Networking and Internet

Networking and Internet

5614  

Computer networking means communication between a group of two or more computer systems linked together. Networks are built with a mix of computer hardware and computer software. LANs and WANs were the original flavors of network design.

 

Local Area Network (LAN): A LAN connects network devices over a relatively short distance. It is a system in which computers are interconnected and the geographical spread may be within a building to 1 kilometer.

TYPE OF LAN 

  1. Star LAN
  2. Ring LAN
  3. Bus LAN

Metropolitan Area Network (MAN): It is a data network designed for a town or city. This type of network is spread over a city. It connects an area larger than a LAN but smaller than a WAN, such as a city, with dedicated or high performance hardware.

Wide Area Network (WAN): A WAN is a geographically dispersed collection of LANs. It is like the internet spans most of the world. In IP networking, the router maintains both a LAN address and a WAN address. TYPES OF WAN

  1. Public Networks
  2. Public Switched Telephone Networks (PSTN)
  3. Public Service Digital Network (PSDN)

INTEGRATED SERVICES DIGITAL NETWORK (ISDN)   is used for voice, video and data services. It uses digital transmission. It combines both circuit and packet switching.

PRIVATE NETWORK : Private Network provides services at various locations using private or leased circuits by using technology of its choice. It is mostly used to carry large volume of data at very high speed transmission. It uses Modem's multiplexes and other communication devices.

Network Topology: Topology is the geometric arrangement of a computer system. Each computer system in a topology is known as a node. Network topology is determined only by the configuration of connections between nodes.

Bus Topology: A bus topology is such that there is a single line to which all nodes are connected and the nodes connect only to this bus.

Mesh Topology: This type of network topology contains at least two nodes with two or more paths between them.

Ring Topology: In this network topology, every node has exactly two branches connected to it. The ring is broken and cannot work if one of the nodes on the ring fails.

Star Topology: In this network topology, the peripheral nodes are connected to a central node, which rebroadcasts all transmissions received from any peripheral node to all peripheral nodes on the network, including the originating node.

Tree Topology: This is a network topology in which nodes' are arranged as a tree. The function of the central node in this topology may be distributed.

CLIENT-SERVER NETWORKING : It is a network application architecture which separates the client from the server. It is a scalable architecture, where each computer or process on the network is either a client or a server.

Features of Server- Features of Client

  1. Passive (Slave) -Active (Master)
  2. Waiting for requests -Sending request
  3. On getting requests serves them and sends the reply- Waits until the response comes
  4. The interaction between client and server is often described using sequence diagrams.
  5. Sequence diagrams are standardized in the UML.

PEER-TO-PEER NETWORKING : It is also known as P2P networking. This computer network relies on computing power at the edges of a connection rather than in the network itself. It is used for sharing content like audio, video, data or anything in digital format. P2P network can also mean grid computing. Open Systems Interconnection (OSI) Model The Open Systems Interconnection (OSI) model defines a networking framework to implement protocols in layers, with control passed from one layer to the next

Computer Security

Important Computer Security

1125  

Computer security also known as cyber security is the protection of information systems from theft or damage to the hardware, the software and to the information on them, as well as from disruption of the services they provide.

Security is based on the following issues:

Privacy: The ability to keep things private/confidential. Trust: we trust data from an individual or a host. Authenticity: Are security credentials in order.

Integrity: Has the system been compromised /altered already. Threats classified into one of the categories below:

Back doors: A back door in a computer system, a cryptosystem is any secret method of bypassing normal authentication or security controls. They may exist for a number of reasons, including by original design or from poor configuration.

Direct-access attacks: An unauthorized user gaining physical access to a computer is most likely able to directly download data from it.

Eavesdropping: It is the act of surreptitiously listening to a private conversation, typically between hosts on a network.

Spoofing: Spoofing of user identity describes a situation in which one person or program successfully masquerades as another by falsifying data.

Tampering: It describes a malicious modification of products. So-called "Evil Maid" attacks and security services planting of surveillance capability into routers.

Phishing: It is the attempt to acquire sensitive information such as usernames, passwords and credit card details directly from users.

Computer Viruses:

1. Cluster viruses: This type of virus creates the illusion that the virus has infected every program on the disk.

2. Worms: its purpose is to duplicate itself in the host.

3. Bombs: it hides in the user‘s disk and is triggered by a specific event.

4. Trojan horses: it is a malicious program that appears harmless. These do not themselves on the host disk.

5. Stealth Viruses: These Viruses reside in the computer‘s memory and are hard to detect.

6. Macro viruses: it is designed to infect a specific file type.

7. Boot sector viruses: A boot sector virus infects the boot record of a hard disk. The virus allows the actual boot sector data to be read as through a normal start-up were occurring.

The following are some well-known viruses.

1. CodeRed: It is a worm that infects a computer running Microsoft IIS server. This virus launched DOS attack on White House‘s website. It allows the hacker to access the infected computer remotely.

2. Nimba: It is a worm that spreads itself using different methods. IT damages computer in different ways. It modified files, alters security settings and degrades performance.

3. SirCam: It is distributed as an email attachment. It may delete files, degrade performance and send the files to anyone.

4. Melisa: It is a virus that is distributed as an email attachment. IT disables different safeguards in MS Word. It sends itself to 50 people if Microsoft Outlook is installed.

5.Ripper:It corrupts data from the hard disk.

6. MDMA:It is transferred from one MS Word file to other if both files are in memory.

7. Concept:It is also transferred as an email attachment. It saves the file in template directory instead of its original location.

8. One_Half:It encrypts hard disk so only the virus may read the data. It displays One_Half on the screen when the encryption is half completed.

Classification of hackers based on their attitude:

1. White HatA "White hat" hacker breaks security for non-malicious reasons, perhaps to test their own security system or while working for a security company which makes security software. The term "white hat" in Internet slang refers to an ethical hacker.

2.  Black Hat: A "Black hat" hacker is a hacker who "violates computer security for little reason beyond maliciousness or for personal gain". Black hat hackers break into secure networks to destroy, modify, or steal data; or to make the network unusable for those who are authorized to use the network. Black hat hackers are also referred to as the "crackers" within the security industry and by modern programmers.

3.  Grey Hat: A grey hat hacker lies between a black hat and a white hat hacker . Grey hat hackers sometimes find the defect of a system and publish the facts to the world instead of a group of people. Even though grey hat hackers may not necessarily perform hacking for their personal gain, unauthorized access to a system can be considered illegal and unethical.

4. Blue Hat: A blue hat hacker is someone outside computer security consulting films who is used to bug-test a system prior to its launch, looking for exploits so they can be closed.

Data Base Management Systems (DBMS)

Data Base Management Systems (DBMS)

1670  

A Database Management Systems (DBMS) is a computer program designed to manage a database, a large set of structured data, and run operations on the data requested by numerous users. Typical examples of DBMS are -: Accounting, human resources and customer support systems.

What is Database?

Database is a organized collection of data, Which can be easily accessed, managed and updated. Example:- Dictionary, telephone directory Types of Database:-

1. Distributed Database:- A distributed database is a database in which portions of the database are stored in multiple physical locations and processing is distributed among multiple database nodes.

2. Centralized Database:- A centralized distributed database management system (DBMS) integrates the data logically so it can be managed as if it were all stored in the same location. The DBMS synchronizes all the data periodically and ensures that updates and deletes performed on the data at one location will be automatically reflected in the data stored elsewhere.

Three layer Architecture of DBMS:-

From the above figure we classify that level of Data Abstraction in DBMSData Store:- Also known as physical storage and here we can store data. Three Layers of Architecture are:- 

1.Physical Level:- It is the lowest layer of abstraction. It describes how data is stored in detail.

2. Conceptual Level:- It is the level of abstraction and describes what data is stored and what relationship among data is. At the conceptual level, each such record is described by a type of definition and the interrelationship among those record types. Database administrators work at this level of abstraction.

3. External level: It is the highest level of data abstraction and is defines by user. It describes part of entire database and hides the details of external level.

 

Users in Database

1. Naive User:- Naive users are unsophisticated users who interact with the system by using permanent application programs (e.g. automated teller machine). These naïve users are nothing to do technically, they just need to follow environment.

2. Application Programmers:- Application programmers are computer professionals interacting with the system through DML calls embedded in a program written in a host language (e.g. C, PL/1, Pascal): These programs are called Application Programs. In simple terms we can say that, one who develops applications (or) UI (User Interface) to work upon database falls in this category.

3. Specialized Users:- Specialized users are sophisticated users writing special database application programs. These may be CADD systems, knowledge-based and expert systems, complex data systems (audio/video), etc.

4. Database Administrators:- Database Administrators are those who are responsible for maintaining and structuring the database. These database administrators may be single person or group of people. Access control and recovery management are responsibilities of database administrators.

Structure of DBMS

1. DDL Compiler:- Data Definition statements are responsible for creation and deletion of database. When the user inserts, deletes, updates or retrieves the record from the database, he will be sending request which he understands by pressing some buttons. But for the database to work/understand the request, it should be broken down to object code. This is done by this compiler. Data definition language of SQL (Structured Query Language) is CREATE, DELETE, MANIPULATE.

2. Disk manager:- Disk manager is a small piece of code present on the host computer (client system) and responsible for inputoutput (I/O) operations.

3. Data Files:- Data files are part of database, where they are stored (A portion).

4. Access control:- Permission for GRANT & REVOKE commands are done by access control.

5. Data dictionary:- A collection of information is said data dictionary. eg: Meta data, database, relation and entities.

6. Query processor:- The role of query processor is to convert the query into data manger readable form.

Computer Languages

Computer Languages

608  

Computer language or programming language is a code used by computer programmers to communicate with a computer. Computer language establishes a flow of communication between software programs. The language enables a computer user to dictate what commands the computer must perform to process data. These languages can be classified into following categories.

1. Machine language

2.  Assembly language

3. High level language

Machine Language

Machine language or machine code is the native language directly understood by the computer’s central processing unit or CPU. This type of computer language is not easy to understand, as it only uses a binary system, an element of notations containing only a series of numbers consisting of one and zero, to produce commands.

Assembly Level Language

Assembly Level Language is a set of codes that can run directly on the computer’s processor. This type of language is most appropriate in writing operating systems and maintaining desktop applications. With the assembly level language, it is easier for a programmer to define commands. It is easier to understand and use as compared to machine language.

High Level Language

High Level Languages are user-friendly languages which are similar to English with vocabulary of words and symbols. These are easier to learn and require less time to write.

They are problem oriented rather than ‘machine’ based.

Program written in a high-level language can be translated into many machine language and therefore can run on any computer for which there exists an appropriate translator.

Many high level languages have appeared since Fortran II (and many have also disappeared!), among the most widely used have been:

COBOL: Business applications

FORTRAN: Engineering & Scientific Applications

FORTRAN: General use and as a teaching tool

C & C++:General Purpose - currently most popular

PROLOG: Artificial Intelligence

JAVA: For web contents and gaming - gaining popularity rapidly

Compiler & Interpreter

These are the programs that execute instructions written in a high-level language. There are two ways to run programs written in a high-level language. The most common is to compile the program; the other method is to pass the program through an interpreter.

a. Compiler 

A compiler is a special program that processes statements written in a particular programming language called as source code and converts them into machine language or “machine code” that a computer’s processor uses.

Compiler translates high level language programs directly into machine language program. This process is called compilation.

b. Interpreter

An interpreter translates high-level instructions into an intermediate form, which it then executes. Compiled programs generally run faster than interpreted programs. The advantage of an interpreter, however, is that it does not need to go through the compilation stage during which machine instructions are generated. This process can be time-consuming if the program is long.

