Spotting Errors

Spotting Errors

30651   09-Oct-2017, Mon

Direction for Qns ()Read each part of the sentence to find out if there is any error in it. The error if any will be in part of that sentence. The corresponding alphabet is the answer. If there is no error, mark e.
(Check for Logical Consistency, Grammatical verb forms and vocabulary usage)

 

1) a)/ Robotics has already made significant inroads b)/ in electronics assembly, with sewing trades, traditionally c)/ many countries’ first entry point to d)/ the global trading system, likely to come next. e)/ No Error

 

2) a)/ A project that daringly set out to bring b)/to life iconic paintings — many created in just one c)/day — have proved to be a staggeringly laborious d)/ cinematic effort taking years to realize.e) No error

 

3) a)/ As this trend continues, the imperative b)/ to build supply chains based on the location of relatively c)/ immobile and cost-effective labor will wane, d)/ with production moving closer to the final market. e)/ No error

 

4) a)/Chief Minister K. Chandrasekhar Rao will leave for b)/ New Delhi on Friday evening to attend the c)/ Inter-State Council meeting convened by d)/ Prime Minister Narendra Modi the previous day.e)/ No error

 

5) a)/The two aircraft of the Indian Air Force ferrying stranded Indian citizens b)/from war-torn South Sudan was expected to c)/ arrive at the Thiruvananthapuram d)/ international airport in the early hours of Friday.e)/ No error

 

6) a)/Violent protests by Dalits continued in Gujarat on Wednesday b)/ with incidents of bus burning, c)/ clashes and highway blockades being d)/reported by Saurashtra and north Gujarat. e)/ No error

 

7) a)/ They have become increasingly convinced b)/ that “green finance” – financing environmentally c)/ sustainable growth – should be at the d)/ center of economic-development strategies. e)/ No error
 

8) The Nobel Laureates argue that the / reason this innovation have not started / saving lives yet is / Greenpeace’s criminal opposition. No error
 

9) a)/Rather than being known for b)/ their sagacity, the politicians have c)/become butt off a joke for d)/their irresponsible comments. e)/ No error
 

10) a)/ There are many insurance b)/ disputes nowadays because of c)/ most people do not fully d)/ understand the terms and conditions of their policies. e)/ No error
 

11) a)/ The Government officials appear to be committed b)/ to implement c) the poverty elevation d)/project with due sincerity. e)/ No error
 

12) a)/ A letter of recommendation b)/ from the principal and c)/ the Head of English department have helped him to d)/ get this lucrative job. e)/ No error
 

13) a)/Mr. Schmitz named democracy, b)/ individual liberty, and the rule of law as c)/the basis of America’s alliance with d)/European partners after the Second World War. e)/ No error

 

14) a)/ The type of qualities you acquired b)/ depend upon your company c)/ and so you associate yourselves d)/with simple and good natural people. e)/ No error
 

15) a)/ Some people have a b)/ generously contribute to the welfare fund c)/ but they wanted their names d)/ should not be published. e)/ No error
 

16) a)/The alleged links youth in Kerala b)/ have with the Islamic State are disturbing, c)/especially as this surfaced in a d)/mostly pacific State in India. e)/ No error
 

17) a)/Doctorsays that there is also a paucity b)/of mental health specialists, c)/pointed out that mental disorders are d)/a low priority in the public health agenda. e)/ No error
 

18) a)/Several subtypes and strains of avian influenza b)/ viruses are now found around the world, c)/ some of them capable of causing death among humans and d)/others inflicting serious losses on poultry farmers. e)/ No error

 

19) a)/The administrative and religious fraternity b)/ must take quick measure to c)/reform young minds and help them d)/ develop an impassioned outlook towards life. e)/ No error

 

20) a)/Few believed he said what b) /he said he did on c) / the field truthfully d)/ after the match was over.
 

21) So stunned were the Iraqis, at that / time embroiled in an intermittent war with Iran, / with the strike that not once on the flight back did their / radars lock on to the F-16s, let alone fire at them.
 

22) a)/The mention of Israel may have only been b)/ a passing reference to an audience  c)/ of the Bharatiya Janata Party acolytes on who d) / the significance must have been largely lost.
 

23) a)/The throwaway nature of the remarks b) / brings into question how many c) / of this is innuendo, how much  d)/ bluster, and how much doctrine.
 

24) a) There was no doubt that Israelis  b) / destroyed the reactor in Baghdad,  c)/ even though they kept quiet about  d)/ it for year afterwards.
 

25) a) /Every now and than there comes b) / a book like this, which  c) / makes your thumbs  d) / prick with prophecy.
 

26) a)/Dickens is the black ghetto they live in, located not far from  b) / Foothill Freeway, where Rodney King’s life and “in  c) / a sense America and its haughty notions  d) / of fair play began their downward spiral.

 

27) a)/Mr. Beatty drags you into the heart  b) / of this black vortex, but he  c) / does so with a lyricism, tenderness d)  / and humour that keep lighting up the edges.
 

28) a)/ We are likely to be startled that both in  b)/ its political choices and in  c)/ their Booker winner, the U.S. was handed  d)/ such starkly candid mirrors this year.
 

29) a)/You can sledge your heart’s content  b)/ in the ground, then walk out with  c) / a wicked smile at your prey, score a  d) / century the next day, and all is forgotten.
 

30) a)/The terrorists had already killed three  b) / soldiers as they burst into  c) / the premises before the QRTs took  d) / them on, according to Army sources.
 

31) a)/As the two QRTs engaged the  b)/ terrorists, the women and children was  c)/ rescued first, followed  d)/ by the four officers.
 

32) a)/ This is an opportunity to show  b)/ the world the causes and efforts  c)/ that should be celebrated as  d)/ we move towards a sustainable future.
 

33) a)/Several stakeholder had  b)/ sent in their responses,  c)/ both opposing and welcoming  d)/ the proposal.
 

34) a)/The Ministry had given time  b)/ till September 30 to stakeholders  c)/ for registering its  d)/ responses to the proposal.
 

35) a)/The measure could increase the  b)/ lending capacity of banks, which   c)/ could extend the money to  d)/ farmers, social sector and also industry.
 

36) a)/The maximum black money was  b)/ generated during the 2004-14  c)/ as well as the period was engulfe  d)/ in various scams like 2G and coal scam.
 

37) a)/Everything from sourcing fabrics to  b)/ the end-channel of sales, mode  c)/ of operation, PR and marketing campaigns  d)/ is discussed and executed everyday.
 

38) a)/Demonetisation will have a positive impact  b)/ on the economy in medium to  c)/ long term as the money from shadow economy  d)/ will find its way into the mainstream.
 

39) a)/The government clarified  b)/ that gold or jewellery  c)/ bought from disclosed  d)/ income could not be taxed.
 

40) a)/ A week after a fire broke out b)/ in the Deonar dumping c)/ ground in Mumbai, fire in d)/ smaller pockets continue to blaze. e)/ No error

 

41) a)/ From slums to dumping grounds Since the early b)/ 1970s, this peripheral ward has evolved into a space for dumping c)/ garbage, waste from polluting industries, d)/ from abattoirs, and so on. e)/ No error

 

42) a)/ Expectedly, tobacco companies are b)/ resisting a new regulation that c)/ the mandatory pictorial warnings in d)/ cigarette packages be made larger.e)/ No error
 

43) a)/ The high imposition of Central and State b)/ duties and taxes have prevented retail c)/ fuel prices from moving in lock-step d)/ with the international trend in oil.e)/ No error

 

44) a)/ The Prime Minister special grant b)/ for urban renewal from 1986 to 1993 c)/ resulted in massive eviction of poor d)/ people from inner city areas to Deonar. e)/ No error

 

45) a)/ As the finance ministry has b)/ focused on reducing the fiscal deficit, c)/ the budget for defence acquisition d)/ have also come under pressure. e)/No error
 

46) a)/ As this idea seeped into common sense, b)/ every phase of student life turned c)/ into a preparation for the d)/ ultimate aims of being rich and famous. e)/No error
 

47) a)/ Indeed, from being an icon solely of Dalit parties b)/ in yesteryear, Ambedkar’s legacy is enjoying a revival with political c)/ parties across India’s ideological spectrum d)/ fighting to appropriate it. e)/ No error

 

48) a)/ It’s welcome that political parties is b)/ debating Ambedkar today, What’s less welcome, c)/ however, is their attempt to project d)/ their own beliefs on to Ambedkar. d)/ No error

 

49) a)/ To add to the challenges, factor b)/ such as caste, religion, region of c)/ origin, and occupation also d)/ affect the experience of poverty. e)/ No error

 

50) a)/ Any attempt to prevent the free functioning of such b)/ organisations will amount to de-legitimising key participants c)/ and stakeholders in the country’s social, d)/ economic and political policymaking sphere. e)/ No error

 

51) a)/ In recent years, b)/ civil society has c)/ played a significant d)/ role of shaping policy. e)/ No error

 

52) a)/ Their influence is obvious in incidents as diverse b)/ as the prevention of a Greenpeace activist from c)/ going abroad and the registration of d)/ a large number of cases against activist. e)/ No error

 

53) a)/ Even under the previous UPA regime, activists b)/ in Tamil Nadu opposing the Kudankulam nuclear power project c)/ faced, and continue to face, d)/ hostile treatment with various arms of the state. e)/ No error

 

54) a)/ It is not difficult to surmise that a b)/ message is being send out that activism c)/ should be tempered by a d)/ nuanced deference to the state’s overarching interests. e)/ No error

 

55) a)/ The Centre themself has been a poor b)/ role model, looking at the way c)/ Greenpeace India has been hounded and d)/ its registration sought to be cancelled. e)/ No error

 

56) a)/ It merely tried to cover blocks across b)/ all the State districts to listen to c)/ people’s grievances and spread d)/ awareness through street-corner meetings. e)/ No error
 

57) a)/ The 100-day yatra, under the banner b)/ of the Soochana Evam Rozgar ka Adhikar c)/ Abhiyan, itself was as d)/ innocuous a programme as there could be. e)/ No error

 

58) a)/ Flagged off by social activist Aruna Roy, the Jawabdehi b)/ Yatra were aimed to spread awareness about government c)/ schemes and raise the issue of d)/ accountability in their implementation. e)/ No error

 

59) a)/ The audacious and unprovoked attack last weekon a b)/ group of activists who held a peaceful rally in Rajasthan can only be c)/ explained in terms of the rising resentment on the part of the ruling class toward d)/ civil society organisations demanding accountability. e)/ No error

 

60) a)/ This is the strategic dialogue b)/ that became institutionalised c)/ in the level of the d)/ National Security Advisers. e)/ No error

 

61) a)/ There are something else that must be recognised, b)/ Modi and his government have an uphill task c)/ to get governance working and the d)/ Indian economy back on track. e)/ No error

 

62) a)/ Opportunities to pursue b)/ alternative jobs with c)/ and outside plantations d)/ need to be encouraged. e)/ No error

 

63) a)/ Tea requires an employee-run business b)/ model not only to serve the larger interests of labourers but c)/ also to serve the companies’ objective d)/ of incrementally increasing productivity. e)/ No error

 

64) a)/ If New York, London and Paris b)/ was horrific, so must Mumbai, c)/ Beirut and Nairobi be, and the statement d)/ makes that point effectively. e)/ No error
 

65) a)/ China insures its farmers for b)/ a sown area of around 75 c)/ million hectares with an subsidy on d)/ premiums of about 80 per cent. e)/ No error

 

66) a)/ The regularity of these summits ever b)/ since Putin assumed power testifies to the value attached to them c)/ as occasions to take stock, in a bid to d)/ keep cementing ties and building on them. e)/ No error

 

67) a)/ India cannot grow without calm and b)/ stability, which is why it is c)/ necessary to send out the signal so d)/ the rule of law applies everywhere. e)/ No error

 

68) a)/ His quick reaction is a commendable b)/ contrast for apathetic or nonexistent c)/ official response to hate speeches d)/ and crimes elsewhere in the country. e)/ No error
 

69) a)/ the economic recovery is far from b)/ convincing and a lot of government action c)/ are required to consolidate d)/ the positive signals in different sectors. e)/ No error
 

70) a)/ There’s practically no improvement — b)/ even when the court mandated c)/ one can’t sell acid without a licence, d)/ there very little regulation on this. e)/ No error
 

71) a)/ None of this will be helped b)/ by the current battle over c)/ the trade facilitation d)/ agreement (TFA) under WTO. e)/ No error

 

72) a)/ That is clearly missing, b)/ Americans roll its eyes at c)/ us and increasingly the d)/ reverse is also true. e)/ No error

 

73) a)/ Kerry might prose on about b)/ looking on the big picture, c)/ but that sentiment d)/ fails at the first dispute. e)/ No error

 

74) a)/ There is something else that must be recognised, b)/ Modi and his government have an uphill task c)/ to get governance working and the d)/ Indian economy back on track. e)/ No error

 

75) a)/ India is also open for business, b)/ is a refreshing change from c)/ the past five year and something d)/ that must be recognised. e)/ No error

 

76) a)/ As sourcing, retailing and warehousing costs b)/ drop due to the Internet platform, c)/ this could be a bonanza for Indian d)/ consumers who’ve been hit hard with inflation. e)/ No error

 

77) a)/ I feel men and women should had b)/ the same kind of freedoms in c)/ India to do the same things — freedom to wear d)/ their choice of clothes or anything else. e)/ No error

 

78) a)/ Defence trade should be kickstarted b)/ by breathing fresh life in c)/ the stalled defence d)/ trade and technology initiative. e)/ No error

 

79) a)/ There are a fewer problems for b)/ survivors in getting jobs, c)/ Last year, two women got government d)/ jobs, albeit after a struggle. e)/ No error

 

80) a)/ An environment where law and order b)/ mechanisms is weak is c)/ less than conducive for development d)/ or for attracting investment. e)/ No error

 

81) a)/ It’s not just the obvious disruptions b)/ caused by riots; contracts c)/ cannot be enforced in an environment d)/ where law and order is weak. e)/ No error

 

82) a)/ the current controversy over b)/ the hosting of the India c)/ Pakistan World Cup T20 match d)/ on Dharamshala is unfortunate. e)/ No error

 

83) a)/ With both BJP and SP playing b)/ destabilising communal politics, c)/ it is BSP d)/ opportunity to surge. e)/ No error

 

84) a)/ From the Delhi Development Authority b)/ to the Delhi Pollution Control c)/ Committee, authorities was negligent d)/ and gave permission thoughtlessly. e)/ No error


 

85) a)/ Having now been b)/ flattened, the area’s recharge c)/ capacity could d)/ diminish considerably. e)/ No error

 

86) a)/ We saw this with the Chennai floods last b)/ December, which will exacerbated c)/ because of extensive damage d)/ to the Pallikaranai marshlands. e)/ No error
 

87) a)/ In Bengaluru the Ulsoor lake b)/ reported a large fish kill c)/ only this week, blame d)/ on water pollution. e)/ No error

 

88) a)/ Unless and until urban planning takes into account b)/ environmental protection, our cities will not only grow unliveable c)/ but suffer large-scale damage from d)/ catastrophes such as floods and earthquakes. e)/ No error

 

89) a)/ In Bengaluru the Ulsoor lake b)/ reported a large fish kill c)/ only this week, blamed d)/ on water pollution. e)/ No error

 

90) a)/ Even in the best of times, b)/ formulating the Budget in India c)/ is a challenging task d)/ of the Finance Minister. e)/ No error

 

91) a)/ The police reacted immediately, b)/ and chief minister Raman Singh c)/ also assured everyone that d)/ the guilty would not be spared. e)/ No error

 

92) a)/ His quick reaction is a commendable b)/ contrast to apathetic or nonexistent c)/ official response to hate speeches d)/ and crimes elsewhere in the country. e)/ No error
 

93) a)/ Meanwhile other political forces, b)/ which stand to profit from c)/ minority anxiety, also d)/ jump to its roles. e)/ No error

 

94) a)/ India cannot grow without calm and b)/ stability, which is why it is c)/ necessary to send out the signal that d)/ the rule of law applies everywhere. e)/ No error
 

95) a)/ We hear that every times b)/ a riot takes place, c)/ and India cannot d)/ afford any more riots. e)/ No error

 

96) a)/ BJP must reverse course and rein in b)/ its hardliners, not just for c)/ the country sake but even d)/ its own political progress. e)/ No error

 

97) a)/ While the quality of the input is b)/ yet to be determined, it’s significant c)/ that Pakistan is willing to share d)/ terror-relating intelligence with India. e)/ No error
 

98) a)/ Even on the 26/11 trial in b)/ Pakistani courts, Islamabad c)/ have called 24 Indians d)/ to testify in the case. e)/ No error

 

99) a)/ All of these may signify marginal gains, b)/ but they does represent a new trend c)/ in the bilateral relationship d)/ with security as the primary focuse)/ No error
 

100) a)/ Instead Prime Minister Nawaz Sharif is b)/ said to be considering an joint probe c)/ into Pathankot even as there have been d)/ some arrests of lower-level JeM cadre. e)/ No error

 

Answer Key 

 

No

Ans.

No.

Ans.

No.

Ans

No

Ans

1

C

26

B

51

A

76

A

2

C

27

A

52

D

77

A

3

C

28

B

53

C

78

D

4

A

29

C

54

C

79

E

5

D

30

D

55

C

80

A

6

A

31

B

56

B

81

C

7

E

32

D

57

A

82

B

8

C

33

E

58

C

83

B

9

B

34

C

59

B

84

C

10

B

35

C

60

D

85

B

11

A

36

A

61

E

86

E

12

B

37

B

62

A

87

A

13

E

38

A

63

D

88

D

14

D

39

C

64

E

89

C

15

C

40

A

65

E

90

B

16

A

41

E

66

B

91

D

17

B

42

B

67

E

92

E

18

A

43

B

68

D

93

A

19

C

44

B

69

B

94

A

20

D

45

A

70

A

95

E

21

A

46

A

71

D

96

C

22

D

47

B

72

D

97

C

23

C

48

E

73

C

98

D

24

D

49

A

74

B

99

D

25

A

50

C

75

C

100

B

ERROR SPOTTING (SSC) SET -6

ERROR SPOTTING (SSC) SET -6

1956   15-Apr-2018, Sun

Directions (1-50): In these questions some of the sentences have errors and some have none. Find out which part of a sentence has an error and indicate it corresponding to the appropriate letter. If there is no error, indicate corresponding to the last option.

 

1. The blind’s life is really miserable because they can’t see what happens around them.

(a) The blind’s life is

(b) really miserable

(c) because they can’t see

(d) what happens around them

(e) No error

 

2. I have been informed that Dr. Sinha visits Bihar the following month.

(a) I have been informed

(b) that Dr. Sinha visits Bihar

(c) the following month

(d) No error

 

3. Don’t talk to him, he always remains in temper these days.

(a) Don’t talk to him

(b) he always remains

(c) in temper these days

(d) No error

 

4. He found himself in a trouble when he saw no rickshaw outside the station.

(a) He found

(b) himself in a trouble

(c) when he saw no

(d) rickshaw outside the station

(e) No error

 

5. Jerry suggested to his brothers that they should go to the school regularly and do their homework sincerely.

(a) Jerry suggested to

(b) his brothers that they should

(c) go to the school regularly

(d) and do their homework sincerely.

(e) No error

 

6. In India electorates are not allowed to oppose Indian constitution in any case.

(a) In India electorates are

(b) not allowed to

(c) oppose Indian constitution in any case.

(d) No error

 

7. The fleet of Iraq was destroyed by the multinational forces during the gulf war in 1991.

(a) The fleet of Iraq

(b) was destroyed by the

(c) multinational forces during the gulf war

(d) in 1991.

(e) No error

 

8. The dreg of the river were also affected by the boating.

(a) The dreg of the river

(b) were also affected

(c) by the boating

(d) No error

 

9. She very much likes the history of English literature of the sixteen and eighteen century.

(a) She very much likes

(b) the history of English

(c) literature of the sixteen and eighteen century.

(d) No error

 

10. My father likes Eliot’s essays who was a masterpiece critic and reputed grammarian of English.

(a) My father likes

(b) Eliot’s essays who was a

(c) masterpiece critic and reputed grammarian of English.

(d) No error

 

11. The Principal is displeased with us because he does not understand why we object to him coming with Mohan.

(a) The Principal is displeased

(b) with us because

(c) he does not understand why we

(d) object to him coming with Mohan.

(e) No error

 

12. Mr. Prakash told his staff that each of them should be able to carry out the work himself in time.

(a) Mr. Prakash told his staff

(b) that each of them

(c) should be able to carry out the work himself in time.

(d) No error

 

13. In the local Rajmapa company there are no less than two lakh workers about the four times needed to produce the same products.

(a) In the local Rajmapa company there are

(b) no less than two lakh workers

(c) about the four times

(d) needed to produce the same products.

(e) No error

 

14. I do not like these kind of pens which have been bought from the market.

(a) I do not like these kind

(b) of pens which have

(c) been bought from the market.

(d) No error

 

15. They chose rather to bear all hardship than make away themselves.

(a) They chose rather to

(b) bear all hardship than make away

(c) themselves.

(d) No error

 

16. Nalini says she is living in Chennai since 1991.

(a) Nalini says

(b) she is living in Chennai

(c) since 1991

(d) No error

 

17. Have you got all the equipments for making films?

(a) Have you got

(b) all the equipments

(c) for making films?

(d) No error

 

18. It is time we should have done something useful for the welfare of society.

(a) It is time

(b) we should have done

(c) something useful for

(d) the welfare of society

(e) No error

 

19. John, I and Hari have finished our studies.

(a) John, I and Hari

(b) have finished

(c) our studies

(d) No error

 

20. We must have sympathy for needy and the poor.

(a) We must have

(b) sympathy for

(c) needy and

(d) the poor

 

21. We have been knowing each other since we were children.

(a) We have been knowing

(b) each other since

(c) we were children

(d) No error

 

22. Having found a piece of cheese, two cats went to a dog to divide it among them.

(a) Having found a piece of cheese

(b) two cats went to a dog

(c) to divide it among them

(d) No error

 

23. Most of my friends heard the earthquake but I was totally unaware of it.

(a) Most of my friends

(b) heard the earthquake

(c) but I was totally unaware of it.

(d) No error

 

24. The new device aims at eliminating the risk of short circuiting?

(a) The new device

(b) aims at eliminating

(c) the risk of short-circuiting

(d) No error

 

25. Knowledge and wisdom makes an individual truly complete and self assured.

(a) Knowledge and wisdom makes

(b) an individual truly complete

(c) and self-assured

(d) No error

 

26. The river has overflown its banks.

(a) The river

(b) has overflown

(c) its banks

(d) No error

 

27. The police is investigating for the recent happening in the area.

(a) The police is investigating

(b) for the recent happening

(c) in the area

(d) No error

 

28. This happened just exactly five years ago

(a) This happened

(b) just exactly

(c) five years ago

(d) No error

 

29. Ask her to call me when she will come back.

(a) Ask her to call me

(b) when she

(c) will come back

(d) No error

 

30. Though the police tried all sorts of methods to illicit information from the public they remained silent.

(a) Though the police tried all sorts of methods to illicit

(b) information from the public

(c) they remained silent

(d) No error

 

31. It was apparent for everyone present that if the patient did not receive medical attention fast he would die.

(a) It was apparent for everyone present

(b) that if the patient did not receive

(c) medical attention fast he would die.

