E) None of these

 

79) A, B, C subscribe Rs. 50,000 for a business. A subscribes Rs. 4000 more than B and B Rs. 5000 more than C. Out of a total profit of Rs. 35,000, A receives:

(A)15400

(B)14700

(C)10520

(D)14520

(E) None of these

 

80) Three partners shared the profit in a business in the ratio 5 : 7 : 8. They had partnered for 14 months, 8 months and 7 months respectively. What was the ratio of their investments?

(A)14:15:10

(B)15:14:17

(C) 20 : 49 : 64

(D)20;14:15

(E) None of these

 

81) A began a business with Rs. 85,000. He was joined afterwards by B with Rs. 42,500. For how much period does B join, if the profits at the end of the year are divided in the ratio of 3 : 1?

(A)7 month

(B)8 month

(C)10 month

(D)11 month

(E) None of these

 

82) Amar, Kamal and Vijay invested Rs. 8000, Rs. 4000 and Rs. 8000 respectively in a business. Amar left after six months. If after eight months, there was a gain of Rs. 4005, then what will be the share of Kamal?

(A)450

(B)890

(C)1200

(D)1250

(E) None of these

 

83) Murari and Madan Started a business with investments of Rs. 13000 and Rs. 52000. After 5 months Arun joins with a capital of Rs. 52000. At the end of a year they got a profit of Rs. 14250. Find the share of Arun.

(A)1542

(B)5250

(C)4520

(D)6520

(E) None of these

 

84) A and B entered into a partnership with investments of Rs. 15000 and Rs. 14000 respectively. After 3 months A left from the business, at the same time C joins with Rs. 30000. At the end of 9 months, they got Rs. 7800 as profit. Find the share of B.

(A)4500

(B)4570

(C)4800

(D)4600

(E) None of these

 

85) A started a business with Rs. 18000. After 4 months B joins with Rs. 24000. After 2 more months C joins with Rs. 30000. At the end of 10 months C received Rs. 1850 as his share. Find the total profit.

(A)6845

(B)4578

(C)9856

(D)6500

(E) None of these

 

86) Three partners started a business with Rs. 80000. At the end of the year they receive Rs. 1800. Rs. 3000 and Rs. 4800 as profit. Find the investment of the second person.

(A)50000

(B)45000

(C)20000

(D)25000

(E) None of these

 

87) A, B and C started a business A's investment is 2 times of B's investment is 5 times of C's investment. Find the profit of B in the total profit of Rs. 25600.

(A)8600

(B)7500

(C)7400

(D)8000

(E) None of these

 

88) A and B enter into a partnership with capitals in the ratio 2 : 3. At the end of 9 months, A withdraws from the business. If their profits are in the ratio 1 : 2, how long did B invest his capital?

(A)10 month

(B)12 month

(C)23 month

(D)11 month

(E) None of these

 

89) A, B and C started a business with a total investment of Rs. 72000. A invests Rs. 6000 more than B and B invests Rs. 3000 less than C. If the total profit at the end of a year is Rs. 8640, Find A's share.

(A)4520

(B)3240

(C)4578

(D)2350

(E) None of these

 

90) In a partnership, A inverts 1/12 of the capital for 1/12 of the time, B invests 1/6 of the Capital for 1/6 of the time and C, the rest of the capital for the whole time. Out of a profit of Rs 113000/-, B’s share is :

(A)4500

(B)5600

(D)4000

(D)4560

(E) None of these

 

91) A and B enter into a partnership. A contributed Rs.5000 for 8 months and B Rs.6000 for 5 months. Find A's share in a total profit of rs.8400.

(A)4500

(B)6500

(C)4800

(D)4700

(E) None of these

 

92) A, B and C started a business with investment of Rs. 8000. Rs. 20000 and Rs. 32000. What is the share of B in the total profit of Rs. 5400 at the end of 1 year?

(A)1400

(B)1500

(C)1600

(D)1800 

(E) None of these

 

93) Mahesh, Ramesh and Suresh invest Rs. 45000, Rs. 55000 and Rs. 65000 respectively for 9 months in a partnership firm. If the total profit of Rs.13200 was made at the end of 9 months. How much did Suresh get more than Mahesh?

(A)1500

(B)1560

(C)1600

(D)1400

(E) None of these

 

94) A, B and C invest Rs. 28000, Rs. 42000 and Rs. 56000 respectively. If C's share at the end of 1 yr is Rs. 4120, find the total profit.

(A)9270

(B)4572

(C)9560

(D)9850

(E) None of these

 

95) A, B and C enter into a partnership by investing Rs. 15000, Rs.21000 and Rs.27000 respectively. At the end of 8 months, B receives Rs.1260 as his share. Find the share of A.

(A)800

(B)900

(C)787

(D)950

(E) None of these

 

96) A, B and C enter into a partnership. A invests 3 times as much as B invests and 2/3 of what C invests. At the end of the year, the profit earned is Rs. 12375. What is the share of C?

(A)3370

(B)3375

(C)1546

(D)2500

(E) None of these

 

97) A, B and C started a business by investing Rs. 45000, Rs. 55000 and Rs. 60000 respectively. At the end of a year, they got a total profit of Rs. 11200. Find how much B gets more than A in the profit?

(A)500

(B)540

(C)700

(D)900

(E) None of these

 

98) A and B started a business with investments of Rs. 42000, and Rs. 63000 respectively. After 4 months B withdraws from the business. At the end of a year they got Rs. 9600 as total profit. Find the share of B.

(A)3500

(B)3200

(C)4500

(D)2100

(E) None of these

 

99) Rakesh started a buisness investing with Rs.7000/after six month Mukesh joined with him Rs.6000. Find the profit ratio they earn at end of year.

(A)4:5

(B)7:3

(C)7:5

(D)6:7

(E) None of these

 

100) Suresh started a business and he invest in it Rs.45,000. After 4 month Naren joined him with capital of Rs. 75,000. End of the year they gained profit was Rs.47,500, Find the Suresh share of profit ?

(A)10500

(B)14200

(C)22500

(D)45000

(E) None of these

 

 

RATIO PRAPORTION

RATIO PROPORTION

15506  

1) A and B together have Rs. 1210. If 4/15 of A's amount is equal to 2/5 of B's amount, how much amount does B have?

(A)456

(B)458

(C)487

(D)484

(E) None of these

 

2) Two numbers are respectively 20% and 50% more than a third number. The ratio of the two numbers is:

(A)4:6

(B)4:8

(C)4:5

(D)7:8

(E) None of these

 

3) A sum of money is to be distributed among A, B, C, D in the proportion of 5 : 2 : 4 : 3. If C gets Rs. 1000 more than D, what is B's share?

(A)4500

(B)2000

(C)5200

(D)2200

(E) None of these

 

4) Seats for Mathematics, Physics and Biology in a school are in the ratio 5 : 7 : 8. There is a proposal to increase these seats by 40%, 50% and 75% respectively. What will be the ratio of increased seats

(A)2:5:6

(B)4:8:7

(C)7:2:3

(D)2:3:4

(E) None of these

 

5) In a certain room, there are 28 women and 21 men. What is the ratio of men to women? What is the ratio of women to the total number of people?

(A)4:7

(B)4:5

(C)4:6

(D)5:4

(E) None of these

 

6) In a group, the ratio of doctors to lawyers is 5:4. If the total number of people in the group is 72, what is the number of lawyers in the group?

(A)56

(B)32

(C)45

(D)55

(E) None of these

 

7) In a bag, there are a certain number of toy-blocks with alphabets A, B, C and D written on them. The ratio of blocks A:B:C:D is in the ratio 4:7:3:1. If the number of ‘A’ blocks is 50 more than the number of ‘C’ blocks, what is the number of ‘B’ blocks?

(A)450

(B)120

(C)350

(D)500

(E) None of these

 

8) If the ratio of chocolates to ice-cream cones in a box is 5:8 and the number of chocolates is 30, find the number of ice-cream cones.

(A)78

(B)45

(C)47

(D)44

(E) None of these

 

9) A certain recipe calls for 3kgs of sugar for every 6 kgs of flour. If 60kgs of this sweet has to be prepared, how much sugar is required?

(A)45

(B)60

(C)78

(D)46

(E) None of these

 

10) A sum of Rs.312 was divided among 100 boys and girls in such a way that the boy gets Rs.3.60 and each girl Rs. 2.40 the number of girls is

(A)50

(B)44

(C)40

(D)78

(E) None of these

11) Jo's collection contains US, Indian and British stamps. If the ratio of US to Indian stamps is 5 : 2 and the ratio of Indian to British stamps is 5 : 1, what is the ratio of US to British stamps?

(A)12:2

(B)25:2

(C)12:3

(D)25.6

(E) None of these

 

12) If Rs. 782 be divided into three parts, proportional to 1/2 : 2/3: 3/4, then the first part is?

(A)6:8:9

(B)7:8:9

(C)8:9:7

(D)9:7:8

(E) None of these

 

13) Seats for Mathematics, Physics and Biology in a school are in the ratio 5:7:8. There is a proposal to increase these seats by 40%, 50% and 75% respectively. What will be the ratio of increased seats ?

(A)1:2:3

(B)2:3:4

(C)7:4:5

(D)4:7:2

(E) None of these

 

14) A sum of Rs. 427 is to be divided among A, B and C such that 3 times A’s share, 4 tunes B’s share and 7 times C’s share are all equal. The share of C is :

(A)78

(B)45

(C)87

(D)84

(E) None of these

 

15) In a zoo, there are rabbits and pigeons. If heads are counted, there are 340 heads and if legs are counted there are 1060 legs. How many pigeons are there?

(A)150

(B)125

(C)124

(D)120

(E) None of these

 

16) The Students in three classes are in the ratio 2 : 3 : 5. If 20 students are increased in each class, the ratio of changes to 4 : 5 : 7. The total number of students before the increase was

(A)110

(B)100

(C)120

(D)125

(E) None of these

 

17) If the ratio of the ages of two friends A and B is in the ratio 3 : 5 and that of B and C is 3 : 5 and the sum of their ages is 147, then how old is B?

(A)44years

(B)41 years

(C)45 years

(D)50 years

(E)None of these

 

18) The number of oranges in three baskets are in the ratio of 3 : 4 : 5. In which ratio the no. of oranges in first two baskets must be increased so that the new ratio becomes 5 : 4 : 3?

(A)5:4

(B)2:1

(C)4:5

(D)3:2

(E) None of these

 

19) A sum of money is to be distributed among A, B, C, D in the proportion of 5:2:4:3. If C gets Rs. 1000 more than D, what is B's share?

(A)4522

(B)2000

(C)1500

(D)1246

(E) None of these

 

20) A sum of Rs.312 was divided among 100 boys and girls in such a way that the boy gets Rs.3.60 and each girl Rs.2.40 the number of girls is

(A)40

(B)45

(C)50

(D)60

(E) None of these

 

21) Two numbers are respectively 20%2 and 50% more than a third number. The ratio of the two numbers is:

(A)4:6

(B)2:6

(C)4:5

(D)7:8

(E) None of these

 

22) Rs.432 is divided amongst three workers A, B and C such that 8 times A’s share is equal to 12 times B’s share which is equal to 6 times C’s share. How much did A get?

(A)456

(B)144

(C)124

(D)120

(E) None of these

 

23) An outgoing batch of students wants to gift a PA system worth Rs 4,200 to their school. If the teachers, offer to pay 50% more than the students and an external benefactor gives three times the teacher's contribution, then how much should the teachers donate?

(A)800

(B)700

(C)780

(D)900

(E) None of these

 

24) The monthly incomes of A and B are in the ratio 4:5, their expenses are in the ratio 5 : 6. If 'A' saves Rs.25 per month and 'B' saves Rs.50 per month, what are their respective incomes?

(A)400 , 500

(B)450,500

(C)700,800

(D)450,650

(E) None of these


25) Rs 4830 is divided among Kaushal, Nikunj and Pawan such that if Kaushal's share diminishes by Rs 5, Nikunj's share diminishes by Rs 10 and Pawan's share diminishes by Rs 15, their shares will be in the ratio 5:4:3 Find the Nikunj's original share

(A)1456

(B)7850

(C)1610

(D)1545

(E) None of these

 

26) One year ago, the ratio between A's and B's salary was 4:5.The ratio of their individual salaries of last year and present year are 3:5and 2:3 respectively. If their total salaries for the present year is Rs 6800, the present salary of A is

(A)3400

(B)3200

(C)4500

(D)4580

(E) None of these

 

27) A noodles merchant buys two varieties of noodles the price of the first being twice that of the second. He sells the mixture at Rs 17.50 per kilogram thereby making a profit of 25. If the ratio of the amounts of the first noodles and the second noodles in the mixture is 2:3, then the respective costs of each noodles are

(A)45,25

(B)20,10

(C)10,25

(D)20,30

(E) None of these

 

28) A, B and C, each of them working alone can complete a job in 6, 8 and 12 days respectively. If all three of them work together to complete a job and earn Rs.2340, what will be C’s share of the earnings?

(A)450

(B)528

(C)520

(D)457

(E) None of these

 

29) A, B and C enter into a partnership by investing Rs 28000, Rs 32000 and Rs 18000. A is working partner and gets a fourth of the profit for this services and the remaining profit is divided amongst the three in the ratio of their investments. What is the amount of profit that B gets if A gets a total of Rs 4995?

(A)2960

(B)4520

(C)6350

(D)4570

(E) None of these

 

30) The ratio of marks obtained by Vinit and Bansi is 6:5. If the combined average of their percentage is 68.75 and their sum of the marks is 275, find the total marks for which exam was conduct

(A)150

(B)200

(C)520

(D)140

(E) None of these

 

31) In a pocket of A, the ratio of Rs.1 coins, 50p coins and 25p coins can be expressed by three consecutive odd prime numbers that are in ascending order. The total value of coins in the bag is Rs 58. If the number of Rs.1, 50p, 25p coins are reversed, find the new total value of coins in the pocket of A?

(A)50

(B)82

(C)78

(D)79

(E) None of these

 

32) If A : B = 7 : 9, C : D = 6 : 13 then A : B : C is

(A)45:15:78

(B)12:25:12

(C) 42 : 54 : 117

(D)45:65:78

(E) None of these

 

33) If P : Q : R = 2 : 3 : 4, Then P / Q : Q / R : R / P = ?

(A)4:5:6

(B)4:2:1

(C)2:3:4

(D)7:8:4

(E) None of these

 

34) If P : Q = 2 : 3 and Q : R = 4 : 5, then R : P = ?

(A)15:7

(B)13:14

(C)14:13

(D)15:8

(E) None of these

 

35) what would be the 3rd proportional to 0.25 to 0.38 ?

(A) 0.5776

(B)0.1524

(C)0.5468

(D).1547

(E) None of these

 

36) Divide the Rs, 520 in the ratio of 6 : 4 in between Ram and suresh, How much amount would be Ram getting ?

(A)320

(B)452

(C)312

(D)450

(E) None of these

 

37) Two numbers are respectively 40% and 60% more than third number. What would be the ratio of two numbers ?

(A)7:9

(B)7:8

(C)1:8

(D)7:2

(E) None of these

 

38) A sum money is divided among P, Q, R, S in the ratio of 2 : 3 : 4 : 7 respectively. If the share of R is Rs.9872 more than the share of P, then what is the total amount of money of Q and S together ?