Computer Quiz Set - 10

Computer Quiz Set - 10

1167  

1. Which of the following tool bars provide different options in various master views ?
A. Standard toolbar

B. Formatting toolbar

C. Common tasks toolbar

D. Drawing toolbar


2. In Microsoft PowerPoint two kind of sound effects files that can be added to the presentation are ?
A. .wav files and .gif files

B. .jpg files and .gif files

C. .wav files and .jpg files

D. .wav files and .mid file


3. Which pane would be used to enter a speaker's information about what can be said about each slide ?
A. Notes pane

B. Outline pane

C. Slide pane


4. In Powerpoint the arrangement of elements such as Title and subtitle text, pictures, tables etc. is known as ?
A. Layout

B. Design

C. Presentation

D. Scheme


5. What is a motion path in Powerpoint ?
A.A type of animation entrance effect
B. A method of moving items on a slide
C.A method of advancing slides
D. All of above


6. What is a slide-title master pair ?
A. A slide master and title master for a specific design template
B. The title area and text area of a specific slide
C. A slide master and title master merged into a single slide
D. None of above


7. What is a trigger, in context of animations ?
A. An object to be inserted in the presentation
B. An action button that advances to the next slide
C. The name of a motion path
D. An item on the slide that performs an action when clicked


8. From where can we set the timing for each object ?
A. slide show, custom animation

B. view, slide sorter

C. slide show, custom transition

D. Slide show, Slide transition


109. How we can create a uniform appearance by adding a background image to all slides ?
A. By editing last slide

B. Use the autocorrect wizard

C. Create a template

D. Edit the slide master


10. One megabyte equals approximately
A. 1,000 bits

B. 1,000 bytes

C. 1 million bytes

D. 1 million bits


11. Data going into the computer is called?
A. Output

B. Algorithm

C. Input

D. Calculations


12. Which of the following refers to the memory in your computer?
A. RAM

B. DSL

C. USB

D. LAN


13. When you are working on a document on PC, where is the document temporarily stored?
A. RAM

B. ROM 

C. The CPU

D. Flash memory


14. Information travels between components on the mother board through
A. Flash memory

B. CMOS

C. Bays

D. Buses


15. How are data organized in a spreadsheet?
A. Lines and spaces

B. Layers and planes

C. Height and width

D. Rows and columns


16. Which of the following is true?
A. Byte is a single digit in a binary number
B. Bit represents a grouping of digital numbers
C. Eight-digit binary number is called a byte
D. Eight-digit binary number is called a bit


17. Transformation of input into output is performed by?
A. Peripherals

B. Memory

C. Storage

D. The CPU


18. How many options does a binary choice offer?
A. None

B. One

C. Two

D. It depends on the amount of memory in the computer

19. ....is collection of web pages and ......is the very first page that we see on opening of a web-site
A. Home-page, Web-page

B. Web-site, Home-page

C. Web-page, Home-page

D. Web-page, Web-site


20. When the pointer is positioned on a _____ it is shaped like a hand.
A. Grammar error

B. Hyperlink

C. Screen tip

D. Spelling error


21. The _____ of a system includes the programs or instructions.
A. Hardware

B. Icon

C. Information

D. Software


22. You can use the tab key to
A. Move a cursor across the screen

B. Indent a paragraph

C. Move the cursor down the screen

D. Only (A) and (B)


23. The most important or powerful computer in a typical network is
A. Desktop

B. Network client

 C. Network server

D. Network station


24. Which of the following is an example of connectivity?
A. Internet

B. Floppy disk

C. Power cord

D. Data


25. The ability to find an individual item in a file immediately _____ is used.
A. File allocation table

B. Directory

C. Sequential access

D. Direct access


26. The primary purpose of software is to turn data into _____
A. Web sites

B. Information

C. Programs

D. Objects


27. To what temporary area can you store text and other data, and later paste them to another location?
A. The clipboard

B. ROM

C. CD-ROM

D. The hard disk


128. Storage that retains its data after the power is tuned off is referred to as
A. volatile storage

B. non-volatile storage

C. sequential storage

D. direct storage


29. _____is the science that attempts to produce machines that display the same type of intelligence that humans do.
A. Nano science

B. Nanotechnology

C. Simulation

D. Artificial intelligence (AI)

 

30. Changing an existing document is called _____ the document.
A. Creating

B. Editing

C. Modifying

D. Adjusting


31. Computers use the _____ number system to store data and perform calculations.
A. Decimal

B. Hexadecimal

C. Octal

D. Binary


32. Which of the following is the largest unit of storage?
A. GB

B. TB

C. MB

D. KB


33. The _____ key will launch the start buttons.
A. Esc

B. Shift

C. Windows

D. Shortcut


34. _____is the process of finding errors in software code
A. Compiling

B. Testing

C. Running

D. Debugging


35. To move to the beginning of a line of text, press the _____ key
A. Home

B. A

C. Page-up

D. Enter


36. Virtual memory is
A. Memory on the hard disk that the CPU uses as an extended RAM
B. RAM
C. Only necessary if you do not have any RAM in your computer
D. A back up device for floppy disks


37. A _____ contains specific rules and words that express the logical steps of an algorithm.
A. Syntax

B. Programming structure

C. Programming language

D. Logic chart


38. When sending an e-mail, the _____ line describes the contents of the message.
A. to

B. subject

C. contents

D. CC


39. The _____ tells the computer how to use its components
A. Utility

B. Network

C. Operating system

D. Application program


40. Which grouping do you work with when formatting text in word?
A. Tables, paragraphs and indexes
B. Paragraphs, indexes and sections
C. Characters, sections and paragraphs
D. Indexes, characters and tables


41. What is backup?
A. Adding more components to your network
B. Protecting data by copying it from the original source to a different destination
C. Filtering old data from the new data
D. Accessing data on tape


42. Network components are connected to the same cable in the _____ topology.
A. Star

B. Ring

C. Bus

D. Mesh


43. This component is required to process data into information and consists of integrated circuits.
A. Hard disk

B. RAM

C. CPU

D. ROM


44. One advantage of dial-up-internet access is ___
A. It utilises broadband technology
B. It utilizes existing telephone service
C. It uses a router for security
D. Modem speeds are very fast


45. What is the term for unsolicited e-mail?
A. News group

B. Use net

C. Backbone

D. Spam


46. Two or more computers connected to each other of sharing information form a _____
A. Network

B. Router

C. Server

D. Tunnel


47. Computers that are portable and convenient for users who travel are known as _____
A. Super computers

B. Lap tops

C. Mini computers

D. File servers


48. A computer checks the _____ of user names and passwords for a match before granting access.
A. Website

B. Network

C. Backup file

D. Data base


49. Office LANs that are spread geographically apart on a large scale can be connected using a corporate _____
A. CAN

B. LAN

C. DAN

D. WAN


50. The code for a Web page is written using _____
A. A fifth generation language
B. Win Zip
C. Peripherals
D. Hypertext Markup Language


51. What is the process of copying software programs from secondary storage media to the hard disk called?
A. Configuration

B. Download

C. Storage

D. Installation


52. Small application programs that run on a web page and may ensure a form is completed properly or provide animation are known as _____
A. Flash

B. Spiders

C. Cookies

D. Applets


53. The first computers were programmed using ___
A. Assembly language

B. Machine language

C. Source code

D. Object code


54. Which process checks to ensure the components of the computer and operating are connected properly?
A. Booting

B. Processing

C. Saving

D. Editing


55. In a relational database, this is a data structure that organizes the information about a single topic into rows and columns.
A. Block

B. Record

C. Tuple

D. Table


56. How can the user determine what programs are available on a computer?
A. Checking the hard disk properties
B. Viewing the installed programs during the booting process
C. Checking the operating system for a list of installed programs
D. Checking the existing files saved on the disk


57. When we run a program in HTML a _____ is required.
A. browser

B. editor

C. internet

D. anti virus


58. What type of network connection is NOT a way of connecting to the Internet?
A. TCP/IP

B. Dial-up

C. ISDN

D. T1


59. Which of the following is the correct syntax for a URL?
A. john@xyz.com

B. c:\windows

C. ../../index.php

D. www.aol.com


60. A “High Resolution” computer monitor will have:
A. High dpi, e.g. .32 dpi
B. Low dpi, e.g. .26 dpi
C. 256 colors
D. Resolution isn‟t measured in dpi or colors


61. Computer hard disk Memory is normally measured in:
A. Kilobytes

B. Megabytes

C. Gigabytes

D. Terabytes


62. In Microsoft Excel, which of the following formulas is incorrect?
A. =ROUND(A1:C2,2)
B. =SUM(ROUND(A1:B1,B2:C2))
C. =ROUND(SUM(A1:C2),2)
D. =SUM(A1,B1,B2,C2)


63. A world wide web contains web pages
A. residing in many computers
B. created using HTML
C. with links to other web pages
D. residing in many computers linked together using HTML


64. By an intranet we mean
A. a LAN of an organization
B. a network connecting all computers of an organization and using the internet protocol
C. a Wide Area Network connecting all branches of an organization
D. a corporate computer network


65. Internet uses
A. Packet switching

B. Circuit switching

C. Telephone switching

D. Telex switching


66. Internet is
A. a local computer network
B. a world wide network of computers
C. an interconnected network of computers
D. a world wide interconnected network of computers


67. __________ is a set of computer programs used on a computer to help perform tasks.
A. An instruction

B. Software

C. Memory

D. A processor


68. System software is the set of programs that enables your computer‟s hardware devices and ___________ software to work together
A. management B. processing C. utility D. application


69. The PC (personal computer) and the Apple Macintosh are examples of two different:
A. platforms

B. applications

C. programs

D. storage devices


70. Apple Macintosh (Macs) and PCs use different____________ to process data and different operating systems.
A. languages

B. methods

C. CPUs

D. storage devices


71. Servers are computers that provide resources to other computers connected to a:
A. network

B. mainframe 

C. supercomputer

D. client


72. Smaller and less expensive PC-based servers are replacing____________ in many businesses
A. supercomputers

B. clients

C. laptops

D. mainframes


73. DSL is an example of a(n) ____________ connection
A. network

B. wireless

C. slow

D. broadband


74. The difference between people with access to computers and the Internet and those without this access is known as the:
A. digital divide

B. Internet divide

C. Web divide

D. broadband divide


175. _______ is the science revolving around the use of nano structures to build devices on an extremely small scale
A. Nanotechnology

B. Micro-technology

C. Computer forensics

D. Artificial intelligence

 

76. Word processing, spreadsheet, and photo-editing are examples of
A. application software

B. system software

C. operating system software

D. platform software


77. Which of the following is NOT a necessary characteristic of computer fluency?
A. Understanding the capabilities and limitations of computers
B. Being able to write computer programs
C. Becoming comfortable with the use of computers
D. Understanding the legal, ethical, and societal implications of computing


78. According to the U.S. Department of Labor,approximately ____________ % of American workers used computers on the job as of 2001.
A. 20

B. 40

C. 50

D. 70


79. Retail employees typically use ____________ terminals to process sales transactions.
A. sales processing

B. transaction point

C. automatic teller

D. point of sale

 

80. The process of ____________ involves automated study of consumer buying patterns in order to support marketing, inventory replenishment, and pricing decisions.
A. transaction processing
B. data mining

C. simulation
D. information processing

 

81. The engineering discipline that involves construction of molecularity-sized computing devices is called
A. nanotechnology

B. molecular processing

C. silicon grafting

D. nanoscience


82. The four main functions of a computer are:
A. input, processing, output, and storage
B. learning, thinking, intelligence, and virtuosity
C. data, information, bits, and bytes
D. hardware, software, modeling, and operations


83. The primary purpose of a computer is to process_____________ and convert it into information
A. electricity

B. data

C. raw material

D. a bit


84. Bit refers to a
A. computer language

B. CPU instruction

C. 0 or 1 value

D. digital representation of an alphabetic character


85. Which of the following is the correct sequence of smallest to largest unit of storage size?
A. megabyte , terabyte , gigabyte , kilobyte , petabyte
B. kilobyte , megabyte , gigabyte , terabyte , petabyte
C. kilobyte , megabyte , gigabyte , petabyte , terabyte
D. kilobyte , megabyte , petabyte , terabyte , gigabyte


86. Computers work in:
A. machine linguistics

B. binary language

C. HTML code

D. bit language


87. The metal or plastic case that houses the physical components of a computer together is called the:
A. central processing unit

B. storage device

C. motherboard

D. system unit

 

88. The brains of the computer which executes the instructions, is called the
A. CPU

B. RAM

C. motherboard

D. system unit


89. Instructions and data that are about to be processed by the CPU are located in:
A. a CD-ROM

B. RAM

C. the hard disk

D. the motherboard


90.The circuitry that includes the CPU and memory chips is located on the:
A. system unit

B. operating system

C. motherboard

D. computer platform


91. All of the following are considered to be storage devices EXCEPT
A. floppy disk

B. CPU

C. CD

D. hard disk drive

 

92. The main difference between application and system software is that:
A. application software is composed of program instructions but system software is not.
B. application software is stored in memory whereas system software is only in the CPU.
C. system software is unnecessary whereas application software must be present on the computer.
D. system software manages hardware whereas application software performs user tasks.


93. Which of the following is an example of system software?
A. Word processor

B. Operating system

C. Management information system

D. Spreadsheet


94. The term that refers to computers that provide resources toother computers in a network is:
A. server

B. mainframe

C. platform

D. resource provider


95. If a large business is going to use a single computer to execute many programs for hundreds of users at the same time, performing relatively simple operations and transactions, the type of computer will probably be a
A. Supercomputer

B. PC

C. Mainframe

D. ISP


96. One megabyte equals approximately
A. 1,000 bits

B. 1,000 kilo bytes

C. 1 million bytes

D. 1 million bits


97. When you are working on a document on PC, where is the document temporarily stored?
A. ROM

B. RAM

C. The CPU

D. Flash memory


98. How are data organized in a spreadsheet?
A. Lines and spaces

B. Layers and planes

C. Height and width

D. Rows and columns


99. Which of the following is true?
A. Byte is a single digit in a binary number
B. Bit represents a grouping of digital numbers
C. Eight-digit binary number is called a byte
D. Eight-digit binary number is called a bit


200. How many options does a binary choice offer?
A. None

B. One

C. Two

D. It depends on the amount of memory in the computer

 

Answer Key 

No.