(d) No error

 

32. There is no rule regarding the length of a precis with relation to that of the original passage.

(a) There is no rule regarding

(b) the length of a precis

(c) with relation to

(d) that of the original passage.

 

33. The court held the local MLA responsible for the loss or damage to any public property.

(a) The court held

(b) the local MLA responsible

(c) for the loss or damage to any public property

(d) No error

 

34. The decline of his moral values has caused a lot of pain to his parents.

(a) The decline of his moral values

(b) has caused a lot

(c) of pain to his parents

(d) No error

 

35. I will avail myself with this golden opportunity.

(a) I will avail

(b) myself with

(c) this golden opportunity

(d) No error

 

36. He went for the lunch at 1 p.m. and then returned.

(a) He went for the lunch

(b) at 1 p.m. and then

(c) returned

(d) No error

 

37. The answer to all the sufferings of human beings lies in the Science.

(a) The answer to all

(b) the sufferings of human beings

(c) lies in the Science.

(d) No error

 

38. I like to travel by the air as I am a very busy person.

(a) I like to travel

(b) by the air as

(c) I am a very busy person.

(d) No error

 

39. Of the two great cities, the former is biggest.

(a) Of the two great cities

(b) the former is

(c) biggest

(d) No error

 

40. My teacher did not object to me using the mobile phone.

(a) My teacher

(b) did not object

(c) to me using the mobile phone

(d) No error

 

41. Sheeps are economically useful and so they are reared for wool and meat.

(a) Sheeps are economically useful

(b) and so they are reared

(c) for wool and meat

(d) No error

 

42. Towns after towns were conquered by him but he found no peace.

(a) Towns after towns were

(b) conquered by him

(c) but he found no peace

(d) No error

 

43. He told me that it was his friend’s Sameer’s house.

(a) He told me that

(b) it was

(c) his friend’s Sameer’s house

(d) No error

 

44. It was a big blunder but we ignored it for the welfare of the city.

(a) It was a big blunder

(b) but we ignored it

(c) for the welfare of the city.

(d) No error

 

45. One of the firmest belief among the Hindus is that Karma affects their life after death.

(a) One of the firmest belief among

(b) the Hindus is that karma

(c) affects their life

(d) after death.

 

46. My uncle frequently goes to abroad on business by air.

(a) My uncle frequently goes to abroad

(b) on business

(c) by air

(d) No error

 

47. The teacher was pleased at Sanjay.

(a) The teacher

(b) was pleased

(c) at Sanjay

(d) No error

 

48. Yesterday, Sohan came across with one of his old friends.

(a) Yesterday, Sohan came across with

(b) one of his

(c) old friends

(d) No error

 

49. He was not appointed as the CEO of the renowned company due to his bad behavior.

(a) He was not appointed

(b) as the CEO of the renowned company

(c) due to his bad behavior

(d) No error

 

50. The students were awaiting for the arrival of the chief guest.

(a) The students were

(b) awaiting for

(c) the arrival of the chief guest.

(d) No error

 

ANSWER KEY

1

a

Use ‘The life of the blind’ in place of ‘The blind’s life’.

The + adjective, is used in the sense of Plural Noun to present a group, but apostrophe (’s) is not used with it. It takes preposition ‘of’ with it to show a relation.

2

d

No error

3

c

Use ‘in a temper’ in place of ‘in temper’ which is idiomatic.

4

b

Use ‘in trouble’ in place of ‘in a trouble’ as it is idiomatically correct.

5

c

Remove the ‘before school’

Go to school / church / jail if used for their primary purpose, don’t take article before them.

 

6

a

Use ‘electorate’ in place of ‘electorates’ as electorate is plural in itself.

7

b

As ‘fleet’ is plural. Hence use ‘were’ in place of ‘was’.

8

a

Use’ ‘Dregs’ in place of ‘Dreg’. As it is used in plural sense.

9

c

As there is a definite article ‘the’ before ‘sixteen’, which implies two plural things together.

Hence use ‘centuries’ in place of ‘century’.

10

b

The noun used before relative Pronoun is not used in Possessive case. Hence use ‘The essays of Eliot’ in place of ‘Eliot’s essays’.

11

b

Possessive form of Pronoun is used before Gerund. Hence use ‘his’ in place of ‘him’.

12

d

No error

13

b

Less is used with ‘uncountable nouns’. ‘Fewer’ is used with countable nouns. Hence use ‘Fewer’ in place of ‘Less’

14

a

. ‘These’ or ‘Those’ are not used before ‘kind of’ or ‘sort of’.

Hence use ‘these kinds’ in place of ‘these kind’.

15

d

No error

16

b

Use ‘She has been living in Chennai’ instead of ‘She is living in Chennai’.

Subject+ Present perfect /Present Perfect Continuous + …………………. Since/for + time

17

b

Use ‘equipment’ in place of ‘equipments’ as equipment is an uncountable noun and uncountable nouns don’t take ‘s’ with their plural sense

18

b

‘It is time’,’ It is high time’, ‘It is about time’ takes V2 (second from of verb with them)

19

a

‘John, Hari and I’ will replace ‘John, I and Hari’. The first person pronoun ‘I’ comes last in the sequence.

20

c

The’ ‘definite article’ will be used for the adjective ‘needy’ because ‘needy’ talks about a group of people.

21

a

‘Know/have known’ will replace ‘have been knowing’ because verb denoting senses like see, feel, hear, watch, know, etc. are not used in gerund form V+ ing.

22

c

‘between’ will replace ‘among’ because ‘between’ is used for two and ‘among’ is used for ‘more than two’

23

b

‘an earthquake is felt not heard’

24

c

Short circuit (Noun); a failure in an electric circuit. Hence, the risk of ‘short circuit’ is the right usage.

25

a

‘Knowledge and wisdom’ is a Plural subject, Hence ‘knowledge and wisdom’ make is the correct usage. i.e. (Plural form of verb’ is correct)

26

b

Overflow; Past-Over flowed: to be so full that the contents go over the sides. Hence ‘has overflowed’ is the right usage.

27

a

‘is’ will be replaced by ‘are’ because Police is a collective noun that takes Plural verb.

28

b

Use of ‘just’ and ‘exactly’ together is superfluous. Hence, either ‘just’ or ‘exactly’ will be used.

29

c

‘comes back’ will replace ‘will come back’. Will is not used in conditional clauses like If, When, Before, After, As soon as…. Simple Present Tense is used

30

a

‘elicit’ will replace ‘illicit’

elicit (verb) – to get information or a reaction from somebody, often with difficulty,

illicit (Adjective) – not allowed by law, illegal.

31

a

Use ‘to’ in place of ‘for’. As preposition ‘To’ goes with Apparent in such cases.

32

c

Change ‘with relation to’ by ‘in relation to’

33

c

‘Loss is followed by of’

34

a

‘decline’ is followed by ‘in’.

35

b

‘avail’ is followed by ‘of’. Hence ‘avail myself of’ is the right usage. Avail of (opportunity etc.)…

36

a

Remove ‘the’ before lunch. Name of meals do not take any article.

37

c

Remove ‘the’ before Science as ‘The’ is not used with the name of any subject.

38

b

‘By air’ is the correct phrase

39

c

Change ‘biggest’ to the ‘bigger’. When one is chosen out of two, a comparative degree is used.

40

c

Change ‘me’ in ‘my’. A possessive adjective will be used before a gerund. (using)

41

a

‘Sheep’ has no plural form but can be used in plural sense.

42

a

‘Town after town’ is the correct form. If a noun comes on the either side of a preposition, the noun will come in singular form.

43

c

Change ‘friend’s’ into ‘friend’. Double apostrophe can’t be used in a sentence.

44

a

‘Blunder’ means ‘big mistake’. Hence ‘big blunder’ is superfluous.

45

a

The ‘noun’ that comes after ‘one of the’ must be plural. Hence ‘one of the firmest beliefs’ is the correct usage

46

a

Remove ‘to’ after ‘goes’

47

c

Use ‘with’ in place of ‘at’.

48

a

Remove ‘with’ after ‘across’

49

b

Adverb “as” is not used with the verb “appointed”.

50

b

Remove ‘for’ after awaiting.

Para Jumble Set -2

Para Jumble Set -2

2053   09-Oct-2017, Mon

Para Jumble – 1

(A) Absolute advantage, in economics, is a concept of trade in which one country can produce a quantity of a product in a more efficient manner a quantity of a product in a more efficient manner (that is, with fewer resources of labour, land and/or capital) than another country.

(B) However, this statistics does not carry the implication that Japan should specialize in steel and the UK should not because Japan might be even better relative to the UK at other things.

(C) For example, in 1981, Japan produced a ton of steel with only 9.4 man-hours at a cost of only $502, compared with 16.5 man hours and $622 in the U.K.

(D) Not only that, but neither absolute nor comparative advantage are necessarily static for all time: Once, UK steel producers were more efficient that the Japanese.

(E) The real guide to specialization and to maximizing the gains from trade is comparative advantage.

 

Q1.Which of the following should be the First sentence of the given paragraph?

(a)E

(b)D

(c)C

(d)B

(e)A

 

Q2.Which of the following should be the Third sentence of the given paragraph?

(a)A

(b)B

(c)C

(d)D

(e)E

 

Q3.Which of the following should be the Fifth sentence of the given paragraph?

(a)A

(b)C

(c)B

(d)D

(e)E

 

Q4.Which of the following should be the Fourth sentence of the given paragraph?

(a)A

(b)C

(c)B

(d)E

(e)D

 

Q5.Which of the following should be the Second sentence of the given paragraph?

(a)B

(b)D

(c)A

(d)C

(e)E
 

Para Jumble – 2

(A) In the early period a good memory was a prerequisite for success and poets like Homer memorised their work before it was ever written down.

(B) If we have to remember everything will it not increase the feeling of stress?

(C) Today memory is widely regarded as a useful aid to survival.

(D) However it is not what we grasp but what we fail to – forgetting a file, key points at an interview – which causes stress.

(E) Some people however are of the view that having an exceptional memory in a world of high pressure working is a disadvantage.

(F) To our ancestors though, in the absence of the printing press it was much more – it was the slate on which history was recorded.

 

Q1.Which of the following will be the THIRD sentence after rearrangement?

(a) A

(b) B

(c) C

(d) D

(e) E

 

Q2.Which of the following will be the FIRST sentence after rearrangement?

(a) A

(b) B

(c) C

(d) D

(e) E

 

Q3.Which of the following will be the SECOND sentence after rearrangement?

(a) B

(b) C

(c) D

(d) E

(e) F

 

Q4.Which of the following will be the SIXTH (LAST) sentence after rearrangement?

(a) B

(b) C

(c) D

(d) E

(e) F

 

Q5.Which of the following will be the FIFTH sentence after rearrangement?

(a) A

(b) B

(c)C

(d)D

(e)E

 

Para Jumble – 3

(A) The couple have diametrically opposite approaches to investing.

(B) Lynn, 58, is a believer in mutual funds and has “a bit of a gambler’s streak” that’s made her a successful investor.

(C) That could have been the case for Lynn and George Wick.

(D) According to financial planner Michael Banwell, antagonism can arise when couples have different investing styles, especially when there are concerns there won’t be enough money to retire with.

(E) George, 12 years her senior, has a always put cash into FDs and left it there.

 

Q1. Which of the following should be the First sentence of the given paragraph?

(a)E

(b)D

(c)C

(d)B

(e)A

 

Q2. Which of the following should be the Third sentence of the given paragraph?

(a)A

(b)B

(c)C

(d)D

(e)E

 

Q3. Which of the following should be the Fifth sentence of the given paragraph?

(a)A

(b)C

(c)B

(d)D

(e)E

 

Q4. Which of the following should be the Fourth sentence of the given paragraph?

(a)A

(b)C

(c)B

(d)E

(e)D

 

Q5. Which of the following should be the Second sentence of the given paragraph?

(a)B

(b)D

(c)A

(d)C

(e)E

 

Para Jumble – 4

(A) With her friends crowded round, she opened a package to find …a dictionary and a thesaurus.

(B) “She was forever looking for a dictionary and didn’t have one,” he says, “but it was obvious I didn’t get it right.”

(C) On her 25th birthday, Maria Nicozzi got a gift from her boy friend, Thomas that she’ll never forget.

(D) For his part, Thomas, who went on to become Maria’s husband despite the gift, had carefully considered what to get her.

(E) “I felt it should have been something more substantial and romantic.” She says.

 

Q1.Which of the following should be the First sentence of the given paragraph?

(a)E

(b)D

(c)C

(d)B

(e)A

 

Q2.Which of the following should be the Third sentence of the given paragraph?

(a)A

(b)B

(c)C

(d)D

(e)E

 

Q3.Which of the following should be the Fifth sentence of the given paragraph?

(a)A

(b)C

(c)B

(d)D

(e)E

 

Q4.Which of the following should be the Fourth sentence of the given paragraph?

(a)A

(b)C

(c)B

(d)E

(e)D

 

Q5.Which of the following should be the Second sentence of the given paragraph?

(a)B

(b)D

(c)A

(d)C

(e)E

 

Para Jumble – 5

(A) Once it was installed, however, I realized that the new chair’s enormous flowers, so playful in the furniture store, overwhelmed the muted stripes of our downstairs wallpaper.

(B) “It’s a little loud, Isn’t it?” my husband asked cautiously.

(C) While I was expecting our fifth child, I chose a chair at a discount furniture store to replace a dog-eared, stuffing-spitting relic.

(D) In fact, the sight of the chair in the living room made my teeth hurt.

(E) “It’s shouting,” I agreed glumly.

 

Q1.Which of the following should be the First sentence of the given paragraph?

(a)E

(b)D

(c)C

(d)B

(e)A

 

Q2.Which of the following should be the Third sentence of the given paragraph?

(a)A

(b)B

(c)C

(d)D

(e)E

 

Q3.Which of the following should be the Fifth sentence of the given paragraph?

(a)A

(b)C

(c)B

(d)D

(e)E

 

Q4.Which of the following should be the Fourth sentence of the given paragraph?

(a)A

(b)C

(c)B

(d)E

(e)D

 

Q5.Which of the following should be the Second sentence of the given paragraph?

(a)B

(b)D

(c)A

(d)C

(e)E

 

Para Jumble – 6

(A) Their son, Matthew, a Navy meteorologist, was assigned there.

(B) Michael Flocco veered into the driveway of his home and dashed from his truck.

(C) The stocky sheet-metal worker had rushed back from a construction site nearby to join his wife, Sheila, after learning of the terrorist attack on the Pentagon.

(D) Michael found Sheila sitting on the couch sobbing.

(E) It was almost 10:30 am on Tuesday, September 11, 2001.

 

Q1. Which of the following should be the First sentence of the given paragraph?

(a)E

(b)D

(c)C

(d)B

(e)A

 

Q2. Which of the following should be the Third sentence of the given paragraph?

(a)A

(b)B

(c)C

(d)D

(e)E

 

Q3. Which of the following should be the Fifth sentence of the given paragraph?

(a)A

(b)C

(c)B

(d)D

(e)E

 

Q4. Which of the following should be the Fourth sentence of the given paragraph?

(a)A

(b)C

(c)B

(d)E

(e)D

 

Q5. Which of the following should be the Second sentence of the given paragraph?

(a)B

(b)D

(c)A

(d)C

(e)E

 

Para Jumble – 7
(A) Handsome in his tuxedo.

(B) Lanky at his high school prom.

(C) Matthew with the striped kitten-had he been five?

(D) At ten-smiling in his yellow soccer jersey.

(E) Throughout the TV replays of the collapsing Trade Towers, Michael’s glance shifted from one framed photo to the next.

 

Q1.Which of the following should be the First sentence of the given paragraph?

(a)E

(b)D

(c)C

(d)B

(e)A

 

Q2.Which of the following should be the Third sentence of the given paragraph?

(a)A

(b)B

(c)C

(d)D

(e)E

 

Q3.Which of the following should be the Fifth sentence of the given paragraph?

(a)A

(b)C

(c)B

(d)D

(e)E

 

Q4.Which of the following should be the Fourth sentence of the given paragraph?

(a)A

(b)C

(c)B

(d)E

(e)D

 

Q5.Which of the following should be the Second sentence of the given paragraph?

(a)B

(b)D

(c)A

(d)C

(e)E

 

Para Jumble – 8
(A) Matthew was always the kid with his head in the clouds, the stars, the sky.

(B) With high marks, and great moves on the sports field, his dream had been an athletic scholarship, but an injured elbow and a bad rotator cuff got in the way.

(C) So Matthew enlisted in the Navy.

(D) By fourth standard, Matthew was bored with cartoons on TV, and his dad often returned from work to find him lying on the floor, absorbed in the blue and red curves of the cold fronts and low-pressure systems swirling across the weather channel maps.

(E) He hoped to go to college, even though the family’s savings would not stretch far.

 

Q1.Which of the following should be the First sentence of the given paragraph?

(a)E

(b)D

(c)C

(d)B

(e)A

 

Q2.Which of the following should be the Third sentence of the given paragraph?

(a)A

(b)B

(c)C

(d)D

(e)E

 

Q3.Which of the following should be the Fifth sentence of the given paragraph?

(a)A

(b)C

(c)B

(d)D

(e)E

 

Q4.Which of the following should be the Fourth sentence of the given paragraph?

(a)A

(b)C

(c)B

(d)E

(e)D

 

Q5.Which of the following should be the Second sentence of the given paragraph?

(a)B

(b)D

(c)A

(d)C

(e)E

 

Para Jumble – 9

(A) Some books, nevertheless, offer “inside stuff” or “tricks” which they claim will enable you to beat the test.

(B) This is not to say that the CAT is “beatable”.

(C) Although the CAT is a difficult test, it is a very learnable test.

(D) You probably have already realized this.

(E) There is no bag of tricks that will show you how to master it overnight.

 

Q1. Which of the following should be the First sentence of the given paragraph?

(a)E

(b)D

(c)C

(d)B

(e)A

 

Q2. Which of the following should be the Third sentence of the given paragraph?

(a)A

(b)B

(c)C

(d)D

(e)E

 

Q3. Which of the following should be the Fifth sentence of the given paragraph?

(a)A

(b)C

(c)B

(d)D

(e)E

 

Q4. Which of the following should be the Fourth sentence of the given paragraph?

(a)A

(b)C

(c)B

(d)E

(e)D

 

Q5. Which of the following should be the Second sentence of the given paragraph?

(a)B

(b)D

(c)A

(d)C

(e)E

 

Para Jumble – 10

(A) As with everybody else, the guard was ordered to go through the metal detector.

(B) Before doing so, he handed his M-16 rifle to security personnel, along with other items such as handcuffs and a torch.

(C) The guard shift was rotating, and a guard in full uniform, was in line in front of him.

(D) When returning from a business trip, my father approached a security checkpoint at the airport.

(E) When the guard went through the machine, an alarm went off and he was inspected with a hand-held wand which detected a Swiss army knife inside one of his pockets.

 

Q1.Which of the following should be the First sentence of the given paragraph?

(a)E

(b)D

(c)C

(d)B

(e)A

 

Q2.Which of the following should be the Third sentence of the given paragraph?

(a)A

(b)B

(c)C

(d)D

(e)E

 

Q3.Which of the following should be the Fifth sentence of the given paragraph?

(a)A

(b)C

(c)B

(d)D

(e)E

 

Q4.Which of the following should be the Fourth sentence of the given paragraph?

(a)A

(b)C

(c)B

(d)E

(e)D

 

Q5.Which of the following should be the Second sentence of the given paragraph?

(a)B

(b)D

(c)A

(d)C

(e)E

 

Para Jumble – 11

(A) He required, for instance, that all cars be parked ‘about a meter’ away from the others cars.

(B) I had a very organized commanding officer when I was in the army.

(C) Once he called me over and pointed out a car that was parked less than ‘about a meter’ away from the other cars.

(D) I told him that the vehicle in question was owned by Captain Jorge, well known for his ill temper and feared by those above and below him in rank.

(E) The commander thought for a few minutes and ordered: “Tell everyone to align their cars according to Captain Jorge’s”.

 

Q1.Which of the following should be the First sentence of the given paragraph?

(a)E

(b)D

(c)C

(d)B

(e)A

 

Q2.Which of the following should be the Third sentence of the given paragraph?

(a)A

(b)B

(c)C

(d)D

(e)E

 

Q3.Which of the following should be the Fifth sentence of the given paragraph?

(a)A

(b)C

(c)B

(d)D

(e)E

 

Q4.Which of the following should be the Fourth sentence of the given paragraph?

(a)A

(b)C

(c)B

(d)E

(e)D

 

Q5.Which of the following should be the Second sentence of the given paragraph?

(a)B

(b)D

(c)A

(d)C

(e)E

 

Para Jumble – 12
(A) The Central government is weighing several options to involve the states in the process of boosting the country’s exports.

(B) These governments hitherto felt that exports are the Centre’s responsibility, which was a wrong approach.

(C) The states will now realize that they should themselves encourage export-oriented units.

(D) This move by the Centre is also necessitated to eradicate the misunderstanding that prevails among most of the States.

(E) It is a welcome move to instill into governments the felling of belongingness.

(F) Exports help flourish a country’s economic situation.

 

Q1. Which of the following should be the THIRD sentence after rearrangement?

(a) B

(b) C

(c) D

(d) E

(e) F

 

Q2. Which of the following should be the FIRST sentence after rearrangement?

(a) B

(b) C

(c) D

(d) E

(e) F

 

Q3.Which of the following should be the SIXTH (LAST) sentence after rearrangement?

(a) B

(b) C

(c) D

(d) E

(e) F

 

Q4. Which of the following should be the FOURTH sentence after rearrangement?

(a) B

(b) C

(c) D

(d) E

(e) F

 

Q5. Which of the following should be the FIFTH sentence after rearrangement?

(a) B

(b) C

(c) D

(d) E

(e) F

 

Para Jumble – 13

(A) Beggar-my-neighbor, in economics, is a trade policy of competitive devaluation, where countries devalue their exchange rates in rapid succession in order to make export prices more competitive.

(B) This was prevalent in the 1930s. It is harder to achieve under floating rates, though the Japanese are often accused of trying to keep the yen artificially low to encourage their exports.