(A)39452

(B)47589

(C)49360

(D)45620

(E) None of these

 

39) If A : B = 4 : 9 and B : C = 3 : 6 , Then find A : C is :

(A)7:5

(B)2:9

(C)1:5

(D)7:2

(E) None of these

 

40) In a town, 20% of the mans are same in numbers as 1 / 4th of the women. What would be the ratio of mans and woman in that town ?

(A)2:5

(B)4:5

(C)3:5

(D)4:7

(E) None of these

 

41) In a school, the number of ratio of boys and girls is 4 : 9, after inclusion of 32 new girls, the ratio become 4 : 17. How many boys were present at starting in this school ?

(A)14

(B)13

(C)16

(D)20

(E) None of these

 

42) Ina school ratio of number of boys and girls is 9 : 6 and if there present 180 boys, than find the total number of students in the school.

(A)150

(B)345

(C)456

(D)345

(E)300

 

43) Share Rs.4200 among joy, sanjay and bijoy in the ration 2 : 4 : 6.Find the amount received by sanjay

(A)1200

(B)1400

(C)4500

(D)1800

(E) None of these

 

44) Find the mean proportional between given two number that is 64 and 49.

(A)45

(B)78

(C)56

(D)53

(E) None of these

 

45) Rs. 385 were divided among P , Q , R in such a way that P had Rs 20 more than Q and R had Rs 15 more than P . How much was R’s share ?

(A)125

(C)135

(C)154

(D)145

(E) None of these

 

46) Rs 1210 were divided among three person P, Q, R so that P : Q = 5 : 4 and Q : R = 9 : 10. Then R gets the amount

(A)450

(B)800

(C)400

(D)840

(E) None of these

 

47) Rs 64000 are divided among three friends in the ratio 3 / 5 : 2 / 1 : 5 / 3 . The share of the second friend is :

(A)45200

(B)45680

(C)50000

(D)30000

(E) None of these

 

48) What number has to be added to each term of 3 : 5 to make the ratio 5 : 6 : ?

(A)7

(B)8

(C)9

(D)6

(E) None of these

 

49) On dividing a sum of Rs 832 between Paul and john in the ratio 3 : 5 , their shares are?

(A)312.785

(B)312,520

(C)452,125

(D)457,145

(E) None of these

 

50) A certain amount was divided between A and B in the ratio 4 : 3 . If B’s share was Rs, 4800, the total amount was ?

(A)45210

(B)12500

(C)11200

(D)45200

(E) None of these

 

51) Rs. 75840/are divided between P and Q in the ratio of 3 : 7. What would be the difference between thrice the share of P and twice the share of Q ?

(A)37920

(B)45850

(C)45682

(D)12520

(E) None of these

 

52) In the ratio of 8 : 12 Copper and silver are melted together. What is the weight of melted mixture if 24 kg of silver has been consumed in it ?

(A)45

(B)60

(C)78

(D)50

(E) None of these

 

53) Rs. 75,500/are divided between A and B in the ratio 1 : 3. what is the difference between thrice the share of A and twice the share of B ?

(A)15420

(B)23540

(C) 56625

(D)54850

(E) None of these

 

54) Milk and water in the ratio 5 : 3 is contain in a 20 litres of mixture. If 4 litres of this mixture be replaced by 4 litres of milk, the ratio of milk to water in the new mixture would be ?

(A)7:8

(B)3:4

(C)7:3

(D)8:9

(E) None of these

 

55) The ratio between the number of men and women in a society is 31 : 23, When 75 more women are added in the society, this ratio becomes 124 : 107. How many more women should be added in the society in order to make the number of men and women be equal?

(A)78

(B)85

(C)89

(D)77

(E) None of these

 

56) In a liquid mixture of 60 liters , the ratio of milk and water is 2 :1. If this ratio is to be 1 : 2, then the quantity of water to be further added is :

(A)78 liters

(B)60 liters

(C)45 liters

(D)12 liters

(E) None of these

 

57) Two numbers are in the ratio 2:3. If 4 be subtracted from each, they are in the ratio 3:5. Find the numbers.

(A)12,15

(B)16,24

(C)15,18

(D)14,16

(E) None of these

 

58) An salary is to be divided among A, B and C in ratio of 2 : 3 : 5 respectively. If the salary amount received by C is Rs. 6000/more than the amount received by B. Find the total salary amount received by A and B.

(A)12000

(B)15000

(C)45000

(D)20000

(E) None of these

 

59) The salaries of A, B and C are of ratio 2:3:5. If the increments of 15%, 10% and 20% are done to their respective salaries, then find the new ratio of their salaries.

(A)45:15:12

(B)12:45:23

(C) 23:33:60

(D)45:12:32

(E) None of these

 

60) Rs. 120 are divided among A, B, C such that A's share is Rs. 20 more than B's and Rs. 20 less than C's. What is B's share

(A)45

(B)20

(C)40

(D)50

(E) None of these

 

61) In a college, the ratio of the number of boys to girls is 8 : 5. If there are 200 girls, the total number of students in the college is

(A)450

(B)120

(C)520

(D)200

(E) None of these

 

62) Two numbers are respectively 20% and 50% more than a third number. The ratio of the two numbers is

(A)5:4

(B)2:3

(C)4:1

(D)4:5

(E) None of these

 

63)  If three numbers in the ratio 3 : 2: 5 be such that the sum of their squares is 1862, the middle number will be

(A)12

(B)14

(C)20

(D)45

(E) None of these

 

64) A dog takes 3 leaps for every 5 leaps of a hare. If one leap of the dog is equal to 3 leaps of the hare, the ratio of the speed of the dog to that of the hare is

(A)8:9

(B)4:5

(C)4:1

(D)7:1

(E) 9:5

 

65) The least whole number which when subtracted from both the terms of the ratio 6 : 7 to give a ratio less than 16 : 21, is

(A)4

(B)3

(C)5

(D)2

(E) None of these

 

66) The sum of three numbers is 98. If the ratio of the first to the second is 2:3 and that of the second to the third is 5:8, then the second number is

(A)45

(B)34

(C)30

(D)45

(E) None of these

 

67) Salaries of Ravi and Sumit are in the ratio 2:3. If the salary of each is increased by Rs 4000, the new ratio becomes 40:57. What is Sumit present salary.

(A)56000

(B)38000

(C)40000

(D)78000

(E) None of these

 

68) A and B together have Rs. 1210. If 4/15 of A's amount is equal to 2/5 of B's amount. How much amount B have.

(A)256

(B)487

(C)484

(D)478

(E) None of these

 

69) There are two numbers and their ratio is 3 : 9. If we subtract 9 from both numbers then their ratio becomes 12 : 13, what is value is smaller number ?

(A)45

(B)33

(C)41

(D)50

(E) None of these

 

70) The salary of two friends Ramu and Raju are in the ratio 4:5. If the salary of each one increases by Rs.6000, then the new ratio becomes 48:55. What is Raju's present salary?

(A)12500

(B)14500

(C)10500

(D)20410

(E) None of these

 

71) The number of candidates writing three different entrance exams is in the ratio 4:5:6. There is a proposal to increase these numbers of candidates by 40%, 60% and 85% respectively. What will be the ratio of increased numbers?

(A) 56 : 80 : 111

(B)56:45:52

(C)45:56:52

(D)45:78:96

(E) None of these

 

72) What must be added to each term of the ratio 2 : 3, so that it may become equal to 4 : 5?

(A)7

(B)2

(C)5

(D)6

(E) None of these

 

73) In a bag of red and green sweets, the ratio of red sweets to green sweets is 3:4. If the bag contains 120 green sweets, how many red sweets are there?

(A)89

(B)45

(C)90

(D)50

(E) None of these

 

74) Clothing store A sells T-shirts in only three colors: red, blue and green. The colors are in the ratio of 3 to 4 to 5. If the store has 20 blue T-shirts, how many T-shirts does it have altogether?

(A)50

(B)78

(C)60

(D)45

(E) None of these

 

75) Income of Rahim is Rs 12000 per month and that of Ami is Rs 191520 per annum. If the monthly expenditure of each of them is Rs 9960 per month find the ratio of their savings.

(A)17:50

(C)15:42

(C)39:45

(D)12:45

(E) None of these

 

76) There are 600 pupils in a school. The ratio of boys to girls in this school is 3:5. How many girls and how many boys are in this school?

(A)458

(B)375

(C)150

(D)200

(E) None of these

 

77) A and B went into partnership and started a business. They agreed to dived the profit in the ratio of 2 : 4. What is their part of profit at the end of the financial year, if they made Rs. 10,000 in profits?

(A)4526.52

(B)4578.25

(C)6666.67

(D)5666.52

(E) None of these

 

78) Salaries of Pooja and Sachin are found to in the ratio 2 : 3. If the salaries of both are hiked by INR 4000, then new ratio is 40 : 57. Find Sachin's present salary.

(A)30000

(B)45000

(C)38000

(D)40000

(E) None of these

 

79) In a bag of red and green balls, the ratios of red ball to green ball are 3:4. If the bag contains 120 green balls, how many red balls are there?

(A)78

(B)96

(C)45

(D)77

(E) None of these

 

80) The price of Computer and CD player are in the ratio 6:5. If the computer costs Rs. 5000 more than CD player. What is the price of the computer?

A) 25,000

B) 15,000

C) 50,000

D) 30,000

(E) None of these

 

81) ) If Rs. 582 be divided into three parts, proportional to 1/2:2/3:3/4, then the first part is?

A) 161

B) 151.8

C) 142

D) 153

E) None of these

 

82) The price of mixer, grinder and washing machine are in the ratio 3:4:5. After one year the price of the items are increased 20%,15%,25% respectively. Then what will be ratio after one year?

A) 18:23:25

B) 17:22:23

C) 16:10:22

D) 18:22:24

E) None of these

 

83) A person has 25p, 10p and 5p in the ration 2:3:4 in his pocket. If the person has Rs. 45 in all, how many 5 paise cons are there?

A) 110

B) 100

C) 130

D) 120

E) None of these

 

84) A shopkeeper contains apples, oranges and bananas in the ratio 5:7:8. There is a demand to increase their quantity by 50%, 60% and 70% respectively. What will be ratio of the increased quantity?

A) 25:75:100

B) 26:72:112

C) 75:112:136

D) 76:100:201

E) None of these

 

85) A packet of sweets is distributed among A,B,C,D in the proportion of 6:8:5:4. If B gets 10 sweets more than D then what is A’s share?

A) 16

B) 17

C) 15

D) 18

E) None of these

 

86) If A’s 60% of salary is equal to two-third of B’s salary. Now find the ratio of A’s salary to B’s salary.

A) 9:10

B) 10:9

C) 11:12

D) 13:11

E) None of these

 

87) The ratio of monthly income to the savings in a family is 5 : 4 If the savings be Rs.9000, find the income and the expenses.

(A) Rs.11250, Rs.2250

(B)Rs.10520, Rs.1250

(C)Rs.14520,Rs.4512

(D)Rs12450,Rs.1240

(E) None of these

 

88) Two numbers are in the ratio 7 : 5. If 2 is subtracted from each of them, the ratio becomes 3 : 2. Find the numbers.

(A)14,15

(B)10,23

(C)14,10

(D)13,15

(E) None of these

 

89) In a library the ratio of English books to Math books, is the same as the ratio of Math books to Science book. If there are 1200 books on English and 1800 books on Math, find the number of Science books.

(A)1250

(B)2700

(C)4500

(D)1400

(E) None of these

 

90) The ratio of number of male and female teachers in a school is 3 : 4. If there are 16 female teachers, find the number of male teachers.

(A)10

(B)15

(C)14

(D)12

(E) None of these

 

91) Divide $940 among A, B, C in the ratio 1/3: 1/4 : 1/5

(A)400,300,240

(B)360,120,400

(C)300,120,400

(D)120,400,300

(E) None of these

 

92) A certain sum of money is divided among A, B, C in the ratio 2 : 3 : 4. If A's share is $200, find the share of B and C.

(A)500,200

(B)600,100

(C)300,400

(D)400,300

(E) None of these


93)  Ramon has notes of Rs.100, Rs.50 and Rs.10 respectively. The ratio of these notes is 2 : 3 : 5 and the total amount is Rs.2,00,000. Find the numbers of notes of each kind.

(A)1500,1000,2500

(B)4000,500,500

(C)1000,1500,2500

(D)1000,2500,1500

(E) None of these

 

94) The ages of A and B are in the ratio 3 : 5. Four years later, the sum of their ages is 48. Find their present ages.

(A)15 years,20 years

(B) 15 years, 25 years

(C) 10 years, 25 years

 (D) 15 years, 35 years

(E) None of these

 

95) Find the ratio of A : B: C when

(a) A : B = 3 : 5 A : C = 6 : 7

(b) B : C = 1/2: 1/6 A : B = 1/3 : 1/5

 

(A) 6 : 10 : 7 , 5 : 3 : 1  

(B)5 : 15 : 10, 5 : 1 : 3

(C)1 :2 :3 , 7 : 5 :4 

(D)2 : 7 : 6, 7 : 1 : 6

(E) None of these

 

96) A sum of money is divided among Ron and Andy in the ratio 4 : 7. If Andy’s share is Rs. 616, find the total money.

(A)785

(B)452

(C)968

(D)145

(E) None of these

 

97) In One organization, material, labor and maintenance costs are in the ratio of 4 : 6 : 7. If the material cost is Rs. 10000, what is the total cost?

(A)40500

(B)15400

(C)42500

(D)36520

(E) None of these

 

98) The ratio between two numbers is 3 : 4 and their sum is 420. What is the greater of the two numbers?

(A)120

(B)240

(C)450

(D)140

(E) None of these

 

99) A quadrilateral has its sides in the ratio 1 : 2 : 3 : 4. If its largest side is 40 cm, nd its perimeter.

(A)100cm

(B)150cm

(C)450cm

(D)200cm

(E) None of these

 

100) If a : b = 7 : 5 and c : d = 2a : 3b, then ac : bd is :

(A)45:15

(B)98:75

(C)13:98

(D)78:45

(E) None of these

 

Answer Key

Question No.

Answer

Question No.

Answer

1

D

51

A

2

C

52

B

3

B

53

C

4

D

54

C

5

A

55

B

6

B

56

B

7

C

57

B

8

E

58

B

9

B

59

C

10

C

     60

B

11

B

61

C

12

A

62

D

13

B

63

B

14

D

64

E

15

A

65

B

16

B

66

C

17

C

67

B

18

B

68

C

19

B

69

B

20

A

70

C

21

C

71

A

22

B

72

B

23

D

73

C

24

A

74

C

25

C

75

A

26

B

76

B

27

B

77

C

28

C

78

C

29

A

79

B

30

B

     80

D

31

B

     81

B

32

C

82

A

33

C

83

D

34

D

84

C

35

A

85

C

36

C

86

B

37

B

87

A

38

C

88

C

39

B

89

B

40

B

90

D

41

C

91

A

42

E

92

C

43

B

93

C

44

C

94

B

45

D

95

A

46

C

96

C

47

D

97

C

48

A

98

B

49

B

99

A

50

C

100

B

AVERAGE

AVERAGE

4650  

1) The average of first five multiples of 3 is:

(A) 8

(B)9

(C) 10

(D) 11

(E) None of these

 

2) What is the average of first 21 multiples of 7 ?

(A) 49

(B) 77

(C)66

(D)57

(E) None of these

 

3) In a class, the average age of 30 boys is 13 years and the average of 20 girls is 12 years. what is the average age of the whole class ?