Ans.

No.

Ans.

No.

Ans.

No.

Ans.

1

C

26

B

51

D

76

A

2

D

27

A

52

D

77

B

3

A

28

B

53

B

78

C

4

A

29

D

54

A

79

D

5

B

30

B

55

D

80

B

6

A

31

D

56

C

81

A

7

D

32

B

57

A

82

A

8

A

33

C

58

A

83

B

9

D

34

B

59

D

84

C

10

C

35

A

60

A

85

B

11

C

36

A

61

C

86

B

12

A

37

C

62

A

87

C

13

A

38

B

63

D

88

A

14

D

39

A

64

B

89

B

15

C

40

A

65

A

90

C

16

C

41

B

66

D

91

B

17

D

42

B

67

B

92

D

18

C

43

C

68

D

93

B

19

B

44

B

69

A

94

A

20

B

45

D

70

C

95

C

21

D

46

A

71

A

96

B

22

B

47

B

72

D

97

B

23

C

48

D

73

D

98

C

24

A

49

D

74

A

99

C

25

A

50

D

75

A

100

C

Computer Quiz set - 9

Computer Quiz set - 9

787  

1. What is the default font size of a new Word document based on Normal template ?
A. 8 pt

B. 10 pt

C. 12 pt

D. 14 pt


2. Which of following line spacing is invalid ?
A. Single

B. Double

C. Triple

D. Multiple


3. Format painter tool can be found in ?
A. Options toolbar

B. Standard toolbar

C. Formatting toolbar

D. Drawing toolbar


4. Which among following is correct extension of word files ?
A. xls

B. doc

C. ppt

D. dcw


5. You can jump to the next column by ?
A. Press Alt + Down-arrow
B. Clicking with your mouse on the next column
C. Both of above
D. None of above


6. Which of the following is not the part of standard office suite ?
A. Database

B. File Manager

C. Image Editor

D. File Presentation


7. Superscript, subscript, outline, emboss, engrave are known as ?
A. Text effects

B. Font effects

C. Word art

D. Clip art


8. A screen element of MS Word that is usually located below the title bar that provides categorized options is known as ?
A. Menu Bar

B. Tool Bar

C. Status Bar

D. Address Bar


9. With which of the following all formulas in excel starts ?
A. /

B. *

C. $

D. =


10. On an excel sheet the active cell in indicated by ?
A. dotted border

B. A dark wide border

C. blinking border

D. By italic text


11. What term describes explanatory text attached to a cell ?
A. Context

B. Callout

C. Comment

D. Dialog


12. How we can view a cell comment ?
A. position the mouse pointer over the cell
B. click the comment command on the view menu
C. click the edit comment commands on the Insert menu
D. click the Display comment command on the window menu

 

13. Which of these will not select all the cells in a document ?
A. Using the Edit ? Select All menu

B. Pressing Ctrl + A on the keyboard

C. Clicking three times with the right mouse button in the spreadsheet

 

14. The default style for new data keyed in a new workbook is ?
A. Comma

B. Normal

C. Currency

D. Percent


15. If you press ___, the cell accepts your typing as its contents ?
A. Tab

B. Ctrl+Enter

C. Enter

D. Alt+Enter


16. Which of the following keyboard shortcut can be used for creating a chart from the selected cells ?
A. F11

B. F10

C. F4

D. F2


17. Formula palette is used to ?
A. format cells containing numbers
B. create and edit formulas containing functions
C. entered assumptions data
D. copy all cells


18. A value used in a formula that does not change is called a ?
A. Constant

B. Cell address

C. Varaible

D. Static


19. A Spreadsheet contains ?
A. columns

B. rows

C. rows and columns

D. None of above

20. To open an existing workbook, click the Open button on the ___ toolbar
A. Form

B. Standard

C. Drawing

D. Formatting


21. Which among following is not associated with spelling dialogue box ?
A. Edit

B. Ignore

C. Ignore All

D. Change


22. what term describes a background that appears as a grainy, non smooth surface ?
A. Pattern

B. Gradient

C. Texture

D. Velvet


23. Which among following is associated with excel ?
A. Graphic program

B. Word Processor

C. Presentation

D. Spreadsheet


24. The cell reference for a range of cells that starts in cell C1 and goes over to column H and down to row 10 is ?
A. C1:10H

B. C1:H10

C. C1:H-10

D. C1:H:10


25. You can convert existing Excel worksheet data and charts to HTML document by using the ?
A. Internet Assistant Wizard

B. Intranet Wizard

C. Import Wizard

D. Export Wizard


26. To create an interactive Pivot Table for the web, you use a Microsoft Office Web component called ?
A. HTML

B. Pivot Table Field List

C. Pivot Table Report

D. Pivot Table List


27. What function displays row data in a column or column data in a row ?
A. Transpose

B. Index

C. Rows

D. Hyperlinks


28. Except which of the following function, a formula with a logical function shows the word "TRUE" or "FALSE" as a result ?
A. NOT

B. OR

C. IF

D. AND


29. Macros can be executed from the which of the following menu ?
A. Format

B. Home

C. Insert

D. Tools


30. Protection and the Protect Sheet options can be selected from ?
A. Data

B. Tools

C. Edit

D. Format


31. Which of the following is not a valid Zoom percentage in Excel ?
A. 10

B. 100

C. 300

D. 500


32. You can check the conditions against ____ when applying conditional formatting ?
A.Cell Value

B. Formula

C. Both of above

D. None of above


33. How can we set Page Border in Excel ?
A.From Edit menu
B. From Home
C.You can not set page border in Excel
D. From Tools menu


34. Which function calculates your monthly mortage payment ?
A. PV

B. NPER

C. PMT

D. All of above


35. Which types of charts can excel produce ?
A.Line graphs and pie charts only
B. Bar charts, line graphs and pie charts
C.Bar charts and line graphs only
D. Only line graphs


36. How is data organized in a spreadsheet ?
A. Rows and columns

B. Layers and planes

C. Lines and spaces

D. Height and width


37. VLOOKUP function used to ?
A.Finds related records
B. Looks up text that contain "v"
C.Check if two cells are identical
D. None of above


38. Gridlines may be turned off for display but turned on for printing.
A. True

B. False


39. How do you change column width to fit the contents ?
A. Single-click the boundary to the left to the column heading
B. Double click the boundary to the right of the column heading
C. Press Alt and single click anywhere in the column
D. All of above


40. To insert three columns between columns A and B you would
A.Select column A

B. Select A and B

C. Select B

D. All of above


41. To drag a selected range of data to another worksheet in the same workbook, use the ?
A.Ctrl key

B. Shift key

C. Alt key

D. Tab key


42. You can activate a cell by ?
A. Pressing the Tab key

B. Clicking the cell

C. Pressing an arrow key

D. All of above


43. A function inside another function is known as ?
A.Round function

B. Sandwich function 

C. Switch function

D. Nested function


44. What excel feature can you use if you want to work with one record at a time ?
A.Auto Complete

B. Data Form

C. Set Form

D. Auto Text


45. Which function is used for creating a data table ?
A. Sum

B. Table

C. Add

D. Count


46. The accounting style shows negative numbers in ?
A. Bold

B. Italics

C. Parentheses

D. Quotes


47. 3-D reference in a formula ?
A.Spans worksheets
B. Can not be modified
C.Only appears on summary worksheets
D. Limits the formatting options


48. Which among following wildcard characters are recognized by excel ?
A. + and -

B. ! and ^

C. * and ?

D. < and >


49. Which among following is divide symbol in excel ?
A. /

B. D

C. Div

D. \


50. Which function in excel counts the numbers of characters in a cell ?
A. LENGHT

B. LGT

C. LT

D. LEN


51. Which function converts miles to kilometers ?
A. Change

B. Covnert

C. Shift

D. Conv


52. What is shortcut to enter current date in cell in excel ?
A. Ctrl + ;

B. Alt + ;

C. Shift + &

D. Ctrl + $


53. Shortcut to edit the selected cell ?
A. F3

B. F8

C. F4

D. F2


54. Which shortcut can be used to Switch between open workbooks ?
A.Ctrl + F2

B. Ctrl + F6

C. Ctrl + F8

D. Ctrl + F10


55. Shortcut to delete the selected column ?
A. Ctrl + -

B. Alt + -

C. Shift + -

D. Insert + -


56. Shortcut to enter current date ?
A. Home + ;

B. Shift + ;

C. Alt + ;

D. Ctrl + ;


57. When the formula bar is activated, you can see
A. The Edit Formula button

B. The Cancel button

C. The Enter button

D. All of above


58. Style sheet formats can be applied from ?
A. Table >> Autoformat

B. Format >> Autoformat

C. Table >> Cells

D. Fromat >> Cells


59. Which function will you use to enter current time in a woksheet cell ?
A. =time()

B. =nowtime()

C. =now()

D. =currentTime()


60. Merge cells option can be applied from ?
A.Formatting toolbar
B.Format Cells dialog box Alignment Tab
C.Both of above
D. None of above


61. How many recent files you can display on File menu at maximum ?
A. 3

B. 7

C. 9

D. 15


62. The name box appears at the ?
A. left of the formula bar

B. right of the formula bar

C. below the status bar

D. below the menu bar


63. Where are the status indicators located ?
A.Horizontal Scroll
B. Vertical Scroll
C. Formula bar
D. Address bar


64. Insert picture option is in which of the following toolbars ?
A.Standard

B. Formatting

C. Drawing

D. Picture


65. What term refers to a specific set of values saved with the workbook ?
A. Range

B. File set

C. Data set

D. Scenario


66. We can cancel marquee by pressing ?
A. Ctrl + Esc

B. Alt + Esc

C. Shift + Esc

D. Esc


67. Which of the following methods cannot be used to edit the content of cell ?
A. Pressing F2

B. Clicking the formula bar

C. Pressing the Alt key

D. Double clicking the cell


68. When you use multiplication, division or exponentiation in a formula then there is chance of occurring rounding errors.
A. True

B. False


69. Which among following can't be considered as worksheet criterion ?
A. Efficiency

B. Auditability

C. Clarity

D. Description


70. When creating a vertical page break ?
A.The active cell must be in row 1
B.The active cell must be A1
C.The active cell must be in row 10
D. The active cell must be in column A

71. The intersection of row and column is called a ?
A.dataset

B. cell

C.data

D. set


72. You will use which feature in excel, if you want to work with one record at a time ?
A.Auto Complete

B. Auto Filter

C. Sub Totals

D. Data Form


73. Which dialogue box we can use to name a constant ?
A. Create Name

B. Define Name

C. Get Name

D. Create Constant


74. One cell format can be copied to another cell by using ?
A.Format Painter

B. Format Setting

C. Format Showing

D. Format Checking


75. Which among following is types of excel data types ?
A. Numbers, Formulas, Labels

B. Data, Words, Numbers

C. Words, Number, Labels

D. Equations, Data, Numbers


76. Which file format can be added to a PowerPoint show ?
A..gif

B. .jpg

C. .wav

D. All of above


77. How to select one hyperlink after another during a slide presentation ?
A. Ctrl + K

B. Ctrl + D

C. Tab

D. Ctrl + H


78. Special effects used to introduce slides in a presentation are known as ?
A. transitions

B. effects

C. custom animations

D. annotations


79. You can edit an embedded organization chart object by ?
A. Double clicking the organization chart object
B. Clicking edit object
C. Right clicking the chart object, then clicking edit MS-Organizaiton Chart object
D. A and C both


80. Which of the following is not one of PowerPoint view ?
A. Slide show view

B. Slide view

C. Presentation view

D. Outline view


81. Which PowerPoint view works best for adding slide transitions ?
A.Slide show view

B. Slide sorter view

C. Slide view

D. Notes view


82. Which PowerPoint feature allows the user to create a simple presentation quickly ?
A.AutoContent Wizard

B. Transition Wizard

C. Chart Wizard

D. Animations


83. Slide sorter can be accessed from which menu ?
A. Insert

B. File

C. Edit

D. View


84. To print powerpoint presentation, press :
A. Ctrl + A

B. Ctrl + Shift + P

C. Ctrl + P

D. CTRL + S


85. What would I choose to create a pre-formatted style ?
A. Slide sorter view

B. Slide layout

C. Format

D. None of above


86. To edit a chart, we can
A.Double click the chart object
B. Click and drag the chart object
C.Triple click the chart object
D. Click the chart object