(C) Although beggar-my-neighbor policies work for a short time, to boost the domestic economy, there are several detrimental results –(1) the protected industry is inefficient, so consumers have to pay higher prices; (2) trading partners are forced to retaliate with their own protectionist policies; and (3) they earn less foreign exchange, so buy less of the first country’s exports.

(D) In effect, everyone is beggared.

(E) This happened in the 1920s and 1930s but was partly outlawed by GATT (the General Agreement on Tariffs and Trade) after 1947. The slow-growing 1970s and 1980s and early 1990s have rekindled beggar-my-neighbor instincts.

 

Q1. Which of the following should be the First sentence of the given paragraph?

(a)E

(b)D

(c)C

(d)B

(e)A

 

Q2. Which of the following should be the Third sentence of the given paragraph?

(a)A

(b)B

(c)C

(d)D

(e)E

 

Q3. Which of the following should be the Fifth sentence of the given paragraph?

(a)A

(b)C

(c)B

(d)D

(e)E

 

Q4. Which of the following should be the Fourth sentence of the given paragraph?

(a)A

(b)C

(c)B

(d)E

(e)D

 

Q5. Which of the following should be the Second sentence of the given paragraph?

(a)B

(b)D

(c)A

(d)C

(e)E

 

Para Jumble – 14

(A) In tellectualism set out, it is true, to discover by reflection, the structure of perception, instead of explaining it in terms of a combination of associative forces and attention, but its gaze upon perception is not yet direct.

(B) Sensation is no longer presupposed as a real element of consciousness.

(C) This will be seen better by examining the role played in its analysis by the notation of judgment.

(D) Judgment is often introduced as what sensation lacks to make perception possible.

(E) But when it is desired to delineate the structure of perception, it is done by joining up the points of sensation.

 

Q1.Which of the following should be the First sentence of the given paragraph?

(a)E

(b)D

(c)C

(d)B

(e)A


Q2.Which of the following should be the Third sentence of the given paragraph?

(a)A

(b)B

(c)C

(d)D

(e)E

 

Q3.Which of the following should be the Fifth sentence of the given paragraph?

(a)A

(b)C

(c)B

(d)D

(e)E

 

Q4.Which of the following should be the Fourth sentence of the given paragraph?

(a)A

(b)C

(c)B

(d)E

(e)D

 

Q5.Which of the following should be the Second sentence of the given paragraph?

(a)B

(b)D

(c)A

(d)C

(e)E

 

Para Jumble – 15

(A) In its descriptions of the body from the point of view of the self, classical psychology was already wont to attribute to it ‘characteristics’ incompatible with the status of an object.

(B) In the first place, it was stated that my body is distinguishable from the table or the lamp in that I can turn away from the latter whereas my body constantly perceived.

(C) It is not the case that ever-renewed perspectives simply provide it with opportunities of displaying its permanence, and with contingent ways of presenting itself to us.

(D) It is therefore an object which does not leave me. But in that case, is it still an object? If the object is an invariable structure, it is not one in spite of the changes of perspective, but in that change or through it.

(E) It is an object, which means that it is standing in front of us, only because it is observable, situated, that is to say, directly under our hand or gaze, indivisibly overthrown and re-integrated with every movement they make.

(F) Otherwise, it would be true like an idea and not present like a thing.

 

Q1.Which of the following should be the First sentence of the given paragraph?

(a)E

(b)D

(c)C

(d)B

(e)A

 

Q2.Which of the following should be the Third sentence of the given paragraph?

(a)A

(b)B

(c)C

(d)D

(e)E

 

Q3.Which of the following should be the Fifth sentence of the given paragraph?

(a)A

(b)C

(c)B

(d)D

(e)E

 

Q4.Which of the following should be the Fourth sentence of the given paragraph?

(a)A

(b)C

(c)B

(d)E

(e)D

 

Q5.Which of the following should be the Second sentence of the given paragraph?

(a)B

(b)D

(c)A

(d)C

(e)E

 

Para Jumble – 16

(A) Not all actions are bodily movements, and the causal theory of action also applies to mental actions such as imagining and calculating.

(B) It is not enough for imagining a teddy bear that one has an image as of a teddy bear.

(C) If a hallucinogenic drug causes me to have an image as of a teddy bear, then I have not imagined a teddy bear, since my having the image as of a teddy bear is something that has happened to me, rather than an action of mine.

(D) A mental event is an action only if it is caused by an appropriate intention of the subject’s.

(E) Having an image is an action of mine only if it is preceded by my having an appropriate intention. And if, as a matter of complete coincidence, I intended to imagine a toy just before a hallucinogenic drug caused me to have an image as of a teddy bear, then I have not imagined a teddy bear.

 

Q1. Which of the following should be the First sentence of the given paragraph?

(a)E

(b)D

(c)C

(d)B

(e)A

 

Q2. Which of the following should be the Third sentence of the given paragraph?

(a)A

(b)B

(c)C

(d)D

(e)E

 

Q3. Which of the following should be the Fifth sentence of the given paragraph?

(a)A

(b)C

(c)B

(d)D

(e)E

 

Q4. Which of the following should be the Fourth sentence of the given paragraph?

(a)A

(b)C

(c)B

(d)E

(e)D

 

Q5. Which of the following should be the Second sentence of the given paragraph?

(a)B

(b)D

(c)A

(d)C

(e)E


 

Para Jumble – 17

(A) Put simply, the ancient Greek city (polis) was configured as a kosmos before the philosophers adopted the pertinent term and used it to assert that the natural world is likewise, an intelligible and ordered whole.

(B) To begin with, there is the question of philosophy’s origins within the first self-governing civic polities known to man.

(C) The annually elected magistrates of the city of Crete that appears to have pioneered constitutional forms were called kosmoi.

(D) It is revealing that the kosmos and its cognates were used in the political realm well before they were appropriated by the philosophers.

(E) The army described in the Catalogue of Ships in the second book of Homer’s Iliad, was arranged in its appropriate ranks by a kosmetor.

 

Q1.Which of the following should be the First sentence of the given paragraph?

(a)E

(b)D

(c)C

(d)B

(e)A

 

Q2.Which of the following should be the Third sentence of the given paragraph?

(a)A

(b)B

(c)C

(d)D

(e)E

 

Q3.Which of the following should be the Fifth sentence of the given paragraph?

(a)A

(b)C

(c)B

(d)D

(e)E

 

Q4.Which of the following should be the Fourth sentence of the given paragraph?

(a)A

(b)C

(c)B

(d)E

(e)D

 

Q5.Which of the following should be the Second sentence of the given paragraph?

(a)B

(b)D

(c)A

(d)C

(e)E

 

Para Jumble – 18

(A) He was familiar with Hesiod’s Theogony, a poetic treatment of the origin of the gods and the cosmos, and he knew something of the beliefs of the barbarians.

(B) But for the opinions of mankind he had little, if any, respect.

(C) Xenophanes knew perfectly well that “mortal men believe that gods are begotten, and that they have the dress, voice, and body of mortals.”

(D) “If oxen, horses, or lions had hands with which to sketch and fashion works of art as men do,” he remarked, “then horses would draw the forms of god like horses, oxen like oxen, and they would each make their god’s bodies similar in frame to the bodies that they themselves possess.”

(E) Indeed, he observed, “the Ethiopians claim that their gods are snub-nosed and black; the Thracians, that theirs are blue-eyed and red-headed.”

 

Q1.Which of the following should be the First sentence of the given paragraph?

(a)E

(b)D

(c)C

(d)B

(e)A

 

Q2.Which of the following should be the Third sentence of the given paragraph?

(a)A

(b)B

(c)C

(d)D

(e)E

 

Q3.Which of the following should be the Fifth sentence of the given paragraph?

(a)A

(b)C

(c)B

(d)D

(e)E

 

Q4.Which of the following should be the Fourth sentence of the given paragraph?

(a)A

(b)C

(c)B

(d)E

(e)D

 

Q5.Which of the following should be the Second sentence of the given paragraph?

(a)B

(b)D

(c)A

(d)C

(e)E
 

Para Jumble – 19

(A) However, each stage of God must give scope to the whole range of human abilities; even in the worst situations, a person aspires to do more than cope.

(B) In stage one, the limit is set by physical circumstances.

(C) If you are surrounded by threats, to survive is a high aspiration. This would be true in a shipwreck, a war, a famine, or an abusive family.

(D) Every stage of God implies a life challenge, which can be expressed in terms of a higher aspiration.

(E) God exists to inspire us, and we express this through the aspirations we set for ourselves. An aspiration is the limit of the possible.

 

Q1. Which of the following should be the First sentence of the given paragraph?

(a)E

(b)D

(c)C

(d)B

(e)A

 

Q2. Which of the following should be the Third sentence of the given paragraph?

(a)A

(b)B

(c)C

(d)D

(e)E

 

Q3. Which of the following should be the Fifth sentence of the given paragraph?

(a)A

(b)C

(c)B

(d)D

(e)E

 

Q4. Which of the following should be the Fourth sentence of the given paragraph?

(a)A

(b)C

(c)B

(d)E

(e)D

 

Q5. Which of the following should be the Second sentence of the given paragraph?

(a)B

(b)D

(c)A

(d)C

(e)E

 

Para Jumble – 20
(A) Absolute advantage, in economics, is a concept of trade in which one country can produce a quantity of a product in a more efficient manner a quantity of a product in a more efficient manner (that is, with fewer resources of labour, land and/or capital) than another country.

(B) However, this statistics does not carry the implication that Japan should specialize in steel and the UK should not because Japan might be even better relative to the UK at other things.

(C) For example, in 1981, Japan produced a ton of steel with only 9.4 man-hours at a cost of only $502, compared with 16.5 man hours and $622 in the U.K.

(D) Not only that, but neither absolute nor comparative advantage are necessarily static for all time: Once, UK steel producers were more efficient that the Japanese.

(E) The real guide to specialization and to maximizing the gains from trade is comparative advantage.

 

Q1.Which of the following should be the First sentence of the given paragraph?

(a)E

(b)D

(c)C

(d)B

(e)A

 

Q2.Which of the following should be the Third sentence of the given paragraph?

(a)A

(b)B

(c)C

(d)D

(e)E

 

Q3.Which of the following should be the Fifth sentence of the given paragraph?

(a)A

(b)C

(c)B

(d)D

(e)E

 

Q4.Which of the following should be the Fourth sentence of the given paragraph?

(a)A

(b)C

(c)B

(d)E

(e)D

 

Q5.Which of the following should be the Second sentence of the given paragraph?

(a)B

(b)D

(c)A

(d)C

(e)E

 

Answer Key

P.JU 1

ACBED

P.JU 2

CBDEAF

P.JU 3

DCABE

P.JU 4

CAEDB

P.JU 5

CABED

P.JU 6

BECAD  

P.JU 7

ECDBA

P.JU 8

DAEBC

P.JU 9

CBEDA

1-E

1-D

1-B

1-C

1-C

1-D

1-A

1-B

1-C

2-B

2-C

2-A

2-E

2-B

2-C

2-D

2-E

2-E

3-D

3-A

3-E

3-C

3-D

3-D

3-A

3-B

3-A

4-D

4-E

4-C

4-E

4-D

4-A

4-C

4-C

4-E

5-D

5-A

5-D

5-C

5-C

5-E

5-D

5-C

5-A

 

P.JU 10

DCABE

P.JU 11

BACDE

P.JU 12

FABEBC

P.JU 13

ABCDE

P.JU 14

ACDBE

P.JU 15

ABDCEF

P.JU 16

ABCED

P.JU 17

BDECA

P.JU 18

CABDE

1-B

1-D

1-C

1-E

1-E

1-E

1-E

1-D

1-C

2-A

2-C

2-E

2-C

2-D

2-D

2-C

2-E

2-B

3-E

3-E

3-B

3-E

3-E

3-E

3-D

3-A

3-E

4-C

4-E

4-D

4-E

4-C

4-B

4-D

4-B

4-D

5-D

5-C

5-A

5-A

5-D

5-A

5-A

5-B

5-A

 

P.JU 19

DEBCA

P.JU 20

ACBED

 

1-B

1-E

 

2-B

2-B

 

3-A

3-D

 

4-B

4-D

 

5-E

5-D

 

Reading Comprehension set - 2

Reading Comprehension set - 2

4014   04-Oct-2017, Wed

(RC - 1) Directions : Read the following passage carefully and answer the questions given below it. Certain words have been printed in bold to help you locate them while answering some of the questions.
 

Online shopping is the process of researching and purchasing products or services over the Internet. Basically online shopping is divided into 2 categories: Travel/Tourism and Online Retail Business. Travel/Tourism websites are like Makemytrip.com, IRCTC.com, Bookmyshow.com, Paytm.com and Yatra.com. These all sites provide some kind of either tickets or service. Like Paytm.com helps to do online recharge while makemytrip.com helps us to make Air/Bus/Rail ticket.

Online Retail Websites are those, from where we purchase a product and the product is delivered to our doorstep. Like Flipkart.com, eBay.com and Amazon. in. These websites have a wide range of variety of products and brand. They deliver the purchased goods to our doorstep. Online Ticketing/Tourism/Services contribute 75% to the total revenue. The earliest online stores went into business in 1992, and online retailing took over a significant segment of the retail market during the first decade of the twenty-first century, as ownership of personal computers increased and established retailers began to offer their products over the Internet.

Despite spiraling inflation and decline in demand for goods and services, e-commerce continued to gather steam in the year 2013. It moved strongly ahead, finding great acceptance among consumers as they turned to online portals for buying electronics, home appliances, fast-moving consumer goods and even cars. The year 2014 will see continuation of consolidation of business in the over-crowded industry, and experts expect clear leaders to emerge in terms of specific categories. Reasons behind the popularity of Online Shopping in India are following: Internet users are increasing at a rate of 20%. Some specific product may not be available in local market. In online shopping website, we can find a wide range of variety and brands. So we can choose the best and cheaper among all. We get discount and other incentives through online shopping, which is generally not available in retail shop. Like Flipkart.com provides 30 days replacement guarantee. Moreover we have a busy life schedule, to book a Railway ticket at Ticket Counter may consume entire day but we can book the same ticket online within two minutes (considering makemytrip.com). So we can save our time through online shopping. We have also multiple payment options. So no tension of cash. In case of online shopping we get cash on delivery, some times free home delivery and many other incentives, which are very attractive.

The growth rate of Online Shopping is gaining pace in India. India is 3rd largest country in this race lagging behind only USA and China. The growth rate of Online Shoppers is more than 30% while world’s average growth rate is just 6-7%. You may be wondered to see that only 11% of India population is using Internet and only 10 million online shoppers. Think about the number of online shoppers, if 50% of India’s population gets start online shopping. The revenue generation was $2.5b in 2009, $6.3b in 2011 and $14b in 2012 and it is expected to reach to $24b by 2015. It is expected to contribute 4% to our GDP by 2020.Consumers across the globe are increasingly swapping crowded stores for one-click convenience, as online shopping becomes a safe and popular option. Online shopping has some advantages over shopping in retail stores,

including the ability to easily compare prices from a range of merchants, access to a wide selection of merchandise, being open 24*7 and the convenience of not having to drive to a physical store. The Future growth will come through improvements to the shopping process on existing Websites; the implementation of more online shopping sites by existing retailers; the coming of age of a younger, more technology-oriented generation; and the introduction of novel goods, services and online shopping experiences. The growth of online shopping in developing nations like India will occur as more people acquire personal computers and credit cards.

 

1. Which of the following is not a feature of online shopping?

1) It provides a wide range of products and brand.

2) All products are available on sites with a heavy discount.

3) One can get replacement guarantee on some specific shopping sites.

4) Online shopping is available at all the time.

5) None of these

 

2. Which of the following is not true in the context of given passage?

1) Online shopping is a popular but not a safe option.

2) Flipkart.com provides one month replacement guarantee.

3) It's expected that online shopping users will increase.

4) All of the above

5) None of these

 

3. India is lagging behind from which of the following countries?

1) Only USA

2) Only Canada

3) Only Japan

4) Only China

5) Other than given options

 

4. What percentage of revenue is expected to be contributed to India's GDP in next 6 years by online shoppers?

1) 6.3%

2) 3%

3) 4%

4) Data inadequate

5) Other than given option.

 

5. How can the future growth of online shopping be improved?

1) By introducing more online shopping sites

2) By making more user friendly sites

3) By improving the shopping process

4) By introducing variety of goods and services.

5) All of the above.

 

6. Which of the following is not a shopping site?

1) Paytm.com

2) Bookmyshow.com

3) eBay.com

4) doorstep.com

5) Other than given option.

 

7. Why do people prefer online shopping?

1) Easy access to variety of brands with multiple payment options.

2) Today's generation is technology oriented

3) Most of the people have their own personal computers and credit cards

4) Online shopping allows discounts and other lucrative offers.

5) Other than given options

 

Directions (8- 9) : Choose the word which is MOST SIMILAR in meaning as the word printed in bold as used in the passage.

8. SPIRALLING

1) Bending

2) Deflecting

3) Inclining

4) Arch

5) Hook

 

9. PACE

1) Power

2) Race

3) Pair

4) Sway

5) Progress

 

Directions (10) : Choose the word which is MOST OPPOSITE in meaning to the word printed in bold as given below

10. SWAP

1) Maintain

2) Exchange

3) Replace

4) Create

5) Fix

 

(RC -2) Directions : Read the following passage carefully and answer the questions given below it. Certain words have been printed in bold to help you locate them while answering some of the questions.

The Constitution of India (Article 19) gives the right to all citizens to “to move freely throughout the territory of India; to reside and settle in any part of the territory of India” which leads to two main types of migration: first, internal migration, i.e. migration within one country, and second international migration, which means the movement from one country to another. The reasons for migration can be divided into two main aspects, the so-called “push” and “pull” factors. Push factors are those in their old place which force people to move. Pull factors are factors in the target country which encourage people to move; these include peace and safety, a chance of a better job, better education, social security, a better standard of living in general as well as political and religious freedom. Since the 1830s, international migration from India under British rule comprised largely of unskilled workers from poorer socio-economic groups who went to other colonised countries.

Between 1834 and 1937, nearly 30 million people left India and nearly four-fifths returned. Post-Independence, migrants came from richer socio-economic groups, from wealthier parts of the country and, with the exception of the large migration to the Middle East, went industrialised. The migrant stream to the United States in particular has been the most highly educated, both compared to other immigrants into the US, as well as to other Indian migrant streams abroad. Since the 1990s, increasing numbers of skilled emigrants from India have also been moving to Australia, Canada, New Zealand and Singapore.

Migration of persons within national borders is far greater in magnitude than migration across international borders and has enormous potential to contribute to economic prosperity, social cohesion and urban diversity. Internal migration is an essential and inevitable component of the economic and social life of the country, given regional imbalances and labour shortages, and safe migration should be promoted to maximise its benefits. However, in the absence of a coherent policy framework and strategy, migration imposes heavy costs on human development through poor labour arrangements and working conditions of migrants, and obstacles in their access to shelter, education, healthcare and food.

Migrants constitute a ‘floating’ and invisible population, alternating between source and destination areas and remaining on the periphery of society. In India, internal migration has been accorded very low priority by the government, and policies of the Indian state have largely failed in providing any form of legal or social protection to this vulnerable group.

 

1. What's the main difference between push and pull factors of migration ?

1) Push factors are conditions that drives people to leave their homes, while pull factors attracts people to a new area.

2) Push or pull factors that made your family happy.

3) Push means a new home in a different state, while pull means influence people to shift in new home.

4) Push and pull factors are closely interrelated.

5) None of these

 

2. Most of the highly educated group of India has been migrated in which of the following country as given in the passage?

1) China and USA

2) Australia and Singapore

3) Canada and New Zealand

4) Both 2) and 3)

5) None of these

 

3. As given in the passage which type of migration does occur frequently ?

1) Internal migration

2) International migration

3) Step migration

4) Impelled migration

5) None of these

 

4. What is the main reason behind internal migration?

1) Various social, economic or political reasons

2) This may be due to marriage for work and moved with household

3) For higher education

4) For expansion of business

5) None of these

 

5. Which of the following is true in the context of the passage ?

1) The maximum migration takes place in the eastern countries.

2) International migration is far greater than internal migration.

3) Government of India is against brain drain.

4) Migrants only came from richer socio-economic groups.

5) None of these

 

Directions (6- 8) : Choose the word which is MOST SIMILAR in meaning to the word printed in bold as used in the passage.

6. Inevitable

1) Sure

2) Escapable

3) Fortuitous

4) Unavoidable

5) Settled

 

7. Floating

1) Volatile

2) Fickle

3) Sunk

4) Submerged

5) Slighty

 

8. Enormous

1) Ordinary

2) Common

3) Massive

4) Escapable

5) Irrational

 

Directions (9 - 10) : Choose the word which is MOST OPPOSITE in meaning of the word printed in bold as given below.

 

9. Vulnerable

1) Exposed

2) Accessible

3) Sensitive

4) Buoyant

5) Safe

 

10. Coherent

1) Obscure

2) Comprehensible

3) Guarded

4) Disorderly

5) Logical

 

(RC - 3) Directions : Read the following passage carefully and answer the questions given below it. Certain words have been printed in bold to help you locate them while answering some of the questions.

Every year, the sun irradiates the land masses on earth with the equivalent of 19,000 billion tonnes of oil equivalent (toe). Only a fraction — 9 billion toe — would satisfy the world’s current energy requirements. Put differently, in 20 minutes, the amount of solar energy falling on the earth could power the planet for one year. Every hour the sun beams onto Earth more than enough energy to satisfy global energy needs for an entire year. Solar energy is the technology used to harness the sun’s energy and make it useable. Today, the technology produces less than one tenth of one per cent of global energy demand. All energy originates with the sun except for nuclear, geothermal and tidal energy. Solar energy comes to us as high intensity radiation (light energy). As it falls on the earth, it is transformed into heat by any surface or material — be it the atmosphere, soil, buildings, or even the furniture in front of a window. This heat also drives the world’s weather systems including wind, rain and river flow.

Through photosynthesis, plants also turn solar energy into new growth. Many people are familiar with so-called photovoltaic cells, or solar panels, found on things like spacecraft, rooftops, and handheld calculators. The cells are made of semiconductor materials like those found in computer chips. When sunlight hits the cells, it knocks electrons loose from their atoms. As the electrons flow through the cell, they generate electricity. Photo-voltaic were initially, and still are, used to power small and medium-sized applications, from the calculator powered by a single solar cell to off-grid homes powered by a photovoltaic array. They are an important and relatively inexpensive source of electrical energy where grid power is inconvenient, unreasonably expensive to connect, or simply unavailable. However, as the cost of solar electricity is falling, solar power is also increasingly being used even in grid-connected situations as a way to feed low-carbon energy into the grid. On a much larger scale, solar thermal power plants employ various techniques to concentrate the sun’s energy as a heat source. The heat is then used to boil water to drive a steam turbine that generates electricity in much the same fashion as coal and nuclear power plants, supplying electricity for thousands of people. In one technique, long troughs of Ushaped mirrors focus sunlight on a pipe of oil that runs through the middle. The hot oil then boils water for electricity generation. Another technique uses movable mirrors to focus the sun’s rays on a collector tower, where a receiver sits.