(A) 12.5 Yrs

B.) 14.2 Yrs

C.) 12.3 Yrs

D.) 12.6 Yrs

E) None of these

 

4) The average age of a class of 32 students is 16 yrs. if the teacher's age is also included, the average increases by one year. Find the age of the teacher ?

(A) 49

(B)48

(C)47

(D) 50

(E) None of these

 

5) The average of seven numbers is 18. The average of first three numbers is 14 and the average of last three numbers is 19. What is the middle number?

(A) 42

(B)50

(C)27

(D)56

(E) None of these

 

6) The mean weight of a group of seven boys is 56 kg. The individual weights (in kg) of six of them are 52, 57, 55, 60, 59 and 55. Find the weight of the seventh boy.

(A)50

(B)54

(C)58

(D)60

(E) None of these

 

7) A cricketer has a mean score of 58 runs in nine innings. Find out how many runs are to be scored by him in the tenth innings to raise the mean score to 61.

(A)88

(B)89

(C)98

(D)60

(E) None of these

 

8) The mean of five numbers is 28. If one of the numbers is excluded, the mean gets reduced by 2. Find the excluded number.

(A)30

(B)45

(C)36

(D)32

(E) None of these

 

9) The mean weight of a class of 35 students is 45 kg. If the weight of the teacher be included, the mean weight increases by 500 g. Find the weight of the teacher

(A)60

(B)63

(C)56

(D)62

(E) None of these

 

10) The average height of 30 boys was calculated to be 150 cm. It was detected later that one value of 165 cm was wrongly copied as 135 cm for the computation of the mean. Find the correct mean.

(A) 152cm

(B)151 cm

(C)150cm

(D) 162cm

(E) None of these

 

11) The mean of 16 items was found to be 30. On rechecking, it was found that two items were wrongly taken as 22 and 18 instead of 32 and 28 respectively. Find the correct mean.

(A) 31.52

(B)45.56

(C)31.25

(D)54.52

(E) None of these

 

12) The mean of 25 observations is 36. If the mean of the first observations is 32 and that of the last 13 observations is 39, find the 13th observation.

(A)20

(B)45

(C)23

(D)26

(E) None of these

 

13) The aggregate monthly expenditure of a family was $ 6240 during the first 3 months, $ 6780 during the next 4 months and $ 7236 during the last 5 months of a year. If the total saving during the year is $ 7080, find the average monthly income of the family.

(A)7469

(B)4589

(C)4876

(D)7425

(E) None of these

 

14) There are two sections A and B of a class, consisting of 36 and 44 students’ respectively. If the average weight of section A is 40kg and that of section B is 35kg, find the average weight of the whole class

(A) 30kg.

(B)35.85 kg.

(C)40.52 kg.

(D)37.25 kg.

(E) None of these

 

15) The distance between two stations A and B is 778 km. A train covers the journey from A to B at 84 km per hour and returns back to A with a uniform speed of 56 km per hour. Find the average speed of train during the whole journey.

(A) 65.23km

(B) 67.2km

(C) 69.45km

(D)68.12

(E) None of these

 

16) The average of 50 numbers is 30. If two numbers, 35 and 40 are discarded, then the average of the remaining numbers is nearly:

(A)29.68

(B)45.25

(C)28.45

(D)27.12

(E) None of these

 

17) Average of five consecutive even numbers is 35. Find the greatest number in these five numbers?

(A)36

(B)40

(C)39

(D)45

(E) None of these

 

18) Average of 13 results is 65. If the average of first six results is 61 and average of last six results is 59 Then find the seventh result?

(A)120

(B)123

(C)145

(D)125

(E) None of these

 

19) The average weight of a class of 20 boys was calculated to be 58.4 kgs and it was later found that one weight was misread as 56 kg instead of 65 kg. What is the correct weight?

(A)45.26kg

(B)56.52Kg

(C) 58.85kg

(D)62.12

(E) None of these

 

20) The average of 10 numbers is 25. The average of first three numbers is 22 1/3 and that of next five is 15 1/5. If the eighth be less than the ninth and tenth numbers by 5 and 11 respectively, then the tenth number is:

(A)42

(B)41

(C)40

(D)50

(E) None of these

 

21) The average of marks of a student of 8 exams was 35. How many marks must be get in the next exam so as to increase his average of marks by 5?

(A)85

(B)45

(C)80

(D)65

(E) None of these

 

22) If the average age of six numbers is 30. If one is excluded. The average become 25. The excluded number is:

(A)85

(B)45

(C)55

(D)75

(E) None of these

 

23) Of the three numbers whose average is 45, the first is half of the sum of the others. The first number is:

(A)71

(B)45

(C)60

(D)66

(E) None of these

 

24) The average age of father and his two sons is 27 Years. Five years ago, the average age of the two sons was 12 Years. If the difference between the ages of the two sons is four years, what is the present age of the father?

(A)50

(B)78

(C)46

(D)47

(E) None of these

 

25) There were 45 students in a School, if the numbers of students increased by 7, the expenses of the mess were increased by Rs. 39 per day while the average expenditure per head diminished by Re.1. What is the original expenditure of the mess?

(A)585

(B)466

(C)478

(D)458

(E) None of these

 

26) Of three numbers, the third is twice the second and the second is 4 times the first. If their average is 78, the smallest of the three numbers is:

(A)23

(B)18

(C)20

(D)16

(E) None of these

 

27) If the average of seven numbers is 35. If one is included. The average become 40. The included number is

(A)78

(B)56

(C)75

(D)80

(E) None of these

 

28) Out of 12 employs of a bank, one employ retires and his place, a new employ of age 24 years joins as a result average age of employs reduces by 4 years. The age of the retired employ is:

(A)78

(B)68

(D)74

(D)72

(E) None of these

 

29) The average temperature for Monday, Tuesday and Wednesday was 41 c. the average temperature for Tuesday, Wednesday and Thursday was 42 c. If the temperature on Thursday be 43 c, what was the temperature on Monday?

(A)400

(B)500

(C)450

(D)510

(E) None of these

 

30) Average age of 20 students is 16. When the teacher joins the class then the average increases by 1. Then what is the teacher’s age?

(A)45

(B)48

(C)37

(D)47

(E) None of these

 

31) Average age of 15 students is 12. When the teacher joins the class then the average increases by 1. Then what is the teacher’s age?

(A)18

(B)28

(C)30

(D)36

(E) None of these

 

32) Average age of 32 students is 25. When the teacher joins the class then the average increases by 1. Then what is the teacher’s age?

(A)50

(B)45

(C)58

(D)65

(E) None of these

 

33) The average weight of 4 men is increased by 3 kg when one of them who weighs 120 kg is replaced by another man. What is the weight of the new man?

(A)165

(B)145

(C)177

(D)132

(E) None of these

 

34) A company produces an average of 4000 items per month for the first 3 months. How much items, it much produce on an average per month over the next 9 months to average 4375 items per month over the whole year?

(A) 4500

(B) 4600

(C) 4680

(D) 4710

(E) None of these

 

35) Of the three numbers whose average is 60, the first is one fourth of the sum of the others. The first number is:

(A) 30

(B) 36

(C) 42

(D) 45

(E) None of these

 

36) The average of 11 numbers is 10.8. If the average of the first six be 10.4 and that of the last six is 11.5. Then the middle (6th) number is:

(A) 10.3

(B) 12.6

(C) 13.5

(D) 15.5

(E) None of these

 

37) A cricketer whose bowling average is 24.85 runs per wicket, takes 5 wickets for 52 runs and thereby decreases his average by o.85. The number of wickets taken by him till the last match was

(A) 64

(B) 72

(C) 80

(D) 96

(E) None of these

 

38) The average monthly income of A and B is Rs 14000, that of B and C is Rs 15600 and A and C is Rs 14400. The monthly income of C is ?

(A) Rs 16000

(B) 15000

(C) Rs 14000

(D) Rs 15500

(E) None of these

 

39) The average of a collection of 20 measurements was calculated to be 56 cm. But later it was found that a mistake had occurred in one of the measurements which was recorded as 64 cm. But should have been 61 cm. The correct average must be

(A) 53 cm

(B) 54.5

(C) 55.85 cm

(D) 56.15 cm

(E) None of these

 

40) In an exam, the average marks obtained by the students was found to be 60. After omission of computational errors, the average marks of some 100 candidates had to be changed from 60 to 30 and the average with respect to all the examinees came down to 45 marks. The total number of candidates who took the exam was

(A) 200

(B) 210

(C) 240

(D) 180

(E) None of these

 

41) Renu aims to score an average half yearly exam. But her average in quarterly is 3 marks less than his target and that in half yearly is 2 marks more between the total marks scored in both the exams is 25. Total marks aimed by Renu are:

(A) 400

(B) 410

(C) 420

(D) 380

(E) None of these

 

42) In the afternoon, a student read 100 pages per hour. What was her average rate of reading, in pages per hour?

(A) 60

(B) 70

(C) 48

(D) 50

(E) None of these

 

43) B was born when A was 4 years 7 months old and C was born when B was 3 years 4 months old. When C was 5 years 2 months old, then their average age was

(A) 8 years 9 months

(B) 7 years 3 months

(C) 8 years 7 months

(D ) 8 years 11 months

(E) None of these

 

44) In an examination, the average of marks was found to be 50. For deducting marks for computational errors, the marks of 100 candidates had to be changed from 90 to 60 each and so the average of marks came down to 45. The total number of candidates, who appeared at the examination, was

(A) 600

(B) 300

(C) 200

(D) 150

(E) None of these

 

45) A cricketer has certain average of runs for his 8 innings, he scores 100 runs, thereby increases his average by 9 runs. His new average of runs is

(A) 20

(B) 24

(C) 28

(D) 32

(E) None of these

 

46) The bowling average of a cricketer was 12.4. he improves his bowling average by 0.2 points when he takes 5 wickets for 26 runs in his last match. The number of wickets taken by him before the last match was

(A) 125

(B) 150

(C) 175

(D) 200

(E) None of these

 

47) The average of 5 consecutive natural numbers is m. If the next three natural numbers are also included, how much more than m will the average of these 8 numbers be?

(A) 2

(B) 1

(C) 1.4

(D) 1.5

(E) None of these

 

48) There were 35 students in a hostel. If the number of students is increased by 7 the expenditure on food increases by Rs 42 per day while the average expenditure of students is reduced by Rs 1. What was the initial expenditure on food per day?

(A) Rs 400

(B) Rs 432

(C) Rs 442

(D) Rs.420

(E) None of these

 

49) The average daily wages of some workers of a factory is Rs 92. There are 300 male and 200 female workers working in the factory. Each female worker receives Rs 20 less than a male worker. The daily wages of a male worker is

(A) 80

(B) Rs 96

(C) Rs 100

(D) Rs 120

(E) None of these

 

50) In a family of 8 adults and some minors, the average consumption of rice per head per month is 10.8 kg, while the average consumption for adults is 15 kg per head. The number of minors in the family is:

(A) 8

(B) 6

(C) 7

(D) 9

(E) None of these

 

51) The average age of husband, wife and their child 5 years ago was 25 year and the average age of wife and the child 4 years ago was 18 years. The present age of husband is-

(A) 45 years

(B) 46 years

(C) 50 years

(D) 52 years

(E) None of these

 

52) Nirav obtained 60, 65, 70, 72, and 78 marks in English, Hindi, Chemistry, History and Mathematics respectively. What are the average marks in all subjects?

(A) 69

(B) 65

(C) 68

(D) 70

(E) None of these

 

53) The average weight of a class of 20 students is 40 kg. if the weight of the teacher be included, the average rises by 2 kg. The weight of the teacher is.

(A) 80

(B) 85

(C) 82

(D) 75

(E) None of these

 

54) The average weight of 6 person’s increases by 2 kg when a new person came in place of one of them weighing 55 kg. What is the weight of the person?

(A) 67 kg

(B) 65 kg

(C) 60 kg

(D) 62 kg

(E) None of these

 

55) 5 year ago, the average age of A and B was 25 years. If C joined them, the average age becomes 28 years. How old is C Now?

(A)20 Years

(B) 25 Years

(C) 24 Years

(D) 30 Years

(E) None of these

 

56) The average age of a husband & his wife was 26 years at the time of their marriage. After 6 year they have a 2 year old child. What is the average age of the family?

(A) 25 Years

(B) 22 Years

(C) 24 Years

(D) 28 Years

(E) None of these

 

57) In the first 12 overs of a cricket match, the run rate was 4. What should be the run in the remaining 38 overs to reach the target of 238 runs?

(A) 5

(B) 6

(C) 4.5

(D) 5.5

(E) None of these

 

58) The average weight of 20 students in a class is 44 kg and that of the remaining 10 student is 38. Find the average weights of all the students the class.

(A) 39 kg

(B) 41 kg

(C) 42 kg

(D) 43 kg

(E) None of these

 

59) In a library there is an average of 440 visitors on Sunday and 260 visitors on other days. The average number of visitor per day in a month of 30 days beginning with a Sunday is-

(A)300

(B) 310

(C) 290

(D) 270

(E) None of these

 

60) The average marks of three classes of 30, 35, and 40 students are 65, 70, and 75, respectively. Find the average marks of all the students.

(A) 34.5

(B) 35.24

(C) 36

(D) 34

(E) None of these

 

61) The average monthly expenditure of Mr.Rishi s family for the first three months is Rs 2,750, for the next three months is Rs 2,940 and for the last three months Rs 3,150. If his family saves Rs 4980 for nine months, find the average monthly income of the family for the 9 months?

(A) Rs. 3800

(B) Rs. 3500

(C) Rs. 3400

(D)Rs. 4200

(E) Rs. 4500

 

62) Mr. Anil’s family has 10 males and a few females, the average monthly consumption of rice per head is 8 kg. If the average monthly consumption of rice per head be 10 kg in the case of males and 6 kg in the case of females, find the number of females in Anil’s family?

(A) 2

(B) 4

(C)6

(D)10

(E) 8

 

63) There were 46 students in a Boys hostel. Due to the admission of eight new students the expenses of the hostel mess were increased by Rs.42 per day while the average expenditure per head diminished by Rs 1. What was the original expenditure of the hostel mess?

(A) Rs.562

(B) Rs.542

(C) Rs.532

(D) Rs.452

(E)Rs.552

 

64) The average salary of the entire staff in a office is Rs 250 per month. The average salary of officers is Rs 520 and that of non officers is Rs. 200. If the number of officers is 15, then find the number of non–officers in the office?

(A) 82

(B) 81

(C) 87

(D) 56

(E) 62

 

65) Mr. Hemant’s average monthly expenditure for the first four months of the year was Rs.260 For the next five months, the average monthly expenditure was Rs.40 more than what it was during the first four months. If he spent Rs.560 in all during the remaining three months of the year, Find what percentage of his annual income of Rs.5000 did he save in the year?

(A) 42%

(B) 48%

(C) 38%

(D) 24%

(E) 28%

 

66) While calculating the weight of a group of men, the weight of 63 kg of one of the member was mistakenly written as 83 kg. Due to this the average of the weights increased by half kg. What is the number of men in the group?

(A) 25

(B) 20

(C) 40

(D) 60

(E) None of these

 

67) A cricketer had an average number of runs as 32 after playing 10 innings. If he wants to make his average run rate increased by 4, then how much runs will he have to take in his next inning?

(A) 66

(B) 84

(C) 62

(D) 76

(E) 72

 

68) For three successive years, the cost of petrol were Rs 20 per litre, Rs 22 per litre and Rs 23.50 per litre respectively. If a man spent an average of Rs 8000 per year on petrol, then he spent what average cost of petrol per litre for the three years?