87. To preview a motion path effect using the custom animation task pane, we should
A. double click the motion path

B. click the show effect button

C. click the play button

D. none of above


88. You can create a new presentation by completing all of the following except
A.Clicking the new button on the standard toolbar
B.Clicking file, new
C.Pressing ctrl + N
D. Clicking file open


89. What is the term used when you press and hold the left mouse key and more the mouse around the slide ?
A.Moving

B. Monitoring

C. Dragging

D. Highlighting


90. Which of the following views is the best view to use when setting transition effects for all slides in a presentation ?
A. Slide view

B. Notes page view

C. Slide sorter view

D. Outline view


91. Which of the following will not advance the slides in a slide show view ?
A. The mouse button

B. The enter key

C. The space bar

D. The esc key


92. Which option can be used to set custom timings for slides in a presentation ?
A. Slider Timings

B. Rehearsal

C. Slider Timer

D. Slide Show Setup


93. Which of the following can you use to add times to the slides in a presentation ?
A. Rehearse timing button

B. Slice Show menu

C. Slide transition button

D. All of above


94. Which key can be used to view Slide show ?
A. F5

B. F2

C. F7

D. F9


95. Which type of fonts are best suite for titles and headlines ?
A.Sans Serif Fonts

B. Picture Fonts

C. Text Fonts

D. Serif Fonts


96. How can we view slide show repeated continuously ?
A. repeat continuously

B. loop continuously until Esc

C. loop more

D. none


97. Ellipse Motion is a predefined ___ .
A.Design Template

B. Animation Scheme

C. Color Scheme

D. None of above


98. PowerPoint slides can have ?
A. title, text, graphs

B. drawn objects, shapes

C. clipart, drawn art, visual

D. any of the above


99. Which key do you press to check spelling ?
A. F3

B. F5

C. F7

D. F9


100. The spelling dialog box can be involved by choosing spelling from ____ menu.
A. insert

B. file

C. view

D. tools

 

Answer Key 

 

No.

Ans.

No.

Ans.

No.

Ans.

No.

Ans.

1

C

26

C

51

B

76

D

2

C

27

A

52

A

77

C

3

B

28

C

53

D

78

A

4

B

29

D

54

B

79

D

5

C

30

B

55

A

80

D

6

B

31

D

56

D

81

B

7

B

32

C

57

D

82

A

8

A

33

C

58

B

83

D

9

C

34

C

59

C

84

C

10

B

35

B

60

B

85

B

11

C

36

A

61

C

86

A

12

A

37

A

62

A

87

C

13

C

38

A

63

C

88

D

14

B

39

B

64

D

89

C

15

C

40

C

65

D

90

C

16

A

41

A

66

D

91

D

17

B

42

D

67

C

92

B

18

A

43

D

68

A

93

A

19

C

44

B

69

D

94

A

20

B

45

B

70

A

95

A

21

A

46

C

71

B

96

B

22

B

47

A

72

D

97

B

23

D

48

C

73

B

98

D

24

B

49

B

74

A

99

C

25

A

50

D

75

A

100

D

 

 

Computer Quiz set - 8

Computer Quiz set - 8

1023  

1. What is full form of MBR ?

A. Mini Boot Record

B. Master Break Record

C. Master Boot Race

D. Master Boot Record

 

2. Which among following is linux operating system ?

A. Fedora

B. Mint

C. Red Hat

D. All of above 

 

3. What is algorithm ?

A. Application code

B. Type of programming language

C. Step by step procedure for calculations

D. None of above

 

4. Which language is related to database ?

A. Perl

B. Java

C. Php

D. Sql

 

5. Which is a type of ROM

A. PROM

B. EPROM

C. EEPROM

D. All of above

 

6. Which kind of files have .mpg extension ?

A. Audio

B. Image

C. Video

D. Flash

 

7. A computer must have ?

A. Microsoft office

B. Operating System

C. Internet connectivity

D. An antivirus

 

8. Redhat Liux is ?

A. An operating system

B. A firewall software

C. An antivirus

D. A inventory management software

 

9. Which among following is not a programming language ?

A. Php

B. Java

C. IEEE

D. Perl

 

10. Compiler is related to ?

A. DOS

B. Programming Language

C. Databse

D. Internet

 

11. DNS is the abbreviation of ?

A. Domain Network Service

B. Dynamic Network System

C. Domain Name System

D. Domain Name Service

 

12. Who invented Java language ?

A. James Gosling

B. Deniss Ritche

C. Grace Hopper

D. John Backus

 

13. What is motherboard ?

A. Scanner and other things are part of motherboard

B. Keyboard otherwise known as motherboard

C. A circuit board which connects all the elements 

D. It is a type of file server

 

14. Which among following is odd one ?

A. RAM

B. Cache

C. Frisk Drives

D. Hard Disk

 

15. Which is not a network topology ?

A. Bus

B. Ring

C. Car

D. Star

 

16. Which among following is the lowest form of Computer Language ?

A. Assembly Language

B. Machine Language

C. COBOL

D. Perl

 

17. Who is the founder of Apple Computers ?

A. Bill Gates

B. Steve Jobs

C. John McCarthy

D. Stephane Lyndse

 

18. Interpreter translate program line by line.

A. True

B. False

 

19. Which among following is responsible for "Traffic Directing" ?

A. Switch

B. Hub

C. Router

D. Bridge

 

20. Which among following is not a browser ?

A. Opera

B. Chrome

C. Firefox

D. Casio

 

21. Which among following is considered a volatile memory ?

A. ROM

B. RAM

C. Hard Disk

D. CD-ROM

 

22. Find odd one ?

A. Virus

B. Bug

C. Worm

D. Trojan

 

23. LAN stands for ?

A. Local Area Network

B. Land Area Network

C. Least Area Network

D. Leave All Network

 

24. SQL is related with ?

A. Database

B. Photoshop

C. LAN

D. WAN

 

25. Who invented Linux operating system ?

A. Deniss Ritche

B. Linus Torvalds

C. Steve Jobs

D. Madam Curie 

 

26. Which among following is not a type of printer ?

A. Inkjet

B. Dot Matrix

C. Rubber Wheel

D. Laser

 

27. What is the smallest addressable element of a display device ?

A. Root

B. Shell

C. Pixel

D. Dot

 

28. Which is odd one?

A. Hub

B. Switch

C. Router

D. Packet

 

29. What is full form of USB ?

A. Unidirectional Serial Bus

B. Universal Serial Bus

C. Unidirectional Standard Bus

D. Universal Standard Bus

 

30. Which among following organization is concerned with databases ?

A. Oracle

B. Asus

C. Intel

D. Motorola

 

31. Who invented Linux operating system ?

A. Deniss Ritche

B. Linus Torvalds

C. Steve Jobs

D. Madam Curie

 

32. Which among following is not a type of printer ?

A. Inkjet

B. Dot Matrix

C. Rubber Wheel

D. Laser

 

33. What is the smallest addressable element of a display device ?

A. Root

B. Shell

C. Pixel

D. Dot

 

34. Which is odd one ?

A. Hub

B. Switch

C. Router

D. Packet

 

35. What is full form of USB ?

A. Unidirectional Serial Bus

B. Universal Serial Bus

C. Unidirectional Standard Bus

D. Universal Standard Bus

 

36. Which among following organization is concerned with databases ?

A. Oracle

B. Asus

C. Intel

D. Motorola

 

37. What is full form of ANSI ?

A. American National Standards Institute

B. Asia National Standards Institute

C. American National School Institute

D. Asia National School Institute

 

38. LAN card is also known as ?

A. Modem

B. NIC

C. Hub

D. Switch

 

39. Firmware is stored in ?

A. RAM

B. Cache

C. ROM

D. Hard Disk

 

40. Computer security can be increased by using ?

A. Firewall

B. Antivirus

C. Password

D. All of above

 

41. When a document is opened in computer it is temporarily stored in ?

A. Hard Disk

B. RAM

C. ROM

D. All of above

 

142. Set of instructions which instructs computer to perform certain task is called ?

A. Debugger

B. Assembler

C. Program

D. Flowchart

 

43. What is the meaning of FTP ?

A. File Training Protocol

B. File Transfer Protocol

C. File Transit Protocol

D. File Tracking Protocol

 

44. Which among following is considered as fastest memory ?

A. External Hard Disk

B. Cache

C. RAM

D. ROM

 

45. Which of following is not malicious ?

A. Worm

B. Trogan Horse

C. Driver

D. Virus

 

46. Which is the extension of a batch file ?

A. .bat

B. .exe

C. .bth

D. .batch

 

47. By which key you can capture screen of current desktop ?

A. Scrlk

B. PrtScr

C. Break

D. SysRq

 

48. Which among following is smallest ?

A. Gigabyte

B. TeraByte

C. Megabyte

D. Kilobyte

 

149. Which of following alphabet can not be part of a hexadecimal digit ?

A. A

B. L

C. F

D. E 

 

50. Which of following is used to create table ?

A. DML

B. DDL

C. DCL

D. QCL

 

51. What is maximum digit we can use in octal system ?

A. 5

B. 6

C. 7

D. 8

 

52. What is access time ?

A. Time required to locate and retrieve stored data

B. Time required to restore data

C. Time required to copy and paste data

D. None of above

 

53. In database table, what column represents ?

A. Attributes

B. Index

C. Entity

D. Relation

 

54. In which mode of transmission both communicating devides to transmit and receive data simultaneously ?

A. Simplex

B. Half Duplex

C. Full Duplex

D. None of above

 

55. Directory structure in windows is ?

A. Flat

B. Hierarchical

C. Both of above

D. None of above

 

56. Data integrity refers to ?

A. Centralization of Data

B. Security of Data

C. Duplication of Data

D. Accuracy of Data

 

57. All memory units are expressed as powers of ?

A. 2

B. 5

C. 10

D. 20

 

58. Which type of software are device drivers

A. Application software

B. System software

C. Utility software

D. These are type of hardware

 

59. Which shortcut will we use to make text Italic ?

A. Ctrl + U

B. Ctrl + T

C. Ctrl + I

D. Ctrl +

 

60. Which of following is not a valid bus in computer system ?

A. Data Bus

B. Memory Bus

C. Address Bus

D. System Bus

 

61. Which is not a function of operating system ?

A. Process management

B. Memory Management

C. Internet Server management

D. File Management

 

62. Which gate is also known inverter?

A. AND

B. OR

C. NOT

D. XOR

 

63. Which is not true about Random Access Memory?

A. Data can be read and written

B. Data can be accessed randomly

C. Data is retained as long as the computer is powered on

D. Data stays permanently written

 

64. The set of wires, which carry information in a controlled manner, is known as ?

A. Public bus

B. System Bus

C. Control Bus

D. Private Bus

 

65. What is unit of speed of Super Computer ?

A. KFLOPS

B. LFLOPS

C. MFLOPS

D. GFLOPS

 

66. Which of the following software is interacts with the hardware ?

A. Application software

B. Utility program

C. System software

D. Interprator

 

67. Secondary memory is also known as ?

A. Second pass memory

B. Dynamic memory

C. Auxiliary memory

D. Temporary memory

 

68. Mouse , trackball and joystick are the examples of ?

A. Scanning devices

B. Multimedia devices

C. Pointing devices

D. Storing devices

 

69. Modem is used mostly for ?

A. Mostly for file system

B. A modern empty memory modules

C. Connecting to internet

D. None of above

 

70. Which of these are internal parts of computer ?

A. Expansion Slots

B. Network card

C. Cooling Fan

D. All of above

 

71. Which of following is not an application software ?

A. Photoshop

B. SAGE 

C. Dreamwaever

D. Winrar

 

72. Which among following is not a low level language ?

A. Machine Level Language

B. Assembly Language

C. COBOL

D. None of above

 

73. Resolution of printer is measured in ?

A. Megabits

B. Inches

C. Hertz

D. DPI

 

74. What is full form of VDU ?

A. Visible Display Unit

B. Visible Diode Unit

C. Visual Display Unit

D. Visual Diode Unit

 

75. What is full form of IP ?

A. Interface Program

B. Internet Program

C. Internet Protocol

D. Interface Protocol

 

76. Word length of a home computer is ?

A. 4 bits

B. 8 bits

C. 16 bits

D. 24 bits

 

77. In which generation of computers microprocessor was introduced ?

A. First Generation

B. Second Generation

C. Third Generation

D. Fourth Generation

 

78. Which is responsible for performing modulation/demodulation ?

A. Fiber

B. Coaxial Cable

C. Router

D. Modem

 