Molten salt flowing through the receiver is heated to run a generator. Other solar technologies are passive. For example, big windows placed on the sunny side of a building allow sunlight to heat-absorbent materials on the floor and walls. These surfaces then release the heat at night to keep the building warm. Similarly, absorbent plates on a roof can heat liquid in tubes that supply a house with hot water. Solar energy is lauded as an inexhaustible fuel source that is pollution and often noise free. The technology is also versatile. For example, solar cells generate energy for far-out places like satellites in Earth orbit and cabins deep in the Rocky Mountains as easily as they can power downtown buildings and futuristic cars. But solar energy doesn’t work at night without a storage device such as a battery, and cloudy weather can make the technology unreliable during the day. Solar technologies are also very expensive and require a lot of land area to collect the sun’s energy at rates useful to lots of people. Despite the drawbacks, solar energy use has surged at about 20 per cent a year over the past 15 years, thanks to rapidly falling prices and gains in efficiency. Japan, Germany, and the United States are major markets for solar cells. With tax incentives, solar electricity can often pay for itself in five to ten years

 

1. Solar panel is also known as

1) Sources of solar energy

2) Rooftops

3) Photovoltaic

4) Leclanche cell

5) None of these

 

2. Which is the expensive source of electrical energy ?

1) Grid power

2) Photovoltaic cells

3) Generator

4) Solar cells

5) None of these

 

3. Which of the following is not a source of energy ?

1) Solar thermal power plants

2) Nuclear power plants

3) Coal

4) Molten salt

5) None of these

 

4. What's main shortcoming of Solar Energy ?

1) It's a unreliable source of energy

2) It doesn't work at night without a storage

3) It is a limited source of energy

4) All the above

5) None of these
 

5. Which of the following is true in the context of the given passage ?

1) Photovoltaic systems use no fuel

2) Indian government has announced various financial incentives to encourage the use of Solar power

3) Solar power is not competitive with fossil fuels in India

4) Solar power plant generated are utilized for commercial use only

5) None of these

 

6. Which of the following is the most SIMILAR word of Molten ?

1) Glowing

2) Igneous

3) Melted

4) Docile

5) Active

 

7. Which of the following is the most OPPOSITE word of passive ?

1) Lifeless

2) Geared

3) Colourful

4) Important

5) Active

 

8. Which of the following word is the most OPPOSITE word of Inexhaustible?

1) Finite

2) Endless

3) Unlimited

4) Calculable

5) Revere
 

9. Which of the following word is the most SIMILAR word of LAUDED ?

1) Glorified

2) Praised

3) Planted

4) Concerned

5) Alived

 

10. Which of the following is FALSE in the context of the given passage ?

1) It brings you an array of solutions from standalone rooftop solar panels for homes and small businesses.

2) Solar energy is the endless energy which is received from the sun

3) Solar system a cost-effective

4) All of the above

 

(RC - 4) Directions : Read the following passage carefully and answer the questions given below it. Certain words have been printed in bold to help you locate them while answering some of the questions.

Ethics concern an individual’s moral judgements about right and wrong. Decisions taken within an organisation may be made by individuals or groups, but whoever makes them will be influenced by the culture of the company. The decision to behave ethically is a moral one; employees must decide what they think is the right course of action. This may involve rejecting the route that would lead to the biggest short-term profit. Ethical issues include the rights and duties between a company and its employees, suppliers, customers and neighbours, its fiduciary responsibility to its shareholders.

Issues concerning relations between different companies include hostile take-over and industrial espionage. Related issues include governance; corporate; political contributions; legal issues such as the ethical debate over introducing a crime of corporate manslaughter; and the

marketing of corporations’ ethics policies. Business ethics reflects the philosophy of business, one of whose aims is to determine the fundamental purposes of a company. If a company’s purpose is to maximise shareholder returns, then sacrificing profits to other concerns is a violation of its fiduciary responsibility. Business ethics is also known as corporate ethics, a form of applied ethics or professional ethics that examines ethical principles and moral or ethical problems that arise in a business environment. It applies to all aspects of business conduct and is relevant to the conduct of individuals and entire organizations. Business ethics has both normative and descriptive dimensions. As a corporate practice and a career specialization, the field is primarily normative.

Academics attempting to understand business behavior employ descriptive methods. The range and quantity of business ethical issues reflects the interaction of profit-maximizing behavior with non-economic concerns. Ethical behavior and corporate social responsibility can bring significant benefits to a business. For example, they may: attract customers to the firm’s products, thereby boosting sales and profits. It makes employees want to stay with the business, reduce labor turnover and therefore increase productivity. It attracts more employees wanting to work for the business, reduce recruitment costs and enable the company to get the most talented employees and also attract investors and keep the company’s share price high, thereby protecting the business from takeover. While unethical behavior or a lack of corporate social responsibility, by comparison, may damage a firm’s reputation and make it less appealing to stakeholders. Unethical behaviour can also result in bad publicity, resulting in a bad name that will always be associated with the company even if they attempt to utilize a more ethical code of conduct. If a company has unethical behavior and is charged by the courts, they can wind up paying fines, court fees and may even receive some jail time, many companies eventually go bankrupt and close their doors due to the high cost of unethical behaviors. Unethical behavior also decreases productivity of a company. If you are working in a company with bad ethical behaviors, it is difficult for the employees to trust each other, or their supervisors. When people work in an environment where they do not trust anyone, they are not going to do their best work, if they continue to work there at all. Unethical behavior can cause employees to lose the faith in the company and become more likely to call it sick more often or not even show up at all. Once a company is known for having unethical behaviors, the effects can be permanent. All of the years spent on building a good reputation can be quickly torn down with only one unethical incident, destroying the company’s reputation possibly forever.

 

1. What is meant by manslaughter ?

1) A kind of heinous crime

2) It's all about employees.

3) Legally killing of one human being by another.

4) Killing without malicious forethought

5) None of these

 

2. What is/are the dimensions of Business ethics ?

1) Corporate ethics

2) Applied ethics or professional ethics

3) Normative and descriptive

4) 1) and 2)

5) None of these

 

3. What can be the worst impact of unethical behavior in corporate world ?

1) It can reduce the loyalty of customer towards the product.

2) It will reduce productivity.

3) It may damage firm's reputation and make it less appealing to stake holders.

4) A company can be charged by the counts and order to close down it with a fine or jail or both. Thus it becomes insolvent.

5) Both 1) and 3)

 

4. Once a company is known for having unethical behaviours, the effect can be-

1) Permanent

2) Negligible

3) Temporary

4) Partial

5) None of these

 

5. Which of the following is definitely true in the context of the passage ?

1) Profit maximization directly is proportional to ethical behavior.

2) People having ethical behavior are always in loss at their workplace.

3) Corporate culture does not understand business behavior.

4) Both 2) and 3)

5) None of these

 

Directions (Q. 6 - 8) : Choose the word which is most nearly the SAME in meaning as the word printed in bold as used in the passage.

 

6. FIDUCIARY

1) Employee

2) Guardian

3) Minimum

4) Collector

5) Store keeper

 

7. ESPIONAGE

1) Spying

2) Information

3) Reforms

4) Norms

5) Requirement

 

8. TORN DOWN

1) Restore

2) Reject

3) Initiate

4) End

5) Demolish

 

Directions (Q. 9- 10) : Choose the word which is most OPPOSITE in meaning of the word printed in bold as used in the passage.

 

9. WIND-UP

1) Start

2) Air

3) Conclude

4) Unsettle

5) Normalise

 

10. BANKRUPT

1) Successful

2) Saved

3) Rich

4) Solvent

5) Complete

 

(RC- 5) Directions : Read the following passage carefully and answer the questions given below it. Certain words have been printed in bold to help you locate them while answering some of the questions.

Mobile technology is transforming the global banking and payment industry by providing added convenience to existing bank customers in developed markets, and by offering new services to the unbanked customers in emerging markets. While consumers and governments are keen to adopt mobile technology for government-to-person (G2P) payments, intermediaries are creating barriers as they end up losing a good source of income.

Any new product for the G2P market needs to consider the incentives and motivations of all parties involved in the current value chain. As banks, mobile network operators (MNOs), NGOs and for-profit firms build new services to seize the opportunity to reach the large unbanked population, they must take time to understand the needs of customers. Even within a country, there are distinct differences in customer needs in urban and rural areas, and across segments. This has the potential to unlock a large untapped market. This opportunity has attracted several new players ranging from MNOs and start-ups to companies from adjacent industries such as retail, each trying its own business model to succeed in this new world. The influx of so many players and services has created confusion for customers, lack of coordination among players and limited scale for a single company. History tells us that after the initial stage of confusion, the dust eventually settles down and a few winners emerge.

 

1. What does the author mean by 'unbanked customer'?

1) Not having access to the services of a bank.

2) A person who buys goods or services from a financial institution.

3) A customer of a specified kind with whom one has to deal.

4) Both 2 and 3

5) Other than given options.

 

2. Which of the following is possibly the most appropriate title for the passage?

1) Progress on banking

2) Banking in the future

3) Mobile banking

4) Integration between e-commerce firms and banks

5) Instant banking

 

3. Which of the following is most SIMILAR in meaning of the word given in bold as used in the passage?

 

UNTAPPED

1) Final

2) Fresh

3) Concluding

4) Latest

5) Last

 

4. Which of the following is most OPPOSITE in meaning of the word given in bold as used in the passage?

INFLUX

 

1) Invasion

2) Enlargement

3) Advance

4) Incline

5) Ebb

 

5. Which of the following is/are true according to the passage?

1) With each passing day, banking is becoming narrower.

2) Smart users today have round-the-clock access to their bank accounts and carry their bank in their pockets.

3) Only limited customers can avail all services of bank.

4) All of the above

5) Other than given options

 

Directions (Q. 6 -10) :Which of the phrases given against the sentence should replace the word/phrase given in bold in the sentence to make it grammatically correct? If the sentence is correct as it is given and no correction is required, mark 'No correction required' as the answer.

 

6. When a man knows he is to hung with a fortnight. it concentrates his mind wonderfully.

1) to be hanged in

2) to hang over

3) going to be

4) hang out in

5) No correction required

 

7. Supriya took a look at the economics and decided it was lunacy in forgo the revenue.

1) leniency to have

2) lunacy to forgo

3) sheer to forgo

4) helped to lunacy to

5) No correction required

 

8. We have to ponder the question when considering a college major or embarking on a career.

1) have had ponder

2) have pondered out

3) ponder to

4) are in

5) No correction required

 

9. Many people want to make a lot of money, but the benefits of having a high income is ambiguous.

1) was ambiguous

2) were ambiguous

3) are ambiguous

4) in ambiguous

5) No correction required

 

10. Some people are willing to make lifestyle changes because the intrinsic awards of following a passion or making a difference are more important than a high salary in an unenjoyable career.

1) rewards of all

2) on following

3) award for

4) rewards of following

5) No correction required

 

(RC- 6) Directions : Read the following passage carefully and answer the questions given below it. Certain words have been printed in bold to help you locate them while answering some of the questions.

The detection of ripples in space-time, known as gravitational waves, here on Earth marks a watershed moment for astronomy and for science as a whole. The detection at once improves our understanding of the workings of the universe and, more important, throws open a big opportunity to study it from completely new angles. It opens the way to get information about the evolution of galaxies and black holes. There is also a symmetry to the timing of the discovery: it comes a century after Albert Einstein’s general theory of relativity held that acceleration of massive bodies should produce gravitational waves, which travel through the universe at the speed of light. The gravitational waves detected, and announced to the world, were produced more than a billion years ago by a cataclysmic collision of two black holes, one of them with a mass 36 times that of the Sun and the other slightly smaller at 29 times, into one black hole. The gravitational waves give scientists insights into the final moments before the merger. The signals of gravitational waves were detected last year by twin Laser Interferometric Gravitational-wave Observatory (LIGO) detectors located about 3,000 km apart at Hanford, Washington and in Livingston, Louisiana, in the United States. Though the observatory is capable of picking up gravitational waves produced by binary neutron stars colliding and merging, signals from such a collision from the same distance would have been extremely weak for LIGO to pick up; neutron stars are much smaller in size than black holes and produce weaker signals. The successful capture of gravitational waves by LIGO is a testimony to humankind’s scientific and engineering expertise to build extraordinarily sensitive instrumentation capable of detecting variations of the order of a thousandth of the diameter of a proton.

Fittingly, this giant step for science is the result of truly global cooperation. About 60 researchers from more than a dozen institutions in India were part of the over-1,000-strong army of scientists in the collaboration. Nearly 35 Indian scientists are co-authors of the landmark scientific paper that describes the results. The way to find the signal buried in the noise came from an Indian scientist. Similarly, the oscillation of cosmic bodies after a collision was predicted by an Indian scientist back in 1971. Several observatories widely separated from one another will help in determining the direction of any event with greater accuracy and also confirm the genuineness of the signal. Quick approval to construct the proposed Rs.1,260-crore gravitational wave observatory in India could help obtain unique information about the universe; unlike light, gravitational waves can pass through the universe unobstructed and hence carry otherwise unobtainable information. The facility would also provide a much-needed technological boost and immensely benefit researchers based in India. And for years to come, we will continue to listen to the ‘chirp’ sound produced by the gravitational waves, and marvel at science’s capacity to detail ever more minutely the place of humankind in the vastness of space and time.

 

1. What can be the suitable title of the above passage?

1) A wave of awe and opportunity

2)  waves importance for astronomy

3) Strong gravitational waves by LIGO

4)  Science's capacity of global cooperation

5)  None of these

 

2. Which of the following is NOT TRUE according to the passage?

I. Science creates global cooperation.

II. Gravitational waves give scientists insights.

III. observations does not help in determining the direction of any event.

 

1)  I only

2) II only

3) III and I only

4)  I and II only

5) All the above

 

3. Which of the following is TRUE according to the passage?

I. The Signals of gravitational waves detected by LIGO

II. Indian scientist discovered the way to find buried signal in noise.

III. The gravitational waves detected were produced more than a two decades ago.

 

1) I and II only

2) II and III only

3) III only

4) II only

5) None of these
 

4. Why the detection of ripples in space time is a watershed moment for astronomy?

I. It improves understanding of the workings of universe.

II.It opens the way to get information about evolution of galaxies and black holes.

III.It throws open a big opportunity to study from completely new angles

 

1) III and II

2) II and I

3) I and III

4) All the above

5) None of these

 

5. How the direction of any event ensures greater accuracy?

1) By several observations widely separated from one another

2) By a strong army of scientist

3) By passing through unobtructable universe

4) both b and c

5) both a and b

 

Directions (6-8): Choose the word which is most similar in meaning to the word printed in bold as used in the passage

 

6. watershed

1) improved

2) depression

3)  solid

4) rise

5) none of these

 

7. observatory

1) hidden

2) lookout

3) indifference

4) neglect

5) none of these

 

8. buried

1) opened

2) bare

3) exposed

4) hidden

5) none of these


 

Directions (9-10): Choose the word which is most similar in meaning to the word printed in bold as used in the passage.

 

9. capacity

1) space

2) limited

3) able

4) amplitude

5) none of these

 

10.immensely

1) awfully 2) excessive 3) large 4) little 5) none of these
 

(RC- 7) Directions : Read the following passage carefully and answer the questions given below it. Certain words have been printed in bold to help you locate them while answering some of the questions.

When people buy diamond jewellery, they often want to convey love or commitment to someone dear and special. But this jewellery, if it contains diamonds from Sierra Leone and Angola diamond mine in West Africa, could have a bloody past signifying mistreatment and abuse. The movie, Blood Diamond, traces the path of a large pink diamond found in Sierra Leone in the 1990’s by a fisherman working as a slave in a rebel-controlled diamond mine. That diamond changed and ended many lives and the story of that stone carries a strong social message. The story design is an interesting fiction but it is based upon real life events. The movie sensitizes the audience on how a mineral resource can fuel oppression and the slaughter of thousands of people. This is not a first time phenomenon. It has happened before in Africa with ivory and gold.

What-Are ‘Conflict Diamonds’?

Blood Diamonds, also known as ‘Conflict Diamonds’ are stones that are produced in areas controlled by rebel forces namely the Revolutionary United Front (RUF) that are opposed to internationally recognized governments. The rebels sell these rough diamonds and the money is used to purchase arms or to fund their military actions. Blood Diamonds are often produced through the forced labour of men, women and children. They are also stolen during shipment or seized by attacking the mining operations of legitimate producers. These attacks can be on the scale of a large military operation. The stones are then smuggled into the international diamond trade and sold as legitimate gems. These diamonds are often the main source of funds for the rebels. Enormous amounts of money are at stake and bribes, threats, torture, and murder are modes of operation. The profits made from the sale of these diamonds are used to fund terrorism and civil war. This is why the term ‘blood diamonds’ is used.

In the aftermath of horrific abuses committed by West Africa rebel groups enriched by diamond wealth, an international body backed by the United Nations (the Kimberley Process Certification Scheme) was founded to ensure that traders and consumers could identify blood diamonds and prevent their trade.

The flow of ‘Conflict Diamonds’ has originated mainly from Sierra Leone, Angola, Democratic Republic of Congo, Liberia and Ivory Coast. The United Nations and other groups such as Global Witness and Partnership Africa Canada are working to block the entry of conflict diamonds into the worldwide diamond trade. Their approach has been to develop a government certification procedure known as the ‘Kimberley Process’. This procedure requires each nation to certify that all rough diamonds exported are produced through legitimate mining and sales activity. Diamonds exported from these nations are to be accompanied by certificates. These certificates state that the diamonds were produced, sold and exported through legitimate channels. The certification process accounts for all rough diamonds, through every step of their movement, from mine to retail sale. Most consumers do not realize that they may be purchasing blood diamonds-even in 2010.

The Amnesty International survey found that 83 per cent of U.S. jewelers say their customers “rarely or never” inquire about the source of diamonds. Retail customers buying a cut diamonds. Retail customers buying a cut diamond are encouraged to insist upon a sales receipt document starting that their diamond originated from a conflict free source.

Nations who agree to participate in the Kimberley Process is believed to have significantly reduced the number of conflict Diamonds’ that are reaching the international gem markets. Today 1 governments and several non-government organizations and several non-government organizations abide by the Kimberley Process. The World Diamond Council estimates that 99 per cent of all diamonds are now conflict free.

However, despite implementation of the Kimberley Process, blood diamonds still exist and are entering the legitimate trade. Although the scheme makes it more difficult for diamonds from rebel-held areas to reach international markets, there are still significant weaknesses in the scheme that undermine its effectiveness. A United Nations Group of Experts has recently found that poor controls are allowing significant volumes of blood diamonds to enter the legitimate trade through Ghana, where they are being certified as conflict free. International trading centres need to introduce better systems for identifying suspicious shipments of rough diamonds. Many other diamond producing countries have weak government controls that cannot guarantee that the diamonds they export are conflict free.

 

1. What action have the U.N. and other international groups taken to block the entry of ‘Conflict Diamonds’ into the diamond trade?

A. They have introduced a certification procedure known as the ‘Kimberley Process’.

B. They are fighting against the rebel groups to obtain autonomy of the diamond mines.

C. They have stopped importing diamonds from West Africa.

 

(1) A and C

(2) B and C

(3) Only A

(4) Only B

(5) All A, B and C

 

2. What should be the role of the consumer in avoiding the purchase of ‘Conflict Diamonds’?

(1) Consumers should not buy diamonds from Africa.

(2) Consumers should refrain from wearing all diamond jewellery.

(3) Consumers should switch to other precious gems.

(4) Consumers need not worry as 99 per cent of the diamonds sold are conflict free.

(5) Consumers should always insist on the source of the diamonds.

 

3. Which of the following is not true of the ‘Kimberley Process’ as given in the passage?

(1) Certification of all rough diamond exports by legitimate mining and sales activity.

(2) To help consumers identify blood diamonds and prevent their trade.

(3) To campaign for the sale of ‘Conflict Diamonds’.

(4) To trade diamonds only with participant member nations.

(5) To increase the number of conflict free diamonds entering the word of diamond trade.

 

4. The movie ‘Blood Diamond’ is a reflection of ……..

(1) the lives of fishermen in Sierra Leone.

(2) diamonds that originated from mines under the control of rebel groups.

(3) a happy story of how diamonds have changed the lives of the poor.

(4) Both (2) and (3)

(5) Both (1) and (3)

 

5. What are some of the weaknesses of the Kimberley certification process as underlined by the author?

(1) Weak Government controls and suspicious shipment of rough diamonds.

(2) Lengthy procedures to be followed in order to acquire the certification.

(3) Ability to trade only with non-member nations.

(4) Both (1) and (2)

(5) Both (1) and (3)

 

6. Why are the diamonds that are mined in Sierra leone called ‘Blood Diamonds’?

(1) The diamond stones are smuggled into the international diamond trade.

(2) It is sold to finance terrorism and other violent acts including civil war.

(3) The rough diamonds are red in colour.

(4) The diamonds obtained from Sierra Leone signify freedom.

(5) Both (2) and (4)

 

Directions (7-8): Choose the word/group of words which is most similar in meaning to the word printed in bold as used in the passage.

 

7. Abide by

(1) comprehend

(2) tolerate

(3) agree to

(4) bid on

(5) swear by

 

8. Phenomenon

(1) occasion

(2) event

(3) undertaking

(4) disaster

(5) trend

 

Directions (9-10): Choose the word/group of words which is most opposite in meaning to the word printed in bold as used in the passage.

 

9. Legitimate

(1) safe

(2) risky

(3) unlawful

(4) reasonable

(5) warranted

 

10. Fiction

(1) imagination

(2) fact

(3) narration

(4) fantasy

(5) plot

 

 

(RC - 8) Directions : Read the following passage carefully and answer the questions given below it. Certain words have been printed in bold to help you locate them while answering some of the questions.

The Central government’s framework for 20 cities to become ‘smart’ over a five-year period can cover new ground if it makes intelligent use of information technology to deliver better civic services. Rapid and poorly regulated urbanisation has overwhelmed urban governments, rendering them incapable of providing even basic services such as clean water, sewerage, pedestrian-friendly roads, public transport, uninterrupted power, street lighting, parks and recreational spaces. So weak and uncoordinated is governance that commercial entities have wilfully violated building regulations and put up unauthorised structures — with severe impact on congestion, air quality and flood management — and governments have gladly regularised the violations later. The smart city plan now proposes to intervene and bring some order by upgrading the physical infrastructure in select enclaves, and incentivising the use of information and communication technologies. Urban Development Minister M. Venkaiah Naidu has come up with a generalised definition of a smart Indian city as one that “enables a decent life to the citizens, and green and sustainable environment, besides enabling adoption of smart solutions”, but the exercise should lead to measurable outcomes.