A) Rs 20

B) Rs 25.3

C) Rs 28.2

D) Rs 21.7

E) None of these

 

69) The average age of the group having 3 members is 84. One more person joins the group and now the average becomes 80. Now a fifth person comes whose age is 3 years more than that of fourth person replaces the first person. After this the average age of the group becomes 79. What is the weight of the first person?

(A) 75

(B) 65

(C) 68

(D) 82

(E) 85

 

70) A Batsman makes a score of 98 runs in the 20th inning and thus increases his average by 3. Find his average after 20th inning.

(A) 45

(B)41

(C)50

(D)77

(E) None of these

 

71) The average monthly income of Praveen and Pradeep is Rs. 6050. The average monthly income of Pradeep and Pratik is Rs. 5250 and the average monthly income of Praveen and Pratik is Rs. 7200. What is the monthly income of Pradeep?

(A)Rs. 5800

(B)Rs. 3700

(C)Rs. 5300

(D)Rs. 4500

(E)Rs. 4100

 

72) There were 45 students in a hostel. Due to the admission of 9 new students the expenses of the mess were increased by Rs.54 per day while the average expenditure per head diminished by Re 1. What was the original expenditure of the mess?

(A)472

(B)450

(C)540

(D)460

(E) None of these

 

73) In A’s opinion, his weight is greater than 46 kg but less than 54 kg. His brother B does not agree with A and he thinks that A’s weight is greater than 42 kg but less than 52 kg. His mother C’s view is that his weight cannot be greater than 49 kg. If all are them are correct in their estimation, what is the average of different probable weights of A?

(A)50

(B)78

(C)45

(D)48

(E) None of these

 

74) When a student weighing 45 kgs left a class, the average weight of the remaining 59 students increased by 200 g. What is the average weight of the remaining 59 students?

(A)50

(B)65

(C)57

(D)78

(E) None of these

 

75) A library has an average of 467 visitors on Sundays and 250 on other days. What is the average number of visitors per day in a month of 31 days beginning with a Sunday?

(A)387

(B)285

(C)456

(D)154

(E) None of these

 

76) The average age of husband, wife and their child 3 years ago was 27 years and that of wife and the child 5 years ago was 20 years. What is the present age of the husband?

(A)45

(B)70

(C)40

(D)78

(E) None of these

 

77) Average cost of 5 apples and 4 mangoes is Rs. 36. The average cost of 7 apples and 8 mangoes is Rs. 48. Find the total cost of 24 apples and 24 mangoes.

(A)2044

(B)4562

(C)2088

(D)1225

(E) None of these

 

78) The batting average for 40 innings of a cricket player is 50 runs. His highest score exceeds his lowest score by 172 runs. If these two innings are excluded, the average of the remaining 38 innings is 48 runs. Find out the highest score of the player.

(A)454

(B)124

(C)174

(D)425

(E) None of these

 

79) Ten years ago, the average age of a family of 4 members was 24 years. Two children having been born, the average age of the family is same today. What is the present age of the youngest child if they differ in age by 2 years?

(A) 1 year

(B) 2 years

(C) 3 years

(D) 5 years

(E) None of these

 

80) The average of 8 readings is 24.3, out of which the average of first two is 18.6 and that of next three is 21.2. If the sixth reading is 3 less than seventh and 8 less than eighth, what is the sixth reading?

(A) 24.8

(B) 26.5

(C) 27.6

(D) 29.4

(E) None of these

 

81) The average age of 11 players of a cricket team is decreased by 2 months when two of them aged 17 years and 20 years are replaced by two reserve players. The average age of the players is ?

(A) 18 years 3 months

(B) 17 years 1 month

(C) 17 years 7 months

(D) 17 years 11 months

(E) None of these

 

82) Average marks obtained by 120 candidates was 35. If the average marks of passed candidates was 39 and that of failed candidates was 15 the number of candidates who passed the examination is ?

(A) 100

(B) 80

(C) 95

(D) 105

(E) None of these

 

83) A cyclist rides 24 km at 16 km per hour and a further 36 km at 15 km per hour. Find his average speed for the journey.

(A) 15·38 km per hour

(B) 16 km per hour

(C) 15·5 km per hour

(D) 16.38 km per hour

(E) None of these

 

84) The average weight of three men A, B, C is 84 km and fourth man D joins them the average weight of the four becomes 80 km. If E whose wt. is 3 kg more than D replaces A, then the average wt. of B, C, D and E becomes 79 kg. Find the weight of A.

(A) 75 kg

(B) 80 kg

(C) 70 kg

(D) 85 kg

(E) None of these

 

85) A ship 40 km from shore springs a leak which admits 3 / quintals of water in 12 minutes. 60 quintals would Suffice to sink the ship, But its pump can throw out 12 quintals of water in one hour. Find the average rate of sailing so that it may reach the shore just it begins to sink.

(A) 4 km/h

(B) 4·5 km/h

(C) 5 km/h

(D) 6 km/h

(E) None of these

 

86) Average of 10 matches is 32, How many runs one should should score to increase his average by 4 runs.

(A)70

(B)76

(C)78

(D)80

(E) None of these

 

87) The average age of the mother and her six children is 12 years which is reduced by 5 years if the age of the mother is excluded. How old is the mother

(A)45

(B)42

(C)46

(D)50

(E) None of these

 

88) Find the average of all numbers between 6 and 34 which are divisible by 5

(A)15

(B)14

(C)20

(D)13

(E) None of these

 

89) Average weight of 10 people increased by 1.5 kg when one person of 45 kg is replaced by a new man. Then weight of the new man is

(A)63

(B)45

(C)41

(D)60

(E) None of these

 

90) When a student weighing 45 kgs left a class, the average weight of the remaining 59 students increased by 200g. What is the average weight of the remaining 59 students

(A)54

(B)45

(C)57

(D)44

(E) None of these

 

91) Reeya obtained 65, 67, 76, 82 and 85 out of 100 in different subjects, What will be the average.

(A)77

(B)76

(C)75

(D)80

(E) None of these

 

92) Average of five numbers is 27. If one number is excluded the average becomes 25. The excluded number is

(A)33

(B)45

(C)78

(D)11

(E) 35

 

93) A batsman makes a score of 87 runs in the 17th match and thus increases his average by 3. Find his average after 17th match

(A)40

(B)33

(C)39

(D)45

(E) None of these

 

94) The average age of husband, wife and their child 3 years ago was 27 years and that of wife and the child 5 years ago was 20 years. The present age of the husband is

(A)45

(B)65

(C)40

(D)35

(E) None of these

 

95) The average of five positive integers is 55.8 If average of first two integers is 49 and the average of fourth and fifth integers is 69.5 Than find the third integer.

(A)40

(B)45

(C)47

(D)42

(E) None of these

 

96) In a college, 16 girls has the average age is 18 years and 14 boys has the average age 17 years. What would be the average age of entire college ?

(A)17.54

(B)13.25

(C)18.25

(D)19.25

(E) None of these

 

97) The average salary of 25 employee in a company per month is Rs.6000. If the salary of manager’s is added than the salary is increase is Rs. 6500. What would be the salary of the manager’s ?

(A)20000

(B)14000

(C)15000

(D)19000

(E) None of these

 

98) In a office the average salary of employee is Rs.7000. The average salary of 6 office employee is Rs. 12,000 and the rest of employee salary is Rs.5000. Find the total number of employee in that office ?

(A)25

(B)21

(C)45

(D)12

(E) None of these

 

99) The average of Five numbers is 62. The average of the second and the third number is 45. The average of the first and the fifth number is 66. What would be the fourth number ?

(A)78

(B)45

(C)88

(D)62

(E) None of these

 

100) The average of 4 consecutive odd numbers P , Q , R , S is 66. What would be the product of P and S?

(A)4347

(B)4575

(C)1245

(D)7548

(E) None of these

 

 

PROFIT & LOSS

PROFIT & LOSS

8826  

1) A man buys an article for Rs. 27.50 and sells it for Rs 28.60. Find his gain percent

(A)4%

(B)5%

(C)6%

(D)9%

(E)None of these

 

2) A TV is purchased at Rs. 5000 and sold at Rs. 4000, find the lost percent.

(A)25%

(B)20%

(C)9%

(D)10%

(E)None of these

 

3) A person incurs a loss of 5% be selling a watch for Rs. 1140. At what price should the watch be sold to earn 5% profit

(A)1450

(B)1260

(C)2530

(D)1200

(E)None of these

 

4) A book was sold for Rs 27.50 with a profit of 10%. If it were sold for Rs. 25.75, then would have been percentage of profit and loss ?

(A)5% loss

(B)3% loss

(D)7% profit

(D)5%profit

(E)None of these

 

5) A man gains 20% by selling an article for a certain price. If he sells it at double the price, the percentage of profit will be

(A)100%

(B)80%

(C)140%

(D)152%

(E)None of these

 

6) If the cost price of 12 pens is equal to the selling price of 8 pens, the gain percent is ?

(A)12%

(B)23%

(C)45%

(D)50%

(E)None of these

 

7) The cost price of 20 articles is the same as the selling price of x articles. If the profit is 25% then determine the value of x.

(A)16

(B)23

(C)25

(D)20

(E)None of these

 

8) In a certain store, the profit is 320% of the cost. If the cost increases by 25% but the selling price remains constant, approximately what percentage of the selling price is the profit

(A)69%

(B)70%

(C)72%

(D)68%

(E)None of these

 

9) A man bought an article and sold it at a gain of 5 %. If he had bought it at 5% less and sold it for Re 1 less, he would have made a profit of 10%. The C.P. of the article was

(A) Rs.250

(B) Rs.200

(C) Rs.150

(D) Rs.125

(E)None of these

 

10) Henry sold a bicycle at 8% gain. Had it been sold for Rs. 75 more, the gain would have been 14%. Find the cost price of the bicycle.

(A) Rs.1470

(B) Rs.1200

(C) Rs.1250

(D) Rs.1500

(E)None of these

 

11) Mike sold a watch at 5% loss. Had he sold it for Rs. 104 more, he would have gained 8%. Find the selling price of the watch.

(A) Rs 780

(B) Rs 760

(C) Rs 450

(D) Rs 500

(E)None of these

 

12) Greg sells two watches for Rs.1955 each, gaining 15% on one and losing 15% on the other. Find her gain or loss per cent in the whole transaction.

(A)1(5/8)%profit

(B)2(1/4)%loss

(C)3%loss

(D)3(5/8)%profit

(E)None of these

 

13) Nick purchased two hand bags for Rs. 750 each. He sold these bags, gaining 6% on ne and losing 4% on the other. Find his gain or loss per cent in the whole transaction.

(A)3% loss

(B)1%gain

(C)6% gain

(D)8%loss

(E)None of these

 

14) A reduction of 20% in the price of sugar enables Mrs. Jones to buy an extra 5 kg of it for Rs. 320.

(i) the original rate, and (ii) the reduced rate per kg.

(A)16 ,12.80 per kg.

(B)16, 45 per kg.

(C)13 , 12.80 per kg.

(D)20,45 per kg.

(E)None of these

 

15) Shivam purchased some candles at 3 for Rs. 5 and sold them at 5 for Rs. 12. Thus, Shivam gained Rs. 143 in all. How many candles did Shivam purchase?

(A)180

(B)195

(C)200

(D)169

(E)None of these

 

16) A dealer sold a camera for Rs. 1080 gaining 1/8 of its cost price.

Find: (i) the cost price of the camera, and (ii) the gain per cent earned by the dealer.

(A)940 ,15%

(B)800 , 12 ½%

(C)960 , 12 ½%

(D)900 , 14%

(E)None of these

 

17) Mary sells a pen for Rs. 54 and loses 1/10 of her outlay.

Find: (i) the cost price of the pen, and (ii) the loss percent.

(A)60 ,12%

(B)15 , 10%

(C)15 ,14%

(D)16 ,10%

(E)None of these

 

18) A carpenter gets Rs. 470 more if instead of selling a Chair at a loss of 10%, it is sold at a gain of 10%. Find the cost price of the Chairs.

(A)2350

(B)2500

(C)4580

(D)1510

(E)None of these

 

19) A dealer gets Rs. 56 less if instead of selling a chair at a gain of 15%, it is sold at a gain of 8%. Find the cost price of the chair.

(A)850

(B)700

(C)800

(D)960

(E)None of these

 

20) A cycle was sold at a gain of 10%. Had it been sold for Rs. 65 more, the gain would have been 14%. Find the cost price of the cycle.

(A)1625

(B)2550

(C)1355

(D)1450

(E)None of these

 

21) Sam buys 40 kg of wheat at Rs. 6.25 per kg and 30 kg of wheat at Rs. 7 per kg. At what rate per kg should he sell the mixture to gain 5% on the whole?

(A)6 per kg

(B)10.80 per kg

(C)6.90 per kg

(D)8.45 per kg

(E)None of these

 

22) Jack bought two cricket bats for Rs. 560 and Rs. 240 respectively. He sells the first bat at a gain of 15% and the second one at a loss of 5%. Find his gain or loss per cent in the whole transaction.

(A)10%loss

(B)9% gain

(C)6% gain

(D)8%loss

(E)None of these

 

23) Hilary bought two pairs of jeans for Rs. 725 each. She sold one of them at a gain of 8% and the other at a loss of 4%. Find her gain or loss per cent in the whole transaction.

(A)3% gain

(B)5% loss

(C)2% gain

(D)7%loss

(E)None of these

 

24) A grocer purchased 200 kg of rice at Rs. 25 per kg. He sold 80 kg of it at a gain of 10% and 40 kg at a loss of 4%. At what rate per kg should he sell the remainder to gain 8% on his total investment?

(A)30 per kg

(B)45per kg

(C)36per kg

(D)28 per kg

(E)None of these

 

25) If the selling price of an air conditioner is equal to 11/3 of its cost price, find the gain per cent.

(A) (1/8)%

(B)33 (1/3%)

(C)36%

(D)40 ½%

(E)None of these

 

26) By selling a table for Rs. 322, a carpenter gains 15%. At what price should he sell it to gain 25%?

(A)300

(B)450

(C)350

(D)560

(E)None of these

 

27) A television is sold for Rs. 3120 at a loss of 4%. Find the gain or loss percent if the television is sold for Rs. 3445.

(A)13%gain

(B)14%loss

(C)21%gain

(D)12%gain

(E)None of these

 

28) Lucy sold two skirts for Rs. 2185 each. On one she lost 5%, while on the other she gained 15%. Find her gain or loss per cent in the whole transaction.

(A)6% gain

(B)9% gain

(C)8% loss

(D)10%gain

(E)None of these

 

29) A person sold two refrigerators for Rs. 990 each. In one refrigerator he gains 10% and on the other refrigerator he loses 10%. Calculate his gain or loss per cent in the whole transaction.

(A)2%loss

(B)1% loss

(C)6% gain

(D)8%loss

(E)None of these

 

30) A grocer bought tea which cost Rs. 4500. He sold one-third of tea at a gain of 10%. At what gain per cent must the remaining tea be sold to have a gain of 12% on the whole?

(A)23%

(B)18%

(C)13%

(D)20%

(E)None of these

 

31) Victor sold a watch to Alex at a gain of 12% and Alex had to sell it to Shelly at a loss of 5%. If Shelly paid Rs. 1330 for it, how much did Victor pay for the watch?