79. Direct Access Storage Device is also referred as ?

A. DAST

B. DISD

C. DASD

D. None of above

 

180. What is meaning of LAT ?

A. Local Area Transport

B. Large Area Transport

C. Local Area Transmission

D. Large Area Transmission

 

81. One million bytes of information are ?

A. 1 MB

B. 1 GB

C. 1 KB

D. None of above

 

82. SNMP full form is ?

A. Single Network Management Protocol

B. Simple Network Mail Protocol

C. Simple Network Management Protocol 

D. Simple Network Management Procedure

 

83. SLIP stands for ?

A. Serial Line Internet Processing

B. Serial Line Internet Protocol

C. Serial Line Protocol

D. None of above

 

84. BIND full form is ?

A. Berkely Internet Name Domain

B. Binary Internet Domain

C. Bonafied Internet Name Domain

D. None of above

 

85. What is full form of BMP ?

A. Byte map

B. Bit map

C. Byte map process

D. Bit map process

 

86. What is meaning of FORTRAN ?

A. Formula train

B. Formula translation

C. Formula train network

D. Formula translation network

 

87. What is full form of ISDN ?

A. Integrated Services Digital Network

B. Integrated Services Double Network

C. Inter Services Digital Network

D. Integrated Server Digital Network

 

88. What is full form of PNG ?

A. Portable Natural Graphics

B. Portable Network Graph

C. Pretty Network Graphics

D. Portable Network Graphics

 

89. What is full form of ROM ?

A. Read other memcache

B. Read only memory

C. Read other memory

D. Read only memcache

 

90. What is full form of USB ?

A. Unicoded Smart Bus

B. Universal Smart Bus

C. Unicoded Serial Bus

D. Universal Serial 

 

91. In terms of network what is meaning of SAP ?

A. Smart Access Point

B. Service Access Point

C. Service At Point

D. Service Access Permission

 

92. What is full form of CSS ?

A. Creative Style Shots

B. Creative Style Sheets

C. Cascading Style Sheets

D. Cascading Style Shots

 

93. What is full form of PHP ?

A. Processor Hypertext Program

B. Hypertext Preprocessor

C. Pre Hypertext Processor

D. Pre Processor Hypertext

 

94. What is the full form of IC ?

A. Interrelated Circuit

B. Integrated Conductor

C. Integrated Conductor

D. Integrated Circuit

 

95. What is full form of PDF ?

A. Printed Document Format

B. Public Document Format

C. Portable Document Format

D. Published Document Format

 

96. What is full form of CRT ?

A. Crystal Ray Tube

B. Cathode Ray Tube

C. Cabin Ray Tube

D. Carbon Ray Tube

 

97. What is full form of SOAP ?

A. Small Object Access Procedure

B. Simple Object Access Protocol

C. Simple Object Access Procedure

D. Small Object Access Protocol

 

98. What is full form of HTTP ?

A. High Text Transfer Protocol

B. Hyper Text Transfer Procedure

C. Hyper Text Transfer Protocol

D. Hyper Typo Transfer Protocol

 

99. What is full form of ISP ?

A. Internet Service Provider

B. Internet Speed Provider

C. Intranet Service Provider

D. Internet Service Proceeder

 

100. What is full form of HTML ?

A. Hyper Text Magic Line

B. Hyper Text Markup Line

C. Hyper Text Markup Language

D. High Text Markup Language

 

Answer Key 

No.

Ans.

No.

Ans.

No.

Ans.

No.

Ans.

1

D

26

C

C

A

76

B

2

D

27

C

A

B

77

D

3

C

28

D

A

C

78

D

4

D

29

B

C

B

79

C

5

D

30

A

C

B

80

A

6

C

31

B

D

C

81

A

7

B

32

C

A

B

82

C

8

A

33

C

B

D

83

C

9

C

34

D

C

A

84

A

10

B

35

B

B

D

85

B

11

C

36

A

C

D

86

B

12

A

37

A

C

B

87

A

13

C

38

B

D

A

88

D

14

D

39

C

B

A

89

B

15

C

40

D

D

C

90

D

16

B

41

B

C

A

91

B

17

D

42

C

C

D

92

C

18

A

43

B

C

D

93

B

19

C

44

B

C

B

94

D

20

D

45

C

D

A

95

C

21

B

46

A

D

D

96

B

22

B

47

B

C

C

97

B

23

A

48

D

D

B

98

C

24

A

49

B

C

C

99

A

25

B

50

B

C

A

100

C

 

 

Computer Quiz Set - 7

Computer Quiz Set - 7

4760  

1. WWW stands for ?
A. World Whole Web

B. Wide World Web

C. Web World Wide

D. World Wide Web


2. Which of the following are components of Central Processing Unit (CPU)
A. Arithmetic logic unit, Mouse
B. Arithmetic logic unit, Control unit
C. Arithmetic logic unit, Integrated Circuits
D. Control Unit, Monitor


3. Which among following first generation of computers had ?
A. Vaccum Tubes and Magnetic Drum
B. Integrated Circuits
C. Magnetic Tape and Transistors
D. All of above


4. Where is RAM located ?
A. Expansion Board

B. External Drive

C. Mother Board

D. All of above


5. If a computer has more than one processor then it is known as ?
A. Uniprocessor

B. Multiprocessor

C. Multithreaded

D. Multiprogramming


6. If a computer provides database services to other, then it will be known as ?
A. Web server

B. Application server

C. Database server

D. FTP server


7. Full form of URL is ?
A. Uniform Resource Locator

B. Uniform Resource Link

C. Uniform Registered Link

D. Unified Resource Link


8. In which of the following form, data is stored in computer ?
A. Decimal

B. Binary

C. HexaDecimal

D. Octal SET 4


9. Technology used to provide internet by transmitting data over wires of telephone network is ?
A. Transmitter

B. Diodes

C. HHL

D. DSL


10. Which level language is Assembly Language ?
A. high-level programming language
B. medium-level programming language
C. low-level programming language
D. machine language


11. Documents, Movies, Images and Photographs etc are stored at a ?
A. Application Sever

B. Web Sever

C. Print Server

D. File Server


12. Which of following is used in RAM ?
A. Conductor

B. Semi Conductor

C. Vaccum Tubes

D. Transistor


13. What is full form of GUI in terms of computers ?
A. Graphical user Instrument
B. Graphical unified Interface
C. Graphical unified Instrument
D. Graphical user Interface


14. What is full form of ALU ?
A. Arithmetic logic unit

B. Allowed logic unit

C. Ascii logic unit

D. Arithmetic least unit


15. Who was the Founder of Bluetooth ?
A. Ericson

B. Martin Cooper

C. Steve Jobs

D. Apple


16. Who was the father of Internet ?
A. Chares Babbage

B. Vint Cerf

C. Denis Riche

D. Martin Cooper


17. Verification is process of ?
A. Access

B. Login

C. Logout

D. Authentication


18. What is LINUX ?
A. Malware

B. Operating System

C. Application Program

D. Firmware


19. What is the name of first super computer of India ?
A. Saga 220

B. PARAM 8000

C. ENIAC

D. PARAM 6000


20. Which is most common language used in web designing ?
A. C

B. C++

C. PHP

D. HTML


21. Who is also known as Father of Computer ?
A. Vint Cerf

B. Tim Berner Lee

C. Charles Babbage

D. Steve Jobs


22. Which among following is commonly used language in Android applications ?
A. C

B. Php

C. C++

D. Java


23. Where are saved files stored in computer ?
A. RAM

B. Hard disk

C. Cache

D. Any of above


24. Which among following is odd ?
A. CD/DVD

B. Floopy Disks

C. SD Disk

D. BIOS


25. Which operations are performed by RAM?
A. Read

B. Write

C. Read and Write

D. Depends on computer


26. Which among following is secondary storage device ?
A. Hard Disk

B. RAM

C. Diode

D. Semi Conductor


27. USB is which type of storage device ?
A. Primay

B. Secondary

C. Tertiary

D. None of above


28. Which program is run by BIOS to check hardware components are working properly while computer is turned ON ?
A. DMOS

B. POST

C. CMOS

D. RIP


29. ROM is non volatile.
A. TRUE

B. FALSE


30. Random Access Memory (RAM) is which storage of device ?
A. Primay

B. Secondary

C. Teriary

D. Off line


31. Random Access Memory (RAM) is non volatile in nature.
A. TRUE

B. FALSE


32. What is full form CMOS ?
A. Content Metal Oxide Semiconductor
B. Complementary Metal Oxide Semiconductor
C. Complementary Metal Oxygen Semiconductor
D. Complementary Metal Oscilator Semiconductor


33. Second generation of computers consist of which of following ?
A. Vaccum Tubes

B.Diodes

C. VLSI Microprocessor

D. Transistor


34. MPG is an file extension of which type of files ?
A. Audio

B. Image

C. Video

D. Flash


35. What is full form of SMPS ?
A. Switch Mode Power Supply
B. Simple Mode Power Supply
C. Storage Mode Power Supply
D. Storage Mode Power Shortage


36. Which component of computer is also considered as it Heart ?
A. Monitor

B. Keyboard

C. Scanner

D.Microprocessor


37. What is used to make computer chips ?
A. Copper

B. Steel

C. Silicon

D. Iron


38. Where BIOS is stored ?
A. Hard Disk

B. RAM

C. Flash Memory Chip

D.Any of above


39. What is full form of EXIF ?
A. Exchangeable Image Fine Finish
B. Exchangeable Image File Format
C. Executable Image File Format
D. Executable Image File Finish


40. BIOS is used for ?
A. Updating system information on network
B. Loading operating system
C. It helps in routing
D. It take inputs from keywords and other devices


41. 1 Mega Byte is equal to
A. 1024 Bytes

B. 1024 Kilo Bytes

C. 1024 Giga Bits

D. 1024 Bits


42. An electronic path, that sends signals from one part of computer to another is ?
A. Logic Gate

B. Modem

C. Bus

D. Serial Port


43. Which is odd one ?
A. Inkjet Printers

B. CRT

C. Laser Printers

D.Dot Matrix Printers


44. Which device among following is used for sending digital data over a phone line ?
A. USB

B. Scanner

C. Printer

D. Modem


45. IP address version 4 is in which format ?
A. 4 bit

B. 8 bit

C. 16 bit

D. 32 bit


46. In banking, railways etc which computers are used ?
A. Mini Computers

B. Micro Computers

C. Main Frames

D. Super Computers


47. Which type of software is an operating system ?
A. Utility Software

B. System Software

C. Application Software

D.Firmware Software


48. Which type of switching is used in Internet ?
A. Packet

B. Telephone

C. Circuit

D. Telex


49. Microsoft office is type of ?
A. System software

B. Application software

C. Utility Software

D. Firmware


50. Intersection of columns and rows is called a ?
A. Data

B. Table

C. Cell

D. Schema


51. A wireless technology built in electronic gadgets used for exchanging data over short distances is ?
A. Bluetooth

B. Wifi

C. Modem

D. USB


52. ARP stands for ?
A. Address Reverse Protocol
B. Address Resolution Protocol
C. Address Repersentative Protocol
D. Address Recording Protocol


53. Which is responsible for communication between Memory and ALU ?
A. Keyboard

B. RAM

C. Control unit

D. USB


54. Who is also known as father of Jquery ?
A. Vint cerf

B. John Resig

C. Larry Page

D.Chales Babbage


55. If CPU executes multiple programs simultaneously, it will be known as
A. Multiprocessing

B. Multitasking

C. Timesharing

D. Multiprogramming


56. Who invented C++ ?
A. Steve Jobs

B. James Gosling

C. Bjarne Stroustrup

D. Dennis Ritchie


57. One byte is equal to how many bits ?
A. 4 bits

B. 8 bits

C. 12 bits

D. 16 bits


58. What is the meaning of OSI, in terms of computers ?
A. Open Software Intrerelation
B. Open System Intrerelation
C. Open Software Interconnection
D. Open System Interconnection


59. One nibble is equal to how many bits ?
A. 4 bits

B. 8 bits

C. 12 bits

D. 16 bit


60. ULSI microprocessor is used in which generation of computers ?
A. Second generation

B. Third generation

C. Fourth generation

D. Fifth generation


61. Who invented keyboard ?
A. James Gosling

B. Steve Jobs

C. Martin cooper

D. Christoper Latham Sholes


62. What is meaning of EEPROM ?
A. Electronically Erasable Programmable Read only Memory
B. Electrically Erasable Programmable Read only Memory
C. Electronically Erasable Programmable Reach only Memory
D. Electrically Erasable Pratical Reach only Memory