The first batch of smart cities would create virtually new business districts in several cities, marking a departure from the disaggregated urban development witnessed over the past few decades. This area-based development approach makes it imperative that the resulting demand for mobility to and from the ‘smart’ area be made an integral part of the plan, with an emphasis on walk ability, use of non-motorised transport and access to public transport. Ahmedabad and Bhubaneswar have shown high ambition by opting for a common travel card. Others such as Indore, Davangere and Belagavi plan Intelligent Transport Solutions, something that has been unattainable for even a big metro such as Chennai. Although it enjoys high visibility, the smart city programme is merely a framework for urban development aided by the Centre with a small initial seed fund of Rs.500 crore, while additional finances have to come from public-private partnerships and local revenue. State governments, including those left out of the first list, could unlock the potential of all cities with development policies that aim at structural change. Improved public transport, for instance, has an immediate positive impact on the local economy. Technologies such as GPS to inform passengers in real time on their mobile phones, and common ticketing, increase the efficiency of transport use. Universal design in public buildings and streets would help all people, including those with disabilities. The challenge for Smart Cities 1.0 is to provide proof of concept quickly and make outcomes sustainable. Care also needs to be taken that the effect is not to create gated communities of best practices and civic upgrade in a wider landscape of urban distress. It is crucial that these urban enclaves cater to the housing, health, education and recreation needs of a wide cross section of society, and that the convergence of the Smart Cities programme with existing urban renewal projects countrywide be smooth.


1. Which city is finding it difficult to implement Intelligent Transport System:

a) Indore

b) Chennai

c) Davangere

d) Ahmedabad

e) Bhubaneswar

 

2. What is the appropriate title for the passage?
a) Giving Cities the smart edge

b) Urbanization a reality

c) Smart cities an area wise development approach

d) Smart cities a distant dream

e) none of the above

 

3. What is the generalized definition of Smart city?
a) Enables a decent life to citizens

b) One with a green and sustainable environment

c) smart and advanced solutions

d) all of the above

e) None of the above

 

Directions (Q. 4-6): Choose the word which is opposite in meaning to the word printed in bold as used in the passage.
 

4. imperative
1) secondary

2) inescapable

3) crucial

4) hanging by thread

5) None of the above

 

5. rendering
1) misunderstanding

2) explanation

3) realization

4) comprehension

5) None of the above

 

6. convergence
1) concurrence

2) synchronism

3) confluence

4) divide

5) None of the above

 

Directions (Q. 7-10): Choose the word which is most similar in meaning to the word printed in bold as used in the passage
 

7. sustainable
1) imperishable

2) perishable

3) unendurable

4) temporary

5) None of the above

 

8. urbanisation
1) immunization

2) sophisticate

3) metropolitanize

4) down town

5) All of the above

 

9. renewal
1) reclamation

2) delayed

3) damage

4) break

5) destroy

 

10. Which of the following is not true from the passage?
1) Ahmedabad and Bhubaneswar have shown high ambition and dynamism by opting for a common travel card.
2) Technologies such as GPS to inform passengers in offline mode on their mobile phones, and common ticketing, increase the efficiency of transport use.
3) Rapid and poorly regulated urbanization has overwhelmed urban governments, rendering them incapable of providing even basic services such as clean water, sewerage, pedestrian-friendly roads, public transport, uninterrupted power, street lighting, parks and recreational spaces.
4) Although it enjoys high visibility, the smart city programme is merely a framework for urban development aided by the Centre with a small initial seed fund of Rs.1000 crore, while additional finances have to come from public-private partnerships and local revenue.
5) none of the above

 

(RC - 9) Directions : Read the following passage carefully and answer the questions given below it. Certain words have been printed in bold to help you locate them while answering some of the questions.

Corruption is a broad term covering a wide range of misuse of entrusted funds and power for personal gain i.e. Theft, fraud, nepotism, abuse of power etc. A corrupt act is often - but not necessarily - illegal. In handling corruption you will often face a Gray zones and dilemmas. In many countries, corruption is everywhere and daily life is riddled with situations in the Gray zone between legal and illegal. Many people accept petty corruption as a fact of life. But the causes might differ, however, whether corruption results from a need, a culture or simply from an opportunity too tempting not to exploit, it influences the way we deal with it - or don’t deal with it. Corruption can occur on different scales. There is corruption that occurs as small favours between a small number of people (petty corruption), corruption that affects the government on a large scale (grand corruption), and corruption that is so prevalent that it is part of the every day structure of society, including corruption as one of the symptoms of organized crime (systemic corruption).

The main reason for the spread of corruption is that the people in the highest seat of power are corrupt unless the people at the top rung of power are honest and free from corruption; there is absolutely no possibility of eradicating corruption. If there is widespread corruption in India , it is because the people at the top are really corrupt .No subordinate will have to guts to be corrupt if the people at the top of the administration are honest and take stern action against the corrupt people .They can not be harsh to the corrupt people , since it is through the corrupt subordinates that the people at the top get their share of the bribes .If one can make a discrete enquiry with the pavement traders, he can find out how much the police and the corporation councillors collect from the pavement traders .They say that the money so collected is shared by people from the top to the bottom. If the head is corrupt, what will the limbs do? The causes of corruption in India also include excessive regulations, complicated taxes and licensing systems, numerous government departments each with opaque bureaucracy and discretionary powers, monopoly by government controlled institutions on certain goods and services delivery, and the lack of transparent laws and processes. There are significant variations in level of corruption as well as in state government efforts to reduce corruption across India. A 2005 study done by Transparency International in India found that more than 62% of the people had firsthand experience of paying bribe or peddling influence to get a job done in a public office.Taxes and bribes are common between state borders; Transparency International estimates that truckers pay annually 22,200 crores (US$ 4.5 billion) in bribes. Government regulators and police share in bribe money, each to the tune of 43% and 45% respectively. The en route stoppages including those at checkpoints and entry-points take up to 11 hours in a day. About 60% of these (forced) stoppages on road by concerned authorities such as government regulators, police, forest, sales and excise, octroi, weighing and measuring department are for extorting money. The loss in productivity due to these stoppages is an important national concern. The number of truck trips could increase by 40%, if forced delays are avoided. According to a 2007 World Bank published report, the travel time for a Delhi-Mumbai trip can be reduced by about 2 days per trip if the corruption and associated regulatory stoppages to extract bribes was eliminated.

 

1. How many rupees are paid by truckers annually as per the study of transparency international ?

1) US $ 4.5 billion

2) Rs. 22, 000 crore

3) Rs. 22, 200 crore

4) US $ 4 billion

5) None of these

 

2. What is the main objective of writer behind writing the passage?

1) It gives an idea of right and wrong judgement.

2) To remove the corruption from top to bottom.

3)To throw light on corruption.

4) Both 1 and 2

5) None of these

 

3. What is petty corruption ?

1) When corruption doesn't occur in many people.

2) Corruption found from top to bottom in every department.

3) When people of a particular department is corrupt.

4) Where head of the departments are corrupt.

5) None of these

 

4. Why the corruption is increasing so rapidly ?

1) Because all the employees are interested in it.

2) The people in the highest seat of power our involved in the corruption.

3) Government is unable to control over the corruption.

4) There is a lack of strict laws against it.

5) None of these

 

5. What do you understand by Gray zones as used in the passage ?

1) Double meaning.

2) A puzzled situation but can be solved.

3)Lack of knowledge.

4) A topic that is not clear or full of ambiguity.

5) None of these

 

Direction : Choose the word which is most nearly the SAME in meaning as the word printed in bold as used in the passage.

6. RUNG

1) Hierarchy

2) Step

3) Grade

4) Stage

5) Cross bar

 

7. ERADICATE

1) Undo

2) Erase

3) Massacre

4) Annihilate

5) Abate

 

8. GUTS

1) Stamina

2) Courage

3) Heart

4) Mettle

5) Spirit

 

Direction : Choose the word which is most OPPOSITE in meaning of the word printed in bold as used in the passage.

 

9. PREVALENT

1) Abnormal

2) Isolated

3) Infrequent

4) Limited

5) Ubiquitous

 

10. STERN

1) Tough

2) Easy

3) Gentle

4) Flexible

5) Lenient

 

(RC- 10) Directions : Read the following passage carefully and answer the questions given below it. Certain words have been printed in bold to help you locate them while answering some of the questions.

Right through history, imperial powers have clung to their possessions to death. Why, then, did Britain in 1947 give up the jewel in its crown, India? For many reasons. The independence struggle exposed the hollowness of the white man’s burden. Provincial self-rule since 1935 paved the way for full self-rule. Churchill resisted independence, but the Labour Government of Atlee was anti-imperialist by ideology. Finally, the Royal Indian Navy Mutiny in 1946 raised fears of a second Sepoy Mutiny, and convinced British waverers that it was safer to withdraw gracefully. But politico-military explanations are not enough. The basis of empire was always money. The end of empire had much to do with the fact that British imperialism had ceased to be profitable. World War II left Britain victorious but deeply indebted, needing Marshall Aid and loans from the World Bank. This constituted a strong financial case for ending the no longer-profitable empire. Empire building is expensive.

The US is spending one billion dollar a day in operations in Iraq that fall well short of full scale imperialism. Through the centuries, empire building was costly, yet constantly undertaken because it promised high returns. The investment was in armies and conquest. The returns came through plunder and taxes from the conquered. No immorality was attached to imperial loot and plunder. The biggest conquerors were typically revered (hence titles like Alexander the Great, Akbar the Great, and Peter the Great). The bigger and richer the empire, the more the plunderer was admired. This mindset gradually changed with the rise of new ideas about equality and governing for the public good, ideas that culminated in the French and the American Revolutions. Robert Clive was impeached for making a little money on the side, and so was Warren Hastings. The white man’s burden came up as a new moral rationale for conquest. It was supposedly for the The Princeton Review CAT sample paper 12 good of the conquered. This led to much muddled hypocrisy. On the one hand, the empire needed to be profitable. On the other hand, the white man’s burden made brazen loot impossible.

An additional factor deterring loot was the 1857 Sepoy Mutiny. Though crushed, it reminded the British vividly that they were a tiny ethnic group who could not rule a gigantic subcontinent without the support of important locals. After 1857, the British stopped annexing one princely state after another, and instead treated the princes as allies. Land revenue was fixed in absolute terms, partly to prevent local unrest and partly to promote the notion of the white man’s burden. The empire proclaimed itself to be a protector of the Indian peasant against exploitation by Indian elites. This was denounced as hypocrisy by nationalists like Dadabhai Naoroji in the 19th century, who complained that land taxes led to an enormous drain from India to Britain. Objective calculations by historians like Angus Maddison suggest a drain of perhaps 1.6 percent of Indian Gross National Product in the 19th century.

But land revenue was more or less fixed by the Raj in absolute terms, and so its real value diminished rapidly with inflation in the 20th century. By World War II, India had ceased to be a profit centre for the British Empire. Historically, conquered nations paid taxes to finance fresh wars of the conqueror. India itself was asked to pay a large sum at the end of World War I to help repair Britain’s finances. But, as shown by historian Indivar Kamtekar, the independence movement led by Gandhiji changed the political landscape, and made mass-taxation of India increasingly difficult. By World War II, this had become politically impossible. Far from taxing India to pay for World War II, Britain actually began paying India for its contribution of men and goods. Troops from white dominions like Australia, Canada and New Zealand were paid for entirely by these countries, but Indian costs were shared by the British government. Britain paid in the form of non-convertible sterling balances, which mounted swiftly. The conqueror was paying the conquered, undercutting the profitability on which all empire is founded. Churchill opposed this, and wanted to tax India rather than owe it money. But he was overruled by Indian hands, who said India would resist payment, and paralyze the war effort. Leo Amery, Secretary of Sta te for India, said that when you are driving in a taxi to the station to catch a life-or-death train, you do not loudly announce that you have doubts whether to pay the fare. Thus, World War II converted India from a debtor to a creditor with over one billion pound in sterling balances.

Britain, meanwhile, became the biggest debtor in the world. It’s not worth ruling over people who are afraid to tax.

 

1. Which of the following was NOT a reason for the emergence of the ‘white man’s burden’ as a new rationale for empire building in India?

1) The emergence of the idea of the public good as an element of governance.

2) The decreasing returns from imperial loot and increasing costs of conquest.

3) The weakening of the immorality attached to an emperor’s looting behaviour.

4) A growing awareness of the idea of equality among peoples.

5) None of these   

 

2. Which of the following best expresses the main purpose of the author?

1) To present the various reasons that can lead to the collapse of an empire and the granting of independence to the subjects of an empire.

2) To point out the critical role played by the ‘white man’s burden’ in making a colonizing power give up its claims to native possessions.

3) To highlight the contradictory impulse underpinning empire building which is a costly business but very attractive at the same time.

4) To illustrate how erosion of the financial basis of an empire supports the granting of independence to an empire’s constituents.

5) None of these

 

3. What was the main lesson the British learned from the Sepoy Mutiny of 1857?

1) That the local princes were allies, not foes.

2) That the land revenue from India would decline dramatically.

3) That the British were a small ethnic group.

4) That India would be increasingly difficult to rule. The Princeton Review CAT sample paper 13

5) None of these

 

4. Which of the following best captures the meaning of the ‘white man’s burden’, as it is used by the author?

1) The British claim to a civilizing mission directed at ensuring the good of the natives.

2) The inspiration for the French and the American Revolutions.

3) The resource drain that had to be borne by the home country’s white population.

4) An imperative that made open looting of resources impossible.

5) None of these

 

5. Why didn’t Britain tax India to finance its World War II efforts?

1) Australia, Canada and New Zealand had offered to pay for the Indian troops.

2) India had already paid a sufficiently large sum during World War I.

3) It was afraid that if India refused to pay, Britain’s war efforts would be jeopardised.

4) The British empire was built on the premise that the conqueror pays the conquered.

5) None of these

 

Directions (Q. 6-8): Choose the word which is opposite in meaning to the word printed in bold as used in the passage.

6. proclaim

1) declare

2) clarion

3) trumpet

4) predicate

5) deny

 

7. debtor

1) loanee

2) drawee

3) mortgagor

4) defaulter

5) mortagagee

 

8. hypocrisy

1) glibness

2) phoniness

3) honesty

4) quackery

5) deceit

 

Directions (Q. 9-10): Choose the word which is most similar in meaning to the word printed in bold as used in the passage

 

9. imperialism

1) developement

2) quackery

3) underprogress

4) failure

5) None of these

 

10. fresh

1) new

2) old

3) medium

4) light

5) None of these

 

Answer Key

R.C 1

R.C 2

R.C 3

R.C 4

R.C 5

R.C 6

R.C 7

R.C 8

R.C 9

R.C 10

Q

A

Q

A

Q

A

Q

A

Q

A

Q

A

Q

A

Q

A

Q

A

Q

A

1

2

1

1

1

3

1

4

1

1

1

1

1

1

1

3

1

1

1

2

2

1

2

4

2

1

2

3

2

3

2

3

2

3

2

3

2

3

2

4

3

5

3

1

3

5

3

4

3

2

3

1

3

1

3

1

3

2

3

3

4

3

4

2

4

1

4

1

4

5

4

4

4

4

4

2

4

5

4

1

5

5

5

5

5

5

5

1

5

5

5

1

5

1

5

4

5

5

5

3

6

4

6

4

6

3

6

2

6

1

6

2

6

2

6

1

6

1

6

5

7

1

7

1

7

5

7

1

7

2

7

2

7

2

7

4

7

2

7

5

8

3

8

3

8

1

8

5

8

5

8

4

8

4

8

2

8

5

8

3

9

5

9

5

9

2

9

1

9

3

9

2

9

2

9

3

9

3

9

1

10

1

10

1

10

5

10

4

10

4

10

4

10

4

10

5

10

4

10

1

Para Jumble

Para Jumble

1912   28-Sep-2017, Thu

Para Jumble – 1

A. India’s demand for calories from fat has long outstripped supply from our oilseed fields.

B. As our energy needs spiral, these countries will become as critical for our growth as West Asia for crude oil.

C. We are increasingly reliant on Malaysia and Indonesia for palm oil, which today sells in four out of every 10 bottles.

D. Coal is one kind of energy, cooking oil or fat another.

E. The biggest market for palm oil is south India.

Q1.Which of the following will be the FIRST sentence after rearrangement?

(a) B

(b) C

(c) D

(d) E

(e) A

 

Q2.Which of the following will be the SECOND sentence after rearrangement?

(a) A

(b) B

(c) C

(d) D

(e) E

 

Q3.Which of the following will be the THIRD sentence after rearrangement?

(a) B

(b) C

(c) D

(d) E

(e) A

 

Q4.Which of the following will be the FIFTH sentence after rearrangement?

(a) A

(b) B

(c) C

(d) D

(e) E

 

Q5.Which of the following will be the fourth sentence after rearrangement?

(a) B

(b) C

(c) D

(d) E

(e) A

 

Para Jumble – 2

A. The hyena-like animal, Palaeonictis wingi, evolved from the size of a bear to the size of a coyote during a 2,00,000 – year period.

B. Extinct carnivorous mammals shrank in size during a global warming event that occurred 55 million years ago, according to a new University of Florida study.

C. Following this global warming event, Earth’s temperature cooled and the animal evolved to a larger size.

D. Earth’s average temperature in this period increased about 15 degrees Fahrenheit.

E. The study describes a new species that evolved to half the size of its ancestors during this period of global warming.

 

Q1.Which of the following will be the FIRST sentence after rearrangement?

(a) B

(b) C

(c) D

(d) E

(e) A

 

Q2.Which of the following will be the SECOND sentence after rearrangement?

(a) A

(b) B

(c) C

(d) D

(e) E

 

Q3.Which of the following will be the THIRD sentence after rearrangement?

(a) B

(b) C

(c) D

(d) E

(e) A

 

Q4.Which of the following will be the FIFTH sentence after rearrangement?

(a) A

(b) B

(c) C

(d) D

(e) E

 

Q5.Which of the following will be the FOURTH sentence after rearrangement?

(a) B

(b) C

(c) D

(d) E

(e) A
 

Para Jumble – 3

A. The United States, as the most powerful member of the international system, tends to prefer ad hoc approaches to global governance.

B. With its vast resources and alliances, ad hoc solutions allow the US to advance its interests effectively without the entanglements of more enduring rules, customs, and structures.

C. Europeans prefer a more systematic reliance on the rule of law, and also on what has come to be known as the global public-goods paradigm.

D. Adherents of this view point first and foremost to the existence of certain vital global public goods, climate being the most obvious example.

E. By definition, public goods mean a collective-action problem.

F. The global public-goods paradigm also implies some commensurability, if not uniformity, in the way we respond to various global collective-action challenges.

 

Q1. Which of the following will be the FIRST sentence after rearrangement?

(a) B

(b) C

(c) D

(d) E

(e) A

 

Q2.Which of the following will be the SECOND sentence after rearrangement?

(a) A

(b) B

(c) C

(d) D

(e) E


Q3. Which of the following will be the THIRD sentence after rearrangement?

(a) B

(b) C

(c) D

(d) E

(e) F

 

Q4. Which of the following will be the FIFTH sentence after rearrangement?

(a) F

(b) B

(c) C

(d) D

(e) E

 

Q5. Which of the following will be the SIXTH sentence after rearrangement?

(a) B

(b) C

(c) D

(d) F

(e) A

 

Para Jumble - 4

A. A slight move of the steering wheel in the wrong direction would wreak havoc, but we cruise carefree, because we have reasonable expectations about the behavior of other drivers.

B. That framework has to be based on global civics, a system of conscious responsibilities that we are ready to take on-and corresponding rights that we are ready to claim-after due deliberation.

C. In an increasingly interdependent world, we need a corresponding global framework to put our minds at relative ease.

D. Every day millions of people drive at high speeds encased in a ton of metal, and they do so extremely close to others who are doing the same thing.

E. Our expectations of other drivers, which serve to mitigate the theoretical risks of driving, can exist because people adhere to a framework of laws, habits and conventions about how to operate automobiles.

 

Q1.Which of the following will be the FIRST sentence after rearrangement?

(a) B

(b) C

(c) D

(d) E

(e) A

 

Q2.Which of the following will be the SECOND sentence after rearrangement?

(a) A

(b) B

(c) C

(d) D

(e) E

 

Q3.Which of the following will be the THIRD sentence after rearrangement?

(a) B

(b) C

(c) D

(d) E

(e) A

 

Q4.Which of the following will be the FIFTH sentence after rearrangement?

(a) A

(b) B

(c) C

(d) D

(e) E

 

Q5.Which of the following will be the fourth sentence after rearrangement?

(a) B

(b) C

(c) D

(d) E

(e) A

 

Para Jumble – 5

A. On a worldwide scale, nuclear energy is thus only a small component of the global energy mix, and its share, contrary to widespread belief, is not on the rise.

B. Yet that renaissance never seems to come.

C. In July 2010, there was a total of 439 nuclear power plants with a net installed capacity of 373.038 GW(e), about 1.2 GW(e) more than at the beginning of 2006.

D. Nuclear fission’s contribution to total electric energy has decreased from about 18% more than ten years ago to about 14% in 2008.

E. Repeatedly in recent years there have been calls for a revival of civilian nuclear power.

F. Indeed, of the more than 200 countries in the world, only 30 use nuclear power.

 

Q1.Which of the following will be the FIRST sentence after rearrangement?

(a) B

(b) C

(c) D

(d) E

(e) F

 

Q2.Which of the following will be the SECOND sentence after rearrangement?

(a) A

(b) B

(c) C

(d) D

(e) E

 

Q3.Which of the following will be the THIRD sentence after rearrangement?

(a) B

(b) C

(c) D

(d) E

(e) F

 

Q4.Which of the following will be the FIFTH sentence after rearrangement?

(a) A

(b) B

(c) C

(d) D

(e) E

 

Q5.Which of the following will be the FOURTH sentence after rearrangement?

(a) B

(b) C

(c) D

(d) E

(e) A
 

Para Jumble - 6

A. Wind whips off the North Sea, blasting the shelters made of tarps, tents, plastic sheeting and scrap lumber in this sprawling, ramshackle end of the line.

B. The roads in the camp are muddy; the portable toilets are filthy.

C. On the outskirts of the northern French town of Calais, a massive, makeshift refugee camp called “The Jungle” grows daily, swelling with asylum-seekers fleeing war in Afghanistan, Syria, Iraq, Sudan and beyond.

D. Their countries of origin are a map of the targets of U.S. bombing campaigns.

E. More than 6,000 people in this, France’s largest refugee camp, hope for a chance to make the last, dangerous leg of their journey through the nearby channel tunnel to England.

 

Q1. Which of the following will be the FIRST sentence after rearrangement?

(a) B

(b) C

(c) D

(d) E

(e) A

 

Q2. Which of the following will be the SECOND sentence after rearrangement?