(A)1240

(B)1500

(C)1250

(D)1640

(E)None of these

 

32) In a transaction, the profit percentage is 80% of the cost. If the cost further increases by 20% but the selling price remains the same, how much is the decrease in profit percentage?

(A)30%

(B)50%

(C)25%

(D)45%

(E)None of these

 

33) The cost price of 10 pens is the same as the selling price of n pens. If there is a loss of 40%, approximately what is the value of n?

(A)25

(B)9

(C)17

(D)36

(E)None of these

 

34) A dishonest merchant sells his grocery using weights 15% less than the true weights and makes a profit of 20%. Find his total gain percentage.

(A)41.17%

(B)51.23%

(C)23.52%

(D)63.14%

(E)None of these

 

35) A man bought two bicycles for Rs. 2500 each. If he sells one at a profit of 5%, then how much should he sell the other so that he makes a profit of 20% on the whole?

(A)63

(B)35

(C)40

(D)45

(E)None of these

 

36) A shopkeeper allows a discount of 10% on the marked price and still gains 17% on the whole. Find at what percent above the cost price did he mark his goods.

(A)25%

(B)45%

(C)30%

(D)50%

(E)None of these

 

37) A shopkeeper offers a discount of 20% on the selling price. On a special sale day, he offers an extra 25% off coupon after the first discount. If the article was sold for Rs. 3600,

Find : (I) The marked price of the article and (II) The cost price if the shopkeeper still makes a profit of 80% on the whole after all discounts are applied.

(A)5600 , 4500

(B)6000 , 2000

(C)6000 , 5000

(D)8000 , 2000

(E)None of these

 

38) If the loss incurred in a transaction is 3/5th of the selling price, find the loss percent?

(A)37.5%

(B)40%

(C)45.25%

(D)40.25%

(E)None of these

 

39) After applying successive discounts of 10% and 5% on an article, it was sold at Rs. 513. Find the marked price of the article.

(A)850

(B)455

(C)750

(D)600

(E)None of these

 

40) A sells a set of books to B for Rs. 300 at a profit of 25%. B sells it to C at a loss of 10%.

i) What was the original price paid by A?

ii) What was the price paid by C to B?

(A)250 ,270

(B)240 , 270

(C)240 , 350

(D)230 ,270

(E)None of these

 

41) A watch was sold at a loss of 10%. If it was sold for Rs.140 more, there would have been a gain of 4%. What is the cost price?

(A)1500

(B)2000

(C)800

(D)1000

(E)None of these

 

42) The list price of an article is Rs.65. A customer pays Rs.56.16 for it. He was given two successive discounts, one of them being 10%. The other discount is?

(A)4%

(B)5%

(C)8%

(D)10%

(E)None of these

 

43) What profit percent is made by selling an article at a certain price, if by selling at 2/3rd of that price, there would be a loss of 20%?

(A)15%

(B)20%

(C)13%

(D)18%

(E)None of these

 

44) A trader bought a car at 20% discount on its original price. He sold it at a 40% increase on the price he bought it. What percent of profit did he make on the original price?

(A)15%

(B)20%

(C)12%

(D)18%

(E)None of these

 

45) A man sells a horse for Rs.800 and loses something, if he had sold it for Rs.980, his gain would have been double the former loss. Find the cost price of the horse?

(A)800

(B)450

(C)600

(D)860

(E)None of these

 

46) By selling a house for Rs.45000, it was found that 1/8 of the outlay was gained, what ought the selling to price to have been in order to have lost 5 p.c?

(A)38000

(B)45000

(C)15000

(D)30000

(E)None of these

 

47) If a man lost 4% by selling oranges at the rate of 12 a rupee at how many a rupee must he sell them to gain 44%?

(A)10

(B)8

(C)23

(D)15

(E)None of these

 

48) A toy is sold for Rs. 6.00 at a profit of 25% of the selling price. Separate this selling price into cost and profit.

(A)1.5 Profit , 4.5 cost

(B)2 profit , 4 cost

(C)4 profit, 2 cost

(D)4.5 profit , 1.5 cost

(E)None of these

 

49) At a sale, neckties selling at Rs. 50.00 are sold at a loss of 60% of selling price. What is the loss and the original cost?

(A)15

(B)20

(C)23

(D)16

(E)None of these

 

50) Socks that cost 7.00 per pair were sold at a loss of 25% of selling price. What was the selling price?

(A)4.2

(B)3.5

(C)5.6

(D)6.9

(E)None of these

 

51) The cost price of 40 articles is the same as the selling price of 25 articles. Find the gain per cent.

(A)56%

(B)60%

(C)45%

(D)63%

(E)None of these

 

52) Bananas are bought at the rate of 6 for Rs. 5 and sold at the rate of 5 for Rs. 6. Profit per cent is:

(A)45%

(B)44%

(C)46%

(D)48%

(E)None of these

 

53) A man bought oranges at the rate of 8 for Rs 34 and sold them at the rate of 12 for Rs. 27. How many oranges should be sold to earn a net profit of Rs 45?

(A)90

(B)96

(C)80

(D)68

(E)None of these

 

54) A shopkeeper earns a profit of 12% on selling a book at 10% discount on printed price. The ratio of the cost price to printed price of the book is ?

(A)45:55

(B)45:56

(C)40:56

(D)56:48

(E)None of these

 

55) A dealer sold two types of goods for Rs 10,000 each. On one of them, he lost 20% and on the other he gained 20%. His gain or loss per cent in the entire transaction was

A)4%loss

(B)9% gain

(C)8% loss

(D)10%gain

(E)None of these

 

56) On selling an article for Rs170, a shopkeeper loses 15%. In order to gain 20%, he must sell that article at rupees

(A)250

(B)240

(C)500

(D)450

(E)None of these

 

57) An article is sold at a loss of 10%. Had it been sold for Rs. 9 more, there would have been a gain of 12 1/2% on it. The cost price of the article is

(A)45

(B)56

(C)40

(D)50

(E)None of these

 

58) A sells a suitcase to B at 10% profit. B sells it to C at 30% profit. If C pays Rs 2860 for it, then the price at which a bought it is

(A)4500

(B)2000

(C)5600

(D)5000

(E)None of these

 

59) Arun marks up the computer he is selling by 20% profit and sells them at a discount of 15%. Arun’s net gain percent is

(A)4%

(B)5%

(C)2%

(D)10%

(E)None of these

 

60) A tradesman sold an article at a loss of 20%. If the selling price had been increased by Rs. 100, there would have been a gain of 5%. The cost price of the article was

(A)450

(B)400

(C)560

(D)600

(E)None of these

 

61) By selling 33 meters of cloth, a man gains the Selling Price of 11 meters. Find the gain percent.

(A)25%

(B)40%

(C)33%

(D)15%

(E)None of these

 

62) A corrupt merchant professes to sell rice at Cost Price, but he uses a false weight of 800 grams for 1kg weight. What is his profit percent ?

(A)23%

(B)20%

(C)25%

(D)30%

(E)None of these

 

63) A man sold an item at 10% profit. If the item had been sold for Rs. 50 more, the man would have gained 15%. The Cost Price of the item is:

(A)1000

(B)1200

(C)1500

(D)2000

(E)None of these

 

64) A device is sold at a loss of 10%. Had it been sold at a profit of 15%, it would have fetched Rs. 50 more. The Cost Price of the device is:

(A)250

(B)150

(C)300

(D)200

(E)None of these

 

65) A man sells an article at a profit of 25%. Had he bought this article at 20% less and sold it for Rs. 10.50 less, he would have gained 30%. Find the CP of the article.

(A)50

(B)45

(C)30

(D)69

(E)None of these

 

66) A milkman purchases the milk at Rs. x per litre and sells it at Rs. 2x per litre still he mixes 2 litres water with every 6 litres of pure milk. What is the profit percentage?

(A)145.55%

(B)166.66%

(C)148.55%

(D)178.66%

(E)None of these

 

67) A trader mixes 26 kg of rice at Rs. 20 per kg with 30 kg of rice of other variety at Rs. 36 per kg and sells the mixture at Rs. 30 per kg. His profit percent is:

(A)15%

(B)9%

(C)7%

(D)5%

(E)None of these

 

68) By selling 45 lemons for Rs 40, a man loses 20 %. How many should he sell for Rs 24 to gain 20 % in the transaction ?

(A)20

(B)18

(C)24

(D)56

(E)None of these

 

69) A shopkeeper cheats to the extent of 10% while buying and selling, by using false weights. His total gain is.

(A)23%

(B)18%

(C)21%

(D)30%

(E)None of these

 

70) The percentage profit earned by selling an article for Rs. 1920 is equal to the percentage loss incurred by selling the same article for Rs. 1280. At what price should the article be sold to make 25% profit?

(A)2500

(B)1500

(C)2400

(D)2000

(E)None of these

 

71) If books bought at prices ranging from Rs. 200 to Rs. 350 are sold at prices ranging from Rs. 300 to Rs. 425, what is the greatest possible profit that might be made in selling eight books ?

(A)1450

(B)1800

(C)2530

(D)5600

(E)None of these

 

72) If the cost price of 12 pens is equal to the selling price of 8 pens, the gain percent is ?

(A)45%

(B)50%

(C)56%

(D)23%

(E)None of these

 

73) Tarun got 30% concession on the labelled price of an article and sold it for Rs. 8750 with 25% profit on the price he bought. What was the labelled price ?

(A)15000

(B)12500

(C)10000

(D)23510

(E)None of these

 

74) A man buys oranges at Rs 5 a dozen and an equal number at Rs 4 a dozen. He sells them at Rs 5.50 a dozen and makes a profit of Rs 50. How many oranges does he buy?

(A)20 dozen

(B)45 dozen

(C)50 dozen

(D)60 dozen

(E)None of these

 

75) The marked price of an article is increased by 25% and the selling price is increased by 16.66%, then the amount of profit doubles. If the original marked price be Rs. 400 which is greater than the corresponding cost price by 33.33% , what is the increased selling price?

(A)320

(B)450

(C)420

(D)500

(E)None of these

 

76) Due to reduction of 25% in price of oranges a customer can purchase 4 oranges more for Rs. 16. what is original price of an orange?

(A)1.5

(B)1.33

(C)2.56

(D)4.12

(E)None of these

 

77) A man bought an article and sold it at a gain of 5 %. If he had bought it at 5% less and sold it for Re 1 less, he would have made a profit of 10%. The C.P. of the article was

(A)245

(B)352

(C)300

(D)200

(E)None of these

 

78) A trader sold an article at a loss of 5% but when he increased the selling price by Rs.65 he gained 3.33% on the cost price. If he sells the same article at Rs. 936, what is the profit percentage?

(A)25%

(B)20%

(C)23%

(D)30%

(E)None of these

 

79) A dealer sold two of his cattle for Rs. 500 each. On one of them he lost 10% on the other, he gained 10%. His gain or loss percent in the entire transaction was:

(A)2%loss

(B)1% loss

(C)6% gain

(D)8%loss

(E)None of these

 

80) Bhajan Singh purchased 120 reams of paper at Rs 80 per ream. He spent Rs 280 on transportation, paid octroi at the rate of 40 paise per ream and paid Rs 72 to the coolie. If he wants to have a gain of 8 %, what must be the selling price per ream?

(A)100

(B)120

(C)90

(D)145

(E)None of these

 

81) If the manufacturer gains 10 %, the wholesale dealer 15 % and the retailer 25 %, then find the cost of production of a table if the retail price was Rs 1265

(A)850

(B)800

(C)750

(D)560

(E)None of these

 

82) Rahul bought a computer for Rs.52,000 and spent Rs.4000 on its repairs. If he sells at Rs.47,000 then what will be his loss percentage?

(A)16 (1/4)%

(B)15 ½%

(C)17

(D)14 ½%

(E)None of these

 

83) Madhesh bought 100 dozen of pins at Rs.10 per dozen. He spent Rs.500 on a particular tax and he sold them at Rs. 1 per each pin. What was his profit or loss percent?

(A)6(2/8)% loss

(B)7 (2/5)profit

(C)4 ½% loss

(D) 5 ½% profit

(E)None of these

 

84) A shopkeeper sold a TV set for Rs. 17,940 with a discount of 8% and gained 19.6%. If no discount is allowed, then what will be his gain per cent?

(A)12%

(B)20%

(C)30%

(D)35%

(E)None of these

 

85) If 7kg of tea of price Rs. 72/kg is blended with 33 kg of tea of Rs. 87/kg and 35 kg of Rs. 85/kg and the mixture is sold at 15% profit, then what is the selling price of the mixture?

(A) Rs. 80.66/kg

(B) Rs. 102.33/kg

(C) Rs. 91.22/kg

(D) Rs. 97.37/kg

(E) None of these

 

86) A cash payment that will settle a bill for 250 chairs are Rs. 50 per chair less 20% and 15% with a further discount of 5% on cash payment is

(A)8512

(B)8075

(C)8640

(D)8500

(E) None of these

 

87) A sold an article to B at a profit of 20% B sold the same article to C at a loss of 25% of C sold the same article to D at a profit of 40%. If D paid Rs. 252 for the article, then find how much did A pay for it?

(A)350

(B)210

(C)200

(D)154

(E) None of these

 

88) Rohan purchased a bike for Rs. 54000. He sold it at a loss of 8 per cent. With that money he again purchased another bike and sold it at a profit of 10 per cent. What is his overall loss/profit?

(A) Loss of Rs. 657

(B) Profit of Rs. 567

(C) Loss of Rs. 648

(D) Profit of Rs. 648

(E) None of these

 

89) By selling an article at 80% of its marked price, a merchant makes a loss of 12% what will be the per cent profit or loss made by the merchant if he sells the article at 95% of its marked price?

(A)2%loss

(B) 4.5 profit

(C)6% profit

(D)8%loss

(E)None of these

 

90) What is the maximum percentage discount that a merchant can offer on her marked price so that she ends up selling at no profit or loss, if she had initially marked her goods up by 50%

(A)35.12%

(B)12.56%

(C)33.33%

(D)35.78%

(E) None of these

 

91) A machine is sold at a profit of 10%. Had it been sold for Rs. 40 less, there would have been a loss of 10%. What was the cost price?

(A)150

(B)230

(C)200

(D)450

(E) None of these

 

92) Even after reducing the marked price of a transistor by Rs. 32, a shopkeeper makes a profit of 15%. If the cost price be Rs. 320, what percentage of profit would he have made if he had sold the transistor at the marked price?

(A)20%

(B)25%

(C)30%

(D)15%

(E) None of these

 

93) A horse and a carriage together cost Rs. 8,000. If by selling the horse at a profit of 10%, and the carriage at a loss of 10%; a total profit of 2.5% is made, then what is the cost price of the horse?

(A)4500

(B)5250

(C)5000

(D)5200

(E) None of these

 

94) At what percentage above the cost price must an article be marked so as to gain 33% after allowing a customer a discount of 5%?

(A)20%

(B)40%

(C)10%

(D)35%

(E) None of these

 

95) The sale price of an article including the Sales Tax is Rs. 616. The rate of Sales Tax is 10%. If the shopkeeper has made a profit of 12%, find the cost price.