63. What is meaning of OMR ?
A. Optical Mark Reader

B. Optical Message Reader

C. Optical Message Render

D. Optical Mark Render


64. What can be considered as basic building blocks of a digital circuit ?
A. Logic Gate

B. Diode

C. Semi Conductor

D. CMOS


65. Which function key is used to check spellings ?
A. F2

B. F5

C. F7

D. F1


66. Which type of storage device is a BIOS ?
A. Primary

B. Secondary

C. Tertiary

D. Not a storage device


67. Which is a application software among following ?
A. Assembler

B. Complier

C. Operating System

D. Microsoft office


68. In computer what converts AC to DC ?
A. POST

B. Adapter

C. RAM

D. SMPS


69. Which among following is responsible for specifying address of a memory location ?
A. RAM

B. Address Bus

C. Control Bus

D. Hard Disk


70. Which among following is responsible for finding and loading operating system into RAM ?
A. Bootstrap Loader

B. CMOS

C. BIOS

D. DMOS


71. By pressing which key we can move to beginning of a page ?
A. Window Key

B. Shift Key

C. Tab Key

D. Home Key


72. What is full form of RAM ?
A. Read Access Memory

B. Read Alternative Memory

C. Random Access Memory

D. Random Alternative Memory


73. What is full form of TIFF ?
A. The Image File Format

B. Tagged Image File Format

C. Tagged Image File Front

D. The Image Fax Format


74. Computer resolution measures ?
A. Size of screen

B. Shape of screen

C. Number of pixels

D. Number of colours it support


75. Which are the main parts of central processing unit ?
A. Control unit and Arithmetic Logic Unit
B. SMTP and BIOS
C. USB ports
D. None of above


76. From which year 5th generation of computers is considered ?
A. 1970

B. 1980

C. 1990

D. 2000


77. What is full form of CAM ?
A. Computer Aided Manufacturing
B. Computer And Manufacturing
C. Computer Aided Manifesto
D. Computer And Manifesto


78. Which term is related to database ?
A. PHP

B. Java

C. Oracle

D. Assembly

 

79. Which among following is engine of computer ?
A. Mouse

B. Scanner

C. Monitor

D. Processor


80. Which language was used as first generation language ?
A. Machine language B. Assembly languageC. Java D. C

81. Where is cahce memory is located ?

A. CPU

B. Monitor

C. Scanner

D. On file server


82. Data stored in ROM is not permanent ?
A. TRUE

B. FALSE


83. Which among following is odd one ?
A. RAM

B. ROM

C. Cache

D. Hard Disk


84. Which operating system is developed by Apple ?
A. Linux

B. Window

C. Mac OS

D. DOS


85. Who invented Java ?
A. Deniss Ritche

B. James Gosling

C. Bajarnae

D. Linus Torvalds


86. Who is known as father of Artificial Intelligence ?
A. John McCarthy

B. Vint Cerf

C. Dennis Ritchie

D. James Gosling


87. What is full form of HTTP ?
A. Hyper Transfer Text Protocol
B. Hyper Text Transfer Protocol
C. Hexagonal Text Transfer Protocol
D. Hexagonal Text Transfer Prototype


88. Which among following is an image name extension ?
A. gif

B. docx

C. ppt

D. lib


89. An Assembler is used to translate a program written in ?
A. Low-Level Language

B. Machine Language

C. Assembly Language

D. High-Level language


90. Which among following is not an input device ?
A. Mouse

B. Scanner

C. Keyboard

D. Printer


91. File Transfer Protocol allows us to transfer files from one computer to another on the internet.
A. True

B. False


92. Binary number system consists of ?
A. 0's and 1's only

B. All alphanumeric characters

C. Depends computer to computer

D. None of above


93. Disk Operating System (DOS) was designed to work with which of the following input device ?
A. Mouse

B. Keyboard

C. JoyStick

D. Xbox


94. Which among following is not a logical gate ?
A. NOR

B. XOR

C. AND

D. NAT


95. A switch in a network is used to ?
A. It is used to connect systems on network
B. It is used to stop hacking
C. It is used to stop viruses
D. It is used to boot systems remotely


96. Which among following is odd one ?
A. Spyware

B. Malware

C. Virus

D. Hub


97. Word "INTERPRETER" is related to ?
A. Address resolution

B. IP address ranges

C. Programming Languages

D. None of above


98. DPI means ?
A. Dots processing Inch

B. Dots per Inch

C. Diagram per Inch

D. Diagram processing Inch


99. Firewall is ?
A. a hardware
B. a software
C. can be a hardware as well as software
D. can neither be a hardware nor a software


100. Which among following is not necessary for working of a standalone computer ?
A. RAM

B. Hard Drive

C. Operating System

D. LAN card

 

Answer Key 

No

Ans.

No.

Ans.

No.

Ans

No

Ans

1

D

26

A

51

A

76

B

2

B

27

C

52

B

77

A

3

A

28

B

53

C

78

C

4

C

29

A

54

B

79

D

5

B

30

A

55

B

80

A

6

C

31

B

56

C

81

A

7

A

32

B

57

B

82

B

8

B

33

D

58

D

83

D

9

D

34

D

59

A

84

C

10

C

35

A

60

D

85

B

11

D

36

D

61

D

86

A

12

B

37

C

62

B

87

B

13

D

38

C

63

A

88

A

14

A

39

B

64

A

89

C

15

A

40

B

65

C

90

D

16

B

41

B

66

A

91

A

17

D

42

C

67

D

92

A

18

B

43

B

68

D

93

B

19

B

44

D

69

B

94

D

20

D

45

D

70

A

95

A

21

C

46

C

71

D

96

D

22

D

47

B

72

C

97

C

23

B

48

A

73

B

98

B

24

D

49

B

74

C

99

C

25

C

50

C

75

A

100

D

Computer Quiz Set - 6

Computer Quiz Set - 6

5657  

1. When entering text within a document, the enter key is normally pressed at the end of every
1) line

2) sentense

3) paragraph

4) word

5) file


2. What is the overall term for creating, editing, formatting, storing, retrieving and printing a text document?
1) word processing

2) spread sheet design

3) web design

4) database management

5) presentation generation


3. Which power point view displays each slide of the presentation as thumbnail and a useful for rearranging slides?
1) Slide sorter

2) Slide show

3) Slide master

4) Notes page

5) Slide design


4. Which of the following components is the most essential for the computer system to work?
1) Input system

2) Output system

3) Storage system

4) Monitor

5) Speaker


5. Regarding a Visual Display Unit (VDU), which statements is more correct?
1) It is an input device

2) It is an output device

3) It is a peripheral device

4) It is a hardware item

5) None of these


6. A/n ………… device is any device that provides information, which is sent to the CPU.
1) input

2) 0utput

3) CPU

4) memory

5) Processing


7. Which of the following is not an input device?
1) OCR

2) Optical scanners

3) Voice recognition device

4) COM (Computer Output to Microfilm)

5) None of the above


8. Which is considered a direct entry input device?
1) Optical scanner

2) Mouse

3) Digitizer

4) Light pen

5) All of these


9. Which of the following is required when more than one person uses a central computer at the same time?
1)Terminal

2) Light pen

3) Digitizer

4) Mouse

5) All of these


10. Which of the following is used only for data entry and storage, and never for processing?
1) Mouse

2) Dumb terminal

3) Micro computer

4) Dedicated data entry system

5 ) Smart terminal


11. Which most popular input device is used today for interactive processing and for the one line entry of data for batch processing?
1) Mouse

2) Magnetic disk

3) Visual display terminal

4) Card punch

5) None of the above


12. An input/output device at which data enters or leaves a computer system is
1) keyboard

2) terminal

3) printer

4) plotter

5) pointing device


13. Multiuser systems provided cost savings for small business because they use a single processing unit to link several
1) personal computers

2)workstations

3) dumb terminals

4) mainframe

5) smart terminals


14. Which one of the following input device is user-programmable?
1) Dumb terminal

2) Smart terminal

3) VDT

4) Intelligent terminal

5) All of these


15. Which of the following requires large computer memory?
1) Imaging

2) Graphics

3) Voice

4) All of these

5) None of these


16. The type/s of input include
1) data

2) programs

3) commands

4) user response

5) All of these


17. Pointing device includes the following except
1) mouse

2) pen input

3) trackball

4) keyboard

5) joystick


18. Which of the following key is used to move the cursor on the screen?
1) Backspace

2) Arrow keys

3) Alt

4) Enter

5) Shift


19. On pressing which of the following key, the alphabetic key will result in an upper case?
1) Num Lock

2) Caps Lock

3) Shift

4) Time

5) Alt


20. In order to perform tasks, like to select an icon on the screen or to open the selected document
1) The mouse can be clicked
2) The mouse can be double-clicked
3) Both‟1‟ and „2‟
4) The mouse can be move along with the cursor
5) None of the above


21. Which of the following is a true statement ?
1) Instead of moving the whole mouse around,the user roll the trackball only
2) Trackball does not need as much desk space as a mouse
3) Glide pad uses a touch sensitive pad for controlling cursor
4) Repeated motion of cursor can lead to carpel tunnel syndrome
5) All of the above


22. which of the following key is used to enter blank spaces in text?
1) Slash

2) Spacebar

3) Tab

4) Shift

5) Alt


23. PDA stands for
1) Personal Digital Assistants

2) Primary Digital Assistants

3) Personal Digital Appliances

4) Pure Digital Assistants

5) None of the above


24. Pen input is used for
1) data input

2) pointing device

3) command gestures

4) All of these

5) None of these


25. Which of the following converts drawings, photos, etc to digital signal?
1) Digitizers

2) Graphic Tablets

3) Both „1‟ and „2‟

4) Terminals

5) Joysticks


26. A dumb terminal has
1) an embedded microprocessor
2) extensive memory
3) independent processing capability
4) a keyboard and screen
5) None of these


27. POS stands for
1) place of sale

2) Point of sale

3) Priority of sale

4) Paid on sale

5) None of these


28. Types of voice recognition system include
1) speaker dependent system

2) speaker independent system

3) discrete speech recognition

4) continuous speech recognition

5) All of the above


29. Which of the following can be used for the video conferencing over the internet?
1) Web cam

2) Voice recognition system

3) Multimedia

4) Graphic tablet

5) Touch screen


30. Bank account is printed in special ink with magnetic qualities which can be read by the right machine. The ink is
1) optical ink

2) magnetic ink

3) electromagnetic ink

4) electric ink

5) None of these


31. You use a (n)………….. such as keyboard of mouse, to input information.
1) output device

2) input device

3) storage device

4) processing device

5) None of the above


32. To move to the beginning of a line of text, press the ……….key.
1) Page up

2) shift

3) home

4) enter

5) None of these


33. Which key is used in combination with another key to perform a specific task?
1) Function

2) Space bar

3) Arrow

4) Control

5) Non of these


34. A………….. can make it easier to play games.
1) mouse

2) joystick

3) keyboard

4) pen

5) None of these

 

35. A scanner scans
1) pictures

2) text

3) both pictures and text

4) neither picture nor text

5) None of the above


36. You can use the tab key to
1) move a cursor the screen

2) indent a paragraph

3) move the cursor down the screen

4) Both „1‟ and „2‟

5) None of the above


37. Computers gather data. It means that they allow the users to …………. data.
1) present

2) input

3) output

4) store

5) None of these


38. The most common input devices are the ………. and the
1) microphone, printer

2) scanner, monitor

3) digital camera, speakers

4) keyboard, mouse

5) None of the above


39. What types of keys „ „ctrl‟ and „shift‟?
1) Adjustment

2) Function

3) Modifier

4) Alphanumeric

5) Non of these


40. Which of the following can input graphical images and pictures for a computer?
1) Plotter

2) Scanner

3) Mouse

4) Printer

5) Keyboard


41. Why is the caps lock key referred to as a toggle key?
1) Because its function goes back and forth every time it is pressed
2) Because it cannot be used for entering numbers
3) Because it cannot be used to delete
4) Because it cannot be used to insert
5) None of the above


42. Which key is used to delete one character to the left of the current position of the cursor?
1) Backspace

2) Delete

3) Insert

4) Esc

5) Ctrl


43. To restart the computer the following combination of keys is used
1) Del + Ctrl

2) Backspace + Ctrl

3) Esc + Ctrl

4) Insert + Esc

5) Ctrl + Alt +Del


44. Input devices are used to provide the steps and tasks the computer needs to process data, and these steps and tasks are called
1) program

2) design

3) information

4) instructions

5) flow chart


45. These terminals (formerly known as cash registers) are often connected to complex inventory and sales computer systems
1) Data

2) Point-of sale (POS)

3) Sales

4) Query

5) None of the above


46. The input device to be used to get a printed diagram into a computer is the
1) printer

2) mouse

3) keyboard

4) touchpad

5) scanner


47. What type of device is a computer mouse?
1) Storage

2) Output

3) Software

4) Input

5) Input / output

 