(a) A

(b) B

(c) C

(d) D

(e) E

 

Q3. Which of the following will be the THIRD sentence after rearrangement?

(a) B

(b) C

(c) D

(d) E

(e) A

 

Q4. Which of the following will be the FIFTH sentence after rearrangement?

(a) A

(b) B

(c) C

(d) D

(e) E

 

Q5. Which of the following will be the Fourth sentence after rearrangement?

(a) B

(b) C

(c) D

(d) E

(e) A

 

Para Jumble – 7

A. Accessing either type of train involves significant risk, and accidental deaths occur almost weekly when people leap onto moving trains or stumble under vehicle tires.

B. Most who arrive here have endured arduous journeys of thousands of miles, hoping to cross to the United Kingdom.

C. A few days before we visited the camp, a Sudanese man named Joseph was killed when he was run over by a car on the highway.

D. Camp residents were protesting that the police had not stopped the driver, holding signs reading “We are Humans, Not Dogs” and “Do survivors of war not have the right to live in peace?”

E. The channel tunnel offers asylum-seekers a way to make it to the U.K. without risking a dangerous crossing of the English Channel, by stowing away on either a high-speed passenger train or a freight train.

 

Q1.Which of the following will be the FIRST sentence after rearrangement?

(a) B

(b) C

(c) D

(d) E

(e) A

 

Q2.Which of the following will be the SECOND sentence after rearrangement?

(a) A

(b) B

(c) C

(d) D

(e) E

 

Q3.Which of the following will be the THIRD sentence after rearrangement?

(a) B

(b) C

(c) D

(d) E

(e) A

 

Q4.Which of the following will be the FIFTH sentence after rearrangement?

(a) A

(b) B

(c) C

(d) D

(e) E

 

Q5.Which of the following will be the fourth sentence after rearrangement?

(a) B

(b) C

(c) D

(d) E

(e) A

 

Para Jumble – 8

A. The Senate panel was called “Going Dark: Encryption, Technology, and the Balance between Public Safety and Privacy.”

B. FBI Director James Comey appeared before a Senate Committee on Wednesday, July 8, along with U.S Deputy Attorney General Sally Quillian Yates.

C. “Going Dark” is a term used when people encrypt their communications.

D. A joint statement from the duo, delivered by Yates, acknowledged “citizens have the right to communicate with one another in private without unauthorised government surveillance – not simply because the Constitution demands it, but because the free flow of information is vital to a thriving democracy.”

E. As the meeting convened, the frailty of our networks was on display for the world: The New York Stock Exchange was shut down for half a day, supposedly due to a computer “glitch”; United Airlines grounded flights when it lost access to its computer systems; and The Wall Street Journal website was down due to “technical difficulties.”

 

Q1.Which of the following will be the FIRST sentence after rearrangement?

(a) B

(b) C

(c) D

(d) E

(e) F

 

Q2.Which of the following will be the SECOND sentence after rearrangement?

(a) A

(b) B

(c) C

(d) D

(e) E

 

Q3.Which of the following will be the THIRD sentence after rearrangement?

(a) B

(b) C

(c) D

(d) E

(e) A

 

Q4.Which of the following will be the FIFTH sentence after rearrangement?

(a) A

(b) B

(c) C

(d) D

(e) E

 

Q5.Which of the following will be the FOURTH sentence after rearrangement?

(a) B

(b) C

(c) D

(d) E

(e) A

 

Para Jumble – 9

1. The need to identify a suitable mate is such a strong biological urge that the animal kingdom has spawned a bewildering array of courtship rituals.

A. Humans also use dance as part of courtship but is has been difficult for scientists to pin down exactly what it is about a dance that appeals to members of the opposite sex.

B. Such competitive displays depend on the speed, strength and size of an animal, which is why they convey a measure of reproductive fitness.

C. Scorpions and sandhill cranes, for instance, dance to impress.

D. Hippo males fling their faeces, and humpback whales sing and leap above the ocean surface.

E. Dancing is popular among animals for similar reasons.

F. This is because factors such as facial attractiveness, height and even social status tend to confound any attempt to judge the relative merits of a person’s gyrations.

 

Q1. Which of the following will be the FIRST sentence after rearrangement?

(a) B

(b) C

(c) D

(d) E

(e) A

 

Q2. Which of the following will be the SECOND sentence after rearrangement?

(a) A

(b) B

(c) C

(d) D

(e) E

 

Q3. Which of the following will be the THIRD sentence after rearrangement?

(a) B

(b) C

(c) D

(d) E

(e) A

 

Q4. Which of the following will be the FIFTH sentence after rearrangement?

(a) A

(b) B

(c) C

(d) D

(e) E

 

Q5. Which of the following will be the Fourth sentence after rearrangement?

(a) B

(b) C

(c) D

(d) E

(e) A

 

Para Jumble – 10

A. Carbon fibre is an expensive alternative to making things in steel or aluminium, but besides being extremely strong it is also very light.

B. When his Formula 1 can be cartwheeled in a spectacular 306 kph crash at the recent Valencia Grand Prix, what helped him to escape unscathed was the immensely strong carbon-fibre “tub” that racing drivers now sit in.

C. But if work by Germany’s BMW proves successful, it could also become the material of choice to mass-produce electric cars.

D. It is found in high-performance parts, like aircraft wings, bits of supercars and the frames of pricey mountain bikes.

E. Mark Webber has a lot to thank tiny strands of carbon for.

 

Q1.Which of the following will be the FIRST sentence after rearrangement?

(a) B

(b) C

(c) D

(d) E

(e) A

 

Q2.Which of the following will be the SECOND sentence after rearrangement?

(a) A

(b) B

(c) C

(d) D

(e)E

 

Q3.Which of the following will be the THIRD sentence after rearrangement?

(a) B

(b) C

(c) D

(d) E

(e)A

 

Q4.Which of the following will be the FIFTH sentence after rearrangement?

(a) A

(b) B

(c) C

(d) D

(e) E

 

Q5.Which of the following will be the fourth sentence after rearrangement?

(a) B

(b) C

(c) D

(d) E

(e)A

 

Para Jumble - 11

A. Arguments for legalising prostitution depend on the strength of two arguments: that prostitution is a choice for those in it and that the harms of prostitution are decreased if it is legalised. There is little evidence that either of these arguments is true.

B. They usually have options for escape.

C. For most, prostitution is not a freely-made choice because the conditions that would permit genuine choice are not present: physical safety, equal power with buyers, and real alternatives.

D. But zombie theories about prostitution never seem to die no matter how many facts we beat them down with.

E. The few who do choose prostitution are privileged by class or race or education.

F. Only a tiny percentage all women in prostitution are there because they choose it.

G. Most women in prostitution do not have viable alternatives. They are coerced into prostitution by sex inequality, race/ethnic inequality, and economic inequality.

 

Q1.Which of the following will be the FIRST sentence after rearrangement?

(a) B

(b) C

(c) D

(d) E

(e) A

 

Q2.Which of the following will be the SECOND sentence after rearrangement?

(a) A

(b) B

(c) C

(d) D

(e) E

 

Q3.Which of the following will be the THIRD sentence after rearrangement?

(a) B

(b) C

(c) D

(d) E

(e) A

 

Q4.Which of the following will be the Fifth sentence after rearrangement?

(a) A

(b) B

(c) C

(d) D

(e) E

 

Q5.Which of the following will be the FOURTH sentence after rearrangement?

(a) B

(b) C

(c) D

(d) E

(e) A

 

Para Jumble – 12

A. Two weeks back, a Himalayan desert town, Leh was ravaged by a fatal cloudburst – but scientists insist that there isn’t sufficient evidence to confirm that it occurred as a result of global warming.

B. According to New Scientist, climate scientist Jayaraman Srinivasan of the Indian Institute of Science in Bangalore said that the number of extreme events such as cloudbursts would increase with rising global temperature.

C. On 6th August, however, the cloudburst that attacked Leh, led to flash floods and mudslides, washing away houses that weren’t built to withstand such rainfall.

D. Heavy rainfall is common elsewhere in the Himalayas, but not in Ladakh.

E. Instead, it’s a rain shadow area, making it a cold, high-altitude desert and receives a meagre average of 15 millimeters of rain during August.

F. More than 150 people have died and hundreds more are missing.

G. But added that there is not enough evidence to pin the Leh cloudburst on global warming.

 

Q1. Which of the following will be the FIRST sentence after rearrangement?

(a) B

(b) C

(c) D

(d) E

(e) A

 

Q2. Which of the following will be the SECOND sentence after rearrangement?

(a) A

(b) B

(c) C

(d) D

(e) E

 

Q3. Which of the following will be the THIRD sentence after rearrangement?

(a) B

(b) C

(c) D

(d) E

(e) A

 

Q4. Which of the following will be the FIFTH sentence after rearrangement?

(a) A

(b) B

(c) C

(d) D

(e) E

 

Q5. Which of the following will be the Fourth sentence after rearrangement?

(a) B

(b) C

(c) D

(d) E

(e) A

 

Para Jumble – 13

A. One powerful force is the use of language to tell stories.

B. But there is no Darwinian payoff to sacrificing our resources to anonymous strangers, particularly those in faraway lands.

C. These can motivate us to think of distant people as if they were friends and family.

D. There is an adaptive logic to being kind to those with whom we continually interact; we scratch their backs, they scratch ours.

E. The explanation for our expanded morality comes from intelligence, imagination, and culture.

 

Q1.Which of the following will be the FIRST sentence after rearrangement?

(a) B

(b) C

(c) D

(d) E

(e) A

 

Q2.Which of the following will be the SECOND sentence after rearrangement?

(a) A

(b) B

(c) C

(d) D

(e) E

 

Q3.Which of the following will be the THIRD sentence after rearrangement?

(a) B

(b) C

(c) D

(d) E

(e) A

 

Q4.Which of the following will be the FIFTH sentence after rearrangement?

(a) F

(b) B

(c) C

(d) D

(e) E

 

Q5.Which of the following will be the fourth sentence after rearrangement?

(a) B

(b) C

(c) D

(d) E

(e) A

 

Para Jumble – 14

A. Indeed, one recent study found that spending money on others is more rewarding than spending it on oneself.

B. It feels good to be good.

C. The paradoxical finding here is that one great trick to being happy is to forget about being happy and instead try to increase the happiness of others.

D. The effects of our kindness are not zero-sum.

E. Those who receive charity have their lives improved, but those who provide it also benefit.

F. It’s not just short-term pleasure: those who donate wealth and time to others tend to be a lot happier in their entire lives than those who do not.

 

Q1.Which of the following will be the FIRST sentence after rearrangement?

(a) B

(b) C

(c) D

(d) E

(e) F

 

Q2.Which of the following will be the SECOND sentence after rearrangement?

(a) A

(b) B

(c) C

(d) D

(e) E

 

Q3.Which of the following will be the THIRD sentence after rearrangement?

(a) B

(b) C

(c) D

(d) E

(e) A

 

Q4.Which of the following will be the SIXTH sentence after rearrangement?

(a) A

(b) B

(c) C

(d) D

(e) F

 

Q5.Which of the following will be the FOURTH sentence after rearrangement?

(a) B

(b) C

(c) D

(d) E

(e) A

 

Para Jumble –15
A. An unusually complex magnetic eruption on the Sun has flung a large cloud of electrically charged particles towards our planet, scientists have warned.

B. The explosion was aimed directly towards racing 93 million miles across space.

C. Several satellites, including NASAs new Solar Dynamics Observatory, recorded a small solar flare erupting above sunspot 1092, the size of the Earth.

D. The Earth could be hit by a “solar tsunami” anytime now.

E. The satellites also recorded a large filament of cool gas stretching across the Sun’s northern hemisphere also exploded into space.

 

Q1. Which of the following will be the FIRST sentence after rearrangement?

(a) B

(b) C

(c) D

(d) E

(e) A

 

Q2. Which of the following will be the SECOND sentence after rearrangement?

(a) A

(b) B

(c) C

(d) D

(e) E

 

Q3. Which of the following will be the THIRD sentence after rearrangement?

(a) B

(b) C

(c) D

(d) E

(e)A

 

Q4. Which of the following will be the FIFTH sentence after rearrangement?

(a) A

(b) B

(c) C

(d) D

(e) E

 

Q5. Which of the following will be the Fourth sentence after rearrangement?

(a) B

(b) C

(c) D

(d) E

(e) A

 

Para Jumble – 16

A. Take the belief that there are currently at least one thousands kangaroos alive in Australia. That belief is true, although it need not have been.

B. the claim that any contingent truth could instead have been false is not the fallibilist claim, because fallibilism is not a thesis about truths in themselves.

C. So, the belief is only contingently true.

D. But even if we were to accept that all truths are only contingently true, we would not be committed to fallibilism.

E. By definition, any contingent truth could have failed to be true.

F. It could have been false – in that the world need not have been such as to make it true.

G. The recognition that contingent truths exist is not what underlies fallibilism.

H. Instead, it is about our attempts in themselves to accept or believe truths. It concerns a kind of fundamental limitation first and foremost upon our powers of rational thought and representation.

 

Q1.Which of the following will be the FIRST sentence after rearrangement?

(a) B

(b) C

(c) D

(d) E

(e) A

 

Q2.Which of the following will be the SECOND sentence after rearrangement?

(a) A

(b) B

(c) C

(d) D

(e) E

 

Q3.Which of the following will be the THIRD sentence after rearrangement?

(a) B

(b) C

(c) D

(d) E

(e) A

 

Q4.Which of the following will be the FIFTH sentence after rearrangement?

(a) F

(b) B

(c) C

(d) D

(e) E

 

Q5.Which of the following will be the fourth sentence after rearrangement?

(a) B

(b) C

(c) D

(d) E

(e) A

 

Para Jumble – 17

A. Most of us are certain that we have free will, though what exactly this amounts to is much less certain.

B. Minimally, to say that an agent has free will is to say that the agent has the capacity to choose his or her course of action.

C. According to David Hume, the question of the nature of free will is “the most contentious question of metaphysics.”

D. Let us then understand free will as the capacity unique to persons that allows them to control their actions.

E. If this is correct, then figuring out what free will is will be no small task indeed.

F. But animals seem to satisfy this criterion, and we typically think that only persons, and not animals, have free will.

G. It is controversial whether this minimal understanding of what is means to have a free will actually requires an agent to have a specific faculty of will.

 

Q1.Which of the following will be the FIRST sentence after rearrangement?

(a) B

(b) C

(c) D

(d) E

(e) F

 

Q2.Which of the following will be the SECOND sentence after rearrangement?

(a) A

(b) B

(c) C

(d) D

(e) E

 

Q3.Which of the following will be the THIRD sentence after rearrangement?

(a) B

(b) C

(c) D

(d) E

(e) A

 

Q4.Which of the following will be the FIFTH sentence after rearrangement?

(a) A

(b) B

(c) C

(d) D

(e) F

 

Q5.Which of the following will be the FOURTH sentence after rearrangement?

(a) B

(b) C

(c) D

(d) E

(e) A

 

Para Jumble – 18

(A) A taxi was summoned and Satish was taken to Lifeline Hospital.

(B) While hurrying home from school, Satish was hit by a car.

(C) Since they did not succeed, they decided to take him to a hospital.

(D) When Satish opened his eyes, he found himself surrounded by doctors and nurses.

(E) Some people rushed towards him and tried to bring him to his senses.

(F) He was thrown a couple of feet away and lost consciousness.

 

Q1. Which sentence should come last (i.e., sixth) in the paragraph?

(a) B

(b) C

(c) A

(d) D

(e) E

 

Q2. Which sentence should come first in the paragraph?

(a) D

(b) F

(c)B

(d) E

(e) C

 

Q3. Which sentence should come second in the paragraph?

(a) E

(b) A

(c) D

(d) C

(e) F

 

Q4. Which sentence should come third in the paragraph?

(a) F

(b) B

(c) E

(d) A

(e) D

 

Q5. Which sentence should come fourth in the paragraph?

(a) C

(b) E

(c) F

(d) B

(e) A
 

Para Jumble – 19

(A) The following represents a condensed statement of what we think we now know about the relationship between education and employment.

(B) Although the linkage between education and employment are complex and, in the past, often analysed with simplistic notions of casuality, recent research results have yielded new insights about the nature of these linkages.

(C) In the interests of brevity, the argument is put forward as a series of major propositions and derivative strategies relating to the education-employment nexus.

(D) Intensive research efforts are currently being supported throughout the developing world both by national governments and international donor agencies in the hope of improving understanding of the nature and causes of rising unemployment.

(E) The massive problems of widespread and chronic unemployment in less developed nations will remain among the most serious challenges to development policy during the next several decades.

 

Q1.Which of the following would be the third sentence?

(a) A

(b) B

(c) C

(d) D

(e) E

 

Q2.Which of the following would be the first sentence?

(a) A

(b) B

(c) C

(d) D

(e) E

 

Q3.Which of the following would be the fifth sentence?

(a) A

(b) B

(c) C

(d) D

(e) E

 

Q4.Which of the following would be the second sentence?

(a) A

(b) B

(c) C

(d) D

(e) E

 

Q5.Which of the following would be the fourth sentence?

(a) A

(b) B

(c) C

(d) D

(e) E
 

Para Jumble – 20

(A) In fact he believed that customers are the origin, the source of the money we have.

(B) The customer thus has the power to fire everybody in the company from the chairman on down.

(C) Management can ensure this doesn’t happen by motivating employees to cultivate meaningful relationships with customers.

(D) Sam Walton built his WalMart business empire knowing there was only one boss – the customer.

(E) So it is not the company which pays us but the customer.

(F) He can achieve this by simple spending his money elsewhere.

 

Q1. Which of the following will be the FIRST sentence after rearrangement?

(a) B

(b) C

(c) D

(d) E

(e) F

 

Q2. Which of the following will be the SECOND sentence after rearrangement?

(a) A

(b) B

(c) C

(d) D

(e) E

 

Q3. Which of the following will be the THIRD sentence after rearrangement?

(a) B

(b) C

(c) D

(d) E

(e) F

 

Q4. Which of the following will be the FIFTH sentence after rearrangement?

(a) A

(b) B

(c) C

(d) D

(e) F

 

Q5. Which of the following will be the SIXTH (LAST) sentence after rearrangement?

(a) B

(b) C

(c) D

(d) E

(e) F

 

Answer Key

PJ 1

PJ 2

PJ 3

PJ 4

PJ 5

PJ 6

PJ 7

PJ 8

1-C

1-A

1-E

1-C

1-D

1-B

1-A

1-A

2-A

2-E

2-B

2-A

2-B

2-D

2-E

2-E

3-B

3-E

3-B

3-D

3-E

3-D

3-E

3-E

4-B

4-C

4-E

4-B

4-D

4-B

4-D

4-D

5-A

5-C

5-D

5-B

5-B

5-E

5-B

5-D

 

PJ 9

PJ 10

PJ 11

PJ 12

PJ 13

PJ 14

PJ 15

PJ 16

1-C

1-D

1-B

1-B

1-C

1-C

1-C

1-D

2-B

2-B

2-E

2-D

2-B

2-E

2-A

2-B

3-D

3-E

3-A

3-A

3-D

3-A

3-B

3-C

4-A

4-C

4-A

4-A

4-C

4-C

4-B

4-A

5-B

5-C

5-C

5-D

5-E

5-E

5-D

5-B

 

PJ 17

PJ 18

PJ 19

PJ 20

 

1-A

1-D

1-B

1-C

 

2-D

2-C

2-A

2-A

 

3-E

3-E

3-E

3-D

 

4-C

4-C

4-D

4-C

 

5-D

5-A

5-C

5-A

 

Sentence Correction

Sentence Correction

5307   28-Sep-2017, Thu

(1) Learning is defined as a relatively permanently change in our potential for performance.

(a) relatively permanent change

(b) relative permanently change

(c) relatively permanent changed

(d) permanently relatively change

(e) No corrections required

 

(2) The Chairman approved the recommendations of the committee with partiality modifications.

(a) by partially modified

(b) with partial modifications

(c) with partial modifies

(d) by partially modifying

(e) No correction required

 

(3) He is the man whose advice is difficult in following.

(a) advice is not easy in following

(b) advice is difficult to follow

(c) advice has difficult to follow

(d) advice has difficulty to follow

(e) No correction required

 

(4) He told me that he only had a little money.

(a) tells me that he only has a little

(b) told me that only he has a little

(c) only told me that he has little

(d) told me that he had only a little

(e) No correction required

 

(5) Though people should be right to protest, it should not be by upsetting the livelihood of others.

(a) should be righteous in protesting

(b) should have right to protest

(c) would be right in protest

(d) should have been right to protest

(e) No correction required

 

(6) The newly-wed couple was shocked when it was observed that many people who had been invited missing.

(a) were invited

(b) had been invited were

(c) had invited were

(d) had been invited had been

(e) No correction required

 

(7) Take into account the suggestions of the panel, a revised draft report is being placed in the public domain.
(a) Taken into account

(b) Tasking an account
(c) Taking into account
(d) Accounting for
(e) No correction required

 

(8) They claim that their employees are highly committing and disciplined.
(a) have been highly committing
(b) are highly committed
(c) have high commitments
(d) have been high committed
(e) No correction required

 

(9) Before accepting a new assignment, ensured that you complete all your earlier assignments.
(a) ensure that you complete
(b) ensure that you completed
(c) surely you can complete
(d) ensure that you are completing
(e) No correction required

 

(10) I am fully convinced of the integrity of my colleagues.
(a) full convincing of
(b) fully convincing about
(c) fully convincing of
(d) full in convincing of
(e) No correction required

 

(11) The spectators were spellbound at the thrilling sight and at the end, they could not held their applause in appreciation.
(a) withheld their applause
(b) withhold their applause
(c) held their applauding
(d) hold their applaud
(e) No correction required

 

(12) Tokyo is one of the mostly populated cities in the world.
(a) thickly populated city in
(b) thickly populated city of
(c) most populated cities in
(d) most populated city of
(e) No correction required

 

(13) There are indications that the prospects for growth in industrial output has improved.
(a) have improved
(b) have improvements
(c) has improvements
(d) has been improving
(e) No correction required

 

(14) Missed opportunities and failure to delivery results can destroy even well-run organizations.
(a) failed deliveries

(b) failure of delivery
(c) failed to deliver

(d) failure to deliver
(e) No correction required

 

(15) Banks have been authorized to advance loans to distressed urban poor.
(a) authorised to advancement of
(b) authorised to advancing
(c) authorising to advancement
(d) authorised for advancement
(e) No correction required

 

(16) The railway budget is not proposed any revision in passenger fares and freight rates.
(a) is not proposing any revised
(b) has not proposed any revision
(c) has not revised any proposal
(d) has no revised proposal
(e) No correction required

 

(17) As soon as she opened the umbrella, a scorpion fell about of it.