(A)450

(B)350

(C)500

(D)630

(E) None of these

 

96) A horse and a cow were sold for Rs. 12,000 each. The horse was sold at a loss of 20% and the cow at a gain of 20%. The entire transaction resulted in:

(A) No loss or gain

(B) Loss of Rs. 1,000

(C) Gain of Rs. 1,000

(D) Gain of Rs. 2,000

(E) None of these

 

97) A manufacture of a certain item can sell all he can produce at the selling price of Rs. 60 each. It cost him Rs. 40 in materials and labour to produce each item and he has overhead expenses of Rs. 3000 per week in order to operate the plant. The number of units he should produce and sell in order to make a profit of atleast Rs. 1000 per week, is:

(A) 100

(B) 200

(C) 350

(D) 120

(E) None of these

 

98) Ranjan purchased 120 tables at a price of Rs. 110 per table. He sold 30 tables at profit of Rs. 12 per table and 75 tables at a profit of Rs. 14 per table. The remaining tables were sold at a loss of Rs. 7 per table. What is the average profit per tables?

(A) Rs. 10.875

(B)Rs. 12.42

(C)15.23Rs.

(D)Rs. 23.52

(E) None of these

 

99) A person purchases 90 clocks and sells 40 clocks at a gain of 10% and 50 clocks at a gain of 20%. If he sold all of them at a uniform profit of 15%, then he would have got Rs. 40 less. The cost price of each clock is:

(A)85

(B)80

(C)95

(D)75

(E) None of these

 

100) On selling a chair at 7% loss and a table at 17% gain, a man gains Rs. 296. If he sells the chair at 7% gain and the table at 12% gain, then he gains Rs. 400. The actual price of the table is:

(A)2500

(B)2250

(C)2600

(D)2400

(E) None of these


 

Number Series

Number Series

2023  

Direction:-(1 to 5)  In each of the following number series only one no is wrong .Find out that wrong number.

 

(1) 5531 5506 5425 5304 5135 4910 4621

(A)5425

(B) 5531

(C) 5135

(D)4910

(E)5506

 

(2) 6 7 9 13 26 37 69

(A)9

(B)37

(C)26

(D)6

(D)13

 

(3) 1 3 10 36 152 760 4632

(A)3

(B)10

(C)4632

(D)760

(E)36

 

(4) 11 18 29 42 59 80 101

(A)29

(B)80

(C)59

(D)101

(E)None of these

 

(5) 2 9 32 105 436 2195 13182

(A)32

(B)105

(C)2195

(D)436

(E)None of these

 

(6) 21, 9, 21, 11, 21, 13, 21 ?

(A)10

(B)15

(C)20

(D)56

(E)None of these

 

(7) 58, 52, 46, 40, 34 ?

(A)28

(B)32

(C)10

(D)18

(E)None of these

 

(8) 3, 4, 7, 8, 11, 12, ?

(A)23

(B)15

(C)20

(D)45

(E)None of these

 

(9) 31, 29, 24, 22, 17, ?

(A)15

(B)20

(C)23

(D)41

(E)None of these

 

(10) 83, 73, 93, 63, __, 93, 43,

(A)56

(B)53

(C)40

(D)65

(E)None of these

 

(11) 82 , 107, 207, 432, 832, ?

(A) 1551

(B) 1345

(C) 1125

(D) 1457

(E) 1325

 

(12) 26, 12, 10, 16, ?

(A) 40

(B) 62

(C) 57

(D) 56

(E) None of these

 

(13) 122, 213, 340, 509, 726, ?

(A) 842

(B) 997

(C) 989

(D) 850

(E) 762

 

(14) 25, 37.5, 56.25, ?, 12.5625

(A) 52.375

(B) 84.375

(C) 102.255

(D) 89.750

(E)None of these

 

(15) 10, 50, 94, 142, 194, ?

(A) 250

(B) 270

(C) 260

(D) 250

(E)None of these

 

(16) 11, 31, 69, 131, 223, ?

(A)351

(B)352

(C)345

(D)250

(E)None of these

 

(17) 65, 70, 77, 86, 97, ?

(A)125

(B)110

(C)100

(D)150

(E)None of these

 

(18) 12, 15, 20, 27, 36, ?

(A)50

(B)45

(C)47

(D)56

(E)None of these

 

(19) 3, 7, 12.2, 19.8, 31, ?

(A)48

(B)50

(C)36

(D)47

(E)None of these

 

(20) 5, 17, 34, 41, 63, ?

(A)65

(B)70

(C)80

(D)46

(E)None of these

 

(21) 6, 3, 5, 14, 64, ?

(A)520

(B)524

(C)452

(D)528

(E)None of these

 

(22) 281, 218, 163, 116, ?

(A)77

(B)56

(C)45

(D)23

(E)None of these

 

(23) 900, 810, 440, 392, 180, ?

(A)155

(B)123

(C)150

(D)145

(E)None of these

 

(24) 57, 73, 91, 111, ? 157.

(A)123

(B)133

(C)143

(D)133

(E)None of these

 

(25) 57, 85, 105, 117, ?

(A)121

(B)150

(C)145

(D)136

(E)None of these

 

Directions (Questions. 26-35): In each of these questions a number series is given. In each series only one number is wrong. Find the wrong number.

 

(26) 3, 16, 19, 46, 55, 92, 105,

(A)46

(B)19

(C)16

(D)105

(E) None of these

 

(27) 3, 12, 30, 60, 108, 168, 252

(A)60

(B)108

(C)168

(D)30

(E) None of these

 

(28) 1/3 1/2 3/5 2/3 6/7 6/8 8/9

(A)3/5

(B)2/3

(C)6/7

(D)1/2

(E) None of these

 

(29) 10, 21, 36, 56, 78, 105, 136

(A)56

(B)105

(C)36

(D)10

(E) None of these

 

(30) 100   80   64   51.2   40.5   32.768   26.2144   20.97152

(A)32.768

(B)40.5

(C)26.2144

(D)80

(E) None of these

 

(31) 3, 2, 8, 9, 13, 22, 18, 32, 23, 42

(A)13

(B)32

(C)9

(D)42

(E) None of these

 

(32) 1. 2, 1, 2, 2, 4, 6, 12, 24, 60

(A)60

(B)6

(C)24

(D)1.2

(E) None of these

 

(33) 1, 2, 6, 21, 86

(A)21

(B)86

(C)6

(D)2

(E) None of these

 

(34) 440, 420, 399, 378, 354

(A)420

(B)378

(C)440

(D)354

E) None of these

 

(35) 64, 32, 18, 8, 4, 2, 1

(A)8

(B)64

(C)18

(D)8

(E) None of these

 

Find the Missing number in the given series.

 

(36) 8, 24, 10, 26, 14, 28, 22, 30, ?

(A)38

(B)45

(C)50

(D)56

(E) None of these

 

(37) 4, 7, 12, 19, 28, ?

(A)39

(B)45

(C)56

(D)60

(E) None of these

 

(38) 6, 11, 21, 36, 56, ?

(A)67

(B)70

(C)81

(D)90

(E) None of these

 

(39) 5, 25, 325, 4325, __ ?

(A)56473

(B) 54324

(C)50000

(D)5567

(E) None of these

 

(40) 1 10 24 43 67 ?

(A)96

(B)98

(C)78

(D)90

(E) None of these

 

(41) 6 14 36 98 ?

(A)250

(B)276

(C)300

(D)345

(E) None of these

 

(42) 6 25 64 ? 32 1

(A)81

(B)78

(C)65

(C)89

(E) None of these

 

(43) 8 27 ? 343 1331

(A)150

(B)125

(C)300

(D)542

(E) None of these

 

(44) 12, 20, 40, 72, 116, 172 ?

(A)200

(B)240

(C)300

(D)128

(E) None of these

 

(45) 131 517 192 123 ?

(A)278

(B)248

(C)252

(D)300

(E) None of these

 

(46) 87, 74, 61, 48, ?

(A)35

(B)25

(C)36

(D)26

(E) None of these

 

(47) 135, 106, 77, ?, 19

(A)45

(B)50

(C)48

(D)35

(E) None of these

 

(48) 25, 75, 35, 70, 45, ?

(A)65

(B)78

(C)80

(D)89

(E) None of these

 

(49) 82, 25, 74, 40, 60, ?

(A)50

(B)55

(C)78

(D)98

(E) None of these

 

(50) 3, 7, 15, 31, 63, ?

(A)127

(B)253

(C)200

(D)158

(E) None of these

 

(51) 5, 12, 26, 54, 110, ?

(A)245

(B)222

(C)250

(D)154

(E) None of these

 

(52) 198, 194, 185, 169, ?

(A)178

(B)144

(C)256

(D)356

(E) None of these

 

(53) 34, 33, 49, 74, ?

(A)152

(B)154

(C)110

(D)240

(E) None of these

 

(54) 13, 35, 57, 79, 911, ?

(A)1125

(B)2541

(C)1113

(D)1544

(E) None of these

 

(55) 8, 13, 13, 23, 18, 33, ?

(A)23

(B)45

(C)5

(D)12

(E) None of these

 

(56) 6, 11, 18, 27, 38, 51 ?

(A)59

(B)51

(C)56

(D)40

(E) None of these

 

(57) 12, 24, 48, 96, 192, ?

(A)356

(B)384

(C)389

(D)400

(E) None of these

 

(58) 567, 189, 63, 21, ?

(A)5

(B)7

(C)9

(D)3

(E) None of these

 

(59) 17, 39, 83, 171, ?

(A)347

(B)400

(C)385

(D)241

(E) None of these

 

(60) 125, 128, 162, ? 120

(A)136

(B)187

(C)192

(D)125

(E) None of these

 

(61) 124, 65, 53, 49, ?

(A)53

(B)56

(C)23

(D)12

(E) None of these

 

(62) 121, 194, 165, 132, ?

(A)150

(B)130

(C)154

(D)200

(E) None of these

 

(63) 725, 970, 663, 404, ?

(A)275

(B)300

(C)124

(D)252

(E) None of these

 

(64) 1 2 29 154 ?

(A)497

(B)512

(C)400

(D)1000

(E) None of these

 

(65) 0, 128, 162, 96, ?

(A)45

(B)100

(C)25

(D)56

(E) None of these

 

(66) 3, 16, 81, 128, 375, ?

(A)452

(B)432

(C)455

(D)402

(E) None of these

 

(67) 2, 6, 42, 600, ?

(A)14520

(B)12450

(C)720

(D)960

(E) None of these

 

(68) 2, 8, 72, 1152, ?

(A)2930

(B)28800

(C)23010

(D)14520

(E) None of these

 

(69) 4, 3, 9, 25, ?

(A)123

(B)150

(C)78

(D)96

(E) None of these

 

(70) 4, 7, 24, 29, ?

(A)400

(B)470

(C) 480

(D)500

(E) None of these

 

(71) 2, 1, 12, 12, ?

(A)240

(B)260

(C)450

(D)300

(E) None of these

 

(72) 4500, 5400, 5488, 4608, ?

(A)4520

(B)4608

(C)5620

(D)3520

(E) None of these

 

(73) 3, 6, 17, 48, ?, 248

(A)117

(B)152

(C)98

(D)63

(E) None of these

 

(74) 13, 24, 42, 79, 153, ?

(A)280

(B)288

(C)254

(D)300

( E) None of these

 

(75) 2, 4, 20, 74, ?, 452

(A)222

(B)145

(C)202

(D)452

(E) None of these

 

(76) 122, 131, 203, 446, ?

(A)1000

(B)1420

(C)900

(D)1022

(E) None of these

 

(77) 6, 1338, 3074, 5298, ?

(A)8106

(B)7850

(C)632

(D)1452

(E) None of these

 

(78) 2199, 868, 139, 14, ?

(A)15

(B)3

(C)7

(D)10

(E) None of these

 

(79) 1730, 1242, 856, 560, ?

(A)344

(B)342

(C)400

(D)520

(E) None of these

 

(80) 999, 973, 875, 657 ?

(A)275

(B)444

(C)271

(D)200

(E) None of these

 

(81) 157, 284, 375, ?, 473

(A)436

(B)455

(C)390

(D)855

(E) None of these

 

(82) 2, 28, 730, 2198, ?

(A)9222

(B)800

(C)9262

(D)8520

(E) None of these

 

(83) 625, 864, 1029, 1024, ?

(A)700

(B)729

(C)777

(D)800

(E) None of these

 

(84) 88, 189, 625, 1029,

(A)2662

(B)2556

(C)2451

(D)1145

(E) None of these

 

(85) 3, 18, 57, 132, 255, ?

(A)430

(B)444

(C)438

(D)500

(E) None of these

 

(86) 2, 13, 34, 65, ?

(A)106

(B)200

(C)98

(D)75

(E) None of these

 

(87) 2, 12, 36, 80, ?

(A)147

(B)98

(C)140

(D)150

(E) None of these

 

(88) 4, 144, 900, ?

(A)1766

(B)1788

(C)1765

(D)1764

(E) None of these

 

(89) 201, 243, ?, 339

(A)300

(B)289

(C)222

(D)275

(E) None of these

 

(90) 3, 14, 35, 66, ?

(A)100

(B)142

(C)107

(D)96

(E) None of these

 

(91) 6, 21, ? , 81, 126

(A)45

(B)50

(C)78

(D)46

(E) None of these

 

(92) 2, 16, ? 128

(A)50

(B)54

(C)78

(D)44

(E) None of these

 

(93) 21, 265, ?, 365

(A)313

(B)275

(C)350

(D)314

(E) None of these

 

(94) 231, 276, ? 378

(A)300

(B)321

(C)325

(D)350

(E) None of these

 

(95) 1640, 1806, 2162, ?

(A)2410

(B)2756

(C)2500

(D)2245

(E) None of these

 

(96) 2, 0, 5, 3, ?, 8

(A)4

(B)10

(C)6

(D)7

(E) None of these

 

(97) 19   26   40   68   124   ?

(A) 246

(B) 238

(C) 236

(D) 256

(E) None of these

 

(98) 240, 288, ?, 396, 456

(A)300

(B)374

(C)340

(D)320

(E) None of these

 

(99) 101, 98, ?, 86

(A)93

(B)101

(C)94

(D)90

(E) None of these

 

(100) 2, 6, 11, 18, 25 ?

(A)33

(B)36

(C)40

(D)50

(E) None of these


 

Simplification

Simplification

2046  

(1) 10542 – 654 + 3355 – 4520 =?

(A)5723             

(B)8723                      

(C)7958                      

(D)9032      

(E)None of these

 

(2) 555 + 55 – 444 + 333 – 9 =?

(A)505                

(B)485                        

(C)490                        

(D)500            

(E)None of these

 

(3) 1000 + 100 + 10 – 999 – 9 =?

(A)102                

(B)112                        

(C)88                          

(D)98              

(E)None of these

 

(4) 5431 + 10500 – 4371 – 1098 =?

(A)10462            

(B)4292                      

(C)10472                    

(D)14142        

(E)None of these

 

(5) 5431 + 10500 – 4371 – 1357 =?

(A)10003            

(B)9203                      

(C)10203                    

(D)11203        

(E)None of these

 

(6) 543 + 676 – 455 – 321 =?

(A)453                

(B)443                        

(C)543                        

(D)343            

(E)None of these

 

(7)100000 – 50000 + 60000 + 200000 – 20000 =?

(A)290000          

(B)310000                  

(C)280000                  

(D)300000      

(E)None of these

 

(8) 89 + 74 – 63 + 52 – 41 =?

(A)109                

(B)101                        

(C)111                        

(D)99              

(E)None of these

 

(9) 421 + 632 + 500 – 899 =?

(A)654                

(B)645                        

(C)456                        

(D)564            

(E)None of these

 

(10) 79 + 21 – 55 + 45 =?