48. Devices that enter information and let you communicate with the compute are called
1) software

2) output devices

3) hardware

4) input devices

5) input / output devices


49. Which of these is a point – and – draw device?
1) Mouse

2) Scanner

3) Printer

4) CD-ROM

5) keyboard


50. Which of the following software could assist someone who cannot use their hands for computer input?
1) Video conferencing

2) Speech recognition

3) Audio digitizer

4) Synthesizer

5) None of the above


51. The word „computer‟ has been derived from which of the following language?
1) Greek

2) English

3) Latin

4) Spanish

5) None of these


52. Which of the following is known as the father of computer?
1) Herman Hollerith

2) Grace Hoppers

3) Charles Babbage

4) Napier

5) None of these


153. Which of the following operation in not performed by the computer?
1) Inputting

2) Processing

3) Controlling

4) Outputting

5) Understanding


54. The brain of any computer system is
1) control unit

2) arithmetic logic unit

3) central processing unit

4) storage unit

5) output unit


55. The computer size was very large in
1) first generation

2) second generation

3) third generation

4) fourth generation

5) None of these


56. Pick the one that is used for logical operations or comparisons such as less than equal to or greater than
1) arithmetic and logic unit

2) control unit

3) input unit

4) memory unit

5) None of these


57. The first generation of computer were based upon
1) transistors

2) ICs

3) valves

4) conductor

5) None of these


58. All processing of computers is done in
1) monitor

2) CPU

3) keyboard

4) RAM

5) ROM


59. RAM is a type of
1) volatile memory

2) primary memory

3) temporary memory

4) All of these

5) None of these


60. For seeing the output, we use
1) monitor

2) keyboard

3) mouse

4) joystick

5) None of these


61. A scanner scans
1) pictures

2) text

3) graphics

4) All of these

5) None of these


62. Laser printer is a type of
1) input device

2) output device

3) memory device

4) processing device

5) None of these


63. Computer program which controls the operations of computer is called
1) operating system

2) processing system

3) memory system

4) controlling system

5) None of these


64. Which of the following directs other components of the computer To perform the tasks specified in the program instructions?
1) Input unit

2) Output unit

3) ALU unit

4) Control unit

5) System unit


65. ………. Are the raw facts from which ………….is derived.
1) Data, information

2) Data, output

3) Input, information

4) Output input

5) Information, message


66. Which of the following are the main types of software‟s?
1) System software

2) Application software

3) Utility software

4) All of these

5) None of these


67. Printed copy is often called
1) Soft copy

2) blank copy

3) hard copy

4) write copy

5) carbon copy


68. Which of the following is a collection of facts and figures?
1) Data

2) Information

3) Processing

4) File

5) Document


69. It is a type of action to be taken on data
1) Understanding

2) thinking

3) compiling

4) processing

5) None of these


70. It converts accepted instructions into machine language
1) input unit

2) output unit

3) processing unit

4) memory unit

5) logical unit


71. It temporary holds the data received from input device
1) keyboard

2) memory

3) processing unit

4) file

5) output unit


72. The physical arrangement of elements as input, output and processing devices grouped together represent a
1) mobile device

2) information processing cycle

3) circuit board

4) computer system

5) None of the above


73. What type of computer could be found in a digital watch?
1)Mainframe computer

2) Super computer

3) Embedded computer

4) Notebook computer

5) None of the above


74. Which is not a basic function of a computer?
1) Copy text

2) Accept input

3) Process data

4) Store data

5) None of the above


75. The contents of ……….are lost when the computer turns off.
1) storage

2) input

3) Out Put

4) memory

5) None of these


76. These are specially designed computer chips reside inside other devices, such as your car or your electronic thermostat
1) servers

2) embedded computers

3) robotic computers

4) mainframes

5) None of the above


77. It is the set of programs that enables your computer‟s hardware devices and application software to work together
1) management

2) Processing

3) utility

4) system software

5) None of these


78. The most frequently used instructions of a computer program are likely to be fetched from
1) hard disk

2) cache memory

3) RAM

4) registers

5) None of the above


79. The components that process data are located in the
1) input devices

2) output devices

3) system unit

4) storage component

5) None of the above


80. Which type of data has been organized or presented in a meaningful fashion?
1) A process

2) Software

3) Storage

4) Information

5) None of these


81. All of the following are examples of input device except a
1) scanner

2) mouse

3) keyboard

4) Printer

5) None of these


82. A computer gathers data, processes it, outputs the data or information and …….the data or information.
1) hide

2) stores

3) write

4) delete

5) None of these


83. A……….is a microprocessor –based computing device.
1) personal computer

2) mainframe

3) workstation

4) server

5) None of the above


84. The most common pointing input device is the……….
1) trackball

2) touchpad

3) touch screen

4)mouse

5) scanner


85. Which type of software is distributed free but requires the users to pay some amount for further use?
1) Freeware

2) Shareware

3) Rental ware

4) Public domain software

5) abandon ware


86. External devices such as printers, keyboards and modems are known as
1) add-on devices

2) peripherals

3) extra hardware devices

4) PC expansion slot add-ons

5) special buys


87. Which of the following is not an example of hardware?
1) Scanner

2) Printer

3) Monitor

4) Mouse

5) Interpreter


88. Which of the following is the fastest type of computer?
1) Laptop

2) Notebook

3) Personal computer

4) Workstation

5) Supercomputer


89. The CPU and memory are located on the
1) expansion board

2) motherboard

3) storage device

4) output device

5) None of these


90. The thing which easily understands the instructions is called
1) user friendly

2) information

3) word processing

4) icon

5) None of these


91. Storage that retains its data after the power is turned off is referred to as
1) volatile storage

2) non-volatile storage

3) sequential storage

4) direct storage

5) None of the above


92. A collection of programs that controls how your computer system runs and process information is called
1) operating system

2) computer

3) office

4) compiler

5) interpreter


93. Analog computer works on the supply of
1) continuous electrical pulses
2) electrical pulses but not continuous
3) magnetic strength
4) physical strength
5) Natural strength


94. The first electric computer in the world was
1) UNIVAC

2) EDVAC

3) ENIAC

4) All of these

5) None of these


95. The difference between memory and storage is that memory is …………… and storage is
1) temporary, permanent

2) permanent, temporary

3) slow, fast

4) non-volatile, volatile

5) None of the above


96. A central computer that holds collections of data and programs for many PCs, workstations and other computers is a
1) super computer

2) mini computer

3) laptop

4) server

5) None of the above


97. The contents of ……….are lost when the computer turns off.
1) storage

2) input

3) output

4) memory

5) None of these


98. What is the permanent memory built into your computer called ?
1) RAM

2) Floppy

3) CPU

4) CD-ROM

5) ROM


99. Any component of the computer you can see and touch
1) Software

2) Peripheral

3) Storage

4) CPU

5) Hardware


100. Data or information used to run the computer is called
1) Software

2) Hardware

3) peripheral

4) CPU

5) None of these

 

Answer Key

No.

Ans

No.

Ans

No.

Ans

No.

Ans

1

1

26

4

51

3

76

2

2

4

27

2

52

3

77

4

3

2

28

5

53

5

78

2

4

1

29

1

54

4

79

3

5

3

30

2

55

1

80

4

6

1

31

2

56

1

81

4

7

4

32

4

57

3

82

2

8

5

33

4

58

2

83

1

9

1

34

2

59

4

84

4

10

1

35

3

60

1

85

1

11

1

36

2

61

4

86

2

12

2

37

2

62

2

87

5

13

3

38

4

63

1

88

5

14

4

39

2

64

4

89

2

15

4

40

2

65

1

90

1

16

5

41

1

66

4

91

2

17

4

42

1

67

3

92

1

18

2

43

5

68

1

93

1

19

2

44

4

69

4

94

3

20

3

45

2

70

1

95

1

21

5

46

5

71

2

96

4

22

2

47

4

72

4

97

4

23

1

48

4

73

5

98

5

24

4

49

1

74

1

99

5

25

3

50

2

75

1

100

1

 

Computer Quiz Set - 5

Computer Quiz Set - 5

1192  

1.To open a new file in MS Word, the Shortcut key is
1) Ctrl + x

2) Ctrl + N

3) Ctrtl + Y

4) Ctrl + v

5) None of these


2. Which extension is given to Word document by default?
1) .ext

2) .com

3) .doc

4) None of these

5) All of these


3.Mark the most approriate option statement.
1) Mail Marge can be used to print the form letters
2) Mail Merge can be used to print the form lettersand mailing labels
3) Mail Merge can be used to print envelopes
4) All of the above
5) None of the above


4.What is the term used for the word processing programs that show you directly on the PC screen the appearance of you final document as you might expect on the paper?
1) Search and Replace

2) Pagination

3) Soft Copy

4) WYSIWYG

5) one of the above


5.Creating form letters using Mail Merge involves
1) creating the main document
2) creating the main document and data source
3) Inserting Merge fields in the main document andmerging the main document with data source
4) Both „2‟ and „3‟
5) None of the above


6.Which of the following gives the status of your document like page numbers, number of pages?
1) Status bar

2) Standard toolbar SET 3

3) Formatting toolbar

4) None of these

5) All of these


7.Alignment buttons ar avilable on which toolbar?
1) Status

2) Standard

3) Formatting

4) All of these

5) None of these


8. Header is
1) any text printed at the top every page
2) any graphics printed at the top of every page
3) any text or graphics printed at the top of a particular page
4) any text or graphics printed at the top of every page
5) None of the above


9.This case converts first character of first word of selected sentence to capital
1) sentence

2) upper

3) toggle

4) title

5) None of these


10.Which of the folowing is not an option of edit menu?
1) Cut

2) copy

3) Paste

4) Page setup

5) None of these


11.Which of the following will you use as an option for saving a file?
1) Save button on Standard toolbar
2) Save option from File menu
3) Pressing Ctrl + S
4) All of the above
5) None of the above


12. A file name cannot contain in Ms-Word database file
1) a letter

2) number

3) underscore

4) space

5) None of these


13.When you start MS-Word the opening document has the name as
1) DOC1

2) Document 1

3) Document

4) Work book

5) Task book


14.The follwing shortcut keys are used for selecting the whole document
1) Ctrl + A

2) Ctrl + S

3) Ctrl + W

4) Ctrl + X

5) Ctrl + Alt


15.„Replace‟ option is avilable in
1) Edit menu

2) File menu

3) Tools menu

4) Insert menu

5) None of these


16.After selecting the „Replace‟ option from the Edit menu, the following dialog box appears
1) Replace

2) Find

3) Find and Replace

4) Edit

5) None of these


17.MS- Word can insert/import the graphics
1) created in paintbrush

2) created by using autoshapes

3) from clipArt gallery

4) All of the above

5) Both „2‟ and „3‟


18.You can use the following objects crated in MS-Word in a web page
1) autoshapes

2) bullets

3) tables and charts

4) All of these

5) None of these


19.Blinking point which shows your position in the text is called
1) Cursor

2) Blinker

3) Position

4) Status

5) Place


20.Spacebar is used for
1) giving space

2) deleting space

3) moving next line 

4) All of these

5) None of these


21.You can start Microsoft Word by using which button ?
1) New

2) Start

3) Program

4) All of these

5) None of these


22.It is a software tool that lets one enter, calculate, manipulate set of numbers
1) Speedd sheet

2) spread sheet

3) slide sheet

4) All of these

5) None of these


23.It is a grid of cells made up of horizontal and vertical colums
1) worksheet

2) sheet

3) spreadsheet

4) page

5) work book


24.It is a group of worksheets
1) folder

2) document 

3) work book

4) books

5) files


25.Three types of data can be entered in a worksheet, number/ characters, text and
1) formulas

2) functions

3) logic

4) All of these

5) None of these


26.To select the current row press
1) Shift + Enter

2) Shift + Spacebar

3) Ctrl + Spacebar

4) Ctrl + C

5) Ctrl + B


27.To select the current column press
1) Ctrl + Spacebar

2) Ctrl + B

3) Shift + Enter

4) Ctrl + Enter

5) Ctrl + Shift


28. To select the entire worksheet
1) Ctrl + B

2) Ctrl + V

3) Ctrl + A

4) Ctrl + C

5) Ctrl + X


29.The Extesion of saved fi in MS-Excel
1) .XIS

2) .XAS

3) .XLS

4) .XLL

5) .LXS


30.All formula start with, which sign in MS-Excel?
1) +

2) -

3) @

4) =

5) = =


31.For creating an absoulte cell reference, which sign is used?
1) $

2) @

3) #

4) !