(a) fell up from

(b) fell off from

(c) fell out off

(d) fell from off

(e) No correction required

 

(18) A true leader’s life is a saga of dedicating to the cause of welfare of human beings.

(a) of dedicated

(b) of having dedication in

(c) of dedication to

(d) for dedication at

(e) No correction required

 

(19) He firmly believes that a significant change in the structures of our various departments is necessary

(a) significant in change among the structures

(b) significant changing structures

(c) significantly changing throughout the structures

(d) significant change among the structures

(e) No correction required

 

(20) Despite being considerable difficulty, this is one of the most popular exercises.

(a) considerably difficult

(b) considerable difficult

(c) considerable difficulties

(d) considerably and difficulty

(e) No correction required

 

(21) The prayer is most likely to start at 6.00 a.m.

(a) be most likely started by

(b) is mostly liked to start at

(c) is mostly like to starting at

(d) is most likely start at

(e) No correction required

 

(22) If you would like to reconsider your decision, please give a word to me.

(a) have a word to

(b) have a word with

(c) give a word for

(d) have to give a word to

(e) No correction required

 

(23) If I were you, I cannot have granted him any relief.

(a) did not have granted

(b) would not granted

(c) would not have been granting

(d) would not have granted

(e) No correction required

 

(24) The issues were so complicated that they could not be easily resolved.

(a) easily been resolved

(b) have been resolving

(c) be easily resolve

(d) had to be easily resolved

(e) No correction required

 

(25) Over-exploitation of ground water has been led to their levels falling drastically and causes draughts.

(a) has led to their levels falling drastically

(b) was leading its levels to be fallen drastically

(c) has been led to their levels drastically fell

(d) was being led to levels fell drastically

(e) No correction required

 

(26) Why you refrained from mention this point is a surprise to me

(a) refrained from mentioning

(b) refrained from mention of

(c) refrain from any mention of

(d) refrained to have any mention of

(e) No correction required

 

(27) The production of the factory’s various departments had not been satisfactory this year.

(a) have not been

(b) was not been

(c) will not have been

(d) has not been

(e) No correction required

 

(28) A committee comprising of imminent scholars from various technical institute was set up.

(a) Comprising with eminent

(b) Comprised eminent

(c) Comprising eminent

(d) Comprising amenity

(e) No correction required

 

(29) In the recent held cricket match, most of players recorded more than fifty runs.

(a) recent holding

(b) recently held

(c) recent hold

(d) recent holding of

(e) No correction required

 

(30) Inhabitants of that locality can classify into only two groups, namely the poor and very poor.

(a) will classily in

(b) can classily for

(c) will be classified between

(d) can be classified into

(e) No correction required

 

(31) He gathered courage and rushed to the blast sight to save his colleague.

(a) blast site to save

(b) blast sight for saving

(c) blast site for safely

(d) blast sight so that to save

(e) No correction required

 

(32) The registrar of Co-operative Societies have recently conducted an internal inquiry.

(a) have conducted recently

(b) recently have conducted

(c) has been recently conducted

(d) has recently conducted

(e) No correction required

 

(33) Records have shown that the scam has been going on for at least ten years.

(a) went on

(b) had gone on

(c) has been gone on

(d) has been going upon

(e) No correction required

 

(34) They would have been appreciated your efforts if you had informed them.

(a) would have appreciated

(b) would have appreciated of

(c) would be appreciated

(d) should have been appreciated

(e) No correction required

 

(35) He took a longer time to read the text for he wanted to go about it carefully.

(a) go about it hastily

(b) go at it casually

(c) go through it carefully

(d) go through it hurriedly

(e) No correction required

 

(36) He won’t tell you his problem unless you agree of helping him.

(a) do not agree to help

(b) agree to help

(c) agree for help

(d) do not agree of help

(e) No correction required

 

(37) Apart from being a shopping Mecca, Dubai is also a haven for adventure seekers.

(a) In addition to shopping for Mecca

(b) Along with religious shopping

(c) In addition to being the place to shop for Mecca

(d) Along with religious aura

(e) Besides being a shopper’s paradise

 

(38) Human right and civil liberties struggles in India have taught us how we can use institution of justice creatively to wrest political rights from an unwilling state.

(a) to force the government to grant us political right

(b) to force the political rights of the government

(c) to enjoin upon the government to do its duty

(d) to coax the government to work

(e) to cajole the government against granting political rights

 

(39) The police is seeking to expose the nexus between the film world and the underworld.

(a) willing to strip the bond

(b) in a hunt to bare the allegation

(c) trying to reveal the bond

(d) trying to bond the relation

(e) after eroding support

 

(40) Far from lashing out unilaterally against Saddam Hussian, USA chose to work through the U.N and won an extraordinary unanimous resolution in the Security Council as its reward.

(a) Hitting out violently against Saddam Hussian

(b) Rather than take independent action against Saddam Hussian

(c) Flogging Saddam Hussian vehemently in public

(d) Whipping up passions agains Saddam Hussian

(e) Raising emotions in public for Saddam Hussian

 

(41) Among the men and women who attended the Prevasi event were those who had made their mark in societies in which they were religious and ethnic minorities.

(a) who secured high marks

(b) who had made a start

(c) who showed respect

(d) who attained distinction

(e) who reached saturation

 

(42) The focus of national and international attention on Kashmir has tended to push the 46 years of insurgency in Nagaland out of public consciousness but the price paid by the Naga people for this insurgency has not been small.

(a) throwaway insurgency for the past 46 years.

(b) push out the mutiny in Nagaland in 46 years.

(c) push out public opinion from insurgency in Nagaland.

(d) criticize Nagaland for rebellion in 46 years.

(e) overshadow the 46 years of rebellion in Nagaland from the minds of the public

 

(43) The controversy over the charge against its envoy could not have come at a more inopportune time as on January 1st, Pakistan took its seat in the U.N Security Council for a term of two years as a non-permanent member.

(a) is unsuitable

(b) is ill-conceived

(c) has come at a very awkward moment

(d) is inappropriate

(e) is ill timed

 

(44) Between the labourers who migrated to South Africa in the 19th c. and the learned, elite NRIs of today there is little in common except the shared heritage of indianness.

(a) the only similarity is their Indian descent

(b) there is a lot in common

(c) there is not in common

(d) the difference is in their ancestry

(e) the difference is in their attitude

 

(45) As far as pricing goes the Indigo could be as interesting alternative to the other cars in the segment.

(a) Price cannot go far

(b) Price is very high hence

(c) Taking price into consideration

(d) Price is not a consideration

(e) only on the grounds of price

 

(46) The connivance of politicians can make the difference between success and failure.

(a) The conspiracy of the politicians

(b) The permission given by the politicians

(c) The wrong doing of politicians

(d) The tacit approval of politicians

(e) The apathy of the politicians

 

(47) The police hope that the drive against the dance bars will give them a much needed breather from the legal opprobrium and help them score positive points with Mumbai’s citizens too.

(a) will give them a brief pause for rest

(b) will make them famous

(c) will make them morally right

(d) will severe them

(e) will give them a boost

 

(48) From effusive business delegations to pontificating Nobel Laureates Indians have been lectured on how to copy China for their own good.

(a) By industry as well as the intelligentsia

(b) By commercial interests and academicians

(c) From business houses to prizewinners

(d) From eager business delegations to pompous Nobel Laureates

(e) From the haves to the have-nots.

 

(49) It is truly worrisome and dangerous when the idea of tradition begins assuming gate keeping and policing functions.

(a) becomes strict like the police

(b) is arrogant

(c) takes upon itself the right to decide on ethics

(d) presumes evil in society

(e) is farfetched

 

(50) The time is not for India and China to begin the transformation of the geopolitics of the Himalayan region from confrontation to co-operation.

(a) to change the Himalayan region

(b) to preserve the Himalayan region

(c) to meet the hostilities of the Himalayas

(d) to unite in order to scale the Himalayas

(e) to set to work changing from hostility to concurrence the politics in the Himalayan region

 

(51) To put it in a nutshell the HIV virus attacks the very immune system that kills any foreign body.

(a) To explain in detail

(b) To jump to conclusion

(c) To examine a nutshell

(d) To explain briefly

(e) To be true

 

(52) The P. W’s explanation that the killing was yet another case of mistaken identity hardly absolves it of responsibility for  perpetrating violence and terror on innocent civilians whose cause it ostensibly upholds.

(a) with great difficulty frees it

(b) does not free it from being accountable

(c) barely sets it free

(d) scarcely makes it responsible

(e) hardly confirms what it states

 

(53) The concern for rail safety cannot be addressed nor the resolve to hold officers responsible for the mishap implemented as long as there are vacancies at the operating level.

(a) till the time that there aren’t enough people to do the work

(b) while people are on leave

(c) while people work on tracks

(d) until there are loopholes in management

(e) white people are watchful

 

(54) The efforts by U.N. to impose sanctions against N. Korea might not meet with much success since China and Russia prefer to cajole rather than force N. Korea to keep the nuclear genie in the bottle.

(a) to bottle up (conceal) its nuclear potential

(b) to command the spirit to grant wishes

(c) to conceal the genie

(d) to refrain from producing nuclear weapons

(e) to hold back its nuclear dreams

 

(55) Not surprisingly, the endeavours of women’s groups and health activists to push through changes to the law encountered stiff resistance from strong vested interests among the medical and para-medical fraternity.

(a) was opposed by those having personal interest

(b) was met by interested people

(c) was thought interesting by people

(d) was welcomed by people

(e) was mooted by the people

 

(56) Meaningful participation of the scientific community or science agencies in the functioning of CPCSEA (Committee for the Purpose of Control and Supervision of Experimentation on Animals) has been prevented by sustained browbeating.

(a) has been coaxed and cajoled

(b) has become highly sensitive

(c) has been pushed out of existence

(d) has become extinct

(e) has been hindered by intimidation

 

(57) Today’s mode of raising kids – catering to their whims and fancies – generates a lot of hand winging among the older generation.

(a) creates anger

(b) causes anxiety and worry

(c) causes repulsion

(d) forces alienation

(e) causes frustration

 

(58) Ask for a little convenience and you would be asking for the moon it seems.

(a) asking to go to the moon

(b) not asking for anything

(c) asking for trouble

(d) asking for the impossible

(e) asking for attention

 

(59) All advertising space in ‘Kalnirnay’ is snapped up almost immediately by multinational companies, which see the value of such a mass medium.

(a) which realize the vast potential that is there in it

(b) observe several alternative uses of it

(c) which like astrological calendars like ‘Kalnirnay’

(d) which believe in astrology

(e) which believe in encashing luck

 

(60) The heroes of Bollywood have distinguished themselves by frantic verbal acrobatics in courts in order to deny all earlier statements.

(a) are famous acrobats

(b) are anxious to become verbal acrobats

(c) have become famous by their anxious verbal jugglery

(d) are remarkable as jugglers

(e) are in a hurry to prove themselves

 

(61) The company is looking at the option of transporting natural gas by pipeline to Hyderabad in view of the huge reserve struck in the Krishna-Godavari basin.

(a) as it explores for oil in the Krishna-Godavari basin

(b) considering the vast quantity of oil found in the Krishna-Godavari basin

(c) while it prospects for oil in the Krishna-Godavari basin

(d) as it looks after the oil in the Krishna-Godavari basin

(e) considering the needs of people in the basin

 

(62) Beside scoring the highest mark, she secured the National Merit Scholarship.

(a) Beside scoring the highest mark

(b) Besides scoring the highest mark

(c) Inspite of scoring the highest mark

(d) Though scoring the highest mark

(e) Besides scoring the highest mark

 

(63) There aren’t some good schools in this part of the city.

(a) There aren’t some good schools

(b) There isn’t some good schools

(c) There aren’t any good schools

(d) There wasn’t any good schools

(e) There were hardly some good schools

 

(64) You will be wise in accepting your father’s advice lest you should not lose your pocket money.

(a) lest you should not lose your pocket money

(b) lest you shall lose your pocket money

(c) lest you would not lose your pocket money

(d) lest you should lose your pocket money

(e) lest you will lose your pocket money

 

(65) People should not be proud in their wealth.

(a) of their wealth

(b) about their wealth

(c) by their wealth

(d) with their wealth

(e) at their wealth

 

(66) She only dances when there is no one present.

(a) She only dances

(b) She dances only

(c) She dances solely

(d) She solely dances

(e) She only danced

 

(67) Had he been industrious he would not have got the seat.

(a) Had he been industrious

(b) If he were industrious

(c) But for his industry

(d) Though not for his industry

(e) If he will be industrious

 

(68) If he di d not confessed his guilt he would have been killed by the mob.

(a) If he had not confess to his guilt

(b) If he had not confessed his guilt

(c) If he did not confess to his guilt

(d) He confessed to his guilt or

(e) If he confesses his guilt

 

(69) The professor asked her when will you submit her thesis.

(a) when will you submit her thesis

(b) when she would have submit her thesis

(c) when you will have submitted your thesis

(d) when she would submit her thesis

(e) when she will submit to her thesis

 

(70) Even though he is a great writer not one of his books have ever been prescribed in college.

(a) have ever been prescribed

(b) has ever been prescribed

(c) has been ever prescribed

(d) have been ever prescribed

(e) would be prescribed

 

(71) He is such meticulous person that he takes care of even the minutest of details.

(a) such meticulous person

(b) too meticulous person

(c) so meticulous person

(d) not a meticulous person

(e) as meticulous a person

 

(72) A nation is built not by legislation but by the stirrings in the hearts of the people.

(a) more by the passions in the hearts of the people than by laws

(b) not by laws but by the excitement of the people

(c) by law and by inciting the people

(d) by legislation and by inspiration

(e) is not by law but by the lawmakers

 

(73) Like the pudding whose credentials are established by the eating, the new luxury hotel’s ethos is best absorbed by experiencing it.

(a) Like the achievement of eating pudding

(b) As the proof of the pudding is in the eating

(c) Like the achievements of the pudding

(d) Like the qualifications of a pudding

(e) Like the pudding being too sweet

 

(74) Compared to the property market of Hong Kong, Singapore and many other East Asian tigers, little concrete has happened in the Indian real estate market thus far.

(a) few buildings have been constructed

(b) concrete is not used

(c) there is very little definite achievement

(d) few buildings are made of concrete

(e) a little concrete jungle

 

(75) While their ostrich like attitude is aggravating, what is very serious is the loss of life and other losses to the economy.

(a) their looking likes ostriches

(b) their heavy-handedness

(c) their annoying behaviour

(d) their refusal to face facts

(e) their insincere attitude

 

(76) Many people have lost their lives in the cold wave sweeping the north – for a less harsh winter authorities need to pull up their socks now.

(a) to make an effort to improve

(b) to wear socks

(c) to keep warm

(d) to spread cheer

(e) to reach all

 

(77) Having failed to deter their entry, the only viable solution may be to grant at least some of the illegal immigrants citizenship.

(a) Since we failed

(b) Since their entry could not be prevented

(c) Because we prevented their entry

(d) As they were discouraged

(e) Since preventing is not possible

 

(78) Contrary to their usual tendency, Indians are queuing up at jewelers to sell off old gold as the price of gold is at an all time high.

(a) Against their wishes

(b) Opposing all rules

(c) Inclined to be different

(d) Differing from their normal behaviour

(e) Contradicting all expectations

 

(79) The party has made a virtue of necessity by declaring that they depend on spontaneous response from the public rather than try to enforce a shut down.

(a) become virtuous

(b) made others virtuous

(c) to face all obligations

(d) no option but to act

(e) derived some credit from an unwelcome obligation

 

(80) In our regressive tax regime it is only the mega-rich who manage to keep the government’s hands off their money.

(a) to prevent the government from robbing

(b) to evade tax

(c) to hoard money

(d) to amass government’s money

(e) to prevent privatization

 

(81) The second-hand car market is booming – owning an old car is no longer considered infra dig.

(a) not considered to be demeaning

(b) not thought of any more

(c) below one’s dignity

(d) like digging one’s own grave

(e) not above one’s thinking

 

(82) Even as the IT industry is getting kudos being low in cost and high in quality, the big Indian players are trying to figure out ways to sustain growth rates.

(a) As the IT industry is a criticized

(b) While the IT industry is being glorified

(c) During the IT industry’s debut

(d) As the IT industry is buying kudos (African antelopes)

(e) If the IT industry gets its due share

 

(83) Those of us who live in India must remember that our democracy, our secularism and our tolerance of minorities, are all that we have – if we lose this, we’ll become barbarians and destroy the great culture of his country.

(a) are our possessions

(b) are useless things

(c) are immaterial and hence without value

(d) are our draw backs

(e) are the greatest of our possessions

 

(84) In the unipolar world of today, America is the self appointed moral police who decides who is a threat to world peace.

(a) America has become the watchdog

(b) America has appointed police

(c) America has been made the police

(d) America has risen to the pinnacle of morality

(e) America is morally upright.

 

(85) Unless sentimentality is waived and hardball diplomacy, business and interweaving IT applied to ASEAN, India will have only itself to blame when it looks east sees a setting sun.

(a) sees revolutionary changes

(b) finds that it has missed all opportunities

(c) sees the sun setting in the east

(d) finds the world gone upside down

(e) sees the doomsday

 

(86) Hundreds of unsold effigies of Ravana are dismantled and recycled after Dussehra each year, their cane frames becoming skeletons for lesser evils like stools, book racks, plant holders and other utility items.

(a) their cane works become bones

(b) their cane works become evils

(c) their framework is used for making items

(d) skeletons of Ravana become canes

(e) their canes become like skeletons

 

(87) Several of our projects have delayed because the equipment we ordered was delivered late.

(a) have been delayed when

(b) delayed because of

(c) are delayed since

(d) were delayed with

(e) No correction required

 

(88) People should be have their own mechanism to guard againstthe activities of unscrupulous elements.

(a) shall be have their own

(b) should be having its own

(c) should have owning its

(d) should have their own

(e) No correction required

 

(89) We want the teacher to be him who has the best rapport with the students.

(a) We want the teacher to be he

(b) We want him to be the teacher

(c) We desire the teacher to be him

(d) We anticipate the teacher to be him

(e) None of these

 

(90) Today this is a totally different world than we have seen in the last decade.

(a) than what we seen

(b) then we have seen

(c) from what we seen

(d) from what we have seen

(e) None of these

 

(91) Although he was the friendliest of all present and different from the others, he hadn’t hardly any friends except me.

(a) different from the others, he hardly had any friends except I

(b) different than the others, he hardly had any friends except me

(c) different than the others, he hardly had any friends except I

(d) different from the others, he hardly had any friends except me

(e) None of these

 

(92) Since we are living in Bombay for five years, we are reluctant to move to another city.

(a) Being that we living

(b) Since we were living

(c) Since we have been living

(d) Being that we have been living

(e) None of these

 

(93) As a child, my parents took me to Jammu to visit my grandmother.

(a) When I was a child, my parents took me to Jammu to visit my grandmother

(b) My parents took me, as a child, to Jammu to visit my grandmother

(c) My parents took me to Jammu to visit my grandmother as a child.

(d) A child, my parents took me to Jammu to visit my grandmother

(e) None of these

 

(94) Anyone interested in the use of computer can learn much if you have access to a state-of-the microcomputer.

(a) if he has access to

(b) if access is available to

(c) by access to

(d) from access to

(e) None of these

 

(95) No matter what experience you have had with forest fires, if you would have witnessed the fire roaring down through the canyon, you would have been terrified.

(a) if you witnessed

(b) if you had witnessed

(c) if you could witness

(d) if you will have witnessed

(e) None of these

 

(96) The bank has hired a consultant who will look into any issues which arise during the merger.

(a) is looking over

(b) will be looked after

(c) will look out

(d) looks down on

(e) No correction required

 

(97) Ramesh worries endlessly about his son’s future as he was so poor in studies.

(a) worry endless (b) worried endless

(c) worried endlessly (d) worries endless

(e) No correction required

 

(98) The little boy appeared all of a sudden out of nowhere and take everyone by surprise.

(a) took everyone as surprised

(b) take everyone with surprised

(c) took everyone by surprises

(d) took everyone by surprise

(e) No correction required

 

(99) All she could think about was the beautiful dress and how she could earn enough money to buy it.

(a) All she can think

(b) All she could thought

(c) All she can thought

(d) All she can thinking

(e) No correction required

 

(100) Mohan had make up his mind about going on the world tour all alone. 

(a) made minds

(b) make his mind

(c) make up his minding

(d) made up his mind

(e) No correction required

 

Answer Key

Q

A

Q

A

Q

A

Q

A

1

A

26

A

51

D

76

A

2

B

27

D

52

B

77

B

3

B

28

C

53

A

78

D

4

D

29

B

54

D

79

E

5

B

30

D

55

A

80

B

6

B

31

A

56

E

81

A

7

C

32

D

57

B

82

B

8

B

33

E

58

D

83

E

9

A

34

A

59

A

84

A

10

E

35

C

60

C

85

B

11

B

36

B

61

B

86

C

12

C

37

E

62

E

87

B

13

A

38

A

63

C

88

D

14

D

39

C

64

D

89

A

15

E

40

B

65

A

90

D

16

E

41

D

66

B

91

D

17

B

42

E

67

C

92

C

18

C

43

C

68

B

93

A

19

E

44

A

69

D

94

A

20

A

45

C

70

B

95

B

21

E

46

D

71

C

96

E

22

E

47

A

72

A

97

C

23

D

48

D

73

B

98

D

24

E

49

C

74

C

99

E

25

A

50

E

75

D

100

D

Cloze Test

Cloze Test

2384   28-Sep-2017, Thu

CLOZE TEST – 1

After the success of Direct Benefit Transfer (DBT) for liquefied petroleum gas (LPG)/cooking gas, the government has now decided to launch DBT for kerosene (DBTK), starting with pilots in the State of Jharkhand. While the move is well-intentioned, it may not be simple to(1) at scale, and may even fail to eliminate the (2) of subsidized kerosene that it intends to.The biggest (3) is the lack of a streamlined and unified digital consumer database, which formed the backbone of the (4) and rapid implementation of DBT for LPG. Here, the entire database across India was managed by just three public sector oil marketing companies, which are directly under the Ministry of Petroleum and Natural Gas. This enabled easier coordination for a nationwide rollout of the scheme. In comparison, the database of subsidised kerosene beneficiaries falls under the Public Distribution System (PDS), which is managed and maintained by each State government. (5) among the large number of State-level actors, especially in the case of a non-digitized PDS beneficiary database, can create(6). While e-PDS is being implemented across India, a digital PDS beneficiary database is not yet available for all the States to enable implementation of DBTK. The second hurdle is the political economy associated with subsidized kerosene. While the Centre burns the fiscal impact of subsidy, the States determine who gets the subsidy and to what (7) — in terms of the quantum of subsidized kerosene. This is an important political currency for State governments. Thus, political (8) of States to buy into the idea of DBTK is critical in ensuring effective implementation of the scheme. The good news is that many States have expressed interest in conducting the pilot, which (9) the remarkable efforts made by the Centre towards (10) the States, including those governed by the Opposition.