(A)90                  

(B)85                          

(C)105                       

(D)95              

(E)None of these

 

(11) 65% of 654 – ? % of 860 = 210.1

(A) 25                 

(B) 15                         

(C) 20                         

(D) 30             

(E) None of these

 

(12) 35154 – 20465 – 5201 = ?

(A) 9488             

(B) 9844                     

(C) 9484                     

(D) 9848         

(E) None of these

 

(13) 283.56 + 142.04 + 661.78 = ?

(A) 1084.28        

(B) 1087.28                

(C) 1080.38                

(D) 1082.48    

(E) None of these

 

(14) 282 + 2828 = ? × 40

(A) 277.75          

(B) 2257.75                

(C) 277.25                  

(D) 257.25      

(E) None of these

 

(15) 13% of 190 + ? = 111

(1) 68.7               

(2) 93.3                       

(3) 24.7                       

(4) 71.3           

(5) None of these

 

(16) 4003 x 77 – 21015 = ? x 116

(A)2477              

(B)2478                      

(C)2467                      

(D)2476          

(E)None of these

 

(17)  [(5√7 + √7) x (4√7 + 8√7)] – (19) = ?

(A)143                

(B)72√7                      

(C)134                        

(D)70√7         

(E) None of these

 

(18) (4444 ÷ 40) + (645 ÷ 25) + (3991 ÷ 26) = ?

(A)280.4             

(B)290.4                    

(C)295.4                     

(D)285.4         

(E)None of these

 

(19) √33124 ×  √2601 – (83) = (?) + (37)

(A)37                  

(B)33                          

(C)34                          

(D)32              

(E)None of these

 

(20) 202/37 ×  259/52 ×  78/7 + 11/4 = ?        

(A)303.75           

(B)305.75                   

(C)1215/4                   

(D)1221/4       

E)None of these

 

(21) 5/8 of 4011.33 + 7/10 of 3411.22= ?

(A)4810              

(B)4980                      

(C)4890                      

(D)4930          

(E)4850

 

(22) 23% of 6783 + 57% of 8431 = ?

(A)6460              

(B)6420                      

(C)6320                      

(D)6630          

(E)6360

 

(23) 335.01 ×  244.99 ÷ 55 = ?

(A)1490              

(B)1550                      

(C)1420                      

(D)1590          

(E)1400

 

(24) 3463 × 295 – 18611 = ? + 5883

(A)997091

(B)887071

(C)989090

(D)899060

(E)None of these

 

(25) 28/65 × 195/308 ÷ 39/44 + 5/26 = ?

(A)1/5

(B)0.85

(C)7/2

(D)1/2

(E)None of these

 

(26) √11449 × √6241 – (54) = √? + (74)

(A)3846

(B)3721

(C)3581

(D)3938

(E)None of these

 

(27) 39.897% of 4331 ÷ 58.779% of 5003 = ?

(A)4200

(B)4600

(C)4700

(D)4800

(E)5200

 

(28) 43931.03 ÷ 2111.02 x 401.04 = ?

(A)8900

(B)6600

(C)6400

(D)8000

(E)8300

 

(29) 5682 ÷ 63 × 36 = ? x 19

(A)170

(B)190

(C)210

(D)240

(E)140

 

(30) Find the value of 1/(3+1/(3+1/(3-1/3)))

(A)18/78

(B)27/89

(C)12/56

(D)14/78

(E)None of these

 

(31) Solve (0.76 × 0.76 × 0.76 − 0.008)/(0.76 × 0.76 + 0.76 × 0.2 + 0.04)

(A).45

(B).78

(C).56

(D).62

(E)None of these

 

(32) 39.05 × 14.95–27.99 × 10.12= (36 + ?) × 5

(A) 25

(B) 29

(C) 34

(D) 32

(E)None of these

 

(33) Find the value of (27/343)−2 / 3

(A) 5 4/9

(B) 5 9/4

(C) 9 4/5

(D) 4  4/5

(E)None of these

(34) Find the value of (√1.21)/(√0.81) + (√1.44)/(√0.49) is

(A)145/89

(B)185/63

(C)145/78

(D)14/78

(E)None of these

 

(35) Find the value of 302 − 117 = 24.52 + ?

(A)142.52

(B)145.78

(C)182.75

(D)120.52

(E)None of these

 

(36) Find the value of 2/7 of 105 = ? × 90

(A)5/8

(B)4/7

(C)3/1

(D)1/3

(E)None of these

 

(37) 0.8 × 42 − 36 × 0.7 = ?

(A)7/8

(B)8/4

(C)7/6

(D)1/10

(E)None of these

 

(38) 852.68 − 4.5 + 108.98 = ? − 2132.54

(A) 6078.58

(B)4578.52

(C)4552.15

(D)4150.12

(E)None of these

 

(39) (1024 − 263 − 233) ÷ (986 − 764 − 156) = ?

(A)12

(B)8

(C)11

(D)20

(E)None of these

 

(40) 64% of 2650 + 40% of 320 = ?

(A)4575

(B)1845

(C)1824

(D)2400

(E)None of these

 

(41) 60 + 5 × 12 / (180/3) = ?

(A)45

(B)61

(C)12

(D)80

(E)None of these

 

(42) 9000 + 16 23 % of ? = 10500

(A)4800

(B)4730

(C)8000

(D)9000

(E)None of these

 

(43) 6 2/3 × 9 3/5 × 2 1/3 + 1 1/3 = ?

(A)150 3/36

(B)145 6/5

(C)150 2/3

(D)150 6/5

(E)None of these

 

(44) [(7 × 9) + (2 × 12) + 3]/[(12 × 3) + (81/9)] = ?

(A)5

(B)2

(C)12

(D)10

(E)None of these

 

(45) (562 - 242) * 1/32 + ?% of 1200 = 146

(A)5 ½

(B)4 ½

(C)6 ½

(D)7 ½

(E)None of these

 

(46) [(62.25/2.5) + (12.5/0.5)] / [(0.75 * 9) + (3.5 * 3.5)] = ?

(A)12 124145

(B) 2 119190

(C)3 129120

(D)14119190

(E)None of these

 

(47) (22 × 495 + 891 × 44) / (33 × 176 + 55 × 264) = ?

(A)45/78

(B)25/78

(C)69/28

(D)45/96

(E)None of these

 

(48) (242 + 144 / 3) / 36 = ?

(A)17 ½

(B)17 1/3

(C)15 1/3

(D)15 ½

(E)None of these

 

(49) 8.008 + 0.8 + 80.8 + 800.8 + 0.08 = ?

(A)8.1152

(B)815.125

(C) 890.488

(D)865.45

(E)None of these

 

(50) 105.126 × 35.201 - 90.23 × 3 + 55.11 × 27.01 = ?

(A)4890

(B)4152

(C)4785

(D)5120

(E)None of these

 

(51) 105 × 99 × 299 = ?

(A)457200

(B)315000

(C)452000

(D)521030

(E)None of these

 

(52) 15% of 195 + 14% of 205 = ?

(A)60

(B)78

(C)58

(D)23

(E)None of these

 

(53) 2758 + 20581 - 17889 = ?

(A)5000

(B)4500

(C)7800

(D)5200

(E)None of these

 

(54) (24 × 5 × 7 × 9) / ? = 216

(A)78

(B)35

(C)15

(D)55

(E)None of these

 

(55) (98 / 7 / 2) / ? = 14

(A)1/7

(B)4/7

(C)1/2

(D)2/7

(E)None of these

 

(56) 20% of 40 + ? % of 80 = 120

(A)140

(B)170

(C)180

(D)170

(E)None of these

 

(57) 19.9 × 16.1 × 17.2 =?

(A) 5869.01

(B) 3021.861

(C) 5510.708

(D) 4862.961

(E) None of these

 

(58) 14 (1/11) + 16 (3/11) + 14 (4/121) + 15 (3/11) =?

(A)59 (54/121)

(B) 39 (23/121)

(C) 61 (82/99)

(D) 107 (59/121)

(E) 59 (81/121)

 

(59) 16.5% of 300 + 70.5% of 1400 – 10% of 480 = ?

(A) 1280.75

(B) 1084.5

(C) 986.25

(D) 1175.5

(E) None of these

 

(60)19% of 360 + ? = 45% of 230

(A) 29.68

(B) 36.5

(C) 33.8

(D) 38.7

(E) 35.1

 

(61) (√576 + √1225+√289) × √5625 = ?

(A) 5186

(B) 6130

(C) 5400

(D) 5700

(E) None of these

 

(62) 9898 + 1773 – 1882 × 3 ÷ 2 =?

(A) 7320

(B) 8989

(C) 8848

(D) 9100

(E) None of these

 

(63) 1/8 of 2/3 of 3/5 of 1715 = ?

(A)78

(B)85

(C)90

(D)65

(E) None of these

 

(64) 25.05 × 123.95 + 388.999 × 15.001 =?

(A)8935

(B)8452

(C)8752

(D)1458

(E) None of these

 

(65) 434.43 + 43.34 + 3.44 + 4 + 0.33 = ?

(A)485.54

(B)542.12

(C)475.52

(D)411.12

(E) None of these

 

What approximate value should come in place of question mark in the following equations.

66) 816.23/34.98× 24.999=?
(A)560

(B)540

(C)520

(D)580

(E) None of these

 

(67) 22 1/3 % of 435.1 - 11/7 % of 1734.68 = ?

(A)59

(B)62

(C)50

(D)69

(E) None of these

 

(68) 1681(1/2) + 4094(1/3) = ? Both are powers which are mentioned in brackets 

(A)57

(B)75

(C)78

(D)67

(E) None of these

 

(69) (803.63)² = ?

(A)506000

(B) 787800

(C) 646400

(D) 767600

(E) None of these

 

(70) (1.2)² / 1.3333 = 1.1? / (1.22)³

(A)8

(B)6

(C)7

(D)5

(E) None of these

 

(71) 2809/27.86 × 6.26 - 125.88 - 246.18 = ?

(A)245

(B)266

(C)254

(D)238

(E) None of these

 

(72) (391 ÷ 17) × (405 ÷ 27) + 98 = ?2

(A)45

(B)23

(C)21

(D)78

(E) None of these

 

(73) 67.982 – 36.162 ÷ 71.92 = ?

(A)4607

(B)4785

(C)4620

(D)4512

(E) None of these

 

(74) 78.89% of 790 – 12.487% of 3279.82 = ?

(A)245

(B)214

(C)270

(D)250

(E) None of these

 

(75) 18.002 × 22.99 × 12.01 = ?

(A)4580

(B)7541

(C)4970

(D)1452

(E) None of these

 

(76) (216)1/3 + (625)1/4 + (1024)1/2 – 49.75 + 23.89 = ?

(A)20

(B)17

(C)45

(D)53

(E) None of these

 

(77) 716× 8022.66 + 11200 × 68224.4 =?

(A) 7260

(B)6520

(C)7540

(D)7854

(E) None of these

 

(78) 177.5% of 2480 + 62.989 × 19.995 – 62.002 = ?

(A)5675

(B)5612

(C)5020

(D)5012

(E) None of these

 

(79) ?2(2 is power of ? ) + 34.68% of 1495.89 + 279 = 3420.679

(A)50

(B)45

(C)40

(D)52

(E) None of these

 

(80) 21% of 234.20 + 54% of 150 - 3.76% of 102.05 = ?

(A)129

(B)122

(C)147

(D)136

(E) None of these

 

(81) 12182 / 18 = ? × 1224

(A)90

(B)67

(C)70

(D)60

(E) None of these

 

(82) 0.2 x 1.1 + 0.6 x 0.009 =? - 313.06

(A) 353.2581

(B) 353.2854

(C) 331.54

(D) 313.2854

(E) None of these

 

What should come in place of the question mark (?) in the following questions?

 

(83) The value of 25-5[2+3{2-2(5-3) + 5}-10] ÷4 is:

(A) 5

(B) 23.25

(C) 23.75

(D) 25

(E) None of these

 

(84) (4444÷40)+(645÷25)+(3991÷26)=?

(A) 290.4

(B)452.11

(C)120.23

(D)410.25

(E) None of these

 

(85) 18×15−20 / (3.2+9.4) −7.6 =?

(A)40

(B)50

(C)45

(D)102

(E) None of these

 

(86) 9÷2×27÷918÷7.5×5÷4 =?

(A)4.6

(B)4.7

(C)7.5

(D)4.5

(E) None of these

 

Directions: What value will come in place of question mark (?) in the following question? (You are not expected to calculate the exact value).

 

87) 55% of 400 + ? = 45% of 800 – 22% of 400

(A)2704

(B)4571

(C)1245

(D)1420

(E) None of these

 

(88) 39.897% of 4331 + 58.779% of 5003 = ?

(A)7800

(B)4700

(C)1420

(D)4577

(E) None of these

 

(89) 23% of 6783 + 57% of 8431 = ?

(A)6450

(B)6360

(C)4850

(D)1450

(E) None of these

 

(90) 49% of 5051 – 3/7 of 999 = ?

(A)2045

(B)4520

(C)1240

(D)4850

(E) None of these

 

(91) 7311 × 626 – 7 23 = ?

(A)4526

(B)4545

(C)1245

(D)4560

(E) None of these

 

(92) 1230 + 4230 = ?

(A)500

(B)100

(C)300

(D)450

(E) None of these

 

(93) 1441 ÷ ? + 149.98 × 14.99 = 3006 – 254.91

(A)4

(B)7

(C)3

(D)10

(E) None of these

 

(94) 14.85% of 679 + 19.9% of 219.83 = ?

(A)145

(B)150

(C)147

(D)175

(E) None of these

 

(95) 624 × 14.02 + 404 × 15.97 = ?

(A)650

(B)670

(C)750

(D)450

(E) None of these

 

(96) (524.21 + 126.108) × 21.09 = ?

(A)14520

(B)12560

(C)13650

(D)147850

(E) None of these

 

(97) (21.5% of 1001)1/3 + (43% of 599)1/2 = ?

(A)10

(B)20

(C)12

(D)22

(E) None of these

 

(98) 441.01 – 232.9 + 1649.99 = ? + 1225.92

(A)785

(B)632

(C)623

(D)326

(E) None of these

 

(99) 120.09 ÷ 14.88 × 23.03 – 20.94 × 3.96 = ?