5) None of these


32.A cell entry can be edited in the cell or in the
1) menu bar

2) edit menu

3) function bar

4) formula bar

5) None of these


33.In this Chart, only one data series can be plotted
1) pie

2) line

3) bar

4) column

5) None of these


34.A chart placed in a worksheet is called
1) formatting chart

2) embedded chart

3) aligning chart

4) hanging chart

5) None of the above


35.This chart shows the relationship of parts to a whole
1) Pie

2) line

3) stacked Bar

4) embedded

5) None of these


36.Scatter chart is also known as
1) XX chart

2) YX chart

3) XY chart

4) YY chart

5) XZ chart


37.The cell having bold boundary is called
1) Relative

2) Active

3) Absoute

4) Mixed

5) Passive


38.Call address A 4 in a formula means it is a
1) mixed cell refernce

2) absolute cell refernce

3) relative cell reference

4) All of the above

5) None of the above


39.Cell address $ A $4 in a formula means it is a
1) mixed cell reference

2) absolute cell reference

3) Relative cell reference

4) All of the above

5) None of the above


40.Cell address $ A 4 in a formula means it is a
1) mixed cell reference

2) absolute cell reference

3) Relative cell reference

4) All of above

5) None of the above


41.Cell address A$4 in a formula means it is a
1) mixed cell reference

2) absolute cell reference

3) Relative cell reference

4) All of the above

5) None of the above


42.Using the F11 shortut key to create a hart on chart sheet creates
1) A default chart

2)A 2-dimensional coulumn chart

3) A2-dimenasional bar chart

4) A 3- dimensional line chart

5) None of the above


43.You can print
1) a range of cells by range name

2) an entire worksheet

3) a single worksheet

4) All of the above

5) None of the above


44.You can create only a horizontal page break by firs selecting
1) a row below the row where you want the page break to occur

2) a cell in row 1

3) a cell in column A

4) Bot „1‟ and „3‟

5) All of the above


45. You can create hyperlinks from the Excel work book to
1) a web page on company internet
2) a web page on the internet
3) other office 97 application documents
4) All of the above
5) None of above


46. The advatage of using a spradsheet is
1) calculations can be done automatically
2) changing data automatically updates calculations
3) more flexibility
4) All of the above
5) None of the above


47. You can not link excel worksheet data to a word document
1) with the right drag method
2) with a hyperlink
3) with the copy and paste special commands
4) with the copy and paste buttons on the standard toolbar
5) None of the above


48. Which of the following is a popular DOS based spreadsheet package?
1) Word

2) Smart cell

3) Excel

4) Lotus 1-2-3

5) None of these


49. Which file format can be added to a PowerPoint show?
1) .jpg

2) .giv

3) .wav

4) All of these

5) None of these


50. In Microsoft Power Point two kind of sound effects files that can be added to the presentation are
1) .wav files and .mid files

2) .wav files and .gif files

3) .wav files and .jpg files

4) .jpg files and .gif files

4) . None of the above


51. Material consisting of text and numbers is best presented as
1) a table slide

2) a bullet slide

3) a title slide

4) All of these

5) None of these


52. What is a motion path ?
1) A type of animation entrance effect
2) A method of advancing slides
3) A method of moving items on a slide
4) All of the above
5) None of the above


53. What is slide-title master pair?
1) The title area and text area of a specific slide
2) A slide master and title master merged into a single slide
3) A slide master and title master for a specific design template
4) All of the above
5) None of the above


54. Which of the following should you use if you want all the slides in the presentation to have the same „look‟?
1) The slide layout option

2) Add a slide option

3) Outline view

4) A presentation design template

5) None of the above


55. In the context of animations, what is a trigger?
1) An action button that advances to the next slide
2) An item on the slide that performs an action when clicked
3) The name of a motion path
4) All of the above
5) None of the above


56. To select oned hyperink after another during a slide presentation, what do you press?
1) Tab

2) Ctrl + K

3) Ctrl + H

4) All of the above

5) None of the above


57. Special effects used to introduce slides in a prsentation are called
1) effects

2) custom animations

3) transitions

4) present animations

5) None of the above


58. You can edit an ecmbedded Organization chart object by
1) clicling edit object
2) double clicking the Organization chart object
3) right clicking the chart object, then cliking edit MS-Organization chart object
4) Both „2‟ and „3‟
5) None of the above


59. Which of the following toolbars provide different options in various master views?
1) Common tasks toolbar
2) Drawing toolbar
3) Formatting toolbar
4) Standard toolbar
5) None of the above


60. How can you create a uniform appearance by adding a background image to all slides?
1) Create a template
2) Edit the slide master
3) Use the a to correct wizard
4) All of the above
5) None of the above


61.How do you create speaker note pages that show the slides, related notes and your company logo on each page?
1) Edit the notes master and add your company logo
2) Edit the slide master and insert your company logo and notes space
3) Edit the handout master to include your company logo and one slide per page with additional note space
4) All of the above
5) None of these


62. Which of the following tool enables you to add text to a slide without using the standard placeholders?
1) Text tool box

2) Line tool

3) Drawing tool

4) Auto shapes tool

5) None of these


63. In notes master view, how do you modify the font size of text for all the notes of a presentation?
1) Modify the slide design
2) Modify the notes master layout
3) Modify the text within the body placeholder
4) All of the above
5) None of the above


64. Which of the following views is the best view to use when setting transition effects for all slides in presentation?
1) Slide sorter view

2) Notes pages view

3) Slide view

4) Outline view

5) None of these


65.Which command brings you to the first slide in your presentation?
1) Next slide button

2) Page up

3) Ctrl + Home

4) Ctrl + End

5) None of these


66.In normal view, how can you quickly chage to handout master view?
1) Click the outline tab and select handout maser view
2) Press the shift key and click the handout master view button
3) On the view menu, click slide sorter and click hadouts
4) All of the above
5) Non of the above


67. How can you quickly reinstate a deleted footer placeholder in master view?
1) Create a new slide master
2) Re- apply the footer placeholder
3) Re- apply the slide layout
4) All of the above
5) None of the above


68. Which of the following can you use to add times to the slides in a presentation?
1) Slide show menu

2) Rehearse timings button

3) Slide transition button

4) All of the above

5) None of the above


69. To select all of the boxes of Organization chart
1) clicking and edit and select all
2) right click the chart background and then click select all
3) press and hold the Shift key and click each box
4) All of the above
5) None of the above


70. You can Show the shortcut menu during the slide show by
1) clicking the shortcut button on the formatting toolbar
2) right clicking the current slide
3) clicking an icon on the current slide
4) Both „1‟ and „2‟
5) None of the above


71. Auto clipart is a feature that
1) automatically places clipare in your presentation
2) scans your presentation for incorrect spelling in yourwordes on each slide
3) scans your presentation for incorrect spelling in Word Arts objects
4) All of the above
5) None of the above


72. Which of the following allow you to select more than one slide in a presentation?
1) Alt + Click each slide

2) Shift + Drag each slide

3) Shift + Click each slide

4) Ctrl + Click each slide

5) None of the above


73. Which bar is usually located below the title bar that provides categorized options?
1) Menu bar

2) Status bar

3) Tool bar

4) Scroll bar

5) None of these


74. Examples of centralized multi-user databases are
1) airline reservations and other national global booking systems

2) barclay‟s bank customer accounts

3) supermarket stock control, organ donor databse client database

4) All of the above

5) None of these


75. When a customer makes an online hotel booking, the database update in
1) batch mode

2) pseudo real time

3) 2 days

4) All of these

5) None of these


76. What is the name for math between the words or phrases being seached and the items found in an electronic database?
1) Bug

2) Hit

3) It

4) Default

5) None of these


77. A database that contains tabes linked by common fields is called a
1) centralized database

2) flat file database

3) relational database

4) All of these

5) None of these


78. DBMS is
1) collection of data

2) set of programs to access those data

3) set of programs to update those data

4) All of the above

5) None of the above


79. COPY STRUCTURE command is used to
1) copy contents of an active database to a new file
2) copy all records of an active database to disk
3) copy contents of an active database to disk
4) copy structure of an active database to a new file
5) None of the above


80. COUNT command is used to
1) count the number of data fields in an active database file
2) count the number of data files which are active
3) count the records which are updeated
4) count the number of records in an active database file
5) None of the above


81. Which is the short key to invoke the spell checker in MS Access?
1) F2

2) F7

3) Alt + F7

4) F3

5) F4


82. A scialist incharge of the database of an organization . Select the best fit for anwer.
1) Database management approach

2) DBMS uses

3) Database administrator

4) Query language

5) None of the above


83. You want to keep track of addresses, phone numbers, parents/ guardian names as well as class attendance, average and grades. Every so oten you want to send reports home that select failing grades and excessive absences. Which part of the Microsoft Office suit used in this course is best suited for this kind of information?
1) Excel

2) PowerPoint

3) Access

4) Word

5) None of these


84. A treelike structure of records in a satabase. Select the best fit for answer.
1) Hierachical database structure
2) Relational databse structure
3) Multidimensional database structur
4) Sequential database access
5 None of the above


85. Which statement is not valid about indexing?
1) It stores the index fieldsd
2) It stores the correspondintg record number
3) It maintains the alphabetically order
4) It duplicates the daatabase file
5) None of these


86. Device that dcould be used to input data into a database are
1) keybord, fax roller ball
2) mouse, keyboard, monitor
3) mouse, keyboard, touch screen
4) All of the above
5) None of the above


87. The taskbar is located
1) on the start menu
2) at the button of the screen
3) on the Quick Launch toolbar
4) at the top the screen
5) None of the above


88. A………. is an additional set of commands that the computer displays after you make a selection from the main menu.
1) dialog box

2) sub menu

3) menu selection

4) All of these

5) None of these


89. In Excel charts are created using which option?
1) Chart wizard

2) Pivot table

3) Pie chart

4) Bar chart

5) None of these


90. Which elements of a word document can be displayed in colur ?
1) Only graphics

2) Only text

3) All elements

4) All elements, but only if you have a color printer

5) None of the above


91. If text was hghilighted and „Edit‟ „copy‟ was clicked, what would happen ?
1) Text would be copied from the document and placed in the clipboard
2) Text would be removed from the document and placed in the clipboard
3) Text from the clipboard would be placed in the document at the place where the cursor is blinking
4) Both „2‟ and „3‟
5) None of the above


92. Which grouping dou you work with when formatting text in word?
1) Tables, Paragraphs and indexes
2) Paragraphs, indexes and sections
3) Charadcters, sections and paragraphs
4) Indexes, characters and tables
5) None of the above


93. How are the data organized in a spreadsheet ?
1) Lines and spaces

2) Layers and planes

3) Height and Width

4) Indexes, characters and tables

5) None of these


94. When cutting and pastin the item cut is temporarily stored in
1) ROM

2) Hard drive

3) Diskette

4) Dashboard

5) Clipboard


95. Which of the following can be used to select the entire documnt ?
1) Ctrl +A

2) Alt + F5

3) Shift + A

4) Ctrl + K

5) Ctrl + H


96. The basic unit of a worksheet into which you enter data in Excel is called a
1) tab \

2) cell

3) box

4) range

5) None of these


97. In word you can force a page break
1) by positionin your cursor at the appropriate place and pressing the F1 key
2) by positioning your cursor at the appropriate place and pressing the Ctrl + Enter
3) by using the insert/section break
4) by changing the font size of your document
5) None of the above


98. In Excel …………. Allows users to bring together copies of workbooks that other users have worked on independently.
1) copying

2) merging

3) pasting

4) compiling

5) None of the above


99. The letter and number of the intersecting column and row is the
1) cell location

2) cell position

3) cell address

4) cell coordinates

5) cell contents


100. In power-point the Header and Footer button can be found on the insert tab in what group?
1) Illustration group

2) Object group

3) Text group

4) Tables group

5) None of these

 

Answer Key 

 

No.

Ans

No.

Ans

No.

Ans

No.

Ans

1

2

26

2

51

1

76

2

2

3

27

1

52

3

77

3

3

4

28

3

53

3

78

4

4

4

29

3

54

4

79

4

5

4

30

4

55

2

80

4

6

1

31

1

56

1

81

2

7

3

32

4

57

3

82

2

8

4

33

1

58

4

83

3

9

1

34

2

59

1

84

1

10

4

35

3

60

2

85

4

11

4

36

3

61

3

86

3

12

4

37

2

62

1

87

2

13

2

38

3

63

3

88

2

14

1

39

2

64

1

89

1

15

1

40

1

65

3

90

3

16

3

41

1

66

2

91

1

17

4

42

2

67

2

92

3

18

5

43

4

68

2

93

4

19

1

44

4

69

4

94

5

20

1

45

4

70

2

95

1

21

2

46

4

71

4

96

2

22

2

47

4

72

3

97

3

23

1

48

4

73

1

98

2

24

3

49

4

74

1

99

3

25

3

50

1

75

2

100

3

 

 


Top