(1) 

1) hinder 2) implement 3) cease 4) delay 5) halt

(2) 

1) diversion 2) conforming 3) staying 4) discontinuity 5) disjunction

(3) 

1) opener 2) premiere 3) preview 4) sneak-preview 5) hurdle

(4) 

1) robust 2) flabby 3) infirm 4)legal 5) fragile

(5) 

1) difference, 2) Coordination 3) disproportion 4) dissimilarity 5) imbalance

(6) 

1) accessible 2) agape 3) airy 4) ajar 5) barriers

(7) 

1) extent 2) inside 3)prevalent 4) minimum 5) interior

(8) 

1) nonalignment 2) adjust 3) alignment 4) allineate 5) coordinate

(9) 

1) commend 2) credit 3) honor 4) reflects 5) praise

(10) 

1) change 2) bias 3) aligning 4) alter 5) bend

 

CLOZE TEST – 2

The fact that the latest auction of spectrum for the telecom industry saw only 40% of the spectrum on offer being sold is obviously a big disappointment for the government. In particular, the complete absence of any bids in the 700 MHz and 900 MHz bands must have come as a rude shock. The government has only itself to blame for this (1) .
Several reasons are being trotted out for why the auction saw such a tepid response, but one crucial factor is the government’s refusal to acknowledge that high reserve prices are
(2) . A reserve price ought to be no more than a starting point for an auction. If it is to truly serve that purpose, it must be sufficiently low to attract the largest possible number of (3) .
Where the final auction price then settles is best left to market forces to determine. A low reserve price does not imply that the final winning bid will be low too, but an
(4) high reserve price necessarily means there were will be few if any takers. We would have expected the government to have learnt a lesson from its experience in 2013, when spectrum went unsold because of high reserve prices, but (5) it hasn’t. The government now says it will review the reserve price for the bands that saw little or no interest. The (6) is welcome, but consider what would have happened if say just one telco had bid for spectrum in the 700 MHz band in this round. The ‘winner’ would have been (7)with expensive spectrum while others who stayed away would have the benefit of bidding at the next auction at lower reserve prices. Would that not skew the playing field, and would the government have (8) the original lone winner? It is difficult to believe that such simple logic is lost on the government. We can only conclude therefore that there are other reasons why reserve prices are (9) high. One of these is the assumption that the purpose of such auctions is to maximise revenues for the government. Another is the fear that low reserve prices would be perceived as a favor to industry, and would attract (10) of corruption and perhaps even the attention of the CAG. Both expose a flaw in understanding.

(1) 

1) wonder 2) fiasco 3) advantage 4) boon 5) miracle

(2) 

1)clinced 2) unbiased 3) counterproductive 4) approving 5) fair

(3) 

1) bidders 2) adversary 3) agent 4) archenemy 5) antagonist

(4) 

1)generally 2)specially 3)functionally 4) inordinately 5) ordinary

(5) 

1) imprecise 2) indistinct 3) undefined 4) obscure 5) clearly

(6) 

1) precaution 2) reconsideration 3) forethought 4) anticipation 5) canniness

(7) 

1) saddled 2) unsaddled 3) bareback 4) barebacked 5) unburdened

(8) 

1) compensated 2) asymmetry,inequality, 3) disproportion 4) lopsidedness 5) shortcoming

(9) 

1) contralto 2) gentle 3) hushed 4) pitched 5) low-pitched

(10) 

1)inclined 2)deduct 3) allegations 4) exculpation 5) praise

 

CLOZE TEST – 3

India has …(1)… agreements for civil nuclear cooperation with 11 countries so far, including the U.S., Russia, Australia, Canada and South Korea, but the …(2)… agreement with Japan could be the most significant. Japan is the only country to have been the victim of a nuclear attack, and its …(3)… to sign an agreement with India, a country that has not …(4)… the Treaty on the Non-Proliferation of Nuclear Weapons (NPT), would be a first. Reservations in Japan against nuclear energy have …(5)… after the Fukushima accident. Tokyo’s support to the deal so far is therefore an …(6)… of the importance it accords to relations with India. For India, the civil nuclear agreement with Japan is …(7)… important for the message of trust it would convey to Nuclear Suppliers Group members in a year the country …(8)… to have its admission…(9)… . Japan’s support at the NSG has been particularly marked. In fact, India and Japan share many …(10)… platforms, including membership of the G-4 group .

(1) 

1)proposed 2)canceled 3)completed 4)rejected 5)resolved

(2) 

1)approaching 2)arriving 3)coming 4)incoming 5) upcoming

(3) 

1)decision 2)vacillation 3)association 4)intuition 5) procrastination

(4) 

1)dismissed 2)signed 3)unspecified 4)wicked 5) unsigned

(5) 

1)enervated 2)enfeebled 3)compassionate 4)hardened 5) sapped

(6) 

1)indication 2)camouflage 3)suggestion 4)recommendation 5) connotation

(7) 

1)generally 2)slightly 3)barely 4)especially 5) normally

(8) 

1)realities 2)hopes 3)dopes 4)distrusts 5)facts

(9) 

1)avoided 2)bleeped 3)selected 4)accepted 5) detected

(10) 

1)bilateral 2)mutual 3)unilateral 4)biased 5) multilateral


 

CLOZE TEST – 4

Democracy has its dangers, the greatest of which is that it may be the rule of ignorance. Citizens who are not ……(1)…..intelligent and educated are ……(2)…..to commit errors of judgment in the casting of votes. The best men may thus …..(3)…… to get elected. Elections are usually a …..(4)…… of propaganda. Another criticism of democracy is that it is wanting ……(5)…… efficiency. For prompt and effective action, unity of action is ……(6)…… . In a multitude of minds, much ……(7)…… discussion takes place, whereas unity of control is needed for vigorous national life. This criticism, however is not very ……(8)……because in times of war the British Prime Minister usually …….(9)…… the power of a dictator. Another criticism of democracy in times of war is that secrecy in military affairs becomes difficult, if not …(10)…., and that the opposition usually lowers the morale of the people by its condemnation of the actions of the cabinet.

(1) 

1)barely 2)sufficiently 3)highly 4)perfectly 5) exiguously

(2) 

1)sure 2)deliberately 3)unlikely 4)likely 5) bearish

(3) 

1)fail 2)succeed 3)try 4)desire 5) grasp

(4) 

1)kind 2)process 3)matter 4)result 5) sermon

(5) 

1)of 2)for 3)at 4)in 5) under

(6) 

1)enough 2)dispensable 3)essential 4)superfluous 5) elective

(7) 

1)profitable 2)lucrative 3)detailed 4)exhaustive 5)unprofitable

(8)

1)unfair 2)absurd 3)strong 4)fanciful 5) convincing

(9)

1)gains 2)wields 3)demands 4)misuses 5)flaw

(10) 

1)easy 2)probable 3)impossible 4)obscure 5)doable

 

CLOZE TEST – 5

By holding a meeting on the Indus Waters Treaty and scheduling another later this week on MFN (Most Favoured Nation) status to Pakistan, Prime Minister Narendra Modi has signalled his intent to examine all the non-military options before the government for a strong (1) to the Uri attack. “Blood and Water cannot flow together,” he is reported to have said. However, after the meeting, officials made it clear that the IWT will hold, at least for the moment. Instead, the Centre (2) up a list of measures to optimise use of the Indus waters, that India has so far failed to do. The fact is that (3) the IWT is a non-starter as an option, and the holding of the meeting at this (4) ill-considered. For one, it confused the message in Mr. Modi’s Kozhikode speech, appealing to Pakistani citizens’ better (5) to “wage a war on poverty”. More important, the 1960 treaty for the Indus and five tributaries flowing from India to Pakistan was   (6) by the World Bank (then, the IBRD), and has held through wars and conflicts along the Line of Control. Revoking it would threaten regional stability and India’s credibility globally. It remains unclear what India intends to do with the “western” rivers in question beyond the short-term plan to irrigate Jammu and Kashmir’s fields better. Dams required to hold the course of the (7) of the Indus to alter water levels to Pakistan dramatically would take more than a decade to build. Given the environmental and geopolitical consequences of such actions, they are unlikely to elicit any international funding.
It is clear that the Centre didn’t think through its next steps when it declared with a grand flourish,
(8) by frenzied television headlines, that the Prime Minister would “review” the Treaty. But it did limit the potential damage by bringing down the heated rhetoric with a rational analysis on the Treaty. It would be wise if India proceeds with a sense of (9) caution in making further statements on Pakistan — for instance, revoking the MFN status will hardly punish Pakistan’s economy given the low levels of bilateral trade. Terrorist attacks such as the one at Uri require a combination of measured but firm responses, rather than weighing every option in full public view. India cannot also ignore the fact that the Uri attack has exposed the need to shore up its defenses. As India has realized time and again, its response to (10) must carry the message that the country is dependable and not given to irrational, irresponsible actions that its neighbor is often prone to.

(1) 

1) response 2)action 3)perception 4) request 5) question

(2) 

1) repulse 2) repel 3) propel 4) drew 5) exhale

(3) 

1) concrete 2) undeniable 3) unequivocal 4) abrogating 5) downright

(4) 

1) detachment 2) disunion 3)gratitude 4) gulf 5) juncture

(5) 

1) instincts 2) acumen 3) apprehension 4) argumentation 5) ratiocination

(6) 

1) brokered 2) dhere 3)append 4) annex 5) fasten

(7) 

1)annihilate 2)affiliation 3) tributaries 4) accusation 5) blame

(8) 

1) frank 2) forthright 3) straightforward 4) absolute 5) amplified

(9) 

1) radical 2) pragmatic 3) idealistic 4) optimistic 5) quixotic

(10) 

1) provocation 2) prevention 3) repression 4)allegation 5) suppression

 

CLOZE TEST – 6

The Maratha caste can be broadly compared with Jats in Rajasthan and Haryana or Patidar-Patels in Gujarat, primarily farmers. They are one-third of the State’s population and Marathi is their mother tongue, though not (1) to them. Within the community, there is a (2)observed very diligently, particularly when it comes to matrimony. However, irrespective of social hierarchy, they are all directly connected with agriculture, sons of soil, as it were. But there is another hierarchy, that of class. There are four class divisions.The elite Marathas are directly (3) to power or power centres — ministers, chairmen of commissions, various boards, directors in cooperative banks, board members of sugar cooperatives, zilla parishad or gram panchayat chiefs, and so on. These Marathas are seen to not (4)  between the private and public.The class just below them is the rich farmer, “bagayati” or cash crop farmer. They are powerful because they command respect on account of their wealth, which also gives them status and authority in the villages. They are not in political power directly, but they have political (5) across parties as they finance candidates.Next in the hierarchy comes the small or (6) peasant, who survives on a season-to-season basis, is dependent on the vagaries of nature, is anxious about the monsoon, takes small loans to run the farm or for wedding expenses, and commits suicide if (7) by the bank or moneylender. The middle peasant aspires to be a rich farmer, and hence imitates the lifestyle of the well-off farmer. When he fails to live up to his projected image, (8) , he hangs him self.The lowest and the last layer is that of the landless peasants and agricultural laborers who depend on government employment guarantee schemes and other benefits. The only bond among this four-layered class structure is of caste. Being Maratha gives them a feeling of difference from the ‘other’ and an (9) of being important. The power elite have everything going for them. The rich farmer’s main worry is that he is not getting cheap labor because of the Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Scheme. His economic interest pits him against his Maratha brethren because of the class (10) . The real frustration is among the small/middle farmers, the vast section of landless farmers and/or agricultural laborers.

(1) 

1)ruthless 2)morose 3) exclusive 4) shared 5) unlimited

(2) 

1) hierarchy 2)prefix 3)strength 4)string 5) bearings

(3) 

1)belongs 2)similar 3)conjoin 4)connected 5) related

(4) 

1)viscid 2)different 3)dedicated 4) distinguish 5) differ

(5) 

1)illustrate 2) heft 3)powerless 4)purgative 5) fugitive

(6) 

1)genuine 2)younger 3)giant 4) middle 5) bigger

(7) 

1)relentless 2)precarious 3)privilege 4)diminish 5) harassed

(8) 

1) distraught 2) hushed 3)pastoral 4)trigger 5) gladdened

(9) 

1) maxim 2) illusion 3) certainty 4)verity 5) legitimacy

(10) 

1) prodigality 2) insignificance 3) distinctions 4) lowliness 5) mediocrity

 

CLOZE TEST – 7

This summer, an electrical power auction in Chile attracted successful bids by wind generators willing to provide electricity at $0.04 per kilowatt hour and solar generators at $0.03 per kwh, easily beating fossil-fuel (1) . That success reflects dramatic cost reductions over the last six years, with the cost of solar power falling about 70% and wind-power costs down more than 30%. Further reductions are (2) .Of course, the sun doesn’t always shine, and the wind doesn’t always blow, but intermittency problems are increasingly (3) as the cost of battery and other energy storage falls, and as smart meters and control systems make it possible to shift the timing of some electricity demand. It is now certain that, within 20 years, many countries could get most of their electricity from renewable sources at an easily (4) price. To be sure, solar and wind farms require large land areas. But at the global level, there is (5) of space. Solar energy reaching Earth totals more than 5,000 times today’s human consumption. Demand will likely double if the world population grows (as United Nations forecasts suggest) from 7.2 billion today to 11 billion by 2100, and if all 11 billion people (6) standards of living now enjoyed only in developed economies. And today’s solar panels can turn only about 20% of solar energy into electricity (though that ratio will increase over time). But even allowing for these factors, estimated space requirements for solar energy sufficient to power the entire world are (7) trivial, at 0.5-1% of global land area .For individual countries however, the challenges vary greatly, reflecting dramatic differences in population density. Chile has 24 people per square kilometer, the United States 35, and India 441 – a figure likely to rise to around 570 by 2050 – while Bangladesh’s is already above 1,200. Uganda’s population density today is 195 per square kilometer, but could grow to around 1,000 by 2100. China’s level will remain (8) , at a moderate 145 people per square kilometer, with its densely populated coastal regions offset by large expanses of (9) and mountains to the west. Land allocated to wind power is not lost to agricultural production, because crops can be grown and animals grazed between the turbines. But higher population density makes it more difficult and expensive to rely on renewables (10) . If South Korea, with a population density of 517, tried to meet all its energy needs with wind power, it would have to cover its entire land area with wind farms.

(1) 

1) supporter 2) backer 3) assistant 4)colleague 5) competitors

(2) 

1) inevitable 2) doubtful 3) escapable 4) fortuitous 5) preventable

(3) 

1) mystifying 2)scrutiny 3) inscrutable 4) solvable 5) inconceivable

(4)

1) immoderate 2) inordinate 3) affordable 4) invaluable 5) lavish

(5) 

1) corresponding 2) plenty 3) scarcity 4)profound 5) correlative

(6) 

1) attain 2) abandon 3)fragile 4)amend 5) defined

(7) 

1) denunciation 2) deterrent 3) discouragement 4) reassuringly 5) derision

(8)

1) inconstant 2)opaque 3) stable 4) shaky 5) wobbly

(9) 

1) productive 2)curtail 3) fertile 4) cultivated 5) desert

(10) 

1)similar 2) alone 3)single 4)unique 5) different

 

CLOZE TEST – 8

Current educational attainments remain far from adequate for the enhancement of personal well-being and social progress, according to a report of the Organization for Economic Co-operation and Development. (1) populations are especially disadvantaged, an area that deserves particular attention given the recent scramble for shelter and succor among millions of refugees. The findings in the OECD’s Education at a Glance 2016 report make for(2) reading all round, viewed against data on the many rewards individuals and societies are able to reap when (3) with higher qualifications. For instance, people with a master’s degree stand a close to 90 per cent (4) advantage in the 35 countries of the OECD. Correspondingly, their governments receive over a lifetime about €100,000 in taxes and social contributions more than they invest on a graduate. There has been a 4 percentage point increase in the rate of enrolment in tertiary education in the (5) ended 2014. These are encouraging facts; the logical case therefore should be for greater public investment in this sector. But across the spectrum the trend is clearly in the opposite direction. While the report shows an 8 per cent rise in real-term spending per child in the five years up to 2013, it also notes a 14 per cent increase in private expenditure in the region in the same period. Private spending by students and households is estimated at some 30 per cent in the tertiary education sector alone. This has to be viewed against the backdrop of the (6) regime of economic austerity in the years following the financial crisis, with serious (7) for equity and the knowledge economies of the future.A broader issue mentioned in the report, which covers besides OECD members, partner-countries including India, is the likelihood that states may not be able to realise the 2030 Sustainable Development Goal (8) to the provision of quality education. This concern is (9)in the Unesco 2016 report. The need to achieve the targets relating to SDG 4, to ensure inclusive and equitable quality education, cannot be overstated, given that it is the pivot on which the realization of several other fundamentally important developmental objectives(10) .

(1) 

1) competent 2) legitimate 3) Immigrant 4)local 5) native

(2) 

1) sizzled 2) soused 3) soak 4) sober 5) besotted

(3) 

1)wave 2) seesaw 3) oscillate 4) waver 5) endowed

(4) 

1) wage 2)case 3)halt 4)spat 5) scatter

(5) 

1) decade 2) ago 3)ages 4)times 5) cascades

(6) 

1) relentless 2) merciful 3) sympathetic 4) understanding 5) escalate

(7) 

1)perceptions 2) implications 3)liniments 4)inclined 5) pedaling

(8) 

1)Bohemian 2)fragile 3)reconcile 4)concreting 5) pertaining

(9) 

1) echoed 2)opaque 3)sounding 4)obscure 5) descent

(10) 

1)ever 2)till 3)then 4) remains 5) up-to

 

CLOZE TEST – 9

India’s rising number of proposed smart cities need focused tax and non-tax revenue, both devolved and locally-generated (1) , to change the reality on the ground. Otherwise, our urbanization process would remain (2) and stunted, constraining overall economic growth. Urban local bodies can raise resources by issuing municipal bonds only if they have the (3)means to service this borrowing. With 27 new cities selected under the Centre’s Smart Cities Mission, the total now stands at 60, which seems impressive. But the reality is that there is no clear-cut mechanism for regular resource transfers to our urban centers. The report of the Fourteenth Finance Commission (4) the fact that constitutional provisions place “local government squarely” in the state list, with states having unquestioned (5) to assign functions and resources to municipalities. This surely needs to change. We clearly need more clear-cut mechanism (6) for resource transfers to our cities, generate as they do a growing and disproportionately large portion of our national income.The finance commission report (7) the huge potential for local generation of funds. More realistic property tax is one avenue, as the per-capita revenue from the tax (8) from Rs 42 to less than Rs 1,700 in 2012-13. There is much scope to increase revenue from vacant land, including a betterment tax. Taxes like those on (9) and entertainment, besides octroi, will get subsumed in the goods and services tax. Besides, our cities do need to shore up user charges from utilities, public transport and parking. Further, the report suggests that local bodies be compensated for civic services provided to state and central government offices. Cities must raise far more (10) on their own, than they do at present.

(1) 

1) resources 2) dishearten 3) dissuade 4)persuade 5) emcee

(2) 

1)triggered 2) blighted 3) appealing 4) sunny 5) ignited

(3) 

1) impossible 2) unachievable 3)fluctuate 4) viable 5) unpractical

(4) 

1) renege 2) repeal 3) repossess 4) repudiate 5) reiterates

(5) 

1) thoughtlessness 2)congestive 3) discretion 4) carelessness 5) indiscretion

(6) 

1)allinged 2) disorganize 3)perceptual 4) design 5) disorder

(7) 

1) emphasized 2) insignificance 3)importance 4)criticizing 5) cringing

(8) 

1) fascinating 2)pertinence 3)detest 4) exciting 5) varied

(9) 

1) hoardings 2) distributions 3)permissions 4)perversions 5) reversions

(10) 

1)credit 2)amount 3) payment 4) revenues 5) debt

 

CLOZE TEST – 10

I read this really cute (1) about a bunch of disciples that go to their Guru and say they want to go on a pilgrimage to improve themselves and their (2). The Guru asks them to take a ‘karela’ (bitter gourd) with them and get it blessed by every deity. When they return he asks them to cook the (3) vegetable and upon eating it remarks, “How strange, this is still bitter despite being so blessed.” When disciples say that it is the nature of the vegetable to be so, the Guru replies, “this is what you need to learn unless you change your nature, nothing and certainly no pilgrimages can help.” The secret to (4) lies in your own being. And whether you allow yourself to change positively or negatively is really up to you and not others. I know of people who say that a bad relationship has made them go “cold and hard”. Well, let me tell you that no one can make you what you don’t want to be. No one likes being cold and hard. And no one likes a cold and hard person. So, why be unlikeable to yourself and others and let someone whom you don’t even like (5) affect you and the rest of your life so adversely? Why give so much power to someone who actually doesn’t matter anymore? The good news is that unlike the ‘karela’, you can change what is bitter within but just like the story, realise that whatever you set out to do, in order to change, help or transform you and your life, it has to be done with it being felt and (6) from within. People try to recover from grief by burying themselves in “spiritual practices”. But (7) mantras is of zero value if done because it needs to be done. Doing an act of charity in a matter of fact manner is not a (8) of “great character”. Meditating or doing yoga with your mind racing all over the place achieves nothing. Intent and (9) is king. Don’t look for saviours, don’t look for distractions, don’t be content with playing the (10). The problem lies within you and the only way to change it is to change yourself positively in order to change your reality to being a positive one.

(1)

1)anecdote 2)true 3)passive 4)prestigious 5) prestige

(2) 

1) indifferent 2) carelessness 3) devotion 4) avoidance 5) negligence

(3) 

1) pleasant 2) privilege 3) bland 4) mild 5) bitter

(4) 

1) observation 2) stagnation 3)preservation 4) transformation 5) sameness

(5)

1) anymore 2) anyone 3) someone 4) others 5) no one

(6) 

1) confused 2) assumption 3) perceptions 4) resonated 5) stoic

(7) 

1) downward 2) creating 3) dipping 4) mouthing 5) sloping

(8) 

1) Assignation 2) validation 3) allegation 4) available 5) pigmentation

(9) 

1) clinching 2) adverting 3) heedlessness 4) inadvertency 5) mindfulness

(10) 

1) evildoer 2) victim 3) delinquent 4) convict 5) delinquent

Answer Key

 

CLOZE TEST 1

CLOZE TEST 2

CLOZE TEST 3

CLOZE TEST 4

CLOZE TEST 5

1

3

1

2

1

3

1

2

1

1

2

1

2

3

2

5

2

4

2

4

3

5

3

1

3

1

3

1

3

4

4

1

4

4

4

2

4

3

4

5

5

2

5

5

5

4

5

4

5

1

6

5

6

2

6

1

6

3

6

1

7

1

7

1

7

4

7

5

7

3

8

3

8

1

8