(A)145

(B)100

(C)132

(D)200

(E) None of these

 

(100) 56.91 × 63.03 = ?2 – 9.982

(A)45

(B)78

(C)60

(D)15

(E) None of these

Answer Key

 

Question

Answer

Question

Answer

Question

Answer

Question

Answer

1

B

26

B

51

B

76

B

2

C

27

C

52

C

77

A

3

A

28

E

53

D

78

B

4

A

29

A

54

B

79

D

5

C

30

B

55

C

80

B

6

B

31

C

56

A

81

B

7

A

32

A

57

C

82

D

8

C

33

A

58

E

83

C

9

A

34

B

59

B

84

A

10

A

35

C

60

E

85

B

11

A

36

D

61

D

86

D

12

A

37

B

62

C

87

A

13

C

38

A

63

B

88

B

14

A

39

B

64

A

89

B

15

E

40

C

65

A

90

A

16

D

41

B

66

D

91

B

17

A

42

D

67

D

92

B

18

B

43

C

68

A

93

C

19

D

44

B

69

C

94

A

20

B

45

A

70

D

95

B

21

C

46

B

71

C

96

C

22

E

47

C

72

C

97

D

23

A

48

B

73

A

98

B

24

A

49

C

74

B

99

B

25

D

50

A

75

C

100

C

Basic for Prepraing Quantitative Aptitude

Basic for Prepraing Quantitative Aptitude

2756  

Quantitative Aptitude Tests evaluate numerical ability and problem solving skills of candidates. This test forms the major part of a number of important entrance exams for different fields. Many companies use it in their selection procedure. Topics that are included in different exams are :

Basics :

  1. Number Properties
  2. LCM, HCF
  3. Divisibility
  4. Remainder Theorem


Arithmetic:

  1. Fractions & Decimals, Ratio & Proportion, Square Roots
  2. Simple & Compound Interest
  3. Time & Speed, Unitary Method, Time & Work
  4. Profit & Loss
  5. Percentage & Discount


Algebra:

  1. Simple Equations
  2. Quadratic Equations
  3. Polynomials
  4. Exponents
  5. Functions

 

Sets, Relations & Mappings:

  1. Sets
  2. Venn Diagrams
  3. Relations
  4. Functions

 

Mensuration:

  1. Areas of Triangle, Quadrilateral, and Circle
  2. Volume of Cylinder, Cone, and Sphere

 

Geometry:

  1. Triangles
  2. Properties of Circle
  3. Parallelogram

 

Statistics:

  1. Mean
  2. Median
  3. Mode
  4. Quartiles


Permutations and Combinations :

  1. Probability


Examination pattern

The exam can comprise objective-type questions with multiple-choice answers or the usual type, depending on the pattern followed by different exams. There is also negative marking for wrong answers.

Tips to prepare for Quantitative Aptitude Test
 

Start from the basics: There is no set syllabus that you can strictly follow, in general. But if a particular test appraises you of the topics included, then stick to that. Otherwise go back to the basics of Mathematics, however easy you may think it to be. Follow your academic syllabus so that you can cover all major topics.

 

Concentrate on fundamentals: The basic concepts of the topics involved should be absolutely clear. Take guidance from your teacher if you get stuck on a particular topic. Do not leave any topic, even if it seems relatively unimportant, as questions can be asked from anywhere. Revise the concepts as and when possible.

 

Practice: Various entrance exams conduct Quantitative Aptitude as one of the papers. Solve previous year's papers and also model papers of these exams. This will help acquaint with pattern and structure of questions set. The key mantra to success is extensive practice and speed. Calculations of some of the problems can be quite lengthy and time is a major factor during the exams. Practice a lot to acquire speed. Look in the silly mistakes committed earlier and try to improve them.

 

Take a systematic approach: First solve the practice questions topic wise and later attempt an entire paper. In the beginning you can solve the problems using conventional methods. Later, try out your own shortcut methods to increase speed. But be alert not to jump crucial steps which might confuse you later.

 

Memorise important formulas, theorems and tables : Quantitative Aptitude includes a lot of formulas, theorems, tables, etc. Write down the important ones that you need to memorise on a sheet of paper. Keep it handy so that you can glance at it any time. Practice a lot to get familiar with them. Practice common square root and cube root problems to quickly solve during exam.

 

Mark strong and weak sections : While solving different problems, try to find out the topics that you are strong in and also the ones you in which you aren't. Do not neglect the ones you are considerably weaker in, as these might constitute a major part of the paper. Take guidance from your teacher, mentor or senior. You can also take up a coaching class on Mathematics.

 

Part marking : Many tests on Quantitative Aptitude have part marking scheme. So even if you know that the final answer is wrong, do not cancel the whole problem as you can get part marking for the correct portion.

 

Know different types of questions : The questions can be deliberately set in a confusing manner or in a more twisted form instead of a more direct form that you are more familiar with. Only practice of different model and earlier years' papers will give you idea of the different ways the questions can be set.

 

Read the questions carefully : Read the questions carefully so that you understand it properly before answering. A slight misinterpretation of the question otherwise known to you can mar your effort.

Glance before solving : Give a quick glance to the exam paper. First take up the questions you are more comfortable as this will give you the much needed confidence and positive energy to move on with the rest of the paper. Later solve the other questions that you feel are slightly tougher.

 

Time is essential : Do not waste time if you get stuck in solving a particular question. You might be giving away precious time. Move on to solve the other questions and later if time permits try the ones you have left earlier.

 

Negative marking : Many tests follow negative marking, so it is advisable not to attempt too many questions on guesswork. In case if you have to then apply the process of elimination (POE) to eliminate the more probable incorrect choices to zero-in on the correct one.


Recommended Books

  1. Mathematics XI & XII (Basic Textbooks) by R.D. Sharma
  2. The Pearson Guide to Quantitative Aptitude and Data Interpretation for the CAT by Nishit Sinha
  3. Modern Geometry by Durrel M. A.
  4. Quantitative Aptitude by Dr. R.S. Agarwal
  5. Quantitative Aptitude For Competitive Examinations: Tips, Techniques, and Shortcut Methods by Guha Abhijit

SOME QUICK MATHS FORMULAS - 

SOME QUICK MATHS FORMULAS

1970  

1. Sum of first n natural numbers = n(n+1)/2
2. Sum of the squares of first n natural numbers = n(n+1)(2n+1)/6
3. Sum of the cubes of first n natural numbers = [n(n+1)/2]^2
4. Sum of first n natural odd numbers = n^2
5. Average = (Sum of items)/Number of items

Arithmetic Progression (A.P.) -
An A.P. is of the form a, a+d, a+2d, a+3d, … where a is called the ‘first term’ and d is called the ‘common difference’
1. nth term of an A.P. tn = a + (n-1)d
2. Sum of the first n terms of an A.P. Sn = n/2[2a+(n-1)d] or Sn = n/2(first term + last term)

Geometrical Progression (G.P.) -
A G.P. is of the form a, ar, ar2, ar3, …
where a is called the ‘first term’ and r is called the ‘common ratio’.
1. nth term of a G.P. tn = arn-1
2. Sum of the first n terms in a G.P. Sn = a|1-rn|/|1-r|

Permutations and Combinations -
nPr = n!/(n-r)!
nPn = n!
nP1 = n
nCr = n!/(r! (n-r)!)
nC1 = n
nC0 = 1 = nCn
nCr = nCn-r
nCr = nPr/r!
Number of diagonals in a geometric figure of n sides = nC2-n

Tests of Divisibility -

  • A number is divisible by 2 if it is an even number.
  • A number is divisible by 3 if the sum of the digits is divisible by 3.
  • A number is divisible by 4 if the number formed by the last two digits is divisible by 4.
  • A number is divisible by 5 if the units digit is either 5 or 0.
  • A number is divisible by 6 if the number is divisible by both 2 and 3.
  • A number is divisible by 8 if the number formed by the last three digits is divisible by 8.
  • A number is divisible by 9 if the sum of the digits is divisible by 9.
  • A number is divisible by 10 if the units digit is 0.
  • A number is divisible by 11 if the difference of the sum of its digits at odd places and the sum of its digits at even places, is divisible by 11.

H.C.F and L.C.M -

  • H.C.F stands for Highest Common Factor. The other names for H.C.F are Greatest Common Divisor (G.C.D) and Greatest Common Measure (G.C.M).
  • The H.C.F. of two or more numbers is the greatest number that divides each one of them exactly.
  • The least number which is exactly divisible by each one of the given numbers is called their L.C.M.
  • Two numbers are said to be co-prime if their H.C.F. is 1.
  • H.C.F. of fractions = H.C.F. of numerators/L.C.M of denominators
  • L.C.M. of fractions = G.C.D. of numerators/H.C.F of denominators
  • Product of two numbers = Product of their H.C.F. and L.C.M.

PERCENTAGES -

  • If A is R% more than B, then B is less than A by R / (100+R) * 100
  • If A is R% less than B, then B is more than A by R / (100-R) * 100
  • If the price of a commodity increases by R%, then reduction in consumption, not to increase the expenditure is : R/(100+R)*100
  • If the price of a commodity decreases by R%, then the increase in consumption, not to decrease the expenditure is : R/(100-R)*100

PROFIT & LOSS -

  • Gain = Selling Price(S.P.) – Cost Price(C.P)
  • Loss = C.P. – S.P.
  • Gain % = Gain * 100 / C.P.
  • Loss % = Loss * 100 / C.P.
  • S.P. = (100+Gain%)/100*C.P.
  • S.P. = (100-Loss%)/100*C.P.
  • If CP(x), Gain(y), Gain%(z). Then y = x*z/100. [Same in case of Loss]

RATIO & PROPORTIONS -

  • The ratio a : b represents a fraction a/b. a is called antecedent and b is called consequent.
  • The equality of two different ratios is called proportion.
  • If a : b = c : d then a, b, c, d are in proportion. This is represented by a : b :: c : d.
  • In a : b = c : d, then we have a* d = b * c.
  • If a/b = c/d then ( a + b ) / ( a – b ) = ( c + d ) / ( c – d ).

TIME & WORK -

  • If A can do a piece of work in n days, then A’s 1 day’s work = 1/n
  • If A and B work together for n days, then (A+B)’s 1 days’s work = 1/n
  • If A is twice as good workman as B, then ratio of work done by A and B = 2:1

PIPES & CISTERNS -

  • If a pipe can fill a tank in x hours, then part of tank filled in one hour = 1/x
  • If a pipe can empty a full tank in y hours, then part emptied in one hour = 1/y
  • If a pipe can fill a tank in x hours, and another pipe can empty the full tank in y hours, then on opening both the pipes,
  • The net part filled in 1 hour = (1/x-1/y) if y>x
  • The net part emptied in 1 hour = (1/y-1/x) if x>y

TIME & DISTANCE -

  • Distance = Speed * Time
  • 1 km/hr = 5/18 m/sec
  • 1 m/sec = 18/5 km/hr
  • Suppose a man covers a certain distance at x kmph and an equal distance at y kmph. Then, the average speed during the whole journey is 2xy/(x+y) kmph.

PROBLEMS ON TRAINS -

  • Time taken by a train x metres long in passing a signal post or a pole or a standing man is equal to the time taken by the train to cover x metres.
  • Time taken by a train x metres long in passing a stationary object of length y metres is equal to the time taken by the train to cover x+y metres.
  • Suppose two trains are moving in the same direction at u kmph and v kmph such that u>v, then their relative speed = u-v kmph.
  • If two trains of length x km and y km are moving in the same direction at u kmph and v kmph, where u>v, then time taken by the faster train to cross the slower train = (x+y)/(u-v) hours.
  • Suppose two trains are moving in opposite directions at u kmph and v kmph. Then, their relative speed = (u+v) kmph.
  • If two trains of length x km and y km are moving in the opposite directions at u kmph and v kmph, then time taken by the trains to cross each other = (x+y)/(u+v)hours.
  • If two trains start at the same time from two points A and B towards each other and after crossing they take a and b hours in reaching B and A respectively, then A’s speed : B’s speed = (√b : √a)

SIMPLE & COMPOUND INTERESTS -
Let P be the principal, R be the interest rate percent per annum, and N be the time period.

  • Simple Interest = (P*N*R)/100
  • Compound Interest = P(1 + R/100)^N – P
  • Amount = Principal + Interest
  • when rate of interest time n principal are constant den principal=(C.I.-S.I.)*(100/R)^N

LOGARITHMS -
If a^m = x , then m = loga(x).
Properties :

  • logx(x) = 1
  • logx(1) = 0
  • loga(x*y) = loga(x) + loga(y)
  • loga(x/y) = log ax – log ay
  • loga(x) = 1/logx(a)
  • loga(x^p) = p(loga(x))
  • loga(x) = logb(x)/logb(a)

Note : Logarithms for base 1 does not exist.

AREA & PERIMETER -

  • Shape Area Perimeter
  • Circle ∏ (Radius)2 2∏(Radius)
  • Square (side)2 4(side)
  • Rectangle length*breadth 2(length+breadth)
  • Area of a triangle = 1/2*Base*Height or
  • Area of a triangle = √ (s(s-(s-b)(s-c)) where a,b,c are the lengths of the sides and s = (a+b+c)/2
  • Area of a parallelogram = Base * Height
  • Area of a rhombus = 1/2(Product of diagonals)
  • Area of a trapezium = 1/2(Sum of parallel sides)(distance between the parallel sides)
  • Area of a quadrilateral = 1/2(diagonal)(Sum of sides)
  • Area of a regular hexagon = 6(√3/4)(side)2
  • Area of a ring = ∏(R2-r2) where R and r are the outer and inner radii of the ring.
  • Area of a circle=πr^2 or πd^2/4
  • Area of semi-circle=πr^2/2
  • Area of a quadrant of a circle=πr^2/4
  • Area enclosed by two concentric circles=π(R^2-r^2)
  • Area of a sector=Ɵ/180 degree *πr
  • No of revolutions completed by a rotating wheel in 1 minute=distance moved in 1 minute/circumference

VOLUME & SURFACE AREA :-

  • Cube :

Let a be the length of each edge. Then,
Volume of the cube = a3 cubic units
Surface Area = 6a2 square units
Diagonal = √ 3 a units

  • Cuboid :

Let l be the length, b be the breadth and h be the height of a cuboid. Then
Volume = lbh cu units
Surface Area = 2(lb+bh+lh) sq units
Diagonal = √ (l2+b2+h2)

  • Cylinder :

Let radius of the base be r and height of the cylinder be h. Then,
Volume = ∏r2h cu units
Curved Surface Area = 2∏rh sq units
Total Surface Area = 2∏rh + 2∏r2 sq units

  • Cone :

Let r be the radius of base, h be the height, and l be the slant height of the cone. Then,
l2 = h2 + r2
Volume = 1/3(∏r2h) cu units
Curved Surface Area = ∏rl sq units
Total Surface Area = ∏rl + ∏r2 sq units

  • Sphere :

Let r be the radius of the sphere. Then,
Volume = (4/3)∏r3 cu units
Surface Area = 4∏r2 sq units

  • Hemi-sphere :

Let r be the radius of the hemi-sphere. Then,
Volume = (2/3)∏r3 cu units
Curved Surface Area = 2∏r2 sq units
Total Surface Area = 3∏r2 sq units

  • Prism :

Volume = (Area of base)(Height)

ALGEBRA -
1.(a+b)^2=a^2+2ab+b^2
2.(a-b)^2=a^2-2ab+b^2
3.(a+b)^2=(a-b)^2+4ab
4.(a-b)^2=(a+b)^2-4ab
5.a^2-b^2=(a+b)(a-b)
6.(a + b)3= a3+ b3+ 3ab(a + b)
7.a3+ b3= (a + b)3− 3ab(a + b);(a+b)^3-3ab(a+b)
8.(a − b)3= a3− b3− 3ab(a − b)
9.a3− b3= (a − b)3+ 3ab(a − b);(a-b)^3+3ab(a-b)
10.a^3+b^3+c^3-3abc=(a+b+c)(a^2+b^2+c^2-ab-bc-ac)
=(a+b+c)1/2[(a-b)^2+(b-c)^2+(c-a)^2]
11.if a+b+c=0 then a^3+b^3+c^3=3abc
12.(a+b+c)^3=a^3+b^3+c^3+3(b+c)(c+a)(a+b)
13.a^2+b^2=(a+b)^2-2ab=(a-b)^2+2ab
14.(a+b+c)^2=a^2+b^2+c^2+2(ab+bc+ca)
15.. a^n− b^n= (a − b)(a^n−1+ a^n−2*b + a^n−3*b^2+ …..+b^n−1)


Top